روش درمان عفونت گوش نوزاد




خانه

موبایل

عفونت گوش عارضه شایع در بچه ها‎

روش درمان عفونت گوش نوزاد

 

یکی از شایع‌ترین مشکلاتی که معمولا کودکان و شیرخواران دچار آن می‌شوند، گوش‌درد است. فصل گرما، بچه‌ها بعد از برگشتن از استخر از گوش درد می‌نالند و فصل سرما بعد از سرما‌خوردگی و شروع آبریزش و سرفه.علت ابتلای کودکان به گوش درد چیست؟عفونت گوش یکی از شایع‌ترین عفونت‌هایی است که در دوران شیر‌خوارگی بروز می‌کند و علل میکروبی (عفونی) و غیر‌میکروبی دارد.شایع‌ترین علت گوش‌درد غیر‌میکروبی، مشکلات مربوط به ساختار شیپور استاش و گوش میانی در کودکان است.شایع‌ترین علت عفونی گوش درد در نوزادان، عفونت ا‌ی‌کولای یا استرپتوکوک است، اما در کودکان بزرگ‌تر، پنوموکوک است. چرا برخی کودکان مدام دچار گوش درد هستند؟برخی عوامل کودک را مستعد گوش درد می‌کند، مثلا کودکان نارس یا کودکانی که با بطری تغذیه می‌شوند، یا به‌مدت طولانی در بخش مراقبت‌های ویژه نوزادان در تهویه مکانیکی بوده‌اند، کودکانی که در محیطی زندگی می‌کنند که مرتب با دود سیگار یا آلودگی هوا در ارتباط هستند یا مسائل بهداشتی در محیط زندگی‌شان رعایت نمی‌شود، مستعد عفونت گوش و گوش درد هستند.کودکانی هم که مشکلات تکاملی عصبی یا شکاف کام دارند، به این عفونت‌ها دچار می‌شوند و دچار گوش درد می شوند. آیا وارد شدن آب به گوش کودک هم احتمال ابتلا به گوش درد را افزایش می‌دهد؟نه، چون طول پرده‌گوش در کودکان حدود 2 تا 3 سانتی‌متر و محفظه‌ای بسته است که آب داخل آن باقی نمی‌ماند. دستکاری اضافی با این هدف که آب را از گوش کودک خارج کنیم، به‌خصوص در نوزادان فقط ایجاد مشکل می‌کند.در صورتی که پرده گوش ملتهب یا پاره شده باشد، حمام کردن باعث درد گوش می‌شود. در این شرایط لازم است با مشورت پزشک حین حمام، داخل گوش کودک ژلاتین‌های مخصوصی که فضای گوش را پر می‌کند یا موم‌های روغنی گذاشت تا پرده گوش بهبود یابد.  

 

آیا نوزادم به عفونت گوش دچار شده است؟ساده‌ترین راه برای کشف این‌که کودک‌تان به عفونت گوش یا هر بیماری دیگری مبتلا شده است یا خیر، تغییر در خلق و خوی اوست.بچه ای که به درد گوش مبتلا شده  معمولا بی‌قرار است، خواب نا‌آرامی دارد، گوشش را می‌کشد و مدام دست به گوش دارد.

در عفونت گوش خارجی، گوش قرمز و ملتهب است و ترشح دارد.

گوش درد و عفونت گوش در نوزادان با بی‌قراری، تب و اسهال یا شیر نخوردن همراه است.

  در عفونت گوش خارجی، گوش قرمز و ملتهب است و ترشح دارد

 

سایر علائم گوش درد در نوزادان عبارتند از:۱-نوزاد مرتب دستش را به طرف گوشش می‌برد و برای گرفتن گوش خود تقلا می‌کند.۲- وقتی مرتب تلاش می‌کند تا سرش را به یک سمت بگذارد طوری که گوشش را محافظت کند.۳- مایع زرد یا زرد مایل به سفیدی که از گوش بیرون می‌آید؛ این نشانه در اکثر نوزادان اتفاق نمی افتد، اما در صورت بروز، نشانه حتمی عفونت گوش تلقی می‌شود. این نشانه همچنین نمایانگر این امر است که سوراخی کوچک در پرده گوش ایجاد شده است. نگران نباشید! این مشکل زمانی که عفونت گوش درمان شود، برطرف خواهد شد.۴- کاهش اشتهای کودک؛ عفونت گوش می‌تواند موجب مشکلات گوارشی شود. این مشکل می‌تواند جویدن و بلع را نیز برای نوزادتان مشکل کنند. بنابراین شاید مشاهده کنید که نوزاد پس از چند جرعه اول سینه یا شیشه شیرش را پس می‌زند.۵- گریه‌های بیش از حد معمول و بی‌خوابی می‌توانند از جمله دلایل عفونت گوش باشند. بی‌خوابی به اين دليل رخ می‌دهد که درد گوش آنقدر آزاردهنده هست که نگذارد کوچولوی شما به خواب برود.۶- تب بالای ۳۸ درجه یعنی ممکن است بدن در حالت جنگ با نوعی عفونت باشد. چه بسا این عفونت‌‌ همان عفونت گوش است.۷- وقتی بوی بدی از گوش فرزندتان به مشام شما می‌رسد شک نکنید که او دچار عفونت گوش شده است.  معمولا چه مدت گوش درد ادامه می‌یابد؟اوتیت به چند نوع تقسیم می‌شود؛ یکی همان گوش درد معمولی است که ناشی از جمع شدن ترشحات چرکی پشت گوش است و برای درمان آن آنتی‌بیوتیک تجویز می‌شود. علایم این نوع گوش درد حاد بین 21 تا 25 روز طول می‌کشد.وقتی علایم ترشح از گوش بیش از 21 روز طول کشید، یعنی گوش درد مزمن است، اما نوع مزمن در شیر خواران و نوزادان زیاد شایع نیست. آیا ممکن است عفونت گوش باعث پارگی پرده گوش شود؟اوتیت سروز یا ترشح چرکی پشت پرده گوش شایع‌ترین نوع اوتیت در کودکان و بزرگسالان و علامت عمده آن، کاهش شنوایی بدون درد و تب است.تست‌های تشخیصی مختلفی برای اثبات این نوع اوتیت تجویز می‌شود و اگر مشکلی وجود داشت، باید درمان‌های لازم را آغاز کرد.دلیل بروز اوتیت سروز، آلرژی یا مشکلات مربوط به شیپور استاش یا گرفتگی بینی است که باعث فشار منفی در گوش و تجمع مایع در گوش میانی می‌شود که اگر چرکی شود این مایع جمع شده همانند اوتیت حاد با علایمی مثل تب همراه است و اگر مورد غفلت قرار بگیرد، باعث پارگی پرده گوش می‌شود.اگر پرده گوش پاره شود، نیاز به دستکاری ندارد و خود به خود درمان می‌شود. البته اگر پرده گوش پاره شود، توان شنوایی کودک 3 تا 4 درصد کاهش می‌یابد.چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنم؟با بروز اولین نشانه‌های عفونت گوش، به پزشک مراجعه کنید. پزشک با وسیله‌ای به اتوسکوپ، داخل گوش نوزاد را بررسی می‌کند. پرده گوش قرمز، متورم و دارای ترشح، به احتمال زیاد عفونت کرده است.احتمال دارد پزشک با وسیله دیگری به اتوسکوپ نوماتیک، گوش کودک را بررسی کند؛ در این بررسی دستگاه جریان اندکی از هوا را داخل گوش تولید می‌کند، سپس پزشک مشاهده می‌کند که آیا پرده گوش در پاسخ به هوا حرکت می‌کند یا خیر. اگر حرکت نکند، نشانه این است که مایع در گوش میانی جمع شده و عفونت کرده است. 

   کودکان مبتلا به عفونت گوش باید مایعات زیادی بنوشند.‎

 

 برای درمان عفونت گوش، چه راه‌هایی پیشنهاد می‌شود؟در اغلب موارد، اوتیت خود به خود درمان می‌شوند. کافی است راه بینی را باز نگه‌دارید و از قطره سدیم کلراید 9 درصد استفاده کنید.

 

کودکان مبتلا به عفونت گوش باید مایعات زیادی بنوشند.

در صورتی که دلیل اوتیت آلرژی باشد، باید از درمان‌های کمکی ضدآلرژی استفاده کرد.

 

به والدین توصیه می‌کنیم از خود‌درمانی پرهیز کنند و اگر علایم بیش از 24 ساعت طول کشید، حتما به پزشک متخصص مراجعه کنند.

در 2 درصد موارد برای درمان، آنتی‌بیوتیک تجویز می‌شود که در رده اول آن آموکسی‌سیلین یا آموکسی‌کلاو قرار دارد.

کمپرس گرم (مثل حوله گرم) هم اگرچه درد را کاهش می‌دهد، اما می‌تواند باعث احتقان شود و احتمال سوراخ شدن پرده گوش را افزایش می‌دهد.

برای کاهش درد گوش کودک می توان از استامینوفن و بروفن استفاده کرد.قدیمی‌ها در گوش کودکانی که گوش درد داشتند دود سیگار فوت می کردند، اما از این کار نیز باید خودداری کرد، زیرا سیگار خطر عفونت را در گوش بالا می‌برد. آیا عفونت گوش خطرناک است؟می‌تواند اینگونه باشد! عفونت شدیدی که درمان نشده باشد، می‌تواند پرده گوش را پاره کند. البته این پارگی اغلب اتفاق نمی افتد و در صورت بروز التیام می‌یابد، اما باید مرتبا نزد پزشک بروید تا از برطرف شدن عفونت و التیام یافتن گوش، اطمینان حاصل کنید.عفونت‌های بسیار مکرر می‌توانند موجب زخم شدن گوش و از دست دادن شنوایی نیز شوند. در موارد بسیار نادر عفونت گوش درمان نشده می‌تواند به عفونت جمجمه در پشت گوش (ماستوئید) یا مننژیت منجر شود.با مراجعه به موقع به پزشک و درمان، می‌توانید از عوارض بیماری تا حد زیادی پیشگیری کنید.

منابع:هفته ه سلامتتبیان

باز نشر مطالب بیتوته تنها با ذکر و آدرس سایت مجاز می باشد .




خانه

موبایل

عفونت گوش نوزاد می تواند هنگام دراز کشیدن و خوابیدن کودک ایجاد درد کند

روش درمان عفونت گوش نوزاد

 

 ساده ترین راه برای اینکه تشخیص دهید کودکتان عفونت گوش دارد یا خیر (یا هر بیماری دیگری) تغییر خلق و خوی نوزاد است. اگر نوزاد ناآرامی می کند و یا بیش از حد گریه می کند، به دنبال یک مشکل در او باشید. اگر تب نوزاد خفیف و یا شدید دارد یک سرنخ دیگری دارید. این را در نظر داشته باشید که عفونت های گوش معمولاً به دنبال یک سرماخوردگی یا عفونت های سینوسی ایجاد می شوند.نوزادی که عفونت گوش دارد، چه علائمی نشان می دهد؟کودک گوش خود را می گیرد و یا می کشد: این کار می تواند علامت گوش درد نوزاد باشد (کودکان ممکن است به دلایل زیادی به گوش خود دست بزنند و آن را بگیرند ولی اگر کودکتان از دیگر جهات خوب است و مشکلی ندارد، پس احتمال اینکه عفونت گوش داشته باشد، کم است).

اسهال و استفراغ: عفونت گوش نوزاد می تواند بر دستگاه گوارش کودک تاثیر بگذارد.

کاهش اشتها: عفونت گوش می تواند باعث ناراحتی سیستم گوارشی شود. همچنین برای کودکی که عفونت گوش دارد، دردناک است که چیزی را بجود و یا ببلعد. اگر کودک شما عفونت گوش داشته باشد، ممکن است در حین شیر خوردن از سینه مادر و یا شیشه شیر، دور شود و کمتر شیر بخورد.

مایعی زرد یا سفید از گوش خارج می شود: این علامت برای همه نوزادان اتفاق نمی افتد ولی یک نشانه بارز از گوش درد و عفونت گوش نوزاد است. این مساله نشان می دهد که بر پرده گوش سوراخی ایجاد شده است (در این مورد نگران نباشید پس از درمان عفونت گوش نوزاد، این مساله هم درمان می شود).

بوی بد: ممکن است از گوش نوزاد خود، بوی بدی به مشامتان برسد.

به سختی خوابیدن: عفونت گوش نوزاد می تواند هنگام دراز کشیدن و خوابیدن کودک ایجاد درد کند.عفونت گوش نوزادان چقدر شایع است؟عفونت های گوش، دومین بیماری رایج در کودکان ایالات متحده امریکا (بعد از سرماخوردگی) است. یک مطالعه نشان داده است 23 درصد نوزادان، حداقل یک بار گوش درد را در سال اول تولدشان تجربه کرده اند و بیش از نیمی از کودکان حداقل یک بار عفونت گوش تا سن 3 سالگی داشته اند.چه چیزی باعث عفونت گوش در نوزادان می شود؟عفونت گوش توسط یک باکتری و یا ویروس ایجاد می شود. این زمانی اتفاق می افتد که در پشت پرده گوش مایعی ساخته می شود و سپس تبدیل به عفونت می شود. به طور معمول هر گونه مایع وارد شده به این ناحیه از طریق لوله استاش (و یا شیپور استاش) که گوش میانی را به پشت بینی و گلو وصل می کند، تخلیه می شود ولی وقتی که این لوله استاش مسدود می شود (اغلب در سرماخوردگی، عفونت های سینوسی و یا حتی آلرژی اتفاق می افتد) مایع در گوش میانی به دام می افتد.

میکروب ها دوست دارند در مکان های تاریک، گرم و مرطوب رشد کنند؛ بنابراین مایع پر شده گوش میانی، مکان مناسبی برای رشد است. همانطور که عفونت گسترش می یابد و بدتر می شود، التهاب داخل و پشت گوش میانی نیز بدتر می شود و شرایط دردناکی ایجاد می شود که موجب می شود دمای بدن کودک برای مبارزه با عفونت بالا رود و کودک تب کند.

استفاده از پستانک خطر ابتلا به عفونت گوش را در نوزادان و کودکان افزایش می دهد. در یک مطالعه مشاهده شد میزان عفونت گوش در کودکانی که از پستانک استفاده نمی کنند، 33 درصد کمتر است.اگر کودک به عفونت گوش مبتلا شده است، چه زمانی به دکتر مراجعه کنیم؟با اولین نشانه عفونت گوش نوزاد به پزشک متخصص مراجعه کنید. پزشک با یک وسیله به اتوسکوپ به گوش کودک نگاه می کند و تشخیص می دهد که آیا عفونت گوش دارد یا خیر. در صورتی که گوش میانی قرمز و آلوده به مایع باشد، عفونت است. پزشک ممکن است گوش میانی را با دستگاه دیگری به اتوسکوپ پنوماتیک، بررسی کند. اگر مایع در گوش میانی جمع آوری شده باشد، ممکن است کودک، مبتلا به عفونت گوش باشد.   

عفونت گوش نوزاد می تواند بر دستگاه گوارش کودک تاثیر بگذارد

 نحوه درمان عفونت گوش نوزاد چگونه است؟اکثر عفونت های گوش به خودی خود بهبود می یابند ولی در موراد شدید باید آنتی بیوتیک مصرف شود. آکادمی کودکان امریکا پزشکان و والدین را تشویق می کند که منتظر بمانند تا عفونت بهبود یابد و یا تنها زمانی که علائم عفونت گوش در حال زیاد شدن است، آنتی بیوتیک مصرف کنند.

تا مدت ها استفاده از آنتی بیوتیک ها برای درمان عفونت گوش نوزاد، اولین راه حل بود، اما امروزه پزشکان با دقت آنتی بیوتیک تجویز می کنند زیرا مصرف آنتی بیوتیک ها هم نگرانی هایی دارد؛ زیرا می تواند بدن کودک را در برابر عفونت های مقاوم به آنتی بیوتیک، آسیب پذیر کند.

اگر کودک شما 6 ماهه است، ممکن است پزشک برای او استامینوفن و یا ایبوپروفن نوزاد جهت کاهش درد ناشی از عفونت تجویز کند (هرگز به کودک خود آسپرین ندهید زیرا احتمال سندروم ری که یک بیماری کشنده است را افزایش می دهد).

اگر کودکتان بعد از چند روز بهبود نیافت و بدتر هم شد، شک نکنید و سریعاً به پزشک مراجعه کنید.اگر کودک بعد از 48 تا 72 ساعت بهبود نیافت، پزشک آنتی بیوتیک تجویز می کند. اگر با مصرف آنتی بیوتیک ها باز کودک بهبودی نیافت، مجدداً به پزشک مراجعه کنید ممکن است پزشک بخواهد داروها را تغییر دهد.

اگر پزشک برای کودکتان آنتی بیوتیک تجویز کرد، حتماً طبق تجویز پزشک، مصرف شود زیرا ممکن است چند هفته بعد، پزشک بخواهد داروی دیگری را تجویز کند و آزمایش انجام دهد.چگونه از ابتلا به عفونت گوش نوزاد جلوگیری کنیم؟عفونت گوش مسری نیست اما عفونت های تنفسی اغلب مسری هستند. بهترین روش برای کاهش پخش شدن میکروب ها، شستن دست ها است (و شستن دست های کودک). همیشه بعد از استفاده از سرویس بهداشتی، تعویض پوشک و قبل از خوردن و آماده کردن غذا، دست ها را بشویید. شما همچنین می توانید:

واکسیناسیون کودک را سر زمان مشخص انجام دهید.واکسیناسیون می تواند از ابتلا به بیماری های خاص که منجر به عفونت گوش می شود، جلوگیری کند. به طور مثال، واکسن پنوموکوک به طور چشمگیری عفونت گوش در کودکان را کاهش داده است. تحقیقات نشان داده است از آنجایی که واکسن پنوموکوک دارای ایمن سازی است، تعداد عفونت های گوش کودکان تا سن سه سالگی، 2 درصد کاهش یافته است. اگر کودک شما به طور مکرر دچار عفونت گوش می شود مخصوصاً پس از ابتلا به آنفولانزا، با پزشک متخصص درباره تزریق واکسن سالانه آنفولانزا به کودک خود صحبت کنید (فقط کودکان با سن بالای 6 ماه می توانند واکسن آنفولانزا را دریافت کنند).نوزاد حداقل تا 6 ماهگی از شیر مادر تغذیه کند.مطالعه ای در مرکز کنترل بیماری، غذا و داروی امریکا انجام شده است که نشان می دهد کودکانی که حداقل تا 6 ماهگی از شیر مادر تغذیه کرده اند، کمتر به عفونت گوش مبتلا می شوند. در واقع خطر ابتلا به عفونت گوش در نوزادانی که با شیر غیر از شیر مادر تغذیه می کنند، 79 درصد است.

یک متخصص گوش، حلق و بینی کودکان می گوید بدن مادر از طریق شیر مادر برخی از آنتی بادی های لازم برای ایمنی سازی بدن کودک را از طریق شیر مادر به بدن نوزاد می فرستد، اگرچه این آنتی بادی ها بعد از 6 ماه کاهش می یابد.کودک خود را از دود تنباکو دور نگه دارید.محققان به این نتیجه رسیده اند که کودکانی که والدین آن ها سیگار می کشند، دچار عفونت گوش و مشکلات شنوایی می شوند. کودکانی که با یک شخص سیگاری زندگی می کنند، 37 درصد احتمال خطر بیشتری برای عفونت گوش میانی و مشکلات شنوایی دارند و این احتمال 62 درصد می شود اگر مادر کودک سیگاری باشد.

کودکانی که مادر سیگاری دارند، 86 درصد از سایر کودکان که والدین سیگاری ندارند، جراحی های گوش انجام می دهند.

حتی گذراندن یک روز تعطیلی در خانه در کنار یک والد سیگاری به طور قابل توجهی خطر ابتلا به عفونت گوش را در نوزاد بالا می برد. به نظر می رسد تنباکوی سیگار، سیستم ایمنی بدن را مختل و بدن کودک را برای مبارزه با عفونت ضعیف تر می کند. بنابراین اجازه ندهید کسی در خانه ی شما سیگار بکشد و یا کودک خود را از محیط هایی که سیگار می کشند، دور کنید.

   

عفونت گوش مسری نیست اما عفونت های تنفسی اغلب مسری هستند

 آیا لوله های گوش می تواند به عفونت گوش مکرر نوزادان کمک کند؟نوزادانی که عفونت های گوش چندگانه دارند (که در واقع می تواند یک عفونت گوش باشد که در طول ماه ها ادامه داشته باشد) بجای اینکه درمان آنتی بیوتیکی داشته باشند، گزینه ی خوبی برای لوله های گوش هستند. حدود 67/ کودک در ایالات متحده امریکا، هر ساله این روند را داشته اند.

قرار دادن لوله های گوش، تحت عمل جراحی و با بیهوشی عمومی انجام می شود. یک متخصص گوش، حلق و بینی، یک برش کوچک در گوش میانی ایجاد می کند و و یک لوله کوچک را به شکاف آن وارد می کند. لوله فشار را آزاد می کند و به عنوان خروجی عمل می کند و اجازه ورود هوا و خروج مایع را می دهد و این گونه هیچ باکتری نمی تواند، رشد کند.

یک متخصص گوش در این باره توضیح می دهد که این لوله گوش یک لوله استاش مصنوعی است که تا زمانی که لوله استاش گوش عملکرد طبیعی خود را بدست نیاورده است، اجازه می دهد گوش تنفس کند.

پزشک کودک شما ممکن است این جراحی را برای کودکتان پیشنهاد کند، زیرا یک کودک با عفونت گوش میانی می تواند دائماً دچار عفونت های گوش و حتی از دست رفتن شنوایی شود.

برخی از تحقیقات نشان می دهد که کاهش شنوایی ناشی از مایع پایدار در گوش میانی می تواند، منجر به تاخیر در تکلم و توسعه زبان کودک شود و همچنین این کودکان ممکن است بعدها در زندگی شخصی خود دچار مشکل  شوند به خصوص هنگام گوش دادن یه یک سخنرانی در یک محیط پر سر و صدا مانند کلاس درس. گفته می شود برخی از این کودکان به ویژه کودکانی که تکامل یافته اند و تاخیر در تکلم دارند به مشکلات رفتاری حساسیت بیشتری نشان می دهند. در واقع طول مدت زمانی که کودک به دلیل از دست دادن شنوایی اش، رنج می برد، اهیمت دارد.

با پزشک کودک خود درباره استفاده از لوله های گوش صحبت کنید و در نهایت تصمیم بگیرید.

کودکان با چه مشکلی می توانند از لوله های گوش استفاده کنند:از دست دادن شنوایی بیش از یک سطح معین

آسیب های ساختاری در گوش میانی

عفونت های مداوم گوش میانی یا تجمع مداوم مایععفونت گوش نوزاد می تواند جدی باشد. یک عفونت گوش شدید و درمان نشده می تواند منجر به پارگی پرده گوش کودک شود. پارگی گوش اغلب اتفاق نمی افتد و خیلی نادر است ولی باید از بهبودی عفونت گوش نوزاد خود مطمئن شوید.

عفونت های مکرر گوش می تواند منجر به از دست دادن شنوایی و زخم گوش شود و در موارد بسیار نادر عفونت گوشی که درمان نشود منجر به عفونت جمجمه پشت گوش و یا مننژیت می شود.

منبع: Setare.com


برای داشتن بچه های سالم تر بخوانید

روش درمان عفونت گوش نوزاد

باز نشر مطالب بیتوته تنها با ذکر و آدرس سایت مجاز می باشد .

{% o.Featured[].body %}

«مادرشو» با افزایش آگاهی و اطلاع‌رسانی متناسب، به زنان این سرزمین کمک می‌کند تا برای سلامت جسمی، روحی و باروری خود تلاش کنند و سلامت جنین و فرزندشان را حفظ کنند. با پیوستن به خانوادۀ مادرشو، اطلاعات متناسب با وضعیت سلامت شما در اختیارتان قرار می‌گیرد.

عفونت گوش یکی از بیماری‌های شایع در نوزادان و کودکان است. در حدود نیمی از کودکان تا یک سالگی، حداقل یک مورد عفونت گوش را تجربه می‌کنند و آنها تا سه سالگی حداقل یک عفونت گوش داشته‌اند. در این مطلب می‌توانید با علائم عفونت گوش در نوزاد، عوامل افزایش‌دهندۀ عفونت گوش، درمان عفونت گوش در نوزادان، زمان تماس با پزشک برای عفونت گوش نوزاد، پیشگیری از بروز مجدد عفونت گوش مجدد و لوله‌های تهویهٔ گوش برای نوزادان مبتلا به عفونت گوش دوباره آشنا شوید.

عفونت گوش معمولاً پس از یک سرماخوردگی یا عفونت سینوسی بروز می‌کند و ساده‌ترین راه برای تشخیص عفونت گوش یا در واقع هر بیماری دیگری در کودک، مشاهدۀ تغییرات خلق‌وخوی کودک است. اگر کودک شما بی‌قرار است یا بیش از حد معمول گریه می‌کند، به ویژه اگر تا چند ساعت در آغوش مادرش آرام نمی‌شود یا اگر دچار تب، چه تب خفیف و چه تب بالا شود، ممکن است دچار عفونت گوش باشد. همچنین عفونت گوش می‌تواند باعث بی‌خوابی کودک شود. دیگر علائم عفونت گوش شامل موارد زیر است:

گرفتن یا کشیدن گوش: اگر کودکتان گوش‌های خود را می‌کشد یا می‌گیرد، می‌تواند علامت درد کشیدن او باشد. کودکان به دلایل بسیاری ممکن است گوش خود را بکشند و گاهی هم بدون هیچ دلیلی این کار را می‌کنند. بنابراین اگر کودک شما از جهات دیگر سالم به نظر می‌رسد، احتمالاً عفونت گوش ندارد.

روش درمان عفونت گوش نوزاد

اسهال یا استفراغ: عاملی که باعث عفونت گوش می‌شود، می‌تواند دستگاه گوارش را نیز تحت تأثیر قرار دهد و باعث اسهال یا استفراغ نوزاد یا شیرخوار شما شود.

کاهش اشتها: عفونت گوش می‌تواند باعث ناراحتی معده و روده شود. همچنین عفونت گوش می‌تواند بلعیدن و جویدن را برای کودک دردناک کند یا او را به‌طورکلی بی‌اشتها کند. همچنین ممکن است مشاهده کنید که کودک پس از خوردن چند جرعه شیر، خود را از سینه یا شیشه‌شیر عقب می‌کشد یا استفراغ می‌کند.

خروج مایع زرد یا چرک و خون یا بوی بد از گوش: خروج چرک یا خون اغلب برای نوزادان اتفاق نمی‌افتد، اما یک نشانۀ دقیق از عفونت است که همچنین نشان می‌دهد که یک سوراخ کوچک در پردۀ گوش ایجاد شده است که البته نیازی به نگرانی نیست، زیرا این سوراخ با درمان عفونت بسته می‌شود. همچنین ممکن است از گوش کودک بوی بدی بیاید. این را نیز بدانید که خروج ترشح زرد رنگ از گوش نوزاد شیرخواری که سرحال و طبیعی است، نشانۀ عفونت گوش نیست و شاید بهتر باشد این موضوع را با پزشک کودکتان به شکل دقیق‌تر بررسی کنید.

کودکان شیرخوار مستعد ابتلا به عفونت‌های گوش هستند و با بزرگ شدنشان، این احتمال در آنها کمتر می‌شود. عفونت گوش می‌تواند با باکتری یا ویروس ایجاد شود. این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که مایعات در پشت پردۀ گوش کودک تجمع می‌کند و سپس عفونی می‌شود. میکروب‌ها در محیط‌های تاریک، گرم و مرطوب رشد می‌کنند، بنابراین گوش میانی پر از مایع، یک محیط عالی برای تکثیر میکروب‌هاست. هرچه عفونت بدتر می‌شود، التهاب در پردهٔ گوش و پشت آن بدتر خواهد شد و درد را افزایش می‌دهد. همچنین کودک ممکن است تب کند، زیرا بدن او در تلاش برای مبارزه با عفونت است. بر اساس گفتۀ محققان، استفاده از پستانک نیز ممکن است خطر عفونت گوش میانی را در نوزادان و کودکان خردسال افزایش دهد.

آنتی‌بیوتیک‌ها برای سال‌های زیادی روش اصلی درمان عفونت گوش بود اما در حال حاضر پزشکان آنها را با درایت بیشتری تجویز می‌کنند و لازم است حتماً در این مورد با پزشک کودکتان مشورت کنید و خودسرانه به نوزاد آنتی‌بیوتیک ندهید.

اگر کودک شما حداقل شش ماهه باشد، پزشک ممکن است توصیه کند که برای کاهش درد ناشی از عفونت به او استامینوفن اطفال بدهید. اگر به نظر می‌رسد حال کودک بدتر شده یا پس از چند روز بهبود قابل توجهی نیافته است، در تماس دوباره با پزشک یا مراجعه به او تردید نکنید. اگر کودک شما پس از ۴۸ تا ۷۲ ساعت بهتر نشد، پزشک ممکن است بخواهد درمان‌های دیگری مثل آنتی‌بیوتیک را شروع کند. اگر کودکتان با خوردن آنتی‌بیوتیک هم بهبود نیافت، پزشک ممکن است بخواهد دارو را تغییر دهد یا فرزند شما را برای بار دیگر معاینه کند.

لازم است دورۀ کامل داروی تجویزی را به کودک بدهید و احتمالاً یک یا دو هفته بعد برای معاینۀ مجدد گوش به پزشک مراجعه کنید تا میزان تأثیر دارو را بررسی کند. یک عفونت شدید یا درمان‌نشده می‌تواند پردۀ گوش کودک را پاره کند. پارگی پردۀ گوش زیاد اتفاق نمی‌افتد و به‌طورکلی به سرعت التیام می‌یابد، اما مهم است که در موعدی که پزشک کودک تعیین کرده است، دوباره مراجعه کنید تا مطمئن شوید که عفونت کاملاً برطرف شده و پردۀ گوش کودک شما به خوبی بهبود یافته است. عفونت مکرر گوش ممکن است باعث کاهش شنوایی و زخم شدن گوش شود و در موارد بسیار نادر، عفونت گوش درمان‌نشده منجر به عفونت جمجمه در پشت گوش یا همان ماستوئیدیت یا مننژیت می‌شود. پس لازم است که با مشاهدۀ علائم عفونت گوش در کودکتان به پزشک مراجعه کنید.

با مشاهدۀ اولین نشانۀ عفونت گوش در کودکتان لازم است فوراً با پزشک تماس بگیرید. برخی از این علائم شامل موارد زیر است:

عفونت گوش مسری نیست، اما عفونت‌های تنفسی که اغلب قبل از عفونت گوش یا همراه آن اتفاق می‌افتند، واگیر دارد. بهترین راه برای کاهش انتشار میکروب‌ها، شستن مکرر دست‌های خود و فرزندتان و شستن آنها بعد از استفاده از توالت، تعویض پوشک و قبل از خوردن غذا یا آماده کردن آن است. برخی دیگر از راه‌های پیشگیری از بروز مجدد عفونت گوش شامل موارد زیر است:

واکسن‌های کودک خود را به موقع بزنید: واکسیناسیون کودکان به جلوگیری از برخی بیماری‌های خاص که می‌تواند به عفونت گوش منجر شود، کمک می‌کند. به عنوان مثال، واکسن پنومنوکوک می‌تواند به جلوگیری از این نوع عفونت‌ها کمک کند. اگر کودک شما چند بار دچار عفونت گوش شده است، از پزشک خود بپرسید که آیا باید واکسن سالانۀ آنفلوانزا را برای کودک بزنید یا خیر، زیرا تنها کودکانی که حداقل شش ماه دارند می‌توانند واکسن آنفلوانزا را دریافت کنند.

حداقل شش ماه به کودک خود شیر بدهید: برخی مطالعات نشان داده است در کودکانی که طی شش ماه اول زندگی خود با شیر مادر تغذیه شده‌اند، کمتر احتمال بروز عفونت‌های گوش وجود دارد. برخی از پزشکان بر این باورند که مادران آنتی‌بادی‌های خاصی را از طریق شیر مادر به نوزادان خود انتقال می‌دهند که به نظر می‌رسد این آنتی‌بادی‌ها بعد از شش ماه در شیر مادر کاهش می‌یابد.

کودک خود را از دود دخانیات دور کنید: محققان دریافته‌اند کودکانی که والدین آنها سیگار می‌کشند، احتمال بیشتری برای ابتلا به عفونت گوش و مشکلات شنوایی دارند. کودکانی که با یک فرد سیگاری زندگی می‌کنند، ریسک بالاتری برای عفونت‌های گوش میانی و مشکلات شنوایی دارند و اگر مادر کودک سیگاری است، این خطر باز هم خواهد شد. همچنین کودکان و نوجوانانی که مادران آنها سیگار می‌کشیدند، در مقایسه با کودکانی که هیچ فرد سیگاری‌ای در خانواده خود نداشته‌اند، احتمال دارد که نیازمند عمل جراحی برای مشکلات گوش میانی خود باشند.

حتی چند روز زندگی در خانه‌ای با یک فرد سیگاری می‌تواند به طور قابل توجهی به کودک آسیب برساند و احتمال ابتلا به عفونت گوش را در او بالا ببرد. به نظر می‌رسد دود سیگار سیستم ایمنی بدن را سرکوب می‌کند و در نتیجه مبارزه با عفونت را برای کودک مشکل‌تر خواهد کرد، پس اجازه ندهید دیگران در خانهٔ شما سیگار بکشند و کودک خود را از محیط دودآلود دور نگه دارید.

کودکانی که عفونت گوش‌های متعددی داشته‌اند که با وجود مصرف آنتی‌بیوتیک ماه‌ها ادامه یابد، ممکن است لازم باشد از لوله‌های تهویۀ گوش استفاده کنند. قرار دادن این لوله‌ها در گوش تحت بیهوشی عمومی انجام می‌شود. یک متخصص گوش و حلق و بینی، یک شکاف کوچک در پردۀ گوش کودک ایجاد و یک لولۀ کوچک را وارد شکاف می‌کند. این لوله فشار را رفع و به عنوان یک دریچه عمل می‌کند که به هوا اجازۀ ورود و به مایع اجازهٔ خروج می‌دهد تا باکتری‌ها نتوانند رشد کنند. پزشک در صورتی ممکن است چنین جراحی‌ای را پیشنهاد کند که کودکانی که مکرراً تجمع مایع در گوش را تجربه می‌کنند، احتمال بالایی برای عفونت گوش مکرر و کاهش دائمی شنوایی دارند.

همچنین اگرچه تحقیقات در این زمینه هنوز به نتیجۀ قطعی نرسیده است، اما برخی کارشناسان معتقدند که کاهش شنوایی ناشی از وجود مایع در گوش می‌تواند به تأخیر در رشد مهارت‌های زبانی منجر شود. برخی تحقیقات نشان داده است کودکانی که مشکلات مداوم گوش دارند، در دوره‌های بعدی زندگی مشکلات شنوایی خاصی خواهند داشت، به ویژه هنگام گوش دادن به صحبت‌های شخصی در یک محیط پر از سروصدا مانند کلاس درس که این امر می‌تواند روی فرایند یادگیری و آموزش کودکان تأثیرات منفی زیادی داشته باشد.

علاوه بر این، برخی از متخصصان گوش می‌گویند برخی از این کودکان، به ویژه آنهایی که تأخیر رشد دارند و آنهایی که تأخیرهای خاصی در رشد مهارت‌های زبانی دارند، مستعد ابتلا به مشکلات رفتاری هستند، زیرا مدت زمانی که کودک دچار مشکل شنوایی بوده است و همچنین میزان اختلال شنوایی فاکتورهای مهمی در مشکلات رفتاری است. همچنین برخی از کارشناسان، لوله‌های تهویهٔ گوش را برای کودکانی که سطوح خاصی از ضعف شنوایی دارند، برای کودکانی با آسیب ساختاری در گوش میانی و برای کودکانی با عفونت مزمن گوش میانی یا تجمع مکرر مایع توصیه می‌کند. پس لازم است حتماً در این مورد با پزشک خود صحبت کنید و جوانب مثبت و منفی این جراحی برای کودکتان را بسنجید.

کودکان با سرعت‌های متفاوتی رشد می‌کنند اما آنها یک جدول زمانی کلی را دنبال خواهند کرد که نوزادان زودرس نیز ممکن است چند هفته یا چند ماه از

در مراجعه‌هایی که برای مراقبت کودک انجام می‌شود، پزشک اطفال یا مراقب مربوطه، قد، وزن و دور سر کودکتان را اندازه‌گیری خواهد کرد و سپس اعداد به دست

تجمع مقدار کم تا متوسط از ​​جرم و چرک در گوش کودکان، در تمام سن‌ها شایع است. هرچند شما می‌توانید گوش خارجی را با یک لیف یا دستمال نرم حمام تمیز

تیم و هیئت علمی مادرشو تلاش می‌کند تا تمام مطالب کیفیت بالایی داشته باشد. اما حفظ این کیفیت بدون داشتن نظرات اصلاحی شما کاربر عزیز امکان‌پذیر نیست. بنابراین اگر ایرادی در مطلب بالا می‌بینید یا فکرمی‌کنید این مقاله مناسب نیست، نظرتان را از طریق فرم زیر با ما در میان بگذارید.

مطالب این سایت جایگزین تشخیص، تجویز و درمان نیست. برای اطلاعات به شرایط استفاده مراجعه فرمایید.

© بازنشر و استفاده از مطالب مادرشو تنها برای مقاصد غیرتجاری و با ذکر منبع (و لینک مستقیم به مطلب در صورت استفاده آنلاین) بلامانع است. کليۀ حقوق اين سايت متعلق به شرکت دانش‌بنیان راهکارهای سلامتی پدیدار است.

بارداری 
تعیین جنسیت جنین
دوران بارداری
هفته شانزدهم بارداری
روش نزديكي براي پسردار شدن
هفته نوزدهم بارداری
علائم بارداری پسر در ماه اول
تغذیه در دوران بارداری
تغذیه دوران بارداری
ماه اول بارداری
بهترین زمان بارداری
ماه سوم بارداری
هفته 16 بارداری
هفته 19 بارداری
زن حامله در خواب
هفته 16 بارداری و تشخیص جنسیت
جنین در سه ماهگی
تغذیه دوران بارداری سه ماهه اول
رابطه جنسی در بارداری
مراقبت های بارداری
تغذیه بارداری
تعیین جنسیت در هفته نهم بارداری
تغذیه در بارداری
دیابت بارداری و رژیم غذایی
غذاهای مفید در دوران بارداری
غذاهای دوران بارداری
مراقبت بارداری
مراقبت های زمان بارداری
اولین سونوگرافی در بارداری
اولین سونوگرافی در بارداری

لیست مطالب :

عفونت‌های گوش توسط باکتری یا ویروس‌ها در گوش میانی ایجاد می‌شود. عفونت گوش در کودکان از بزرگ‌سالان دیده می‌شود. برای درمان عفونت گوش با دکتر نیم همراه باشید.

برخی از علل و عوامل مؤثر بر آن عبارت‌اند از ایجاد موم، عفونت‌های تنفسی فوقانی، آلرژی غذایی، آلرژی زیست‌محیطی، کمبود تغذیه، ژنتیک و آسیب‌های داخلی است.

برخی از علائم رایج عفونت گوش عبارت است از درد در گوش، سوزش گوش، سردرد، پاسخ ضعیف به صدا، تب بالا، تخلیه مایع از گوش، استفراغ، اسهال و غیره هست.

گوش از سه بخش تشکیل‌شده است: بیرونی، میانی و داخلی.

روش درمان عفونت گوش نوزاد

عفونت گوش می‌تواند در هر یک از سه قسمت رخ دهد. عفونت‌های داخلی گوش جدی‌ترین و خطرناک‌ترین هستند.

بسیاری از درمان‌های ساده و آسان وجود دارد که می‌توانید برای درمان خانگی عفونت گوش از آن‌ها استفاده کنید.

توجه: اگر عفونت گوش شما جدی است بهتر است با دکتر مشورت کنید، شما نیز می‌توانید برای تسکین فوری آن از روش‌های زیر نیز استفاده کنید.

نمک احتمالاً در خانه به‌راحتی برای درمان عفونت گوش در دسترس است.

سیر دارای خواص ضد میکروبی و ضدعفونی‌کننده طبیعی است که در درمان عفونت گوش بسیار مؤثر است.

ریحان برای درمان عفونت گوش و گوش‌دردهای جزئی می‌تواند بسیار مفید باشد.

سرکه سیب گزینه خوبی برای خلاص شدن از قارچ است که ممکن است باعث عفونت گوش شده باشد.

توجه: اگر سرکه سیب در دسترس نیست می‌توانید از سرکه سفید نیز استفاده کنید.

یکی از علل اصلی عفونت گوش، موم در گوش که سبب رشد قارچ یا باکتری‌ها شده است می‌باشد و می‌تواند با کمک روغن‌زیتون به درمان عفونت گوش کمک کرد.

اعمال گرم به گوش آلوده سبب کاهش درد و همچنین جلوگیری از آلودگی میکروارگانیسم می‌شود.

توجه: برای دوره‌های طولانی حرارت را به گوش خود ندهید ابتدا با پنج دقیقه شروع کنید و برای چند لحظه گرما را بردارید و سپس اگر دیدید لازم است این عمل را تکرار کنید.

پیاز یک عنصر بسیار رایج برای پخت‌وپز است، همچنین به‌عنوان دارو برای درمان عفونت گوش نیز می‌توان از آن استفاده کرد.

خواص ضد باکتری ملایم روغن درخت چای می‌تواند سبب رهایی شما از گوش‌درد شود.

عصاره برگه انبه یک روش بسیار سریع و مؤثر برای درمان عفونت گوش می‌باشد.

نظر

شیر مادر این درمان برای کودکان و بزرگسالان مناسب است. 😐 یعنی چی؟:| بنظرت الان من با این سن بگم شیرتو بریز تو گوشم چه اتفاقی میوفته؟

همونطوری که نوشته شده، شیر مادر دارای آنتی بادی های طبیعی است، مقداری شیر مادر رو داخل قطره چکان میریزید و سپس به داخل گوش اعمال می کنید این عمل سرعت روند بهبودی رو افزایش میده

سلام ببخشید من از گوشم جوش در اومده بود و اون جوش بخاطر تمیز کردنم با گوش پاک کن ترکید و چرکش داخل گوشم ریخت و الان اون چرک اذیتم میکنه و همش احساس دارم ک داخل گوشم ی چیزی هست و فکم رو تکون دادنی از گوشم صدا ی خفیفی میاد خیلی اذیت میشم خواهش میکنم راهنماییم کنین?

باید به دکتر مراجعه کنید، تا زمانی که پرده ی گوش آسیبی بهش وارد نشده مشکل خاصی پیش نمیاد

سلام من نزدیک به چهار روز هست که گوش هام کیپ شده از بخار آب و جویدن آدامس استفاده کردم ولی باز نشد امروز با گوشیم نگاه کردم تو گوشم دیدم یه لکه جرم به سفیدی انتهای گوشم چسبیده خواهش میکنم راهنماییم کنید تا بتونم مشکل رو رفع کنم دکتر نمیتونم برم گوشم کیپ شده و یکی از گوشام همش صدا میده

سلام دخترم ۷ ساله یه گوشش شدیدعفونت کرده دوبار هم بردم دکتربار دوم قطره نازو فرین دادن و هر۸ ساعت یه قطره تا ۳ روز دربینی استفاده شود دادن وشربت کو آموکسی کلاه دادن ولی عفونتش خوب نشد

درود بر شما چند روزیست که گوش سمت چپ و پوست سرم و همچنین دور چشمم و گلوم شدیدا درد می‌کنه و احساس میکنم که عفونت کرده متاسفانه جایی هستم که امکان مراجعه به پزشک را ندارم و شدیدا نگران هستم لطفاً راهنمایی بفرمایید

پذیرش و چاپ تضمینی در معتبرترین مجلات تماس

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از الو دکتر: 

داشتن گوش درد در نوزادان تازه متولد شده امری طبیعی است البته اگر این گوش درد ناشی از عفونت و سرماخوردگی نباشد.در ادامه در مورد گوش درد نوزاد مطالعه کنید.

یکی از نشانه های مشخص و ساده گوش درد نوزاد، بی قراری و گریه زیاد نوزاد و مخصوصا بی خوابی های شبانه نوزاد است. البته باید توجه داشت که گریه و بی قراری نوزاد به دلایل مختلفی می تواند باشد ولی یکی از دلایل بی قراری نوزاد و گریه زیاد طفل همین گوش درد نوزادان است و این تخصص مادر مهربان نوزاد است که نوع گریه و بی قراری شبانه طفل را تشخیص دهد! البته بعضی وقت ها معاینه پزشکان مجرب هم می تواند مکمل تشخیص مادر باشد.

نوزادی که دارای درد گوش باشد معمولا دستان خود را مرتب به طرف گوش های خود می برد و با زبان بی زبانی به ما می خواهد این را بفهماند که گوشش درد می کند.

روش درمان عفونت گوش نوزاد

نوزادی که گوش درد دارد معمولا سر خود را مرتب به اطراف (چپ و راست سر) چرخانده و گوش های خود را به بالش می مالد. شاید این یک حس ذاتی و غریزی است که خدای مهربان در وجود نوزاد قرار داده تا به این روش کمی از درد گوش نوزاد کاسته شود.

سبز بودن رنگ مدفوع نوزاد بهترین نشان برای گوش درد طبیعی طفل می باشد و از این نکته به راحتی می توان نوع گوش درد نوزاد را تشخیص داد.

اگر گوش نوزاد را به آرامی فشار دهیم و این کار باعث گریه و ناراحتی کودک شود به احتمال زیاد نشانه وجود درد گوش در نوزاد می باشد.

به هنگام گوش درد نوزاد، برای بهبود یافتن درد وی، گوشش را گرم کنید. این روش درمانی بسیار موثر بوده و بی ضرر هم می باشد.بدین منظور ابتدا قسمت خارجی گوش نوزاد و دور تا دور آن را با روغن های گیاهی و طبیعی مثل بنفشه، سیاهدانه، گردو، زیتون و یا ترکیبی از آن ها، بمالید.

سپس پنبه ای را کمی به یکی از این روغن ها آغشته کرده و در دهانه گوش (روی سوراخ گوش) قرار دهید. پنبه به اندازه ای باشد که داخل گوش نرود و قدری به روغن آغشته شود که روغنی از آن به داخل گوش جاری نشود. وقتی نوزاد آرام شد پنبه را از گوش خارج کنید. با این روش گوش درد نوزاد تسکین می یابد.

 

اگر گوش درد به خاطر عفونت، التهاب، عدم درمان سرماخوردگی نوزادان، نفوذ کردن آب به داخل گوش و باشد، در این مواقع نیز نوزاد بی قرار شده و دستانش را به سمت گوش هایش می برد. گریه نوزاد به هنگام خواب شبانه و یا شیر نخوردن نوزاد و کم اشتها شدن وی از علل عفونت و درد گوش می باشد.

اگر عفونت شدید باشد، نوزاد تب کرده و ترشحات زرد و یا سفید رنگی که بوی بدی هم دارند، از گوش نوزاد خارج می شوند. اگر عفونت گوش نوزاد درمان نشود منجر به سوراخ شدن پرده گوش شده و مشکلات شنوایی برای نوزاد ایجاد می شود.

برای پیشگیری از سرما خوردگی نوزاد و در نتیجه عفونت و گوش درد نوزاد, بهتر است که او را واکسینه کنید، از خوابیدن نوزاد به هنگام شیر خوردن جلوگیری کنید تا شیر به داخل گوش ریخته نشود، نوزاد را از افراد و یا کودکان سرما خورده دور نگه دارید.

برای درمان عفونت گوش، نوزاد را نزد پزشک ببرید. اگر عفونت گوش شدید نباشد می توان با عسل آن را درمان کرد. مقدار کمی از عسل طبیعی را بر روی حرارت غیر مستقیم مثل بخار کتری قرار داده تا کمی نرم و روان شود اما داغ نشود. سپس نوزاد را به یک طرف بخوابانید و با استفاده از یک چوب کبریت مقداری از عسل را بردارید. چوب کبریت آغشته به عسل را در فاصله دو تا سه سانتی متر بالای گوش نگه دارید. سپس در همان فاصله فقط یک قطره از عسل را در سوراخ گوش نوزاد بریزید.

اجازه دهید نوزاد چند دقیقه ای در همان حالت بماند تا عسل کاملا وارد گوش شود. در همین حین اطراف گوش نوزاد را به آرامی بمالید. این روش درمانی موجب تسکین گوش درد نوزاد شده و عفونت گوش و حتی تب وی هم بهبود می یابد.

در صورت امکان 6 تا 12 ماه، کودک خود را از شیر مادر تغذیه کنید. آنتی بادی‌های موجود در شیر مادر از ایجاد عفونت‌ها در بدن نوزاد جلوگیری می‌کند.

کودک خود را در معرض دود قرار ندهید. دود می‌تواند گوش درد نوزاد را تشدید کند.

اگر با شیشه کودک خود را تغذیه می‌کنید، کودک را به صورت نیمه راست قرار دهید که مایعات موجود در شیشه به سمت گوش جریان نیابد.

در صورت امکان کودک خود را به محیط‌هایی که امکان سرماخوردگی و آنفولانزا زیاد است، نبرید. اگر شما یا شخصی در خانواده‌تان بیمار است، دست‌هایتان را بشویید تا میکروب‌ها را از نوزادتان دور نگه دارید.

همه واکسن‌های نوزاد را در زمان‌های مشخص بزنید و مطمئن شوید کودکتان به موقع واکسینه شده است.1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *