علائم اولیه ابتلا به آلزایمر

علائم اولیه ابتلا به آلزایمر
علائم اولیه ابتلا به آلزایمر


آیا شما هم درباره تغییرات رفتاری خود و یا نزدیکانتان که در سن بالا هستند احساس نگرانی دارید؟ آیا مادر شما هم هنگام بازگشت به خانه گاهی مسیر را گم می کند و پدرتان شروع به سوالات مکرر کرده و حرف های تکراری می زند؟ خب شاید این ها نشانه های آلزایمر باشند و شاید هم نه!




علائم اولیه ابتلا به آلزایمر

به جای نگران شدن بهتر است اول علائم بیماری آلزایمر را بشناسید تا در صورت مواجهه با این شرایط، بهترین راه را انتخاب کنید.

 

علائم خطرناک بیماری آلزایمر

خیلی از افراد بیماری آلزایمر را با دمانس یا زوال عقل اشتباه می گیرند. آلزایمر یک بیماری است در حالی که دمانس یا زوال عقل، گروهی از علائم است که کاهش حافظه، اختلالات تفکر و عقل و منطق را شامل می شود و این علائم معمولا در آلزایمر وجود دارند.

در واقع دمانس می تواند از بیماری آلزایمر و چند بیماری دیگر ناشی شود.

 

علائم اولیه آلزایمر از این قرارند:

1- کاهش حافظه: اگرچه در بیماری آلزایمر، حافظه بلندمدت سالم به نظر می رسد، اما افراد مبتلا ممکن است اتفاقات گذشته های دور، یا حوادث و رویداد های مهم زندگی شان را نیز فراموش کنند.

البته هر کسی می تواند برخی جزئیات اتفاقی که در گذشته رخ داده و یا گفتگوهایی که در گذشته داشته را فراموش کند و نتواند آنها را درست به یاد بیاورد، اما افراد مبتلا به دمانس یا زوال عقل، کل رویداد و یا گفتگو را فراموش می کنند.

 

2- تکرار: افراد مبتلا به آلزایمر ممکن است صحبت هایشان را تکرار کنند، مخصوصا داستان ها و توصیف وقایع را و هر مرتبه آن را با کلماتی خاص می گویند. آنها ممکن است یک سوال را چندین بار بپرسند و مهم نیست چند مرتبه جواب گرفته باشند.

 

3- مشکلات گفتاری: همه ما گاهی اوقات در انتخاب بهترین کلمه برای ساختن جمله مان مشکل داریم، اما مبتلایان به آلزایمر ممکن است به طور متعدد در پیدا کردن کلمات برای ایجاد و یا کامل کردن صحبتشان مشکل داشته باشند. بنابراین روش صحبت کردن آنها ممکن است غیر قابل کنترل و فهمیدن آن برای سایرین سخت باشد.


4- تغییرات شخصیتی: مبتلایان به آلزایمر ممکن است تغییرات یکدفعه ای در خلق و خو را داشته باشند. مثلا یکدفعه بدون دلیل خاصی احساساتی، غمگین و یا خوشحال شوند، گاهی اوقات نتوان آنها را از انجام کاری که از آن لذت می برند منصرف کرد، به تبلیغات تلویزیون به شدت اعتقاد پیدا کنند و یا نسبت به یکی از افراد خانواده (مخصوصا همسر) بدگمان شوند.


 

5- عدم اطلاع از مکان و زمان و احساس گیجی: خیلی از مبتلایان به آلزایمر به طور مکرر در مکان هایی که قبلا به خوبی آنجا را می شناختند گم می شوند. آنها ممکن است در انجام مسئولیت های سبک نیز مشکل داشته باشند، مثل غذا درست کردن و یا حمام کردن.

 

6- نداشتن بهداشت: خیلی وقت ها این ویژگی بارزترین علامت ابتلا به بیماری آلزایمر است. افرادی که قبل از بیماری همیشه به لباس ها و بهداشت خود شدیدا اهمیت می دادند، ممکن است لباس هایشان را دیر به دیر عوض کنند و یا از حمام رفتن بیزار شوند.

 

7- رفتار عجیب: همه ما گاهی وقت ها پیش می آید که مثلا کلیدمان را گم کنیم، اما افراد مبتلا به آلزایمر، شدیدا مستعد اینگونه رفتارها هستند، مثلا وسایلشان را در جاهای نامناسب و عجیب و غریب می گذارند، مثلا مسواک را در داخل یخچال می گذارند یا شیر را در کابینت.

 

تذکر

اگر یکی از دوستان و نزدیکان شما، هر یک از نشانه های بیماری آلزایمر را در رفتار و گفتار خود نشان داد نترسید. داشتن این علائم به این معنا نیست که فرد حتما به بیماری آلزایمر مبتلا شده، بلکه لازم است با مراجعه به پزشک سطح این اختلال و شدت و نوع بیماری فرد تعیین شود.

آیا راهی برای تشخیص قطعی بیماری آلزایمر وجود دارد؟

همین چند روز پیش بود که خبرگزاری HealthDay News چنین خبری را منتشر کرد: در طی چند سال اخیر و بعد از مطالعات گسترده، محققان پی بردند که یک آزمایش قند خون می تواند با دقت 90 درصد، افراد در معرض دیابت را شناسایی کند.

 

این تست بر اساس مقادیر 10 نوع چربی خون استوار است که با اندازه گیری آنها در خون می توان شانس ابتلا به هر اختلال شناختی حتی خفیف و نیز آلزایمر را تشخیص داد، هر اختلالی که شامل کاهش حافظه و کاهش در توانایی تفکر و عملکرد های ذهنی باشد و به طور کلی مشکلات درگیر در بیماری آلزایمر.

 

سطوح پایین این 10 چربی در خون می تواند پیش بینی کننده شروع علائم زوال عقل باشد. این نتیجه ای است که محققان دانشگاه علوم پزشکی جورج تون به آن رسیدند.

 

این محققان هنوز نمی دانند چرا آن 10 چربی خون در افرادی که در معرض پیشرفت اختلالات شناختی و ذهنی هستند سطح پایین تری را دارند. در واقع هنوز به طور مشخص ارتباط مستقیم بین سطوح این چربی ها و بیماری آلزایمر تشخیص داده نشده است.

 

علائم اولیه ابتلا به آلزایمر

ماریا کاریلو نایب رئییس انجمن آلزایمر می گوید، چنین آزمایش قند خونی از سایر تست هایی که تا به حال برای تشخیص زودهنگام آلزایمر استفاده می شده، دقیق تر وکارآمدتر است. 

 

پزشکان در حال حاضر برای تشخیص اختلالات مغزی از ام آر آی و PET استفاده می کنند که توانایی تشخیص آنها محدود است. استفاده از تست های خونی برای این منظور می تواند دقیق تر، ساده و راحت تر، کم تهاجمی تر، آسان تر و ارزان تر باشند.

 

متاسفانه به دلایل متعدد، شیوع بیماری آلزایمر در جامعه ما رو به رشد است. البته همانطور که قبل تر هم گفتیم یکی از عوامل خطر بسیار مهم آن، شیوع بالای دیابت و مخصوصا دیابت نوع دو است.

 

اما بدون شک تا زمانی که فرد در خصوص ابتلا به آلزایمر احساس خطر نکند و یا با دیدن علائم آن نیاز به پیگری مشکل را نبیند، هیچ وقت به مرحله انجام تست های تشخیصی نخواهد رسید.

 

در واقع این تست ها در مرحله تشخیص قطعی استفاده می شوند. پس به منظور تشخیص سریع تر و در نتیجه هموارتر کردن روند درمان و پیشگیری از تشدید بیماری، لازم است تغییرات وعلائم اولیه بیماری را بشناسیم.

الهه گودرزی

بخش سلامت تبیان


مطالب مرتبط:

بیماری آلزایمر چیست؟

با علایم آلزایمر آشنا شوید

10 تصور غلط درباره آلزایمر

آلزایمر در زنان

آلزایمر احتمالا واگیر دارد

می‌توان آلزایمر را 10 سال زودتر پیش‌بینی کرد



بیماری آلزایمر یکی از هولناک ترین بیماری های عصر ما است. اما با تشخیص به موقع بیماری، بهبود زندگی بیمار ممکن خواهد بود. در ادامه به یازده رفتاری می پردازیم که با بروز بیماری آلزایمر مرتبط هستند.

بیماری آلزایمر چیست؟

در مغز یک انسان سالم ۱۰ بیلیون نورون وجود دارد که سیگنال های الکتریکی را به اعضای داخلی بدن و ماهیچه های آن انتقال می دهند. بیماری آلزایمر ارتباط میان نورون ها را از بین می برد و به این ترتیب موجب اختلال در عملکرد آن ها و مرگ سلول های مغزی می شود. از این زمان مغز شروع به تحلیل رفتن می کند.

بیماری آلزایمر ابتدا روی قشر مخ و همچنین بخش هایی از مغز اثر می گذارد که مسئول عملکرد حافظه و زبان هستند. در نهایت بخش اعظم مغز دچار آسیب می شود و شخص مبتلا به تدریج توانایی خود برای انجام کارهایش به طور مستقل را از دست می دهد.علائم اولیه ابتلا به آلزایمر

۱- برنامه ریزی، پاسخ به سوالات امتحان و کار با اعداد برای فرد دشوار می شود

شخص در انجام برنامه ریزی و کار با اعداد به سختی قادر به تمرکز است. برای این اشخاص آماده کردن یک دستور غذای معمولی، محاسبه ی مخارج ماهانه و تعیین زمان لازم برای انجام کارها دشوار است.

۲- انجام کارهای روزانه ی خانه و وظایف شغلی دشوار می شود و فرد به تلاش بسیار بیشتری نیاز دارد

افرادی که به بیماری آلزایمر مبتلا هستند قادر نیستند کارها و فعالیت های روزانه ی خود را به آسانی انجام دهند. گاهی شخص سعی دارد از مسیری همیشگی به خانه برود اما ناگهان در شهر گم می شود یا قادر نیست به خاطر بیاورد بازی مورد علاقه اش را چطور باید بازی کند.

۳- احساس اضطراب در فرد افزایش می یابد و علائم افسردگی در او بروز پیدا می کند

اضطراب یکی از علائم افسردگی و همچنین از علائم اولیه و احتمالی بیماری آلزایمر است. افزایش احساس اضطراب با بالا رفتن میزان آمیلوئید بتا در مغز مرتبط است. پلاک های آمیلوئیدی (پلاک هایی سمی که در کار و ارتباط نورون ها اختلال ایجاد می کنند) اغلب در مغز افرادی شکل می گیرد که مبتلا به آلزایمر پیشرفته هستند و می توانند منجر به زوال عقل شوند.

۴- تشخیص زمان دشوار می شود و شخص به تدریج کنترلش را از دست می دهد

افراد مبتلا به آلزایمر درک خود از زمان را از دست می دهند. تشخیص آنکه چه روزی از هفته، چه وقتی از سال یا چه دوره ی زمانی است برای شخص دشوار است. آن ها به ندرت می توانند میان گذشت نیمی از ساعت و سپری شدن چندین ساعت تمایز قائل شوند اما متوجه هستند در حال حاضر چه می گذرد. آن ها اغلب فراموش می کنند چطور به یک مکان رسیده اند.

۵- درک شخص از تصاویر و روابط فضایی اشیاء دچار دگرگونی می شود

در بعضی اشخاص اختلال در بینایی می تواند از علائم اولیه ی بیماری آلزایمر باشد؛ به گونه ای که ممکن است خواندن، تمرکز روی متن، تخمین فاصله یا تشخیص رنگ ها برای شخص دشوار باشد.

۶- در گفتار و برقراری ارتباط اختلال به وجود می آید

علائم بیماری آلزایمر در ارتباطات فرد آشکار می شوند، مثل توقف های ناگهانی فرد در میانه ی گفتگو، دشوار بودن خلاصه کردن یک داستان برای شخص و تکرار دوباره ی یک ماجرا به دلیل اینکه فرد فراموش می کند قبلا آن را تعریف کرده است. علاوه بر این، اگر شخص در صحبت هایش از کلمات اشتباه یا ساختگی به جای کلمات معمول استفاده می کند، این مسأله هم می تواند از علائم آلزایمر باشد.

۷- فرد اغلب مواقع وسایل را گم می کند و قادر نیست کارهایی را که انجام داده به خاطر بیاورد

افراد مبتلا به بیماری آلزایمر در اغلب مواقع وسایل را در جایی غیر معمول می گذارند، آن ها را گم می کنند یا نمی توانند کارهایی را که قبل از گم شدن وسیله انجام دادند به خاطر بیاورند. به همین دلیل، دائما تصور می کنند از آن ها دزدی می شود.

۸- علاقه ی شخص به انجام وظایف شغلی، سرگرمی ها و برقراری ارتباط از بین می رود

با بروز بیماری آلزایمر، فرد به تدریج از فعالیت های معمول، سرگرمی ها، ورزش و فعالیت های فرهنگی امتناع می کند. او دیگر بازی تیم مورد علاقه اش را تماشا نمی کند، از ملاقات با دوستانش خودداری می کند، به جلسات ورزشی اش نمی رود یا سرگرمی های قدیمی اش را بی دلیل رها می کند.

۹- روحیه و ویژگی های رفتاری فرد دچار تغییر می شود

روحیه و خصوصیات اشخاص مبتلا به آلزایمر گاهی می تواند بی هیچ دلیل مشخصی دچار تغییر شود. آن ها ناگهان هراسان، مضطرب، خجالت زده، افسرده و بد گمان می شوند یا به سادگی و بر سر موضوعی کم اهمیت از کوره در می روند.

۱۰- انجام مقایسه و تصمیم در مورد ارزش وسایل برای فرد دشوار می شود

تصمیم گیری برای افراد مبتلا به آلزایمر امری دشوار است. به عبارت دیگر، فرد در ارزیابی قیمت یک کالا و ارزش حقیقی آن دچار مشکل می شود. به همین دلیل است که بعضی اشخاص قربانی کلاهبرداران می شوند.

بروز مشکل در ارزیابی بر ظاهر فرد هم اثر می گذارد؛ به گونه ای که شخص از توجه به خود، شانه کردن موها یا رعایت نکات ساده در بهداشت شخصی دست می کشد.

۱۱- حافظه ی فرد اغلب به درستی عمل نمی کند و او چگونگی کار با دست ها و پاها در فعالیت های معمولش را فراموش می کند

یکی از نشانه های آشکار بیماری آلزایمر اختلال در حافظه است؛ به گونه ای که به خاطر سپردن و یادگیری اطلاعات جدید برای شخص دشوار می شود. از طرفی دیگر، مهارت هایی که در طولانی مدت کسب شده بودند به تدریج از دست می روند، مثل توانایی دوچرخه سواری، بافتن یا نقاشی کردن.

اما چه رفتارهایی در افراد سالخورده طبیعی است و نشانه ی بیماری آلزایمر محسوب نمی شود؟

۱۳۹۵. تمامی حقوق برای وبسایت Rooziato (روزیاتو) محفوظ است.

علائم اولیه ابتلا به آلزایمر
علائم اولیه ابتلا به آلزایمر
9

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *