علائم کمبود ویتامین در طیور

علائم کمبود ویتامین در طیور
علائم کمبود ویتامین در طیور

متأسفیم! این صفحه وجود ندارد!

شرکت(زنجیره تولید و عرضه محصولات پروتئینی دیزباد) از نظر کلی به بخش های زیر طبقه بندی میگردد: 1- بخش پرورش و تولید مرغ مادر 2-بخش پرورش مرغ گوشتی 3- کارخانه دان 4- بخش تامین و فروش مرغ گوشتی5- بخش فروشگاه ها و فست فودهای مالکیتی شرکت

ارتباط تغذیه
با کیفیت تخم مرغ

 

مهمترین خصوصیات
تخم مرغ که بیان کننده کیفیت تخم مرغ هستند شامل اندازه تخم مرغ ، کیفیت پوسته ،
کیفیت سفیده ، ارزش غذایی ، وجود لکه های خون در زرده و سفیده ، تغییر رنگ محتویات
تخم مرغ و رنگ زرده می باشد . هر یک از این خصوصیات
می توانند بر میزان فروش تخم مرغ در بازارهای داخل و خارج مؤثر باشند . تأثیر
عوامل تغذیه ای بر کیفیت تخم مرغ از جنبه های گوناگون قابل بررسی است .

علائم کمبود ویتامین در طیور

نقش ویتامین A,D در تغذیه طیور

 

نقش اساسی و بسیار ارزنده و ویتامینها در فرایند فیزیولوژیکی و متابولیسم اندام طیور و دام برکسی پوشیده نیست لذا با صنعتی شدن مرغداری ها و نگهداری انبوه و تراکم زیادی مرغ در یک لانه ٬سبب شده است که در رشته مرغداری توجه خاصی به مسائل مربوط به تغذیه مبذول شود . در این بین نقش ویتامین A در بازار بصورت استات .پالمینات و الکلات در تغذیه طیور مورد استفاده قرار می گیرد ولی نوع استات آن در طیور ترجیح دارد واحد بین المللی (IU) ویتامین A نوع استات ریتنول برابر 344/. میکروگرم ویتامین A می باشد که برابر یک واحد U.S.P است .

عمل ویتامین A :

ویتامین A اشتهای طیور را زیاد کرده و هضم غذا را آسان تر می کند روی همین اصل یکی از عوامل رشد محسوب می شود لذا جوجه ها احتیاج زیادی به آن دارند .  این ویتامین در ایجاد بال و پر نیز نقش مهمی ایفا می نماید ثابت شده است که اگر از تخم مرغهایی که مبتلا به کمبود ویتامین A  هستند جوجه کشی به عمل آید قدرت تفریخ و جوجه درآوری پائین می آید اغلب جوجه  ها در تخم تلف می شوند و چنانچه مقدار ویتامین A در غذای مرغ کم باشد جوجه های بدست آمده در هفته اول زندگی تلف می شوند ولی مرغهایی که به اندازه کافی ویتامینA در غذای خود دریافت می دارند جوجه های آنها به راحتی قادر به زندگی بوده ٬ چنانچه غذای جوجه ها از نظر این ویتامین کمبود داشته باشد علائم کمبود در سنین اولیه بروز خواهد کرد .

علائم کمبود ویتامین A :

علائم کمبود ویتامین A ٬در جوجه ها عموماً عبارتند از توقف رشد ٬ضعف و لاغری ٬افتادن بال ٬لنگش ٬ ازبین رفتن و کم شدن پیگمان های زرد پا و منقار ٬تورم و پیدایش ترشحاتی در چشم و اطراف آن و ریزش ماده لزج از بینی البته در تمام جوجه ها همه این علائم و حالات دیده نمی شود زیرا جوجه های مبتلا عموماً در همان مرحله اولیه کمبود تلف می گردند .

کمبود ویتامین A در جیره غذای مرغ مادر ممکن است باعث شود که جنین در هفته اول جوجه کشی تلف شود یاپس از تفریخ مدتی زنده بماند اما ضعیف باشد و یااینکه مدت کوتاهی پس از تولد تلف شود . اما کمبود ویتامین A در طیور بالغ خیلی به کندی ظاهر می شود . در طیوری که قبلاً با مقدار کافی ویتامین A تغذیه شده ولی بعداً دچار کمبود یا قطع ویتامین در غذای خود شده اند ٬علائم کمبود معمولاً بعد از 2 تا 5 ماه ظاهر می گردد. ممکن است تعداد خیلی کمی از طیور در همان وهله اول علائم کمبود را نشان دهند ٬ ولی عموماً به علت استفاده بدن از ذخایر کبدی و غیره طیور می توانند کمبود یا قطع ویتامین را در تغذیه تا مدت ها بدون علائم ظاهری تحمل نمایند . اولین علامت کمبود پائین افتادن میزان تولید تخم مرغ است سایر علائم که به فاصله چند روز ظاهر می شوند عبارتند از: ضعف و پژمردگی مرغها ژولیده شدن پرها مخاطات ابتدائی لوله تنفسی دچار التهاب گردیده آثاری شبیه به کوریزا یا C.R.D در مرغها ایجاد می شود . تنفس مشکل و مایع لزجی ازبینی ریزش پیدا می کند . سینوس متورم و در نتیجه صورت برجسته به نظر می رسد . در داخل دهان نیز دانه های سفید رنگ چرکی بوجود می آید که به آسانی کنده می شود . گاهی این دانه ها در حنجره و در داخل نای دیده می شود این دانه ها را که در قسمت ابتدایی دستگاه گوارشی بوجود می آید نباید با دانه های دیفتری و یا لارنگوتراکئیت اشتباه گرفت ٬ چون دانه های سفید ناشی از کمبود ویتامین A به آسانی و بدون خونریزی برداشته می شود اثر ویتامین A در پیشگیری بسیاری از بیماری های طیور مانند آر.دی- نیوکاسل – وبای مرغان و تفوئید مرغان و همچنین آلودگی های انگلی مثل کوکسیدیوز و کرم های روده ای بویژه آسکاریس به ثبوت رسیده است ویتامین A در پیشگیری از استرس ناشی از گرما در مرغان تخمی تاثیر قابل توجهی دارد .

درمان وپیشگیری کمبود ویتامین A :

تجویز ویتامین A در آب و غذا به میزان 5-3 بار بیشتر از حد توصیه شده در مواقع معمولی به خوبی جواب می دهد و آثار و جراحات کمبود ویتامین در عرض چند روز مرتفع می گردد . وبرای پیشگیری و کنترل کمبود ویتامین A باید به نکات زیر توجه داشت :

1-      استفاده از ویتامین A با ثبات در جیره غذایی طیور

2-      افزایش آنتی اکسیدان مناسب به جیره غذایی و با مکمل حاوی ویتامین

3-      کنترل مرتب غذا از نظر میزان ویتامین

4-      ذخیره صحیح و دقیق مواد اولیه ٬مکمل و جیره ساخته شده تا قبل از مصرف٬ استفاده از غذا به صورت تازه

علائم مشخصه کمبود ویتامین D :

در جیره غذایی طیور عبارتست از عدم استفاده بدن از کلسیم و فسفر در نتیجه اختلالات در استخوان های بدن و مفاصل و در طیور تخمی کاهش تولید تخم مرغ و اثر سوء در کیفیت پوسته .

علائم کمبود در جوجه ها:

در جوجه ها در مرحله ای که معمولاً رشدشان سریع است علائم کاهش رشد و علائم ریکتوز و نرمی استخوان در طی دو هفته بوجود می آید . معمولاً منقار ٬ پنجه ها و استخوانها نرم می شوند و راه رفتن مشکل می گردد . حتی روی مفصل ها چمباتمه می زنند به مرور که کمبود ادامه یافت تلفات به وجود می آید حتی ممکن است 100 درصد جوجه های مبتلا تلف گردند .

علائم کمبود ویتامین در طیور

در طیور آثار خمودگی و کسل بودن مشاهده می شود ٬پرها خشن و آویزان می شود سن رشد کاهش یافته و از وزن کاسته می شود چنانچه در گله معالجه صورت نگیرد تلفات به صدرصد می رسد در طیور درمان شده ممکن است استخوان ساق پا خم باقی بماند در طیور بالغ معمولاً تعداد تخم مرغ کاهش می یابد پوسته نازک میش ودر مرغهای مادر خاصیت جوجه درآوری کاهش می یابد و ندرتاً ممکن است مرغ دچار فلجی شود . استخوان منقار و پنجه ها و ساق نرم و استخوان جناق سینه کج و نرم می شود . استخوانهای نرم شده معمولاٌ به آسانی خم شده و می شکنند کمبود ویتامین D در اواخر دوره جوجه کشی سبب تلفات جنین می گردد که بیشتر در روزهای 18 و 19 اتفاق می افتد و باعث شکل منقار و عدم تشکیل کامل اسکلت می گردد .

درمان وکنترل ویتامین D :

در فرم های پیشرفته بیماری تزریق یک دز ویتامین D جواب بهتری می دهد تا استفاده از آن در غذا٬ دز مناسب واحد بین المللی ویتامین D3 در ازای هر کیلوگرم وزن است در مرغهای تخمی و مسن این مقدار دو برابر می شود در پی تزریق ویتامین می توان مقدار کافی ویتامین D به غذا و یا آب اضافه نمود . برای کنترل و پیشگیری از بوجود آمدن آثار کمبود٬ باید مقدار لازم ویتامین D به غذا و یا آب اضافه نمود .

برای کنترل و پیشگیری از بوجود آمدن آثار کمبود ٬باید مقدار لازم ویتامین D به جیره غذایی اضافه نمود میزان احتیاج به ویتامین D3 بستگی به مقدار کلسیم به فسفر و چگونگی استفاده جوجه ها از نور آفتاب دارد . دادن مقدار بیش از حد لزوم ویتامین D3 به طیور به مدت طولانی سبب ضایعات کلیوی و مفاصل می شود .

منبع : مجله مزرعه شماره 53

نقل از : کتاب نقش ویتامین در تغذیه طیور – دکتر مراد علی زهری

 

 

 

 

عوارض
کمبود ویتامین ها

سلام دو دوره است که به دلیل تقلب در
کنسانتره و دیگر مواد  آخرای دوره یه تعدادی مرغ فلج تو گله هم
پیدا شده و من هم دنبال راه چاده بودم به خاطر همین گفتم  مقاله ای در مورد کمبود عناصر براتون
بذارم که اگه موردی تو گله هاتون دیدی بتونید تشخیص بدید که چه عنصری تو گله کمه .
امیدوارم که براتون مفید باشه .

عوارض
کمبود ویتامین آ             

در مر های بال 2-5 ماه ماده شیری رنگی در چشم ها جمع شده و مرغ قادر به
دیدن نیست .

عوارض کمبود ویتامین آ در جوجه ها عبارتند از فلجی ، کاهش رشد ، چرت زدن
، ضعف ، ناهماهنگی و ناصافی پر و بال اگر کمبود شدید باشد نوعی فلجی که با فلجی
ناشی ازکمبود ویتامین ای ( انسفالومالشیا (جوجه دیوانه ) متفاوت است . مواجه میشود
. زردیموجود در منقارها و پاها از بین میرود و تاج و ببی  رنگ میشود . به هنگام کمبود مزمن ویتامین
آ ممکن است اشک ایجاد شود و مواد پنیری شکل در پلک ها جمع شود . که به دلیل مرگ
قبل مرغ قبل این عرضه کمتر دیده میشود .

              

کلیه ها کمرنگ شده و کورک های کوچک سفید در مجاری تنفسی و گوارشی ددیده
میشود و رسوب اسید اوریک در قلب و کبد و طحال دیده میشود . فلجی ناشی از کمبود
ویتامین آ وای هر دو عدم تعدل است ولی در ویتامین ای خونریزی و تورم مخچه وجود
دارد .

 

ویتامین دی

                        

در مرغ های  بالغ کمبود ویتامین دی باعث نازکی پوسته
تخم مرغ شده مرغ روی پای نمیتواند باشد و منقار پنجه و زانو نرم میشود . در جوجه
های علاوه به تعویق افتادن رشد علامت راشیتیسم که مشخص کننده آن ضعف شدید پاهاست
در 2 تا 3 هفتگی منقار و پنجه ها نرم و خمیده میشود . در جوجه ها برای حرکت تلاش
میکنند و پس از چندی روی زانو مینشیند و استراحت میکنند ، اما در همان هنگام از
طرفی به طرف دیگر غلت میخورند که نشانگر عدم وجود حس تعادل است . در حالت مزمن
مزمن ویتامن دی کجی شدید اسکلت ظاهر میشود . ستون فقرات ممکن است در ناحیه کمر و
دم خمیدگی پیدا کند حجم سینه کم شده و اعضای حیاتی به هم  نزدیک و روی هم میافتد استخوان ها نرم و
به آسانی شکسته میشود.مهمترین علامت جوجه ها وجود دانه هایی روی دنده ها در محل
اتصال با ستون فقرات و خمیدگی آنها به طرف داخل است .

 

علائم کمبود ویتامین ای

سه بیماری ناشی از کمبود ویتامین ای در جوجه ها ی در حال رشد ،
انسفالومالشیا، تراوش آب در زیر پوست و تحلیل ماهیچه ای است .

انسفالومالشیا (عمل آنتی اکسیدان ویتامین ای): نوعی فلجی است که نتیجه
خونریزی و تورم لایه های مخچه  بوجود میآید .

                           

تراوش آب زیر پوست (ارتباط با سلنیم ): تاول و تورم شدیدی که در اثر
افزایش قابل توجه در نفوذ پذیری مویرگ به وجود آمده است که با اضافه کردن سلنیم
میتوان بیماری را درمان نمود .

تحلیل ماهیچه ای تغذیه ای : هنگامی که کمبود با کمبود اسید امینه گوگرد
دار همراه باشد ، جوجه ها بیماری ماهیچه ای شدید ی را در سن حدود 4 هفتگی ، به
ویژه در ماهیچه سینه گاهی نیز در پا از خود نشان میدهند . در این کمبود الیاف
ماهیچه ها بویژه سینه سفید شده و به صورت راه راه دیده میشود که در جهت درمان
میتوان از ویتامین ای به همراه  سیستین استفاده نمود .

 

ویتامین کا

علامت کمبود ویتامین کا افزایش زمان انعقاد خون و گاهی به دلیل شدت
کمبود خونریزی مداوم ناشی از زخم و خراش  میمیرد . کمبود خفیف باعث بروز لکه های
کوچک خون در ناحیه سینه بال ها پاها دیواره روده ها و حفره شکمی  میشود .

 

تیامین ( ویتامین ب1 )

علامت کمبود بی اشتهایی با کاهش وزن ، پرها فرسوده ، ضعف پاها و عدم
تعادل همراه است در مرغ های بالغ تاج آبی نشان میدهد . با پیشرفت کمبود ، فلج
ماهیچه ها ظاهر میشود که با ماهیچه های جمع کننده ناخن ها شروع میشود و به طرف
بالا حرکت میکند و باز کننده های پا ها و بال ها و گردن را نیز در بر میگیرد .
جوجه ها روی پاها خمیده مینشیند و گردن به طرف پشت خم میشود.برگشت سر به دلیل فلج
ماهیچه های پیشین گردن است . کمیبعد از این حالت ، جوجه توانایی خود را برای
ایستادن یا نشستن از دست میدهد و به زمین میافتد ، که ممکن است سرش هنوز به حالت
برگشته باشد . کاهش پیش رونده ای در سرعت تنفس حاصل می شود غده فوق کلیوی بزرگ و
ظاهرا تورم بافت ها بویژه پوست را ایجاد میکند . قلبو معده و دیواره روده  به طور جزئی دچار تحلیل میشود .

 

کمبود ریبو فلاوین ( ویتامین ب 2 )   

تغییرات در عصب سیاتیک ، خمیدگی ناخن و فلجی را در جوجهای در حال رشد
ایجاد میکند ..جوجه آوری بسیار کم میشود .اشتها تغییر نمیکند اما رشدشان کم و ضعیف
میشوند و در یکی دو هفته اول دچار اسهال میشوند .جوجه ها حرکت نمیکنند ، مگر اینکه
به زور وادار شوند و غالبا روی مفصل ها و با کمک بال ها حرکت میکنند . ناخن ها چه
در حالت حرکت و چه در حال استراحت ، به طرف داخل خمیده هستند . ماهیچه های پا خشک
و خشن است. در مراحل پیشرفته جوجه ها روی زمین پهن میشوند و پاها به جهت مخالف باز
میشوند .اعصاب سیاتیک و بازو بزرگ میشود .

 

نیاسین ( اسید نیکوتینیک )

مهمترین علامت قوسی شدن و تورم مفصل پاهاست .این علام شبیه به کمبود
منگنز و کولین است ولی در نیاسین مفصل به ندرت از محل خود بیرون میآید . علائم
دیگر آن تورم دهان اسهال و کاهش رشد پرهاست .

علائم کمبودویتامین ب 6 ( پیریدوکسین)

کاهش اشتها و رشد ، راه رفتننامنظم به طوری که جوجه بی هدف راه میرود  .از علائم  میباشد معمولا یک پا خمیدگی شدید پیدا
میکند و ناخن وسط به داخل خم میشود .جوجه ها دچار فرسایش سنگدان میشوند .

 

علائم کمبود بیوتین

در اثر کمبود بیوتین ، ضایعات پوستی در پاها و پوست اطراف منقار و چشم
ها ، مشاهده میشود .

 

علائم کمبود کولین

ابتدا خونریزی و تورم جزئی در مفصل پا و سپس مفصل درشت نی و کف پا به
دلیل پیچیدگی کف پا ، به وضوح پهن میشود و مفصل پا از امتداد درشت نی خارج میشود و
پا تحمل وزن بدن را ندارد .

 

 

 

علائم کمبود شامل تعویق رشد ، کاهش مصرف
غذا  سووخت و ساز بالا ، کاهش فالیت و حساسیت ،
استئوپروسیس یا راشیتیسم کمبود کلسیم ، تغییر حالت در اسکلت و حرکت ، حساسیت به
خونریزی داخلی ، افزایش شدید حجم ادرار ، کاهش در تخمگداری و نازکی پوسته تخم مرغ و
رنجوری یا خستگی مرغها در قفس که نوعی پوکی استخوان است طوری که استخوان ها به
قدری نازک میشود که به آسانی شکسته میشود و قادر نیست وزن بدن مرغ را تحمل کند .

 

علائم کمبود فسفر : کمبود شدید یا غیر
قابل استفاده نبودن فسفر در جیره منجر به کاهش اشتها ، ضعف و پس از 10 تا 12 روز
مرگ میگردد . در صورتی که کمبود شدید نباشد راشیتیسم و کاهش رشد ایجاد میشود.

 

علائم کمبود سدیم :

کمبود سدیم علاوه بر کاهش رشد ريا، نرمی
استخوان ها ، شاخی شدن قرنیه ، غیر فعال شدن غدد جنسی ، بزرگی غدد فوق کلیوی کاهش
راندمان استفاده از غذا و کاهش حجم پلاسما را سبب میگردد . خروج خون از قلب کم
میشود که نمایانگر کاهش فشار سرخ رگی است . بسیاری از بیماری ها سدیم بدن را کاهش
میدهند . از میان دفع از طریق دستگاه گوارش بدلیل اسهال و دفع از طریق ادرار بدلیل
بیماری های کلیوی و فوق کلیوی وجود دارد .

 

کمبود پتاسیم

علامت عمده کاهش پتاسیم خون ، ضعف عمومی
کاهیچه ها است که مشخسه آن ضعف مفرط ، کاهش ریتم روده و انبساط شکم ، ضعف ماهیچه
های تنفسی میباشد .  

 

 

عمل ویتامین A :

ویتامین A اشتهای طیور را زیاد کرده و هضم غذا را آسان تر می کند روی همین اصل یکی از عوامل رشد محسوب می شود لذا جوجه ها احتیاج زیادی به آن دارند .  این ویتامین در ایجاد بال و پر نیز نقش مهمی ایفا می نماید ثابت شده است که اگر از تخم مرغهایی که مبتلا به کمبود ویتامین A  هستند جوجه کشی به عمل آید قدرت تفریخ و جوجه درآوری پائین می آید اغلب جوجه  ها در تخم تلف می شوند و چنانچه مقدار ویتامین A در غذای مرغ کم باشد جوجه های بدست آمده در هفته اول زندگی تلف می شوند ولی مرغهایی که به اندازه کافی ویتامینA در غذای خود دریافت می دارند جوجه های آنها به راحتی قادر به زندگی بوده ٬ چنانچه غذای جوجه ها از نظر این ویتامین کمبود داشته باشد علائم کمبود در سنین اولیه بروز خواهد کرد .

علائم کمبود ویتامین A :

علائم کمبود ویتامین A ٬در جوجه ها عموماً عبارتند از توقف رشد ٬ضعف و لاغری ٬افتادن بال ٬لنگش ٬ ازبین رفتن و کم شدن پیگمان های زرد پا و منقار ٬تورم و پیدایش ترشحاتی در چشم و اطراف آن و ریزش ماده لزج از بینی البته در تمام جوجه ها همه این علائم و حالات دیده نمی شود زیرا جوجه های مبتلا عموماً در همان مرحله اولیه کمبود تلف می گردند .

کمبود ویتامین A در جیره غذای مرغ مادر ممکن است باعث شود که جنین در هفته اول جوجه کشی تلف شود یاپس از تفریخ مدتی زنده بماند اما ضعیف باشد و یااینکه مدت کوتاهی پس از تولد تلف شود . اما کمبود ویتامین A در طیور بالغ خیلی به کندی ظاهر می شود . در طیوری که قبلاً با مقدار کافی ویتامین A تغذیه شده ولی بعداً دچار کمبود یا قطع ویتامین در غذای خود شده اند ٬علائم کمبود معمولاً بعد از 2 تا 5 ماه ظاهر می گردد. ممکن است تعداد خیلی کمی از طیور در همان وهله اول علائم کمبود را نشان دهند ٬ ولی عموماً به علت استفاده بدن از ذخایر کبدی و غیره طیور می توانند کمبود یا قطع ویتامین را در تغذیه تا مدت ها بدون علائم ظاهری تحمل نمایند . اولین علامت کمبود پائین افتادن میزان تولید تخم مرغ است سایر علائم که به فاصله چند روز ظاهر می شوند عبارتند از: ضعف و پژمردگی مرغها ژولیده شدن پرها مخاطات ابتدائی لوله تنفسی دچار التهاب گردیده آثاری شبیه به کوریزا یا C.R.D در مرغها ایجاد می شود . تنفس مشکل و مایع لزجی ازبینی ریزش پیدا می کند . سینوس متورم و در نتیجه صورت برجسته به نظر می رسد . در داخل دهان نیز دانه های سفید رنگ چرکی بوجود می آید که به آسانی کنده می شود . گاهی این دانه ها در حنجره و در داخل نای دیده می شود این دانه ها را که در قسمت ابتدایی دستگاه گوارشی بوجود می آید نباید با دانه های دیفتری و یا لارنگوتراکئیت اشتباه گرفت ٬ چون دانه های سفید ناشی از کمبود ویتامین A به آسانی و بدون خونریزی برداشته می شود اثر ویتامین A در پیشگیری بسیاری از بیماری های طیور مانند آر.دی- نیوکاسل – وبای مرغان و تفوئید مرغان و همچنین آلودگی های انگلی مثل کوکسیدیوز و کرم های روده ای بویژه آسکاریس به ثبوت رسیده است ویتامین A در پیشگیری از استرس ناشی از گرما در مرغان تخمی تاثیر قابل توجهی دارد .

علائم کمبود ویتامین در طیور

درمان وپیشگیری کمبود ویتامین A :

تجویز ویتامین A در آب و غذا به میزان 5-3 بار بیشتر از حد توصیه شده در مواقع معمولی به خوبی جواب می دهد و آثار و جراحات کمبود ویتامین در عرض چند روز مرتفع می گردد . وبرای پیشگیری و کنترل کمبود ویتامین A باید به نکات زیر توجه داشت :

1-      استفاده از ویتامین A با ثبات در جیره غذایی طیور

2-      افزایش آنتی اکسیدان مناسب به جیره غذایی و با مکمل حاوی ویتامین

3-      کنترل مرتب غذا از نظر میزان ویتامین

4-      ذخیره صحیح و دقیق مواد اولیه ٬مکمل و جیره ساخته شده تا قبل از مصرف٬ استفاده از غذا به صورت تازه

علائم مشخصه کمبود ویتامین D :

در جیره غذایی طیور عبارتست از عدم استفاده بدن از کلسیم و فسفر در نتیجه اختلالات در استخوان های بدن و مفاصل و در طیور تخمی کاهش تولید تخم مرغ و اثر سوء در کیفیت پوسته .

علائم کمبود در جوجه ها:

در جوجه ها در مرحله ای که معمولاً رشدشان سریع است علائم کاهش رشد و علائم ریکتوز و نرمی استخوان در طی دو هفته بوجود می آید . معمولاً منقار ٬ پنجه ها و استخوانها نرم می شوند و راه رفتن مشکل می گردد . حتی روی مفصل ها چمباتمه می زنند به مرور که کمبود ادامه یافت تلفات به وجود می آید حتی ممکن است 100 درصد جوجه های مبتلا تلف گردند .

در طیور آثار خمودگی و کسل بودن مشاهده می شود ٬پرها خشن و آویزان می شود سن رشد کاهش یافته و از وزن کاسته می شود چنانچه در گله معالجه صورت نگیرد تلفات به صدرصد می رسد در طیور درمان شده ممکن است استخوان ساق پا خم باقی بماند در طیور بالغ معمولاً تعداد تخم مرغ کاهش می یابد پوسته نازک میش ودر مرغهای مادر خاصیت جوجه درآوری کاهش می یابد و ندرتاً ممکن است مرغ دچار فلجی شود . استخوان منقار و پنجه ها و ساق نرم و استخوان جناق سینه کج و نرم می شود . استخوانهای نرم شده معمولاٌ به آسانی خم شده و می شکنند کمبود ویتامین D در اواخر دوره جوجه کشی سبب تلفات جنین می گردد که بیشتر در روزهای 18 و 19 اتفاق می افتد و باعث شکل منقار و عدم تشکیل کامل اسکلت می گردد .

درمان وکنترل ویتامین D :

در فرم های پیشرفته بیماری تزریق یک دز ویتامین D جواب بهتری می دهد تا استفاده از آن در غذا٬ دز مناسب واحد بین المللی ویتامین D3 در ازای هر کیلوگرم وزن است در مرغهای تخمی و مسن این مقدار دو برابر می شود در پی تزریق ویتامین می توان مقدار کافی ویتامین D به غذا و یا آب اضافه نمود . برای کنترل و پیشگیری از بوجود آمدن آثار کمبود٬ باید مقدار لازم ویتامین D به غذا و یا آب اضافه نمود .

برای کنترل و پیشگیری از بوجود آمدن آثار کمبود ٬باید مقدار لازم ویتامین D به جیره غذایی اضافه نمود میزان احتیاج به ویتامین D3 بستگی به مقدار کلسیم به فسفر و چگونگی استفاده جوجه ها از نور آفتاب دارد . دادن مقدار بیش از حد لزوم ویتامین D3 به طیور به مدت طولانی سبب ضایعات کلیوی و مفاصل می شود .

منبع : مجله مزرعه شماره 53

نقل از : کتاب نقش ویتامین در تغذیه طیور – دکتر مراد علی زهری

 

 

سلام وبلاگ قشنگی داری…
پیشنهاد میکنم وبلاگتو توی لیست وبلاگ های برتر پرشین بلاگ ثبت کنی تا بقیه هم بتونن بهت سر بزنن.

https://www.linc.ir

با سلام به شما دوست عزيز :
از سايت من ديدن کنيد براي شما يک پيشنهاد خوب دارم تبديل و بلاگ شما به سايت دائمي هاستينگ رايگان هديه ما به شما با من در تماس باشين يا هو اي دي
host_iran

هاست,هاست رايگان,هاستينگ,فروش هاست,خريد هاست,سرور مجازي,وي پي اس
با تشکر[گل]
[گل]

سلام آق سینا یه سوال داشتم خواستم راهنماییم کنید یه جوجه خروس 9 ماهه دارم که قدکشیشو گذرونده و بدنشم پر شده قدش حدود 75 سانتیمتره یه هو در طول یه روز یه پاش از کار افتاده و نمیتونه روی اون پاش وایسه او پاش روبه جلو رفته پنجشم بازه زنگ این پا پررنگتره و کمی سرد بود در حالی که اون یکی پاش گرمه (البته امروز کمی گرمتر شده بود) وضعیت کلیش خوبه مدفوعش طبیعی و کمی سبزه و خوراکشم خوبه و بانگم میده. نه از جایی پریده و نه کسو شده فقط یه مرغ پیشش بوده. خیلی ازش خوشم اومده بود اینجوری بدجوری تو ذوقم خورده خیلی براش زحمت کشیده بودم. لطفا منو راهنمایی کنید. ممنون

سلام سینا جان خیلی مطالب کامل واقعذ تشکر میکنم ازتون .

The Right Start Ensures The Performance

ویتامین­ ها از سهم اندک اما به شدت تاثیرگذاری در تغذیه حیوانات تک ­معده­ای برخوردار می ­باشند. این سهم برای خوک و طیور صنعتی در حدود 0.5 درصد وزنی و 1 تا 2 درصد هزینه تمام شده خوراک می­ باشد. افزودن ویتامین ­ها به خوراک طیور مازاد بر نیاز گله، در بسیاری از موارد راهگشا بوده اما در اغلب موارد به دلیل دانش کم و عدم تشخیص عامل بروز مشکلات در گله رخ داده و هزینه ­های قابل توجهی را به خود اختصاص می ­دهد. اهمیت تامین سطح مطلوب ویتامین­ ها در گله ­های مادر در مطالعات علمی متعددی تایید شده است اما در مورد اثرات تامین مازاد بر نیاز ویتامین­ ها اختلاف نظر بسیاری وجود دارد و تنها اثرات سودمند تامین مازاد بر نیاز ویتامین ­های E و D3 (به همراه ترکیبات هم خانواده آن) از نظر علمی تایید شده است. این اثر در مورد ویتامین E کاملا مشهود است و غلظت ­های بالای آن در جیره مرغ­ مادر، نه تنها سبب بهبود قابلیت جوجه­ درآوری و قدرت بقای جوجه ­ها می ­شود بلکه واجد اثرات مثبت بر توان ایمنی پرنده می­ باشد.

در مورد ویتامین A، اثرات نامطلوب به دلیل مصرف مازاد به کرات گزارش شده است که جدیدترین آن مربوط به تشدید پراکسیداسیون چربی­ های کبدی در گله­ های مادر گوشتی در اثر مصرف سطوح بالای 13000 واحد بین المللی در هر کیلوگرم خوراک است.

در مورد مکمل مازاد بر نیاز ویتامین K در گله ­های مادر، اثر قابل توجهی مشاهده نشده است و در مطالعه ه­ایی که توسط لاول و همکاران (1994) صورت گرفت، تنها اثر کمبود مختصر ویتامین K، افزایش زمان انعقاد خون بود.

در مورد بیوتین اغلب مطالعات در رابطه با کمبود آن بوده (کراونز و همکاران، 1944 و وایت هد و همکاران، 1985) که علایمی چون مشکلات پا، کاهش رشد و توان بقای جوجه و وزن پایین­ تر جوجه  گزارش شده است و تنها هارنر و همکاران (1979) نشان دادند که مصرف بیوتین مازاد می­ تواند سبب امتیاز بهتر پا از نظر ابتلا به زخم بالشتک پا (FPD) شود.

علائم کمبود ویتامین در طیور

مصرف مقادیر بالای ویتامین D (تا IU/Kg 5000) به طور قابل ملاحظه ­ای سبب افزایش وزن، کاهش نرخ بروز ریکتز، افزایش ذخیره فسفر تیبیا و کاهش تلفات در جوجه ­های گوشتی می ­شود.

در این میان گاه با وجود مکمل ­سازی جیره­ ها، علائم کمبود ویتامین ­ها مشاهده می ­شود. فارغ از مبحث تشخیص درست کمبود ویتامین ­ها و لزوم مکمل ­سازی آن که به نظر نیازمند بررسی موشکافانه در ایران است و بسیاری از موارد تجویز ویتامین ­ها به علت تشخیص نادرست است، مهم­ترین فاکتورهای موثر بر بروز کمبود ویتامین ­ها در گله شامل موارد زیر است:

1) کیفیت اقلام اصلی خوراک: با وجود اینکه در اغلب موارد ویتامین­ های موجود در اقلام اصلی خوراک منجمله ذرت، کنجاله سویا و غیره در نظر گرفته نمی ­شود اما نمی ­توان از سهم آنها در تامین نیاز مواد معدنی و ویتامین ­ها چشم پوشی کرد. در این ارتباط به عنوان مثال هنگامی که غلات در مرحله داشت دچار استرس سرمایی می ­شوند (اتفاقی که در مورد ذرت اکراین و گندم قزاق بسیار اتفاق می ­افتد)، ضمن افزایش رطوبت دانه برداشت شده، سطوح ویتامین­ ها به خصوص ویتامین E و کریپتوگزانتین دچار افت قابل توجهی می ­شود. در این رابطه، ارتباط بسیار نزدیکی بین دانسیته ذرت و مواد مغذی آن به ویژه ویتامین ­ها و انرژی وجود دارد و کاهش دانسیته نشانه افت این مواد مغذی است.

2) اثر عمل ­آوری و انبارداری: بخش قابل توجهی از ویتامین­ ها می­ تواند به دلیل انباردری یا عمل­ آوری نامناسب در خوراک یا پرمیکس نابود شود و لزوم مکمل­ سازی مازاد بر نیاز پرنده را اجتناب ناپذیر کند. عوامل مخرب ویتامین ­ها شامل رطوبت، فشار (پلت)، گرما، نور، اکسیداسیون-احیا، فساد اکسیداتیو چربی ­ها، عناصر معدنی کم نیاز، اسیدیته، اثرات متقابل با سایر ویتامین­ ها، آنزیم­ ها، نوع کریر مکمل و نوع افزودنی ­ها می ­باشد. در این ارتباط، رطوبت بیشترین اثر تخریبی را روی ویتامین­ های موجود در پرمیکس­ ها و مواد غذایی دارد و به عنوان مثال در مورد ویتامین A، سبب افزایش حساسیت آن به تخریب اسیداتیو می ­شود. اثر تخریبی اسیدها، بازها، کولین کلراید و عناصر معدنی صرفا در حضور رطوبت انجام می ­پذیرد. اثر منفی رطوبت روی ویتامین­ های موجود در مکمل خالص، پرمیکس­ ها و خوراک کامل ادامه پیدا می ­کند و با تخریب بخش قابل توجهی از ویتامین ­های حساس به رطوبت به ویژه اسیدفولیک (B9)، پریدوکسین، A و D3 می ­شود. این آسیب تا این حد جدی است که سطح ویتامین A پس از سه ماه در پرمیکس ویتامین که در شرایط مرطوب (رطوبت 15 درصد) نگهداری ­شود، از 100 به کمتر از 2 درصد افت می­ کند. این در حالی است که افت ویتامین A در مدت مشابه در پرمیکسی که در شرایط خشک نگهداری می ­شود، تنها 12 درصد است.

عامل اصطکاک جزو فاکتورهای تخریبی ویتامین ­های خالص است که کمتر مدنظر قرار می ­گیرد. اصطکاک با از بین بردن لایه محافظ (Coating) ویتامین ­های خالص سبب قرار گرفتن آنها در معرض تخریب می­ شود. فرآوری خوراک (پلت، اکسترود و اکسپند) و حضور عناصر معدنی از مهم­ ترین عوامل افزایش اصطکاک در سطح دانه ­های تشکیل ­دهنده ویتامین ­ها می­ باشد. با از بین رفتن لایه محافظ به ویژه در مورد ویتامین­ هایی همچون E، A، D3، بیوتین (H2) و K و حضور نمک­های معدنی و رطوبت بالا، تخریب ویتامین با سرعت بسیار بالایی انجام می ­پذیرد. در این رابطه کیفیت تولید، انتخاب کریر و بسته­ بندی در زمان تولید مکمل خالص ویتامین اهمیت پیدا می­ کند و تفاوت بین برندهای مختلف ویتامین­ های خالص ایجاد می­ کند. برندهای مختلف ویتامین ­های خالص موجود در بازار شاید از نظر خلوص تفاوت چندانی با هم نداشته باشند اما تفاوت در تکنولوژی محافظت از ویتامین­ ها، انتخاب کریر و کیفیت بسته ­بندی نمود پیدا می ­کند. در یک مطالعه علمی که در سال 2012 انجام شد، مکمل خالص ویتامین A در سه برند معروف که سابقه حضور در ایران را نیز دارند مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد که سطح تخریب این ویتامین در شرایط مشابه نگهداری در یکی از این مکمل ­های خالص تا 30 درصد بیشتر از دو برند دیگر است. به همین دلیل، اهمیت توجه به برند ویتامین خالص دو چندان می شود.

مبحث تخریب ویتامین ­ها در حضور نمک­های معدنی امری بدیهی است که به طور مستقیم از طریق ایجاد رادیکال ­های آزاد و غیرمستقیم از طریق اصطکاک تاثیر منفی خود را وارد می ­سازند. در این میان، عناصر مس، روی و آهن از اثر تخریبی بیشتری نسبت به سلنیوم و منگنز برخوردار می ­باشند. یون آزاد فلزها از بیشترین اثر تخریبی برخوردار است و پس از آن به ترتیب سولفات، کربنات و اکسید اثر تخریبی بیشتری دارند.

کمترین اثر تخریبی فلزات در فرم کیلاته مشاهده می­ شود زیرا امکان تشکیل رادیکال آزاد تقریبا وجود ندارد. رادیکال آزاد حاصل از نمک­ های فلز از بیشترین اثر تخریبی روی ویتامین A برخوردار می ­باشند زیرا پنج پیوند دوگانه در ساختار این ویتامین به شدت حساس به اکسیداسیون می­ باشد. فعالیت آلفا توکوفرول محافظت شده در ترکیب مکمل ویتامینه و مکمل ویتامینه-میزاله مخلوط شده پس از سه ماه به ترتیب به میزان 50 و 80 درصد افت می ­کند. افزودن 245 میلی ­گرم مس در قالب سولفات مس به مکمل ویتامینه موجب توقف کامل فعالیت ویتامین A پس از 15 روز می ­شود.

حضور کولین کلراید در کنار ویتامین­ های خالص نیز اثر مشابهی با عناصر فلزی دارد. اثرات نامطلوب تابش نور بیشترین اثر را روی ریبوفلاوین، B6، فولاسین (B9) و C دارد و محافظت ویتامین­ های خالص از انواع تابش­ ها در حفظ فعالیت آنها ضروری است.

فرآوری خوراک با وجود آنکه سبب بهبود قابلیت هضم انرژی و پروتئین می ­شود اما واجد اثرات تخریبی روی ویتامین ­ها می ­باشد. در زمان پلت کردن، چهار فاکتور مخرب ویتامین­ ها در کنار هم حضور دارند که شامل اصطکاک، رطوبت، حرارت و فشار می­ باشد. با افزایش دمای کاندیشنر، آسیب­ پذیری ویتامین ­ها افزایش می­ یابد. واکنش ویتامین ­ها نسبت به تنش حاصل از پخت خوراک متفاوت است و در این میان ویتامین K3، B12، فولاسین، B6 و A به ترتیب بیشترین تخریب را متحمل می­ شوند. در این میان استفاده از بخار مرطوب در کاندیشنر که یکی از معضلات شایع در کارخانجات تولیدی خوراک دام و طیور ایران است سبب تخریب بیشتر ویتامین ­ها می ­شود. اختلاف میزان تخریب ویتامین­ ها در اثر استفاده از بخار خشک و مرطوب در مورد ویتامین ­هایی مانند بیوتین، فولاسین و K3 تا 20 درصد می­ رسد. این نکته را هم باید در نظر دانست که پلت کردن خوراک سبب افزایش زیست فراهمی ویتامین ­های بیوتین و نیاسین موجود در غلات می ­شود.

از مواردی که در حین پلت کردن خوراک کمتر مورد توجه قرار می ­گیرد، فشار و اصطکاک حاصل از عبور از دای است که بهترین شاخص آن اختلاف دمای خوراک پس از کاندیشنر (قبل از ورود به دای) و پس از پلت (قبل از ورود به کولر) می ­باشد. هنگامی ­که این اختلاف به بالای 12 درجه سانتیگراد افزایش پیدا می ­کند، نشانگر اصطکاک بسیار بالا در دای بوده که علاوه بر تخریب ویتامین ­ها موجب واکنش میلارد و مقاوم شدن نشاسته به هضم می ­شود.

3) کاهش مصرف خوراک: هنگامی که به هر دلیلی مصرف خوراک کاهش ­یابد، سطوح ویتامین­ ها به منظور حفظ عملکرد باید اصلاح شود. اعمال محدودیت خوراک از جمله مواردی است که می­ تواند سبب کاهش دریافت ویتامین­ ها در گله ­شود. این کاهش مصرف خوراک می ­تواند به دلیل استرس یا بیماری باشد که در این شرایط مکمل­ سازی آب آشامیدنی با ویتامین ­ها توجیه پیدا می ­کند. در نظر گرفتن سطح انرژی خوراک در تنظیم سطح ویتامین ­های جیره از دیگر مواردی است که به سبب تغییر میزان مصرف خوراک باید مورد توجه قرار بگیرد.

از مهم ­ترین استرس­ های شایع در گله ­های مادر می ­توان به استرس گرمایی اشاره کرد که اثر قابل ملاحظه­ ای روی مصرف خوراک داشته و افزایش سطوح کلیه ویتامین ­ها در این شرایط توصیه می ­شود.

4) تنش ­ها: بر اساس مطالعات متعدد، سطوح نیاز ویتامین ­ها برای رشد، ضریب تبدیل و تولید تخم ­مرغ کمتر از نیاز برای دستیابی به حداکثر توان ایمنی در پرنده است. ­بیماری ­ها و انگل ­ها اغلب موجب کاهش راندمان جذب ویتامین­ ها از منبع خوراک شده و از طرفی میزان تولید آنها توسط میکرواورگانیسم­ های دستگاه گوارش را کاهش می ­دهند.

جذب ویتامین­ های محلول در چربی به سرعت در صورت درگیری با بیماری­هایی همچون کوکسیدیوز و آنتریت کاهش می ­یابد که بروز اسهال این کاهش را تشدید می­ کند. مایکوتوکسین ­ها نیز اثرات مشابهی داشته و به ویژه سبب کاهش جذب ویتامین ­های محلول در چربی می­ شوند. اثر منفی مایکوتوکسین­ ها تا حدی است که ذرت کپک زده می­ تواند سبب بروز مشکلات پا و آنسفالومالاشیا (کمبود ویتامین D و E) با وجود افزودن مقادیر کافی این ویتامین ­ها به جیره شود. اثر نامطلوب قارچ­ های فوزاریومی در افزایش نیاز تیامین هم گزارش شده است. کوکسیدیوز هم از سه طریق موجب افزایش نیاز ویتامین K در طیور می ­ شود:

کاهش مصرف خوراک

آسیب اپیتلیوم روده و کاهش میزان جذب ویتامین ­های محلول در چربی

مصرف کوکسیدیوستات ­ها که سبب افزایش نیاز ویتامین K می ­شود.

علاوه بر موارد مذکور، فاکتورهای دیگری مشتمل بر میزان ذخیره بدنی ویتامین­ ها (به خصوص در مورد B12 ،A ،D3 و E)، سطوح سایر مواد مغذی جیره، داروها، آنتاگونیست ­های طبیعی ویتامین ­ها، سیستم و روش نگهداری گله، شرایط فیزیولوژیک گله (میزان تولید، سن، جنسیت، وزن بدن و غیره) و زیست فراهمی ویتامین ­ها در مواد غذایی می ­تواند روی نیاز ویتامین ­ها موثر باشد.

The Right Start Ensures The Performance

تهران – فلکه دوم صادقیه – ابتدای آیت الله کاشانی – برج مینا – طبقه ۱۱ – واحد ۶۱

واحد بازرگانی :
۴۴۰۳۴۴۸۵-۰۲۱ / ۴۴۰۳۴۴۷۵-۰۲۱

واحد علمی :
۴۴۹۷۴۲۷۳-۰۲۱ / ۴۴۹۷۴۲۸۵-۰۲۱

فکس : ۴۴۰۹۴۳۵۹-۰۲۱

کلیه حقوق برای شرکت لوتکامین محفوظ است

100 Joom Road, New York City, Greater

NY 8JR, United State

Toll Free: 00 2332 6789

Email: support247@demo.com

Opening: 10:00am – 10:30pm

مقدمه: ریز مغذیها از جمله منگنز نقش حیاتی را در سیستم متابولیکی، آنزیمی و واکنشهای بیوشیمیایی طیور جهت بهتر شدن رشد،
تولید تخم و راندمان غذای ایفا میکنند. همچنین بالانس کردن معدنی جیره در ارتباط با فراهمی زیستی مناسب که مطابق با نیاز حیوان باشد یک فاکتور مهم در بکارگیری موثر این مواد به شمار میرود.
نقش منگنز در بدن: منگنز به عنوان فعال کننده سیستم آنزیمی در متابولیسم کربوهیدرات، چربی ها، پروتئین ها و اسیدهای نوکلئیک به شمار می رود. همچنین در تشکیل کلاژن، استخوان، رشد، تشکیل اوره، پوسته تخم مرغ و عملکرد سیستم ایمنی ایفای نقش می نماید. علاوه بر این موارد در فعالیت آنزیم های مرتبط با فسفریلاسیون اکسیداتیو میتوکندریایی نیز شرکت دارد.
علائم بالینی کمبود منگنز: کمبود منگنز در رژیم غذایی جوجه های در حال رشد جوان یکی از علل پروزیس، تخم مرغ با پوسته نازک و جوجه درآوری ضعیف می باشد. همچنین ممکن است یکی از علل کندرودیستروفی به شمار آید. جیره غذایی اکثر طیور دارای منابع فقیر از منگنز هستند. پروزیس ناشی از کمبود منگنز توسط کلسیم و فسفر اضافی در رژیم غذایی تشدید میگردد. پرندگان پرورش داده شده روی بستر سیمی حساستتر می باشند. همه رژیم های غذایی طیور تجاری در حال حاضر با یک منبع از منگنز موجود (به عنوان مثال، سولفات منگنز) تأمین میگردد درنتیجه در حال حاضر پروزیس ناشی از کمبود منگنز نادر بوده و علل احتمالی دیگر باید در نظر گرفته شود ( کمبود کولین، نیاسین و نیکوتین اسید).
یافته های بالینی پروزیس شامل ناهنجاری مفصل hock می باشد که معمولاً مفاصل متورم و پهن شده و گاهی تاندون آشیل از روی کندیل مربوطه لغزیده و جابه جا می گردد. استخوان درشت نی و tarsometatarsus از یک یا هر دو پا ممکن است در نزدیکی مفصل دچار خمیدگی شده و دچار چرخش جانبی گردد. کوتاه و ضخیم شدن استخوان های بلند پاها و بالها ممکن است به صورت آشکار مشاهده گردد.. علائم پروزیس در جوجه بوقلمون، جوجه اردک و غاز شبیه علائم آن در جوجه می باشد. پروزیس در پرندگان مختلف وحشی از جمله قرقاول، بلدرچین، و گنجشک نیز دیده می شود. جوجه های بالغ در تغذیه با رژیم غذایی دارای کمبود منگنز هیچ تغییر قابل مشاهده در مفاصل پا ایجاد نشده است، ولی پوسته تخم مرغ آنها در این تحقیق نازک تر و مقاومت آن به شکستگی کمتر شده است. اگر کمبود به اندازه کافی مشخص شده، هم تولید تخم مرغ و هم جوجه درآوری کاهش می یابد. کاهش نتایج جوجه درآوری ناشی از افزایش مرگ و میر جنینی که در روز ۱۰ انکوباسیون ایجاد می گردد و پیک آن در روز ۲۱-۲۰ جوجه¬کشی می¬باشد. جنینی که پس از روز ۱۰ می میرد معمولاً دارای کندرودیستروفیک بوده و در آنها پاهای کوتاه ضخیم، بال کوتاه، “منقار طوطی” کانتر کروی سر، بیرون زده شکم، و در موارد بسیار شدید عقب ماندگی دیده میگردد. تعدادی جوجه که هچ میگردند معمولاً استخوان ساق پا بسیار کوتاه (micromelia)، و یا در اثر پروزیس استخوان ممکن است دچار تغییر شکل شده باشد. به احتمال زیاد کمبود منگنز در پرندگان بالغ با توجه به روش های مرسوم در جیره های استارتر، رشد و … که به صورت تجارتی فرموله می¬گردد رخ نمی دهد. این جیره ها با نمک منگنز غنی شده، و پرندگان می تواند منگنز به اندازه کافی ذخیره کرده و با توجه به نیاز پایین به این عنصر برای تولید تخم مرغ در طی یک دوره زمانی طولانی نمی توانند از این ذخیره استفاده کنند.
تداخل مواد معدنی با منگنز: همانطوری که بیان شد بالانس کردن معدنی جیره در ارتباط با فراهمی زیستی مناسب که مطابق با نیاز حیوان باشد یک فاکتور مهم در بکارگیری موثر این مواد به شمار می روند. منگنز در بدن جهت جذب با عناصری مانند کلسیم، پتاسیم، آهن، منیزیم، فسفر و کبالت تداخل داشته، در نتیجه بالانس کردن این مواد در جیره جهت جذب حداکثری منگنز ضروری میباشد.
پیشگیری و درمان: پیشگیری از پروزیس نیاز به یک رژیم غذایی در تمام مواد مغذی لازم به ویژه منگنز، کولین، نیاسین، بیوتین و اسید فولیک میباشد. ناهنجاری ایجاد شده با تغذیه اصلاح نمیگردد. اثر کمبود منگنز در تولید تخم مرغ به طور کامل توسط یک رژیم غذایی که حاوی مقادیر کافی منگنز باشد اصلاح میگردد، به شرط آنکه  رژیم غذایی حاوی کلسیم و فسفر بیش از حد نباشد. مصرف کلسیم ممکن است در اثر استفاده بیش از حد مکمل کلسیم که به صورت انتخاب آزاد فراهم شده است، ایجاد گردد، همچنین هنگامی که پودر گوشت و یا پودر گوشت و استخوان به عنوان منبع اصلی پروتئین استفاده می شود، خوراک ممکن است دارای فسفر بیش از حد باشد.

از این رو با توجه به تحقیقات انجام شده برطرف نمودن نیاز عناصر ضروری از جمله منگنز و همچنین بالانس نمودن آنها در جیره جهت پیشگیری از بیماریهای مرتبط و بهبود ضریب تولید تأثیر بسزایی داشته که همواره این مهم باید در کنار سایر عوامل در جیره نویسی مورد توجه قرار گیرد.

نویسنده: دکتر زینب مرادی

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاه

علائم کمبود ویتامین در طیور

وبسایت

علائم کمبود ویتامین در طیور
علائم کمبود ویتامین در طیور
9

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *