علائم ابتلا به سیروز کبدی

علائم ابتلا به سیروز کبدی
علائم ابتلا به سیروز کبدی

نشانه‌های سجاوندی

عجب سازنده ی این علامت عرب دولاب است

خوش آمدید. به حساب کاربری خود وارد شوید.

آدرس ایمیلی که با آن ثبت‌نام کرده‌اید را وارد نمائید تا یک رمز عبور جدید برای شما ارسال شود.

بهتر زندگی کردن یاد گرفتنی است – مرجع مقالات آموزشی و فیلم آموزشی برای موفقیت و پیشرفت

به آسیب دیدن و زخمی شدن بافت‌های کبد، سیروز کبد گفته می‌شود؛ یعنی زمانی‌که بافت‌های آسیب‌دیده و زخمی جایگزین بافت‌های سالم می‌شوند. به گزارش بنیاد کبد آمریکا، ۱۰ تا ۲۰ درصد از کسانی‌که زیاد الکل مصرف می‌کنند، به سیروز کبد مبتلا می‌شوند. سیروز کبد یکی از اشکال پیشرفته‌ی بیماری های کبدی است. سیروز کبد بخشی از یک فرایند است و احتمال دارد با مشکل کبد چرب آغاز شود و سپس به هپاتیت الکلی تبدیل و درنهایت به‌شکل سیروز کبدی نمود پیدا کند. البته این امکان هم وجود دارد که شخصی بدون درگیری با این فرایند، مستقیما به سیروز کبدی دچار بشود. در این مقاله نکات مفیدی درباره‌ی علائم سیروز کبدی، دلایل ابتلا به این بیماری، نحوه تشخیص، عوارض جانبی و درمان سیروز کبدی می‌آموزید. پس همراه ما باشید.علائم ابتلا به سیروز کبدی

سیروز کبد آخرین مرحله از زخم شدن کبد (تصلب بافت‌ها) است که در اثر بیماری‌های کبدی و شرایط خاصی نظیر هپاتیت و مصرف بیش‌ازحد الکل ایجاد می‌شود. همان‌طور که پیش‌تر عنوان شد، کبد نقش مهمی در بدن دارد و ضمن سم زدایی بدن باعث تصفیه و پاک شدن خون و تولید مواد مغذی می‌شود.

سیروز کبدی واکنشی است به آسیب‌دیدگی کبد. هر وقت که کبد آسیب ببیند، شروع به ترمیم و بهبود خود می‌کند. اما طی فرایند سیروز کبد، بافت‌های زخمی شکل می‌گیرند و هر چه سیروز بیشتر پیش می‌رود، تعداد بافت‌های زخمی افزایش می‌یابد و عملکرد کبد با مشکلات بیشتری روبه‌رو می‌گردد. سیروز دیکامپنسیتد (decompensated) اصطلاحی است برای شرح پیش‌روی و افزایش عوارضی جانبی که بر اثر تغییرات ناشی از سیروز ایجاد می‌شوند. این عوارض می‌توانند زندگی فرد مبتلا را به‌خطر بیندازند.

به‌طور کلی درمان سیروز کبدی امکان‌پذیر نیست، اما اگر تشخیص سیروز کبد زود و به‌موقع انجام شود و روش‌های درمانی مناسبی به‌کار گرفته شود، از آسیب‌های بیشتر جلوگیری می‌شود.

علایم سیروز کبدی معمولا در ۳۰ تا ۴۰ سالگی خود را نشان می‌دهند. در مراحل ابتدایی بیماری، بدن می‌تواند عملکرد نامناسب کبد را تا حدودی جبران کند، ولی کم‌کم نشانه‌های حاد شدن مشکل به‌چشم می‌خورند. این مشکل معمولا تا وقتی که پیشرفت گسترده‌ای در کبد نداشته باشد، همراه با علائم و نشانه خاصی نیست. ابتدایی‌ترین علایم سیروز کبد مشابه سایر مشکلات کبدی و به شرح زیر است:

در صورت مشاهده هر یک از علائم بالا باید سریعا به پزشک مراجعه کنید.

دلایل متعددی می‌تواند منجر به بیماری سیروز کبدی بشود، اما از شایع‌ترین این دلایل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

سایر دلایل احتمالی ابتلا به سیروز کبد به شکل زیر است:

سیروز کبدی که ناشی از مصرف بیش‌ازحد الکل است نیز دلایلی دارد که در ادامه به آن پرداخته شده است:

وقتی مصرف الکل، زیادازحد و مکرر باشد، زخم‌هایی در بافت کبد ایجاد می‌شود که مانع از عملکرد صحیح آن است. درنتیجه بدن نمی‌تواند پروتئین کافی تولید کند یا سموم موجود در خون را تصفیه کند. سیروز کبد دلایل متعددی دارد و علت سیروز کبد الکلی مستقیما به مصرف الکل وابسته است.

کسانی که زیاد الکل مصرف می‌کنند و طی حداقل ۸ سال مداوم می‌نوشند، در معرض خطر این بیماری هستند. مؤسسه ملی سوءمصرف الکل و اعتیاد به آن در آمریکا، مصرف زیاد الکل را نوشیدن ۵ لیوان یا بیشتر در طول روز و حداقل در ۵ روز از یک ماه تعریف می‌کند.

زنان بیشتر از مردان درمعرض ابتلا به سیروز کبد هستند، زیرا در معده‌شان، آنزیم‌های کمتری برای تجزیه مواد الکلی دارند؛ پس الکل مصرفی آنها بیشتر به کبد راه پیدا می‌کند و باعث ایجاد زخم می‌شود.

عوامل ژنتیکی مانند نداشتن برخی آنزیم‌ها برای تجزیه مواد الکلی، چاقی، مصرف زیاد چربی و هپاتیت C نیز می‌توانند زمینه‌های ابتلا به سیروز را در فردی که احتمال ابتلا به این بیماری را دارد، به‌وجود بیاورند.

افرادی که در مراحل اولیه ابتلا به سیروز هستند، معمولا نشانه و علامت خاصی بروز نمی‌دهند. سیروز کبد معمولا پس از انجام آزمایش خون عادی و یا معاینه‌ عمومی ساده مشخص می‌شود. پزشکان برای تشخیص این بیماری چند آزمایش تجویز می‌کنند. آزمایش‌ها از این قرار هستند:

در این آزمایش، میزان بیلیروبین اضافی خون بررسی می‌شود؛ این ماده نتیجه تجزیه و شکست گلبول‌های قرمز است. میزان برخی آنزیم‌های مشخص نیز که نشان‌دهنده تخریب کبد هستند، در این آزمایش مشخص می‌شود.

در این آزمایش، خون بررسی می‌شود تا میزان کراتینین مشخص گردد. این آزمایش به تشخیص سیروز کبد کمک می‌کند، زیرا در مراحل نهایی بیماری، عملکرد کلیه نیز با اختلال روبه‌رو خواهد بود. (سیروز کامپنسیتد)

احتمال دارد که پزشک معالج به روش‌های دیگری مانند عکس‌برداری نیز توجه کند:

این آزمایش‌ها هیچ خطری برای بدن ندارند و میزان سفت و سخت شدن کبد را بررسی می‌کنند. به کمک آنها دیگر نیازی به تکه‌برداری (بیوپسی) نخواهد بود.

به کمک MRI، سی‌تی‌اسکن و سونوگرافی نیز می‌توان سیروز کبدی را تشخیص داد.

همیشه به تکه‌برداری از کبد نیاز نیست، اما گاهی پزشکان برای تشخیص شدت و میزان آسیب‌دیدگی کبد از بیوپسی استفاده می‌کنند.

اگر مبتلا به سیروز کبد باشید، احتمالا پزشک معالج‌تان آزمایش‌های متداول را برای بررسی علائم پیشرفت بیماری یا عوارض آن به‌ویژه واریس مری و سرطان کبد تجویز خواهد کرد.

پزشکان معمولا با بررسی پرونده و سوابق پزشکی افراد و میزان مصرف الکل آنها می‌توانند به نتیجه‌گیری درباره این بیماری برسند. انجام برخی از آزمایش‌ها نیز به تشخیص کمک می‌کند. نتیجه این آزمایش‌ها موارد زیر را مشخص می‌کند:

پزشکان شرایط دیگری را نیز برای بررسی وضعیت بیمار در مورد ابتلا و توسعه سیروز کبد درنظر می‌گیرند.

عوارض سیروز کبد می‌تواند به‌شکل‌های زیر نمایان بشود. عوارضی که با گردش خون در ارتباط هستند:

سیروز کبد، منجر به گردش خون ضعیف و کُند در کبد می‌شود. به‌همین‌دلیل منجر به انتقال خون از روده و طحال به کبد می‌شود.

پرفشاری ورید باب می‌تواند باعث تجمع مایعات در پاها یا ورم پا‌ (ادیما) و شکم (آسیت) بشود. این دو مشکل می‌توانند نتیجه ناتوانی کبد در ساخت مواد پروتئینی کافی در خون مانند آلبومین نیز باشند.

پرفشاری ورید باب موجب تغییراتی در وضعیت طحال نیز می‌شود. کاهش گلبول‌های سفید خون و پایین بودن پلاکت خون نشانه‌ای از سیروز در اثر پرفشاری ورید باب است.

پرفشاری ورید باب باعث تغییر مسیر جریان خون به رگ‌های کوچک‌تر، حجیم‌تر شدن و ایجاد واریس در آنها می‌شود. به‌دلیل حجم زیاد و خارج از ظرفیت این رگ‌ها در تحمل خون، به‌آسانی پاره می‌شوند و خون‌ریزی می‌کنند. این مسئله وقتی در قسمت تحتانی مری (واریس مری) یا معده واریس گاستریک) رخ می‌دهد، ممکن است خطر مرگ به‌همراه داشته باشد. اگر در کبد عناصر منعقدساز خون به حد کافی وجود نداشته باشد، خون‌ریزی بی‌وقفه در جریان خواهد بود. عفونت‌های میکروبی نیز از محرک‌های متداول خون‌ریزی هستند.

اگر دچار سیروز کبد باشید، بدن‌تان در برابر عفونت‌ها بسیار آسیب‌پذیر خواهد بود. آسیت یا همان آب‌آوردگی شکم می‌تواند موجب عفونتی جدی موسوم به پریتونیت باکتریال خودبه‌خودی (SBP) بشود.

سیروز باعث ناتوانی بدن در جذب و پردازش مواد غذایی می‌شود. در نتیجه ضعف بدنی، کاهش وزن و سوء تغذیه پیش می‌آید.

کبدی که دچار سیروز است، نمی‌تواند سموم را مانند کبدی سالم دفع کند. این سموم می‌توانند باعث گیجی در مغز و عدم تمرکز بشوند. علائم این مشکل به‌شکل خستگی و نقصان شناختی اندک تا عدم پاسخ‌گویی به محرک‌ها و کُما متغیر است.

زردی وقتی شکل می‌گیرد که کبد قادر به دفع مواد اضافی خون موسوم به بیلیروبین نیست. زردی موجب تغییر رنگ پوست و سفیدی چشم به رنگ زرد و تیره شدن رنگ ادرار می‌شود.

سیروز در برخی از افراد باعث از دست رفتن قدرت استخوان‌ها و خطر شکستگی می‌شود.علائم ابتلا به سیروز کبدی

بیشتر افرادی که به سرطان کبد دچار می‌شوند، ابتدا با سیروز دست‌وپنجه نرم کرده‌اند.

سیروز بعضا باعث نارسایی کبدی و سایر ارگان‌ها می‌شود. چنین مشکلی یکی از عوارض شاخص سیروز کبد است، اما دلایل ایجاد آن کاملا مشخص نیست.

سیروز کبد الکلی نیز می‌تواند عوارض جانبی زیادی ایجاد کند. به این حالت سیروز کبد دفع‌شده می‌گویند. نمونه‌هایی از این عوارض به این شکل هستند:

کسانی‌که دچار سیروز کبد حاد می‌شوند، نیاز به پیوند کبد خواهند داشت. بیمارانی که سیروز کبد الکلی دفع‌شده دارند، پس از پیوند نیز احتمال زندگی در طول ۵ سال، ۷۰ درصد برایشان وجود خواهد داشت.

با مراقبت بیشتر از کبد می‌توان از ابتلا به بیماری‌های کبد نظیر سیروز جلوگیری کرد.

اگر به سیروز مبتلا نیستید، اما دچار سایر ناراحتی‌های کبدی هستید، باید از مصرف الکل پرهیز کنید. برای افراد سالم (زنان در همه سنین) نوشیدن یک لیوان بیشتر از نوشیدنی‌های الکلی در روز و همین مقدار برای مردان بالای ۶۵ سال و نوشیدن بیشتر از ۲ لیوان مواد الکل‌دار در روز برای مردان زیر ۶۵ سال می‌تواند خطر ابتلا به سیروز را افزایش بدهد.

سعی کنید رژیم غذایی سالم داشته باشید به این معنی که رژيم غذایی شما مبتنی‌بر سبزیجات و میوه‌ها باشد. از غلات کامل استفاده کنید و میزان پروتئین متناسب و به‌اندازه را فراموش نکنید. مصرف پروتئین نباید بیش‌از‌حد باشد. قهوه کافئین‌دار می‌تواند از کبد در برابر سرطان و فیبروز محافظت کند.

حد زیادی از چربی‌ به کبد آسیب می‌زند. اگر دچار چاقی افراطی یا اضافه وزن هستید، حتما با پزشک در این‌باره صحبت کنید.

استفاده از سوزن آلوده برای تزریق یا روابط جنسی پرخطر می‌تواند احتمال ابتلا به هپاتیت B و C را افزایش بدهد. درباره واکسن هپاتیت با پزشک صحبت کنید.

اگر نگران دچار شدن به سیروز هستید، با پزشک درباره راه‌های پیشگیری از آن صحبت کنید.

درمان سیروز تا حد زیادی وابسته به علت و گستردگی این مشکل است. اهداف درمان، کاهش گسترش زخم‌ها در بافت کبد و جلوگیری و درمان علائم و عوارض سیروز است. اگر کبد تخریب جدی داشته باشد، نیاز به بستری شدن در بیمارستان نیز وجود خواهد داشت.

در مراحل آغازین این مشکل، با شناخت و درمان دلایل بیماری امکان به حداقل رساندن تخریب کبد وجود دارد. برای درمان می‌توان از موارد زیر کمک گرفت:

افرادی که به‌خاطر مصرف زیاد الکل به سیروز دچار شده‌اند، باید سریعا مصرف آن را کنار بگذارند. اگر به‌خاطر الکل به این بیماری مبتلا شده‌اید، باید آن را ترک کنید، زیرا هر مقدار از الکل برای کبد سمی است. درصورتی‌که ترک الکل برای‌تان دشوار باشد، پزشک راه‌حل‌هایی برای رهایی از این اعتیاد به شما معرفی خواهد کرد.

افرادی که به دلایلی غیر از کبد چرب ناشی از مصرف الکل به سیروز دچار شده‌اند، با کاهش وزن و کنترل سطح قند خون می‌توانند به سلامت خود بیشتر کمک کنند. میزان پروتئین ورودی به بدن در هنگام کاهش وزن، برای کنترل بیماری سیروز ضروری است.

داروها از طریق درمان ویروس‌های هپاتیت B و C میزان تخریب و آسیب‌دیدگی به کبد را محدود می‌کنند.

دارودرمانی به کند شدن برخی از انواع سیروز کمک می‌کند. مثلا برای افرادی که به سیروز صفراوی مبتلا هستند، تشخیص زودهنگام و استفاده از داروها می‌تواند نقش مهمی در پیشرفت‌نکردن بیماری داشته باشد.

سایر داروها نیز می‌توانند به کاهش و رهایی از برخی علائم مانند خارش، خستگی و درد کمک کنند. برای مقابله با سوءتغذیه ناشی از سیروز، مکمل‌های غذایی نیز تجویز می‌شوند و از پوکی استخوان و آسیب رسیدن به آنها نیز محافظت می‌کند.

پزشکان برای درمان عوارض این بیماری نیز اقداماتی می‌کنند. برخی از این موارد به شرح زیر است:

رژیم غذایی و داروهایی که حاوی سدیم کمتری هستند، از تجمع آب و درنتیجه تورم و آب‌آوردگی شکم جلوگیری می‌کند. اگر میزان آب‌آوردگی اندام‌ها خیلی زیاد باشد، لازم است تا این آب کشیده یا از روش‌هایی برای کاهش این حجم از آب استفاده شود. بنابراین لازم است تا از لوله‌ای کوچک (TIPS) در رگ کبدی استفاده شود تا فشار خون در کبد کاهش یابد و میزان تجمع آب کند شود.

داروهای مخصوص تنظیم فشار خون می‌توانند موجب کنترل افزایش فشار در رگ‌هایی شوند که کبد را تغذیه و از خون‌ریزی شدید جلوگیری می‌کنند. پزشکان معمولا با انجام آندوسکوپی در فواصل زمانی منظم، به‌دنبال رگ‌های حجیم‌شده در مری و معده‌اند، زیرا این رگ‌ها در آستانه خون‌ریزی هستند.

برای درمان عفونت‌ها از آنتی‌بیوتیک‌ها یا سایر داروها استفاده می‌شود. شاید هم پزشک معالج واکسن‌هایی برای جلوگیری از ابتلا به آنفولانزا، ذات الریه و هپاتیت تجویز کند.

برای بررسی ابتلا به سرطان، پزشک احتمالا آزمایش‌های خون و سونوگرافی را برای معاینه علائم تجویز می‌کند.

پزشکان می‌توانند بعضی از اشکال بیماری‌های کبدی را درمان کنند، اما سیروز کبد الکلی معمولا درمان نمی‌شود. با وجود این پزشک معالج می‌تواند برای کند کردن روند بیماری و کاهش علائم توصیه‌هایی ارائه کنند. اولین گام برای کمک به بیمار، یاری کردن او برای ترک مصرف الکل است. کسانی‌که به‌خاطر مصرف الکل به سیروز کبد دچار شده‌اند، معمولا چنان وابسته به مصرف این ماده هستند که بدون حضور در بیمارستان و نظارت، با توقف مصرف، عوارض شدیدی برای‌شان پیش خواهد آمد. درمان‌های دیگری نیز وجود دارند که به این شکل هستند:

روند درمان و مدت آن، تا حد زیادی به ویژگی‌های جسمی فرد و سلامت عمومی او وابسته است. میزان پیشرفت عوارض سیروز کبد الکلی نیز در این روند تأثیرگذار است. این موضوع حتی در صورت توقف مصرف الکل نیز به قوت خود پابرجای است.

در مراحل پیشرفته بیماری سیروز کبد، عملکرد کبد کاملا متوقف می‌شود؛ به‌همین‌دلیل نیاز به پیوند ضرورت می‌یابد. وقتی عوارضی چون زردی، آب‌آوردگی شکم و اندام‌ها، واریس خون‌ریزی، انسفالوپاتی کبدی، سرطان کبد یا نارسایی کبدی رخ می‌دهد، گزینه پیوند کبد نیز مطرح می‌شود. پیوند کبد از طریق اهدای کبد سالم از فردی که دچار مرگ مغزی شده یا بخشی از کبد یک فرد زنده صورت می‌گیرد. سیروز رایج‌ترین دلیل پیوند کبد است.

افرادی که می‌خواهند عمل پیوند شوند، باید آزمایش‌ها و معاینه‌های گوناگونی را پشت سر بگذارند تا پزشکان از بابت نتیجه مطلوب مطمئن شوند.

پژوهشگران درحال بررسی درمان‌های جدید و مختلفی برای سیروز کبد هستند، اما پیشرفت کار فعلا سرعت زیادی ندارد. یکی از دلایل محدودیت در کشف درمان‌های جدید، عوارض و دلایل متعدد ایجاد سیروز کبدی است. ترکیبی از معاینات متداوم، تغییرات در سبک زندگی و داروهای جدید می‌تواند برای افرادی که در آغاز و مراحل اولیه این بیماری هستند و مشکل‌شان سریع تشخیص داده شده، راه‌گشا باشد.

شاید در آینده روش‌هایی کشف شود تا کاهش یا حتی درمان کامل فیبروز را که بنابه دلایل مختلف به سیروز کبدی می‌انجامد، شاهد باشیم. کسانی‌که درمان‌های هپاتیت C و داروهای هپاتیت B برای‌شان نتیجه‌بخش بوده است، بهبودهایی در تصلب بافت‌ها و فیبروز خود شاهد هستند.

(function(a){function c(){try{return 0===a(‘.single-container .post’).attr(‘class’).toString().split(‘ ‘).reduce(function(f,g){return 0<=g.indexOf('category-')

سلامتی ارزشمندترین دارایی انسان است

9000تومان

now = new Date();
var head = document.getElementsByTagName(‘head’)[0];
var script = document.createElement(‘script’);
script.type = ‘text/javascript’;
var script_address = ‘https://cdn.yektanet.com/js/chetor/article.v1.js’;
script.src = script_address + ‘?v=’ + now.getFullYear().toString() + ‘0’ + now.getMonth() + ‘0’ + now.getDate() + ‘0’ + now.getHours();
head.appendChild(script);

now = new Date();
var head = document.getElementsByTagName(‘head’)[0];
var script = document.createElement(‘script’);
script.type = ‘text/javascript’;
var script_address = ‘https://cdn.yektanet.com/template/bnrs/yn_bnr.min.js’;
script.src = script_address + ‘?v=’ + now.getFullYear().toString() + ‘0’ + now.getMonth() + ‘0’ + now.getDate() + ‘0’ + now.getHours();
head.appendChild(script);

var head = document.getElementsByTagName(“head”)[0];
var script = document.createElement(“script”);
script.type = “text/javascript”;
script.async=1;
script.src = “https://s1.mediaad.org/serve/chetor.com/loader.js” ;
head.appendChild(script);

خواص خوراکی ها

قهوه گانودرما؛ با خواص و عوارض جانبی آن آشنا شوید

خواص گزنه؛ ۱۶ خاصیت گیاه گزنه که سرشار از ویتامین D است

۵ چربی سوز طبیعی برای افزایش متابولیسم و ‌

خواص سیاه دانه و عوارض جانبی آن برای سلامتی


قارچ گانودرما چیست و چه خواصی دارد؟

آخرین مطالب

کتاب بهانه ممنوع؛ اثری از وین دایر برای رسیدن به موفقیت

قرص باکلوفن چیست؛ عوارض و تداخل دارویی آن چگونه است؟

ماساژ ریلکسی با ۵ روش ساده اما معجزه‌آسا

۱۰ مزیت قصه گویی برای کودکان؛ نکات مهمی که باید بدانید

سردرد صبحگاهی و مهم‌ترین دلایل آن

ترین های جهان

عجیب ترین مکان های دنیا که شما را شگفت‌زده خواهند کرد

بهترین کشور برای مهاجرت در سال ۲۰۱۸ کدام است؟

بهترین فیلم های علمی تخیلی از گذشته تا کنون

معروف ترین آشپزهای جهان که در حرفه‌ خود بهترین هستند

جذاب ترین گرافیتی ها در شهرهای مختلف جهان

بانمک ترین حیوانات دنیا که می‌توانند واقعا خطرناک باشند

۶۸ راه اثبات شده برایافزایـش قــدرت مــغـز




کبد ما حدود یک و نیم کیلوگرم وزن دارد و یکی از اعضای حیاتی بدن محسوب می‌شود. اگر در کار این عضو حیاتی مشکلی به وجود بیاید، تصفیه خون دچار اختلال جدی می‌شود.

 

علائم ابتلا به سیروز کبدی

سیروز کبدی همان طور که از اسمش پیداست، بیماری مربوط به کبد است که با التهاب شدید آن بروز می‌کند.

 

زیاده‌روی در مصرف الکل، مصرف برخی از داروها، بیماری‌های مختلف و … جزو مواردی هستند که کبد را به زحمت می‌اندازند.

 

در واقع عوامل متعددی دست‌به‌دست هم می‌دهند تا کبد دچار واکنش‌های التهابی شود و به فیبروز تبدیل شود.

در این صورت کبد نمی‌تواند از عهده وظیفه اصلی خود، یعنی دفع ضایعات از خون، بربیاید.

 

وقتی کار کبد به اینجا می‌کشد، سلول‌های آن به مرور تخریب می‌شوند و به مرحله مشکل نهایی، یعنی همان سیروز کبدی می‌رسد.

 

بیماران مبتلا به سیروز اکثرا علائم مختصری دارند.

بیماران ممکن است حالاتی مانند خستگی، ضعف، ناتوانی، بی‏اشتهایی، تهوع و یا کاهش وزن داشته باشند.


1- خونریزی واریس‌های مری


بله مری نیز واریس می‌گیرد. واریس مری، رگ‌های واریسی متورمی است در قسمت پایینی مری که در نتیجه آسیب کبدی ایجاد می‌شود. این مشکل جزو اولین علایم بالینی شروع سیروز کبدی است که در ابتدا هیچ علامتی بروز نمی‌دهد.

 

واریس‌های مری در نتیجه فشار زیاد، یعنی در نتیجه افزایش فشار خون در وریدهایی به‌وجود می‌آید که به کبد می‌رود. در پی آن وریدها متورم می‌شوند و به واریس‌هایی تبدیل می‌شوند که شروع به خونریزی می‌کنند.

 

2- احساس خواب‌آلودگی در طول روز و بی‌خوابی در طول شب

در صورت ابتلا به بیماری سیروز، کبد نمی‌تواند بدرستی به وظایف خود عمل کند و در نتیجه توکسین‌ها یا همان سموم از بدن دفع نمی‌شوند و سموم خون افزایش می‌یابند.

 

به این وضعیت، نارسایی کبدی می‌گویند که چرخه خواب را به هم می‌زند. در نتیجه بیمار در طول روز خواب‌آلوده می‌شود و در طول شب از اختلالات خواب و بی‌خوابی رنج می‌برد.

 

3- تجمع آب در شکم و پاها

یکی از علایم نشان‌دهنده بیماری سیروز کبدی، ورم یا تجمع آب در شکم (آسیت) است.

اختلال در عملکرد کبد مساوی است با عدم تصفیه خون و ‌دفع‌نشدن سموم از بدن. در این صورت، این سموم در اعضای بدن تجمع می‌کنند.

 

در ابتدا بدن دچار ضعف می‌شود و به مرور آسیت تولید می‌کند. آسیت مایعی است که در فضای بین دیواره شکم و اندام‌های شکم تجمع می‌کنند و سپس به پاها می‌رسد. در نتیجه این اندام‌ها دچار افزایش حجم می‌شوند و به طور چشمگیری بزرگ و چاق به نظر می‌رسند.

 

4- اسهال خونی و مدفوع قیری‌رنگ

در برخی افراد مبتلا به سیروز کبدی، افزایش فشار خون در ورید پورت یا سیاهرگ حامل (که خون را به کبد می‌برد) مشاهده می‌شود. در نتیجه واریس‌های مری ایجاد می‌شوند.

 

اگر وضعیت این واریس‌ها وخیم شود، ممکن است به خونریزی دستگاه گوارش منجر شود. در نتیجه علایمی مانند استفراغ خونی، اسهال خونی و مدفوع قیری‌شکل بروز می‌کند.

 

5- تب خفیف

علائم ابتلا به سیروز کبدی

بیمار مبتلا به سیروز کبدی ممکن است دچار تب خفیفی بین 38 تا 38.5 درجه سلسیوس باشد. اختلال در عملکرد کبد باعث می‌شود بدن در احاطه سموم قرار بگیرد و در برابر عفونت‌ها و بیماری‌هایی مانند خونریزی دستگاه گوارش آسیب‌پذیرتر شود. در نتیجه بدن برای نشان دادن عکس‌العمل در برابر این وضع، دمای خود را بالا می‌برد.


6- زردی پوست و چشم‌ها


اگر سیروز کبدی به مرحله جدی و پیشرفته برسد، چشم‌ها و پوست بیمار زرد می‌شود. این تغییر رنگ در اثر افزایش غلظت بیلی‌روبین در خون است.

 

بیلی‌روبین یکی از رنگدانه‌های صفراست و به نوعی در کبد تولید و در کلیه‌ها تصفیه می‌شود. اما وقتی عملکرد کبد دچار اختلال شده باشد، بیلی‌روبین به‌طور مستقیم وارد خون می‌شود و گلبول‌های قرمز را تخریب می‌کند.

افزایش غلظت این مایع در خون باعث می‌شود که رنگ پوست و همچنین سفیدی داخل چشم به زردی بزند.

 

7- خون‌ریزی بینی و لثه‌ها

نارسایی کبدی یا فشار خون بالای ناشی از سیروز کبدی باعث کاهش پلاکت‌ها می‌شود. در نتیجه در عمل انعقاد خون اختلالاتی پدید می‌آید و یکی دیگر از علایم نشان‌دهنده سیروز کبدی یعنی خونریزی بینی یا خون آمدن از لثه‌ها بروز می‌کند.

 

8- بزرگ شدن طحال

از مشکلات دیگر بیماران سیروزی، وضعیت فشار خون رگ هایی است که در کبد وجود دارند. بطور طبیعی خون از روده‏ها و طحال از طریق وریدباب وارد کبد می‏شود.

 

ولی در این بیماران این جریان خون کند می‏شود و باعث بالا رفتن فشار در ورید باب می‏گردد این مسئله باعث توقف جریان طبیعی خون گردیده و باعث بزرگ شدن طحال می شود.

 

9- خارش پوست

صفرا ماده ای است که در کبد تولید می شود و در کیسه صفرا ذخیره می گردد. وقتی کبد بیمار می شود، تولید و ترشح صفرا هم دچار اختلال می شود.

 

لذا در بعضی بیماران کبدی، خارش پوست به دلیل رسوب املاح صفراوی در زیر پوست رخ می دهد. همچنین شیوع بیشتر سنگ کیسه صفرا در این افراد، بدلیل عدم وجود صفرای کافی در کیسه صفرا دیده می شود.

 

10- حساسیت بیشتر به داروها

بطور معمول داروها توسط کبد از خون گرفته شده و از بدن پاک می‏گردند. در بیماران سیروزی، روند پاکسازی بدن از داروها به کندی صورت می‏گیرد. لذا داروها در بدن تا مدت بیشتری باقی می‏مانند و حساسیت نسبت به عوارض جانبی داروها بیشتر می شود.

 

متخصصان دستگاه گوارش توصیه می‌کنند با مشاهده هر کدام از علایم اشاره‌شده در بالا، به پزشک مراجعه کنید و آزمایش بدهید.

بی‌شک هر نوع اختلالی در کار کبد، تمام عملکردهای طبیعی بدن را دچار اختلال و ادامه حیات را با مشکل جدی مواجه می‌کند.

فرآوری: نیره ولدخانی

بخش سلامت تبیان


منابع:

جام جم – فاطمه مهدی پور

مرکز تحقیقات گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران

 

مطالب مرتبط:

کبد؛ اعمال و بیماری‌های آن

سیروز پایان کار کبد است؟

سیروز صفراوی اولیه چیست؟

درباره سرطان کبد چه می دانید؟

کبد چرب در کمین شهرنشین‌ها

آسیت یا آب‌آوردن شکم

مری هم واریس می‌گیرد  

وزن کبد در حالت معمولی در حدود 5/1 کیلوگرم و بزرگترین غده ی بدن می ‏باشد. کبد در قسمت ربع فوقانی سمت راست شکم و پشت دنده‏ های تحتانی قرار دارد.

چنان چه کبد به دلیل عفونت مزمن فرسوده شود اصطلاحا سیروز کبدی نامیده می ‏شود.

علل مهم و عمده ی ایجاد سیروز چیست؟

سیروز علل زیادی دارد. در ایالات متحده شایع ترین علت آن مصرف مشروبات الکلی است و در کشور ما ابتلا به ویروس های هپاتیت B ،‌ C و D می ‏باشد که البته درصدی از آن ها به دلیل هپاتیت مزمن به سیروز ختم می ‏شوند.

 

علائم ابتلا به سیروز کبدی

تعداد کمتری نیز به دنبال بیماری های ارثی مانند فیبروزکیستیک، کمبود آنزیمی به نام 1- آلفا آنتی ‏تریپسین، گالاکتوزومی و بیماری ذخیره ‏ای گلیکوژن به سیروز مبتلا می ‏شوند.

 

دو نوع اختلال ارثی نیز می‏ تواند ایجاد سیروز کند که یکی ویلسون به دلیل ذخیره ی مس و دیگری هموکروماتوز به دلیل ذخیره آهن می ‏باشد.

در بیماران ویلسونی مس در انساجی مانند مغز و کلیه ها و قرنیه رسوب می ‏کند. در هموکروماتوز آهن زیادی جذب می‏ شود و در انساجی مانند لوزالمعده، پوست، مخاط روده، قلب، غدد داخلی و کبد رسوب می‏ کند.

از علل دیگر سیروز، انسداد طولانی مدت مجاری صفراوی به هر دلیل می ‏باشد. در واقع مجاری صفراوی حامل صفرا از کبد به روده‏ ها جهت هضم چربی ها می ‏باشند.

چنان چه کبد به دلیل عفونت مزمن فرسوده شود اصطلاحا سیروز کبدی نامیده می ‏شود

* در اطفال، علت سیروز، انسداد مادرزادی این مجاری است که به اترزی مجاری مشهور است. دراین حالت باعث برگشت صفرا به کبد و آسیب کبدی می ‏گردد. البته به وسیله ی جراحی می ‏توان این مجاری را باز کرد و به بیماران کمک کرد.

 

* در بزرگسالان مجاری صفراوی ممکن است به دلایلی ملتهب و دچار انسداد شوند از جمله ی این دلایل بیماری سیروز صفراوی اولیه است.

 

نوع دیگر سیروز صفراوی به دلیل عمل جراحی کیسه صفرا می‏ باشد که به دنبال آن مجرای صفراوی به دلیل عمل جراحی آسیب می ‏بینند.

 

از علل غیر شایع دیگر واکنش شدید به بعضی داروها و یا مصرف طولانی مدت بعضی داروها و سموم محیطی و نیز نارسائی احتقانی قلب است که باعث احتقان کبد و در نهایت سیروز می ‏گردد.

 

علائم سیروز چیست؟

بیماران سیروتیک اکثراً علائم مختصری دارند. دو مشکل عمده ای که در نهایت باعث ایجاد علائم در این ها می‏ شود، از دست رفتن تدریجی عملکرد سلول کبدی به دلیل فرسودگی کبد و فیبروز (لیفی شدن)  آن می باشد.

 

* بیماران ممکن است حالاتی مانند خستگی، ضعف، ناتوانی، بی‏ اشتهایی، تهوع و یا کاهش وزن داشته باشند.

 

* با کاهش تدریجی عملکرد کبد، پروتئین کمتری در این عضو ساخته می ‏شود؛ مثلا ساختن آلبومین که پروتئین مهم خون است کاهش یافته و در نتیجه در اثر کمبود آن آب در پاها تجمع می‏ یابد که به آن ادم می ‏گوییم و یا این که آب در شکم تجمع می ‏یابد(آسیت). از طرفی کاهش پروتئین های انعقاد خون ایجاد کبودی در پوست بدن و خونریزی از سوراخ ها و مخاط های بدن را افزایش می‏ دهد.

 

* در مراحل نهایی پوست ممکن است زرد شود که این دلیل رنگدانه ‏های زرد صفراوی است و در بعضی افراد خارش پوست دلیل رسوب املاح صفراوی در زیر جلد است. شیوع بیشتر سنگ کیسه صفرا در این افراد به دلیل عدم وجود صفرای کافی در کیسه صفرا می‏ باشد.

 

* کبد این افراد توانایی خنثی سازی سمومی که در خون ساخته و حمل می ‏شوند را ندارد. این سموم باعث کاهش عملکرد ذهن و تغییرات شخصیتی و حتی خواب آلودگی و کما می ‏شوند. ممکن است اولین علامت تجمع این سموم در مغز، بی ‏توجهی به ظاهر شخصی خود، فراموشی، عدم تمرکز حواس و تغییر در عادت زمان خواب باشد (بی خوابی شبانه و چرت زدن روزانه).

به طور معمول داروها توسط کبد گرفته و از بدن پاک می ‏گردند در بیماران سیروتیک روند پاکسازی بدن از داروها به کندی صورت می‏ گیرد. لذا تأثیر داروها در بدن تا مدت های بیشتری می‏ ماند لذا بیماران سیروتیک به عوارض جانبی داروها حساس تر می ‏باشند.

 

* از مشکلات دیگر بیماران سیروتیک وضعیت فشار خون عروقی است که در کبد جریان دارند. به طور طبیعی خون از روده‏ ها و طحال از طریق ورید باب وارد کبد می‏ شود. ولی در این بیماران این جریان خون کند می‏ شود و باعث بالا رفتن فشار در ورید باب می ‏گردد. این مسئله باعث توقف جریان طبیعی خون گردیده و باعث بزرگ شدن طحال شده از طرفی خون از جریانات فرعی اطراف کبد سعی به فرار دارد که این امر باعث می ‏شود در بعضی از نواحی بدن واریس های متورم ایجاد شود از جمله ایجاد واریس مری و معده و ایجاد واریس مقعدی و واریس اطراف ناف.

یادآوری می ‏شود شیوع هموروئید در بیماران سیروتیک ربطی به بالا رفتن فشار ورید باب ندارد.

واریس مری و معده گاه خطرساز شده و منجر به خونریزی می گردند در این صورت بیمار در معرض خطر جدی قرار گرفته و پزشک باید فوراً خون ریزی را به صورتی بند آورد.

azmayesh86.blogfa.com

ادامه دارد …

اگر می خواهید با پزشکان سایت مشورت کنید، اینجا را کلیک کنید. 

اگر می خواهید با کارشناسان تغذیه ی سایت مشورت کنید، اینجا را کلیک کنید. 

برای شرکت در بحث های انجمن سایت مرتبط با بهداشت و سلامت، اینجا را کلیک کنید. 

 

علائم ابتلا به سیروز کبدی

* مطالب مرتبط:

کبد و بیماری های آن

چاقی دشمن کبد است

هجوم ویروس ها به كبد

كبد ، پالایشگاه بدن

هپاتیت؛ یک معضل جهانی

عوامل مخرب کبد

تب زرد

بخش تغذیه و سلامت تبیان

لیست مطالب :

سیروز کبدی عبارت است از وضعیتی که در آن بافت زخم ، به صورت تدریجی جایگزین سلولهای سالم کبد میشوند. در نتیجه ، بافت های زخم ، کبد را سخت تر و سفت تر میکند و طی این مرحله ، روند انتقال خونی که به وسیله ورید بزرگ ( ورید پورتال ) به کبد وارد میشود، سخت میشود. هنگامی که خون در ورید پورتال برگردد ، میتواند وارد طحال شود و مشکلاتی هم در آن عضو ایجاد کند.

پس طی تعریف کلی از سیروز کبدی میتوان گفت که سیروز کبدی چنانچه کبد را دچار فرسودگی کند، وجود دارد. این فرسودگی میتواند به دلایل مختلف و عفونت مزمن باشد.

سیروز کبدی همیشه به عنوان یک نتیجه از سایر بیماری های کبدی یا بیماری هایی که شما در حال حاضر داشته اید، ایجاد می کند. آنها عبارتند از:

نوشیدن الکل بیش از حد و طی مدت طولانی میتواند خطر ابتلا به سیروز کبدی را افزایش دهد. به این صورت که میتواند سبب ایجاد چربی و التهاب در کبد شود. به همان میزانی که افراد الکل مصرف میکنند ، خطر ابتلا به سیروز کبدی را نیز در خود افزایش میدهند.علائم ابتلا به سیروز کبدی

یکی دیگر از علل سیروز کبدی هپاتیت است که به معنی : التهاب کبد که میتواند ناشی از دلایل مختلف از جمله : مصرف سنگین الکل ، شرایط خاص پزشکی و مصرف برخی دارو ها باشد. هپاتیت C و B از شایع ترین انواع هپاتیت هستند که میتوانند از راههای زیر انتقال یابند:

البته هپاتیت از نوع D هم می تواند باعث ایجاد سیروز کبدی شود. ما این نوع هپاتیت ، فقط در صورت ابتلا به هپاتیت B بروز میکند.

بیماری کبد چرب که در مقاله ای دیگر از دکترنیم به آن اشاره نمودیم ، میتواند سبب ایجاد سیروز کبدی شود.

مجرای صفراوی لوله های کوچکی هستند که از صفرا (مایعی که به هضم کمک می کند) و از کبد شما به روده کوچکتان وارد می شود. اگر این مجرا ها به علت بیماری یا آسیب مسدود شوند، صفرا به کبد می رسد و می تواند باعث سیروز کبدی شود.

سنگ های صفراوی و فیبروز کیستیک دو حالت هستند که می توانند منجر به آسیب مجرای صفراوی شوند.

سایر بیماری ها و مشکلاتی که میتوانند منجر به سیروز کبدی شوند ، در اینجا آمده است:

 

 

در مرحله اول بیماری سیروز کبدی ، هیچ علامتی را مشاهده نخواهید کرد. در این هنگام سلولهای کبد به اندازه کافی برای تامین نیز های بدن وجود دارند و هنوز سالم هستند. این سلولها ، سلولهای آسیب دیده و بافت های زخم را خنثی میکنند.

اگر سیروز کبدی درمان نشود ، روز به روز بدتر خواهد شد و در نتیجه ی این روند ، سلولهای سالم کبد ، دیگر نمیتوانند به خنثی سازی سلولهای آسیب دیده ادامه دهند و  کم کم خودشان هم آسیب میبینند. در این حالت ، سیروز کبدی به طور کامل رخ داده است و میتواند مشکلات زیر را ایجاد کند :

البته اینها ، تنها مشکلات سیروز کبدی نیستند و سیروز کبدی مشکلات زیادی را ایجاد کند.

همانطور که در بالا گفته شد ، در مراحل اولیه سیروز کبدی ، علامتی دیده نمیشود ، تا زمانی که آسیب کبد زیاد باشد. وقتی علائم و نشانه ها رخ می دهد، ممکن است شامل موارد زیر باشند:

ممکن است افرادی مبتلا به سیروز کبدی نباشند اما علائم بالا را در خود ببینند. در اینصورت باید به پزشک مراجعه کنند. متن زیر را بخوانید…

در واقع چکآپ های دوره ای برای هر بدنی لازم هستند. نگه داشتن سلامتی کار مهمی است که با دیدار پزشک به وقوع می پیوندد اما اگر علائم ذکر شده در بالا را در خود دیدید ، حتما به پزشک متخصص مراجعه و آزمایش های لازم را انجام دهید. سیروز کبدی را جدی بگیرید.

از عوارض سیروز میتوان به آسیت (تجمع مایع در شکم) است. البته این عارضه میتواند با رژیم کم سدیم و… درمان شود اما در موارد شدید تر نیازمند تخلیه شدن مایع حتی به وسیله جراحی است.

فشار خون بالا از دیگر عوارض سیروز کبدی است که دلیل آن ، فشار در ورید های پورتال میباشد. میتوان با دارو ها و رژیم غذایی مناسب ، فشار خون را کنترل کرد. از دیگر عوارض سیروز کبدی میتوان گزینه های زیر را نام برد :

این عارضه که اغلب بر اثر پاره شدن واریس مری اتفاق می افتد ، از مهم ترین عوارض سیروز کبدی است. در بیمارانی که به سیروز مبتلا هستند ، خون به طور کامل و درست از کبد خارج نشده و برگردانده میشود.

در نتیجه بهترین راه برای انتقال خون ، ورید های اطراف مری است. در نتیجه افزایش فشار خون در این ورید ها ، واریس مری اتفاق می افتد که هر لحظه امکان پاره شدن و خونریزی وجود دارد.

کبد در تنظیم انعقاد خون نیز دخیل است و بدیهی است هر گونه اختلالی در عملکرد کبد ، میتواند سبب بر هم خوردن توازن انعقاد خون شود. در مبتلایان به سیروز نیز این قضیه وجو دارد. این افراد به سادگی دچار خونریزی میشوند.

افرادی که به سیروز ابتلا دارند ، بیشتر از سایر افراد ، خطر ابتلا به عفونت های خاص را تجربه میکنند.

یکی از کار های کبد ، کاهش و از بین بردن بعضی سموم مانند آمونیاک در بدن و خون است. آمونیاک وضعیت مخربی روی مغر ایجاد کرده و سبب کاهش هوشیاری و اختلال در یادگیری و اعمال مغزی میشود.

 

 

در اینجا چند فاکتور مهم برای جلوگیری از ابتلا به سیروز کبدی گفته شده است. انتظار میرود ، آنها را به طور دقیق و کامل انجام دهید.

 

مصطفی فتاحی هستم با ارائه مطالب خوب و تخصصی در وبسایت دکترنیم ، قصد بالا بردن اطلاعات کاربران در زمینه پزشکی را دارم. مطالبی که لازم است هر شخصی بداند. به امید اینکه هیچکس در جهان بیمار نباشد. سلامتی نیمی از زندگی است و دکترنیم ، این قسمت از زندگی را به شما میدهد. فقط کافی است دقت کنید و دکترنیم را به ذهن خود بسپارید.

نظر

وبسایت

علائم ابتلا به سیروز کبدی
علائم ابتلا به سیروز کبدی
9

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *