علائم بیماری های صفراوی




همه ما توجه ویژه ای به قلب، مغز و حتی پوست خود داریم. چراکه همه می دانیم اینها عضوهای اصلی و مهمی از بدن هستند و بیماری آنها تهدید کننده زندگی ما خواهد بود. اما در مورد دیگر اندام های مبهم بدن چه؟ مثلا کیسه صفرا، درباره آن چه می دانید؟

 

علائم بیماری های صفراوی

در اینجا می خواهیم علائم و نشانه های مشکلات و ناراحتی های کیسه صفرا را با هم بررسی کنیم، اما ابتدا آن را بهتر می شناسیم و با کارهایی که برای ما انجام می دهد آشنا می شویم.

 

کیسه صفرا چه کار می کند؟

کیسه صفرا، کیسه ای کوچک است که صفرای تولیدشده در کبد در آن نگهداری می شود. این کیسه در زیر کبد قرار گرفته و در پاسخ به غذایی که ما می خوریم، مخصوصا غذاهای پر چرب، مقداری صفرا را از طریق مجاری صفراوی به داخل روده کوچک می ریزد (تصویر بالا) و نقش بسیار مهمی در هضم و جذب چربی های غذایی بر عهده دارد.


به طور معمول، کیسه صفرا اندامی کوچک و بی آزار است که باعث ناراحتی و بیماری خاصی در فرد نمی شود، مگر زمانی که مشکل خاصی آزادسازی صفرا از آن را کاهش دهد و یا مجاری را مسدود کند. عوامل متعددی وجود دارند که می توانند منجر به ایجاد این مشکلات کیسه صفرا شوند.


 

از جمله عواملی که باعث بروز این مشکلات در کیسه صفرا می شوند:


1- سنگ صفرا

این وضعیت به شرایطی اطلاق می شود که سنگ های کوچک و یا گاهی یک سنگ بزرگ در داخل کیسه صفرا ایجاد شود.

در برخی موارد سنگ صفرا منجر به دردی شدید در فرد می شود، اما حدود 9 درصد مبتلایان به سنگ صفراوی هیچ گونه علامتی ندارند.

در برخی موارد، سنگ صفراوی برای بیش از 1 سال با فرد می ماند و هیچ علامتی ایجاد نمی کند.

 

2- کولیک صفراوی

کولیک صفراوی به شرایط جدی تری اطلاق می شود که سنگ صفرا در مجرای صفراوی ایجاد یک انسداد می کند. دراین حالت کیسه صفرا برای از میان برداشتن این انسداد شدیدا منقبض می شود و فرد احساس دردی شدید خواهد داشت. این انقباضات شدید و دردهای همراه با کولیک صفراوی معمولا یک تا دو ساعت طول می کشد. اما از آنجایی که حمله ای و برگشت پذیر هستند تا زمانی که فرد به فکر درمان بیفتد، همچنان با فرد می مانند.

 

3- التهاب کیسه صفرا

التهاب کیسه صفرا می تواند در اثر وجود سنگ های صفراوی، مصرف الکل، عفونت ها و حتی تومور هایی که باعث ترشح بیش از حد صفرا می شوند ایجاد شود. اما باز هم شایع ترین علت ایجاد آن سنگ های صفراوی خواهد بود. التهاب کیسه صفرا می تواند دوره ی چند هفته ای داشته باشد. تب در این بیماری شایع نیست.

 

در 2 درصد از موارد ممکن است، کیسه صفرای ملتهب توسط باکتری های عفونی مورد حمله قرار بگیرد و عفونی شود. گاهی نیز پیش می آید که کیسه صفرا پاره شود که در این شرایط فورا توسط عمل جراحی خارج می شود.

فراموش نکنید حملات مکرر درد در این بیماری مراجعه به پزشک را ضروری خواهد کرد، مخصوصا زمانی که این دردها با تب نیز همراه باشد.

 

و اما علائم بیماری های کیسه صفرا

در اینجا می خواهیم به شایع ترین علائم و نشانه های بیماری های کیسه صفرا بپردازیم. اگرچه علائم و نشانه های اختصاصی هر یک از بیماری ها برده با دیگری متفاوت اند، اما به طور کلی علائمی وجود دارد که مواجهه با آنها، نشانگر وجود یک مشکل و ناهنجاری در کیسه صفرا می باشد.

 

شایع ترین علائم و نشانه های بیماری های کیسه صفرا از قرار زیر اند:

– درد شدید در ناحیه شکم

– دردی که به شانه راست می زند و گاهی کمر را نیز درگیر می کند.

– دردی که بعد از خوردن غذا تشدید می شود، مخصوصا اگر غذایی چرب مصرف شده باشد.

– دردی که تیز و کرامپی است.

– دردی که با یک نفس عمیق تشدید می شود.

– درد در ناحیه قفسه سینه

علائم بیماری های صفراوی

– سوزش سر دل، سوء هاضمه و احساس زیاد شدن گاز معده

– احساس پری در شکم

– تهوع، استفراغ و تب

– لرز

– احساس درد با لمس شکم، مخصوصا در قسمت راست فوقانی شکم

– زردی (پوست و چشم ها)

– تغییر رنگ غیر طبیعی مدفوع (مخصوصا به رنگ روشن تر و خاکستری)

 

برخی از مشکلات کیسه صفرا مانند سنگ های صفراوی ریز که مجرای صفراوی را مسدود نمی کنند، معمولا هیچ علامت و ناراحتی را ایجاد نمی کنند.

 

این نوع سنگ ها معمولا هنگاه عکسبرداری با اشعه ایکس برای یک بیماری دیگر و یا انجام عمل جراحی در ناحیه شکم و به طور اتفاقی تشخیص داده می شوند.

الهه گودرزی

بخش سلامت تبیان


مطالب مرتبط:

وقتی سنگ در کیسه صفرا پیدا می‌شود

درآوردن کیسه صفرا ضرری ندارد؟

سیروز صفراوی اولیه چیست؟

سنگی در صفرا

علائم و علل سنگ های صفراوی

عوارض سنگ های صفراوی

تشخیص و درمان سنگ های صفراوی

رژیم غذائی درسنگ های کیسه صفرا(1) و (2)

بالا آمدن صفرا تا گلو

برگشت صفرا تا گلو چه عوارضی دارد؟

 درمان برگشت صفرا به گلو

 

پاسخ به سوالات پزشکی و جنسی شما ، در مجله دلگرم کلیک کنید

© تمامی حقوق این سایت برای شرکت آرادپرداز محفوظ است ؛ هر گونه استفاده از مطالب دلگرم با رعایت شرایط بازنشر امکان پذیر است.

نشانه‌های سجاوندی

عجب سازنده ی این علامت عرب دولاب است

نشانه‌های سجاوندی

عجب سازنده ی این علامت عرب دولاب است

کیسه صفرا یک عضو کوچک گوارشی است که وظیفه اصلی آن ذخیره ی صفرا ایجاد شده توسط کبد است. گاهی اوقات کیسه صفرا به درستی کار نمی کند و ممکن است با سنگ صفرا پر شود. بیماری کیسه صفرا در زنان، افراد دارای اضافه وزن، افراد مبتلا به مشکلات دستگاه گوارش و کسانی که سطح کلسترول بالا دارند، شایع است.  مولفه ژنتیکی نیزتاثیردارد.سنگهای قارچی(Gallstones) علت اصلی بیماری کیسه صفرا هستند. دو علت غیر معمول: سرطان کیسه صفرا و حمله کیسه صفرا (Cholecystitis) وجود دارند. شناسایی علائم و درمان بیماری های کیسه صفرا به شما کمک می کند تا از ناراحتی و عوارض پزشکی جلوگیری کنید.

۱- اطلاعات در مورد سنگهای صفراوی

هنگامی که مایعات گوارشی صفرا رسوب می کند، می تواند سنگ های صفراوی ایجاد کند. این رسوبات می توانند اندازه یک توپ گلف بزرگ شوند.

۲- نشانه های زردی را بدانید

علائم بیماری های صفراوی

شما متوجه رنگ زرد پوست یا سفیدی پوست و مدفوع سفید یا زرد خواهید شد. زردی معمولا وقتی رخ می دهد که سنگ های صفراوی مجرای صفرا را مسدود می کند. باعث ماندن و ترشح صفرا در کبد می شود. صفرا ممکن است شروع به نشتی در جریان خون شما کند.

۳- تشخیص علائم التهاب کیسه صفرا(Cholecystitis)

(Cholecystitis)، التهاب کیسه صفرا است. این می تواند به علت سنگ های صفراوی، تومورها یا دیگر مشکلات صفرا باشد. این حملات اغلب باعث درد شدید می شوند که عموما در سمت راست بدن یا ما بین استخوان پهن شانه رخ می دهد. این درد اغلب با تهوع و سایر ناراحتی معده همراه است.

۴- می دانید که رژیم غذایی بر کیسه صفرا تاثیر می گذارد؟

وعده های غذایی پرچرب و سنگین می تواند یک حمله صفراویی را ایجاد کند. این حملات اغلب در شب، در عرض چند ساعت پس از خوردن غذا رخ می دهد.

۱- علائم اولیه را مشاهده کنید

بعضی از علائم اولیه بیماری صفرا عبارتند از: گازمعده، اروغ زدن، خلط، سوزش سر دل، احساس پف کردن، یبوست یا سوء هاضمه. این علائم می تواند به راحتی تشخیص داده شود یا به عنوان یک مشکل جدی تر حل شود، اما مداخله زودهنگام می تواند کلیدی باشد.

۲- از علائمی که شبیه آنفولانزای معده یا موارد ملایم مسمومیت غذایی هستند آگاهی داشته باشید

این علائم عبارتند از استفراغ، تهوع، خستگی مداوم و قی کردن.

۳- درد خود را ارزیابی کنید

مشکلات قلبی عروقی اغلب به عنوان درد ناحیه فوقانی شکم دیده می شود که اغلب (اما نه همیشه) به سمت راست شانه شما می رسد. این درد می تواند ثابت و یا متغیر باشد، که بسته به علت مشکل خاص صفرا باشد.

۴- به بوی بد بدن و تنفس بیش از حد بد و تلخ توجه کنید

اگر شما همیشه بوی بد بدن یا هالیتوز (نفس مزمن و بد) داشته اید، بعید است به صفرا مربوط باشد. با این حال، اگر این ها به طور ناگهانی رشد پیدا کنند و در چند روز برطرف نشوند، ممکن است علائمی از یک مشکل اساسی مانند بیماری بدخیم کیسه صفرا باشند.

۵- مدفوع خود را چک کنید

یکی از واضح ترین علائم مشکل کیسه صفرا، مدفوع است که در مدفوع پرتو نور یا سفید مانند موجود است. مدفوع شل تر ممکن است نتیجه ناکافی بودن صفرا باشد. همچنین ممکن است بدون این که مصرف اب شما کم شود ولی ادرار شما تیره رنگ شود.

۶- نشانه های تب، لرز و تشنج، تماشا کنید

این معمولا با مراحل پیشرفته بیماری کیسه صفرا رخ می دهد. باز هم این ها علائمی هستند که با بیماری های دیگر مشترک هستند، اما اگر دچار مشکلات معده و سایر شاخص های بیماری کیسه صفرا بوده اید، تب می تواند نشانه بدی باشد که بیماری در حال پیشرفت است.

۱- اگر دچار علائم مربوط به بیماری کیسه صفرا هستید به پزشک خود مراجعه کنید

اگر علائم شما با بسیاری از موارد فوق مطابقت داشته باشد، باید قطعا به پزشک مراجعه کنید. اگر علائم را تجربه می کنید، اگر نشانه های شما بدتر می شود، یا علائم جدیدی ایجاد شد، در اسرع وقت با پزشک خود مشورت کنید.

۲- یک سونوگرافی از شکم خود را بره ریزی کنید

برای تعیین اینکه چگونه کیسه صفرا به طور موثر کار می کند یا اینکه مشکلی برای ارگان وجود دارد، سونوگرافی مورد نیاز خواهد بود. تکنسین اولتراسوند، سنگ های صفراوی، جریان صفراوی و علائم تومور (که نادر هستند) را بررسی می کند.

۳- در صورت لزوم جراحی کیسه صفرا را بره ریزی کنید

بسیاری از مشکلات کیسه صفرا با حذف سنگ های صفراوی بزرگ یا خود کیسه صفرا (cholecystectomy) حل می شود. بدن می تواند به طور معمول بدون کیسه صفرا عمل کند، بنابراین اگر پزشک شما توصیه می کند آن را جراحی کنید.علائم بیماری های صفراوی

رسانه دکتر سلامت

ممنون از شما

نظر شما در مورد این مطلب چیست ؟

آدرس


Current ye@r *


Leave this field empty

سنگ کیسه صفرا، سنگ کوچکی است که اغلب از کلسترول ساخته شده و در کیسه صفرا ایجاد می شود. در

پوکی استخوان، اختلال استخوانی است که در آن استخوان ها باریک تر شده قدرت خود را از دست می دهند

یبوست در بزرگسالان، تغییر در عادات روده ای است. در یبوست در بزرگسالان، مدفوع ممکن است بسیار سفت و یا

درم ابریژن، یک روش زیبایی پوست است که در آن پوست سرد شده و سپس یک غلطک مخصوص پر سرعت1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *