راه پیشگیری از گلوکوم

راه پیشگیری از گلوکوم
راه پیشگیری از گلوکوم

نشانه‌های سجاوندی

عجب سازنده ی این علامت عرب دولاب است

خوش آمدید. به حساب کاربری خود وارد شوید.

آدرس ایمیلی که با آن ثبت‌نام کرده‌اید را وارد نمائید تا یک رمز عبور جدید برای شما ارسال شود.

بهتر زندگی کردن یاد گرفتنی است – مرجع مقالات آموزشی و فیلم آموزشی برای موفقیت و پیشرفت

آب سیاه یا گلوکوم به گروهی از بیماری های چشمی گفته می‌شود که به عصب بینایی آسیب می‌رسانند. سلامت عصب بینایی برای داشتن دید خوب، اهمیت بسیار زیادی دارد. معمولا این آسیب در اثر وجود فشار بالا و غیرطبیعی در چشم ایجاد می‌شود. آب سیاه یکی از علت‌های مهم نابینایی در افراد بالای ۶۰ سال است. البته آب سیاه در هر سنی می‌تواند ایجاد شود، ولی شیوع آن در سنین بالاتر بیشتر است. بسیاری از انواع آب سیاه هیچ نشانهٔ هشداردهنده‌ای ندارند. اثر این بیماری به‌اندازه‌ای تدریجی است که ممکن است فرد تا زمانی که بیماری او به مراحل پیشرفته نرسیده، متوجه تغییری در بینایی خود نشود. در این مقاله علائم و نشانه‌های آب سیاه و انواع مختلف آن، عوامل خطر و اقدامات لازم برای پیشگیری از ابتلابه این بیماری و روش‌های تشخیص و درمان آن را شرح می‌دهیم. راه پیشگیری از گلوکوم

ازآنجاکه بینایی ازدست‌رفته در اثر آب سیاه قابل‌بازیابی نیست، انجام معاینات منظم چشم‌پزشکی که شامل اندازه‌گیری فشار چشم نیز می‌شود، ضروری است. انجام این معاینات به‌طور منظم موجب می‌شود که در صورت ابتلابه آب سیاه، در مراحل اولیه تشخیص داده شود و درمان مقتضی شروع شود. اگر آب سیاه در مراحل اولیه تشخیص داده شود، می‌توانیم روندِ از دست دادن بینایی را کُند کنیم یا از آن جلوگیری کنیم. فردی که به آب سیاه مبتلا شده باید تا پایان عمر تحت درمان باشد.

علائم و نشانه‌های انواع آب سیاه در انواع آب سیاه و مراحل مختلف این بیماری، متفاوت است. برای نمونه:

اگر آب سیاه درمان نشود، درنهایت موجب نابینایی می‌شود. حتی در صورت درمان نیز حدود ۱۵٪ بیماران مبتلابه آب سیاه پس از ۲۰ سال دست‌کم در یک چشم خود دچار نابینایی می‌شوند.

در صورت مشاهدهٔ بعضی از علائم گلوکوم حاد زاویه بسته، مانند سردرد شدید، درد چشم و تاری دید، فورا به بخش اورژانس یا مطب چشم‌پزشک مراجعه کنید.

 

آب سیاه در نتیجهٔ آسیب به عصب بینایی ایجاد می‌شود. وقتی این عصب به‌تدریج تخریب می‌شود، نقاط کوری در میدان بینایی فرد ایجاد می‌شود. به‌دلایلی که پزشکان نمی‌دانند، معمولا این آسیب عصبی با افزایش فشار در چشم مرتبط است.

بالا رفتن فشار چشم به‌دلیل تجمع مایعی به‌نام زلالیه است که در داخل چشم جریان می‌یابد. در حالت طبیعی این مایع درونی ازطریق بافتی به نام شبکهٔ ترابکولار (trabecular meshwork) تخلیه می‌شود. شبکهٔ ترابکولار در زاویهٔ بین عنبیه و قرنیه قرار دارد. وقتی این مایع بیش‌ازحد تولید شود یا سیستم تخلیهٔ آن درست کار نکند، مایع نمی‌تواند با سرعت طبیعی خود خارج شود و فشار چشم افزایش می‌یابد.

معمولا بیماری آب سیاه در افرادی مشاهده می‌شود که سابقهٔ خانوادگی ابتلابه این بیماری را دارند. دانشمندان در بعضی از افراد ژن‌هایی را شناسایی کرده‌اند که با فشار بالای چشم و آسیب به عصب بینایی مرتبط است.

آب سیاه زاویه باز، رایج‌ترین نوع این بیماری است. در این نوع آب سیاه، زاویهٔ تخلیهٔ چشم که میان عنبیه و قرنیه ایجاد شده باز است، ولی شبکهٔ ترابکولار تا حدی مسدود شده است. انسداد شبکهٔ ترابکولار باعث می‌شود که فشار چشم به‌تدریج افزایش یابد و به عصب بینایی آسیب برساند. این اتفاق به‌آرامی رخ می‌دهد، به‌طوری که بیمار پیش از اینکه حتی متوجه وجود مشکلی شود، بینایی خود را از دست می‌دهد.

در شرایط طبیعی، مایع زلالیه آزادانه از میان اتاقک پیشین یا اتاق قدامی (anterior chamber، بخشی از فضای حاوی زلالیهٔ چشم که در جلوی عنبیه قرار دارد) در چشم جریان می‌یابد و ازطریق سیستم تخلیه (شبکهٔ ترابکولار) خارج می‌شود. اگر این سیستم مسدود شود یا درست کار نکند، فشار داخل چشم (intraocular pressure) ایجاد می‌شود که به عصب بینایی صدمه می‌زند. در رایج‌ترین نوع آب سیاه، این مسئله منجر به ازدست دادن تدریجی بینایی می‌شود.

آب سیاه زاویه بسته زمانی رخ می‌دهد که عنبیه به جلو برآمده شود و زاویهٔ تخلیهٔ ایجادشده میان قرنیه و عنبیه را باریک یا مسدود کند. در نتیجه مایع زلالیه نمی‌تواند در چشم به گردش دربیاید و فشار چشم افزایش پیدا می‌کند. در بعضی از افراد، زاویهٔ تخلیه باریک است که موجب می‌شود خطر ابتلابه آب سیاه زاویه بسته در آنها بالاتر باشد.

آب سیاه زاویه بسته می‌تواند حاد یا مزمن باشد. در آب سیاه زاویه بستهٔ حاد، بیماری به‌طور ناگهانی رخ می دهد و در آب سیاه زاویه بستهٔ مزمن بیماری به‌صورت تدریجی پیشرفت می‌کند. آب سیاه زاویه بستهٔ حاد از موارد پزشکی اورژانسی است.

در آب سیاه با فشار طبیعی چشم، با وجود اینکه فشار چشم بیمار در حد طبیعی است، عصب بینایی او صدمه می‌بیند. علت دقیق این مشکل هنوز مشخص نیست. شاید این مشکل به این دلیل ایجاد می‌شود که عصب بینایی فرد حساس است یا خون کافی به عصب بینایی او نمی‌رسد. این جریان خون ناکافی می‌تواند ناشی از آترواسکلروزیس (atherosclerosis، تشکیل رسوبات چربی (پلاک، plaque) در شریان‌ها) یا مشکلات دیگری باشد که باعث کاهش گردش خون می‌شوند.

گاهی نوزادان و کودکان نیز به آب سیاه مبتلا می‌شوند. این بیماری می‌تواند از زمان تولد وجود داشته باشد یا در سال‌های ابتدایی زندگی کودک ایجاد شود. در کودکان آسیب به عصب بینایی به‌دلیل انسداد سیستم تخلیه، بیماری یا مشکل سلامتی زمینه‌ای ایجاد می‌شود.

در آب سیاه رنگدانه‌ای، گرانول‌های رنگدانهٔ عنبیهٔ بیمار در کانال‌های تخلیه جمع می‌شود و خروج مایع زلالیه از چشم را کند یا متوقف می‌کند. گاهی فعالیت‌هایی مانند دویدنِ آهسته موجب تحریک و حرکت کردن گرانول‌های رنگدانه و ته‌نشینی آنها در شبکهٔ ترابکولار شده و منجر به بالا رفتنِ متناوب فشار چشم می‌شود.

با توجه به اینکه انواع مزمن آب سیاه می‌توانند پیش از بروز هرگونه علائم و نشانه‌ای، موجب ازدست دادن بینایی شوند، باید از عوامل خطر زیر آگاه باشید:

اقدامات مراقبت شخصیِ زیر در تشخیص آب سیاه در مراحل اولیهٔ آن مؤثر است. تشخیص زودهنگام آب سیاه در جلوگیری از نابینایی یا کند کردن روند کاهش بینایی اهمیت زیادی دارد.

پزشک برای تشخیص ابتلابه آب سیاه، سابقهٔ پزشکی فرد را بررسی می‌کند و معاینات چشمی کاملی را انجام می‌دهد. ممکن است که پزشک آزمایش‌های فراوانی را توصیه کند، ازجلمه:

آسیب ایجادشده در اثر آب سیاه جبران‌ناپذیر است. ولی درمان و معاینات منظم می‌تواند به کند شدن یا جلوگیری از کاهش بینایی کمک کند، به‌ویژه اگر بیمار در مراحل اولیهٔ بیماری باشد.

با پایین آوردن فشار داخل چشم، آب سیاه درمان می‌شود. بسته‌به وضعیت بیمار، گزینه‌های درمانی موجود می‌تواند شامل استفاده از قطره‌های چشمی تجویزی، داروهای خوراکی، درمان با لیزر، جراحی یا ترکیبی از این روش‌ها باشد.

معمولا درمان آب سیاه با قطره‌های تجویزی شروع می‌شود. این قطره‌ها با بهبود تخلیهٔ مایع زلالیه از چشم یا کاهش میزان زلالیهٔ تولیدشده توسط چشم موجب کاهش فشار داخل چشم می‌شوند. تجویز قطره‌های چشمی به این بستگی دارد که فشار چشم بیمار باید چقدر پایین بیاید و گاهی لازم است که بیش از یک قطرهٔ چشمی برای او تجویز شود.

قطره‌های چشمی تجویزی عبارت‌اند از:

عوارض جانبی احتمالی شامل قرمزی خفیف و خارش چشم‌ها، تیره شدن عنبیه، تیره شدن رنگدانه‌های مژه‌ها یا پوست پلک و تاری دید است. این گروه از داروها برای استفادهٔ یک بار در روز تجویز می‌شوند.

عوارض جانبی احتمالی شامل دشواری تنفس، کند شدن ضربان قلب، کاهش فشارخون، ضعف و ناتوانی و خستگی است. بسته‌به شرایط و وضعیت بیمار، می‌توان این گروه از داروها را برای یک یا دو بار استفاده در روز تجویز کرد.

عوارض جانبی احتمالی شامل ضربان قلب نامنظم، فشارخون بالا، خستگی، قرمزی، خارش یا تورم چشم‌ها و خشکی دهان است. معمولا این گروه از داروها برای ۲ بار استفاده در روز تجویز می‌شود، ولی گاهی می‌توان آنها را برای ۳ بار استفاده در روز نیز تجویز کرد.

عوارض جانبی احتمالی شامل احساس طعم فلزی، تکرر ادرار و مورمور شدن انگشتان دست و پا است. این گروه از داروها معمولا برای ۲ بار استفاده در روز تجویز می‌شود، ولی گاهی می‌توان آنها را برای ۳ بار استفاده در روز نیز تجویز کرد.

مقداری از قطرهٔ چشمی وارد جریان خون می‌شود و ممکن است که بیمار با برخی عوارض جانبی مواجه شود که ارتباطی با چشم‌ها ندارند. برای به حداقل رساندن میزان دارویی که وارد خون می‌شود، باید چشم‌های خود را به‌مدت یک تا دو دقیقه پس از ریختن قطرهٔ چشمی ببندید. همچنین می‌توان گوشهٔ چشم‌ها در نزدیکی بینی را به‌آرامی فشار داد تا مجرای اشک یک تا دو دقیقه بسته شود. قطره‌های استفاده‌نشده‌ای را که روی پلک‌ها ریخته، پاک کنید.

اگر چند قطرهٔ چشمی تجویز شده یا باید از اشک مصنوعی نیز استفاده کنید، دست‌کم ۵ دقیقه بین قطره‌ها فاصله بدهید، یعنی پس از ریختن هر قطره ۵ دقیقه صبر کنید و سپس قطرهٔ بعدی را در چشم خود بچکانید.

اگر استفاده از قطرهٔ چشمی به‌تنهایی فشار چشم را تا سطح مطلوب پایین نیاورد، ممکن است که پزشک داروهای خوراکی را نیز تجویز کند. این داروها معمولا از بازدارنده‌های کربنیک آنهیدراز هستند و عوارض جانبی احتمالی آنها شامل تکرر ادرار، مورمور شدن انگشتان دست و پا، افسردگی، ناراحتی معده و سنگ کلیه است.

راه پیشگیری از گلوکوم

سایر گزینه‌های درمانی عبارت‌اند از لیزردرمانی و روش‌های مختلف جراحی. تکنیک‌های زیر با هدف بهبود تخلیهٔ مایع داخل چشم و پایین آوردن فشار چشم استفاده می‌شوند:

پس از جراحی باید برای انجام معاینات بعدی به پزشک خود مراجعه کنید. اگر فشار چشم دوباره افزایش پیدا کند یا تغییرات دیگری در چشم ایجاد شود، ممکن است که لازم باشد جراحی‌های دیگری روی چشم شما انجام شود.

گلوکوم حاد زاویه بسته از موارد اورژانسی پزشکی است. اگر فرد دچار این وضعیت شود، برای کاهش فشار چشم به درمان فوری نیاز خواهد داشت. به‌طور کلی این درمان‌ها شامل مصرف دارو و لیزردرمانی یا سایر روش‌های جراحی است.

گاهی عملی به‌نام لیزر پریفرال ایریدوتومی (laser peripheral iridotomy) انجام می‌شود که در آن پزشک با استفاده از لیزر، شکاف کوچکی را در عنبیه ایجاد می‌کند. مایع زلالیه با استفاده از این شکاف خارج می‌شود و فشار چشم کاهش پیدا می‌کند.

رعایت نکات زیر به کنترل فشار چشم بالا کمک می‌کند و موجب بهبود سلامت چشم‌ها می‌شود:

بعضی از روش‌های طب جایگزین سلامت کلی شما را بهبود می‌دهد، ولی هیچ‌کدام روش درمانی مؤثری برای آب سیاه نیستند. درمورد مزیت‌ها و خطرات احتمالی این روش‌ها با پزشک خود صحبت کنید.

فردی که به آب سیاه مبتلا می‌شود، به‌طور بالقوه باید با درمان‌های مادام‌العمر، معاینات منظم و احتمال ازدست دادن تدریجی بینایی خود روبه‌رو شود. ملاقات و صحبت کردن با افراد دیگری که به آب سیاه مبتلا هستند، می‌تواند بسیار مفید باشد و برای این منظور گروه‌های حمایتی فراوانی وجود دارد. از بیمارستان و مرکز مراقبت‌های چشمی منطقهٔ خود درمورد گروه‌های محلی و زمان‌های ملاقات و جلسات آنها بپرسید. منابع آنلاینی نیز درمورد گروه‌های حمایتی وجود دارد که می‌توانید از آنها استفاده کنید.

در ادامه اطلاعاتی را درمورد آماده شدن پیش از مراجعه به پزشک ارائه می‌دهیم.

پیش از مراجعه به پزشک، فهرستی از موارد زیر را تهیه کنید:

برخی از سؤالات مهمی که باید از پزشک خود بپرسید، شامل موارد زیر است:

وقتی پزشک برای بررسی ابتلابه آب سیاه شما را معاینه می‌کند، سؤالاتی مانند موارد زیر را می‌پرسد:

(function(a){function c(){try{return 0===a(‘.single-container .post’).attr(‘class’).toString().split(‘ ‘).reduce(function(f,g){return 0<=g.indexOf('category-')

سلامتی ارزشمندترین دارایی انسان است

9000تومان

now = new Date();
var head = document.getElementsByTagName(‘head’)[0];
var script = document.createElement(‘script’);
script.type = ‘text/javascript’;
var script_address = ‘https://cdn.yektanet.com/js/chetor/article.v1.js’;
script.src = script_address + ‘?v=’ + now.getFullYear().toString() + ‘0’ + now.getMonth() + ‘0’ + now.getDate() + ‘0’ + now.getHours();
head.appendChild(script);

now = new Date();
var head = document.getElementsByTagName(‘head’)[0];
var script = document.createElement(‘script’);
script.type = ‘text/javascript’;
var script_address = ‘https://cdn.yektanet.com/template/bnrs/yn_bnr.min.js’;
script.src = script_address + ‘?v=’ + now.getFullYear().toString() + ‘0’ + now.getMonth() + ‘0’ + now.getDate() + ‘0’ + now.getHours();
head.appendChild(script);

var head = document.getElementsByTagName(“head”)[0];
var script = document.createElement(“script”);
script.type = “text/javascript”;
script.async=1;
script.src = “https://s1.mediaad.org/serve/chetor.com/loader.js” ;
head.appendChild(script);

فارغ‌التحصیل رشته‌ی مترجمی زبان انگلیسی و عاشق ترجمه و نوشتن هستم.

خواص خوراکی ها

قهوه گانودرما؛ با خواص و عوارض جانبی آن آشنا شوید

خواص گزنه؛ ۱۶ خاصیت گیاه گزنه که سرشار از ویتامین D است

خواص حنا؛ ۱۲ خاصیت درمانی گیاه هزار و یک خاصیت

۵ چربی سوز طبیعی برای افزایش متابولیسم و ‌


قارچ گانودرما چیست و چه خواصی دارد؟

آخرین مطالب

درمان خشکی بینی با ۵ روش مؤثر خانگی

خواص روغن گل مغربی و عوارض احتمالی آن برای سلامتی

علت نفخ معده؛ ۱۰ غذایی که موجب نفخ معده می‌شوند

انواع اعتماد به نفس؛ ۳ روش شکوفا کردن اعتماد به نفس

خواص آب برنج برای مو و پوست و نحوه استفاده از آن

ترین های جهان

خاص ترین سواحل دنیا که زیبایی آن‌ها شما را خیره می‌کند


پرفروش ترین خودروهای جهان در سال ۲۰۱۷

بهترین فیلم های علمی تخیلی از گذشته تا کنون


قدرتمندترین زنان جهان در سال ۲۰۱۷

بهترین فیلم های تاریخ سینما که حداقل یک بار باید ببینید


ارزان ترین کشورهای جهان برای مهاجرت

۶۸ راه اثبات شده برایافزایـش قــدرت مــغـز

راه پیشگیری از گلوکوم
راه پیشگیری از گلوکوم
9

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *