راه های درمان عفونت ادراری در کودکان دختر




خانه

موبایل

 

راه های درمان عفونت ادراری در کودکان دختر

 

عفونت ادراري در كودكان يك بيماري بسيار مهم و شايع است؛ به طوري كه 3 تا 5 درصد دختران و 1 درصد پسران عفونت ادراري را تجربه مي‌كنند.

 

دكتر زهرا پورنصيري فوق تخصص كليه كودكان در اين‌باره به «جام‌جم» مي‌گويد: «عفونت ادراري يك بيماري مهم و شايع ميان كودكان است كه به علت وارد شدن ميكروب به مجاري ادرار ايجاد مي‌شود. چنانچه عفونت فقط مثانه را درگير كند «سيستيت» و اگر كليه را درگير كند «پيلونفريت» يده مي‌‌شود. اين بيماري مي‌تواند باعث تخريب قسمتي از كليه شده يا ايجاد فشار خون و نارسايي كليه نمايد و از اين رو اهميت زيادي دارد.»

 

وي مي‌افزايد: «ميكروب‌هاي ايجادكننده عفونت اكثرا ميكروب‌هاي موجود در دستگاه گوارش هستند. البته ويروس‌ها و قارچ‌ها نيز مي‌توانند موجب بروز عفونت ادراري شوند. 7 درصد كودكان كوچك‌تر از 2 سال كه تب مي‌كنند به علت عفونت ادراري است.»

 

عوامل مستعدكننده بيماري

اين عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي به عوامل مستعدكننده خطر اشاره كرده و مي‌گويد: «عفونت ادراري در پسران زير يك سال و دختران زير 4 سال شايع‌تر است. ختنه نشدن پسران نيز عامل مستعدكننده ديگري است؛ به طوري كه پسراني كه ختنه نشده باشند 4 تا 8 برابر پسراني كه ختنه شده‌اند، دچار عفونت ادراري مي‌شوند. جنسيت نيز در مورد اين بيماري مهم است؛ به گونه‌اي كه عفونت ادراري ميان دختران حداقل 2 تا 4 برابر پسران است.»

 

وي مي‌افزايد: «نژاد از ديگر عوامل مستعدكننده است به طوري كه عفونت ادراري در سفيدپوستان شايع‌تر از سياه‌پوستان است. عوامل ژنتيكي نيز از جمله مواردي است كه بايد به آن توجه شود چون منسوبين درجه يك كودكاني كه سابقه عفونت ادراري دارند بيشتر در معرض ابتلا به عفونت ادراري هستند.»

 

دكتر پورنصيري ادامه مي‌دهد: «عصبي بودن مثانه به اين معني كه كاركرد مثانه با اختلال روبه‌رو شود، نگه داشتن زياد ادرار، يبوست و برگشت ادرار از مثانه به حالب كه در 5 درصد كودكاني كه عفونت ادراري مي‌كنند وجود دارد نيز از جمله مواردي هستند كه كودك را مستعد ابتلا به عفونت ادراري خواهند كرد. علاوه بر اين موارد سوندگذاري طولاني‌مدت مثانه و هرگونه ناهنجاري سيستم ادراري مانند مثانه عصبي و دريچه خلفي مجرا نيز مهم هستند.»

 

علائم بيماري

دكتر پورنصيري با اشاره به اين مورد كه علامت عفونت ادراري در سنين مختلف متفاوت است توضيح مي‌دهد: «در سنين نوزادي و زير يك ماه، بيماري با علائمي به صورت تب يا كم شدن حرارت بدن، بي‌حالي، بي‌اشتهايي، تحريك‌پذيري، شلي، اسهال، كم شدن حجم ادرار، زردي و از بين رفتن واكنش‌هاي نوزادي خودش را نشان مي‌دهد. در سنين بالاتر اين مشكل با نشانه‌هايي مانند تب، بوي بد ادرار، سوزش، تكرر و بي‌اختياري ادرار، ايجاد شب‌ادراري، درد پهلوها و درد در ناحيه زير شكم، قطع و وصل شدن جريان ادرار و بي‌قراري حين ادرار كردن در شيرخواران همراه است.»

 

اين پزشك متخصص توصيه مي‌كند: «همه والدين بايد هر از چند گاهي جريان ادراري كودك خود را بررسي كنند؛ به خصوص كودكاني كه پوشك مي‌شوند. همچنين اگر كودكي بيش از 2 تا 3 روز تب بي‌دليل داشته باشد، انجام آزمايش ادرار توصيه مي‌شود.»

 

دكتر پورنصيري در مورد بررسي آزمايشگاهي اين مشكل مي‌گويد: «اولين و مهم‌ترين گام در تشخيص عفونت ادراري گرفتن نمونه ادراري به صورت استريل است. البته اگر نمونه در شرايط استريل گرفته نشود يا اگر در رساندن نمونه به آزمايشگاه بيش از يك ساعت تاخير وجود داشته باشد، به اشتباه كشت مثبت شده و تشخيص عفونت ادراري داده مي‌شود.»

اقدامات مهم براي كودك مبتلا

اين عضو هيات علمي دانشگاه يادآور مي‌شود: «يكي از اقدامات مهمي كه براي كودك مبتلا به عفونت ادراري انجام مي‌شود، سونوگرافي كليه است كه در آن انسداد، برگشت ادراري و اختلالات ساختاري مثانه و كليه مشخص خواهد شد. در اكثر كودكان مبتلا به عفونت ادراري عكسبرداري از مثانه نيز لازم مي‌شود. علاوه بر اين اقدامات در برخي موارد اسكن كليه هم لازم بوده و بايد انجام شود.»

 

درمان عفونت ادراري

دكتر پورنصيري در مورد درمان عفونت ادراري توضيح مي‌دهد: «بر اساس اين‌كه عفونت ادراري مثانه يا كليه را درگير كرده باشد، درمان با آنتي‌بيوتيك خوراكي يا تزريقي به مدت 7 تا 14 روز توصيه مي‌شود. البته با درمان آنتي‌بيوتيكي مناسب، تب و ساير علائم بعد از 2 يا 3 روز بهبود واضح مي‌يابد.»

پيشگيري از عفونت ادراري

همواره پيشگيري بهتر از درمان است. بنابراين بايد از بروز عفونت ادراري هم پيشگيري كنيم.

 

راه های درمان عفونت ادراری در کودکان دختر

دكتر پورنصيري در مورد شيوه‌هايي براي جلوگيري از بروز بيماري مي‌گويد: «مصرف زياد آب و تخليه مثانه هر دو تا حداكثر هر 3 ساعت يك بار، درمان يبوست، شستشوي دستگاه تناسلي از جلو به عقب، استفاده از لباس‌هاي زير نخي و گشاد و شستشو و تعويض مكرر آنها، عدم نشستن در وان يا لگن، درمان كرمك در صورت وجود، ختنه و استفاده از آنتي‌بيوتيك مناسب در آنهايي كه برگشت ادراري يا انسداد يا مثانه عصبي دارند مي‌تواند به پيشگيري از عفونت ادراري كمك كند.»

 

وي مي‌افزايد: «تمشك كوهي از جمله ميوه‌هايي است كه براي پيشگيري از عفونت ادراري توصيه مي‌شود. همچنين استفاده از پروبيوتيك‌ها كه به صورت پودر يا قرص، يا ماست و دوغ حاوي پروبيوتيك و فرآورده‌هاي لبني نيز وجود دارد توصيه مي‌شود.»

 

دكتر پورنصيري يادآور مي‌شود: «6 تا 8 درصد دختراني كه به عفونت ادراري مبتلا مي‌شوند، طي 18 ماه پس از آن مجددا مبتلا خواهند شد. در صورت عودهاي مكرر عفونت كليه و عدم درمان به موقع، احتمال ايجاد فشارخون و نارسايي كليه وجود دارد. در حالي كه درمان به موقع و سريع عفونت ادراري از بروز اين عواقب تا حد زيادي پيشگيري خواهد كرد.»

 

منبع:jamejamonline.ir


برای داشتن بچه های سالم تر بخوانید

باز نشر مطالب بیتوته تنها با ذکر و آدرس سایت مجاز می باشد .

f.danandeh

فروردین ۱۸, ۱۳۹۷
مطالب خواندنی

ارسال دیدگاه
526 بازدید

عفونت ادراری کودکان می تواند مسئله جدی باشد زیرا که به راحتی می تواند نادیده گرفته شود، به خصوص در کودکانی که سن کمی دارند.

در اینجا به مطالبی می پردازیم که یک متخصص اطفال تجربیات درمانش را در این زمینه به طور دقیق برای والدینی که به چنین موضوعی می پردازند

به اشتراک گذاشته و توضیح داده است.

برای چند روز مکرر، والدین دختری ۶ ماهه که “اَمبِر داشت به او برای عفونت گوشش آنتی بیوتیکی می دادند که توسط دکتر تجویز شده بود.راه های درمان عفونت ادراری در کودکان دختر

اما وضعیت اَمبِر بهتر نمی شد. او همچنان تب داشت، هیچ چیزی نمی خورد، و بی تاب تر شده بود.

والدینش او را به اتاق اورژانس در مرکز پزشکی وُستر آوردند که نتایج آزمایشش نشان داد که این دختر کوچک به طور شدیدی دچار کم آبی

به همراه ضربان قلب بالا و فشار خون پایین شده که علایم حاکی از شوک سپتیک خطرناک بود که زندگی اش را تهدید می کرد.

خوشبختانه، پزشکان کاملا می دانستند که مشکل از کجاست.

یک پزشکی یک لوله پلاستیکی نازکی (سُند) از طریق مجرای ادرارش وارد مثانه اش کرد تا نمونه ای از ادرارش را که به طور غیر طبیعی تیره و کِدِر بود را بردارد.

خیلی طول نکشید که آزمایشگاه تشخیص بیماری را تایید کرد: اَمبِر دچار عفونت مجاری ادراری یا همان UTI شده بود.

عفونت اداری جزءِ شایع ترین عفونت باکتریایی جدی در کودکان کم سن و سال محسوب می شود.

آنها توسط باکتری هایی به وجود می آیند که از طریق سیستم عروق بدن وارد مثانه شده و بعد وارد کلیه ها می شود.

که تقریبا از هر ۱۰ نوزاد دختر یک نوزاد و از هر ۳۰ نوزاد پسر یک نوزاد با تب بسیار بالا مبتلا به این بیماری می شوند.

این عفونت اغلب جدی می شود، زیرا نوزادان قادر به بیان علایم اولیه و خفیف مانند سوزش دردناک ادرار به دیگران نیستند.

امروزه متخصصان اطفال معتقدند که چک کردن ادرار نوزادانی که تب دارند بسیار ضروری و مهم است چرا که در غیر این صورت آنها متوجه این مشکل نخواهند شد.

مطالعات نشان می دهد که ۴ درصد نوزادانی که قبلا تصور می شد تب آنها ناشی از بیماری های دیگری چون عفونت گوش و یا دستگاه گوارشی است

دچار عفونت ادراری بودند (که گاها مبتلا به هر دوی آنها بودند).

اگر این بیماری سریعا درمان نشود عفونت تکثیر شده و وارد جریان خون می شود.

در این حالت عفونت ادراری می تواند به طور دائم کلیه ها را آلوده کند که می تواند منجر به فشار خون بالا و سایر مشکلات بلند مدت شود.

همانطور که در مورد اَمبِر خواندیم، این بیماری می تواند منجر به بروز عوارض های تهدید کننده ای شود که زندگی شخص را به خطر می اندازد.

کودکان از هر شخص دیگری در برابر عفونت ادراری آسیب پذیر ترند، بخاطر اینکه آنها اکثرا از پوشک بچه استفاده میکنند که نقاط تناسلی شان

مرطوب و گرم می ماند که باکتری ها فرصت برای رشد و تکثیر پیدا می کنند. بنابراین بهتر است از پوشک بچه خوب استفاده کنیم.

علاوه بر این پوشک ها همیشه قادر به نگهداری نجاسات نبود و در این شرایط باکتری ها در اثر تحرکات روده می توانند به راحتی وارد اندام های تناسلی شده

و بعضا منجر به عفونت شوند.

از آنجا که دخترها فاصله کمتری از اندام ادراریشان تا مثانه نسبت به پسرها دارند، به همین خاطر در این حالت احتمال بیشتری به ابتلاء این نوع عفونت دارند.

و مطالعات نشان داده است که پسران ختنه نشده حدودا ۱۰ برابر از پسرانی که ختنه شده اند احتمال ابتلاء به این بیماری را دارند.

زیرا که باکتری ها می توانند زیر لایه پوستی اضافه ای که ختنه نشده تجمع کرده و پنهان شوند که زدودن آنها در این حالت بسیار مشکل می باشد.

 

 

اما نگران نباشید، نوزادان شما بی دفاع هم نیستند. هر بار که آنها ادرار می کنند هر نوع باکتری مضر را که وارد مجاری ادرارشان شده از بین می برند.

ادرار یک نوع اسید ملایم است که شامل نوعی پروتئین های ضد باکتریایی است که با عوامل تهدید کننده مقابله می کند.

به همین دلیل است که اکثر بچه ها بدون هیچ عفونتی به زندگی خود ادامه می دهند، حتی با این وجود که مجاری ادرار جزءِ نقاطی است

که پاکیزگی کمتری نسبت به کل نقاط بدن دارد.

اما گاها باکتری ها نیز مبارزه می کنند و گاهی اوقات نیز پیروز هم می شوند.

درست همانند کوهنوردان کوچکی که بعضی از میکرو ارگانیسم ها به آنها اجازه می دهند که از قلاب های کوچکی استفاده کنند که به آنها این اجازه را

می دهد که از دیوار های اندام های ادراری آویزان شوند و حتی با شست و شو هم از بین نرفته و صعود کنند.

باکتری ها پوشش هایی دارند که از آنها در برابر سیستم ایمنی بچه ها محافظت می کند.

عفونت ادراری کودکان می توانند دلایل دیگری نیز داشته باشند.

دقیقا همانطور که بزرگسالان داری ریفلاکس اسید معده هستند که موجب ایجاد ناراحتی در آنها می شود.راه های درمان عفونت ادراری در کودکان دختر

۴۳ درصد نوزادان نیز ریفلاکس ادرار دارند.

در این حالت، بعضی از ادرار ها به جای خارج شدن از طریق مجاری ادرار از مثانه به کلیه منتقل می شوند و ممکن است حاوی باکتری مهاجم به داخل کلیه شوند.

اگرچه ریفلاکس ادراری ممکن است در یک کودک بزرگتر نیز دیده شود، اما این مورد می تواند دلیل عفونت های مکرر در دوران نوزادی و کودکی شود.

عفونت های ادراری کودکان در سالهایی که بچه ها یاد می گیرند خودشان دستشوئی کنند رایج تر است.

چرا که بعضی از کودکان نوپا لج باز ممکن است ادرارشان را برای مدت زیادی در مثانه شان نگه دارند که این موجب می شود

باکتری بتواند پیشروی کرده و قبلا از شست و شو موجب عفونت شود.

(عفونت ادراری کودکان به ندرت می تواند با مشکل کنترل عصبی مثانه در ارتباط باشد که یک پزشک ممکن است

فقط در حالتی به این قضیه مضنون شود که کودک احساس ضعف در نواحی پاینی اش داشته باشد).

کودک مبتلا به یوبوست شدید که قادر به مدفوع کردن نیست با روده های پر از مدفوع با افزایش حجم روده فضای زیادی در اطراف مثانه اش ایجاد کرده

که کار ادرار کردن را برای مثانه سخت تر می کند و با نگه داشتن ادرار در مثانه موجب ایجاد عفونت می شود.

در نوزادان، شایع ترین و البته تنها ترین علایم تب است.

اگرچه علایم دیگری همچون بوی بسیار بد ادرار، استفراغ های مکرر و یا اسهال را نیز می توان برد.

بعضی کودکان ممکن است تمایل به غذا خوردنشان را از دست بدهند.

کودکان نوپا و بچه های مدرسه ای همچنین ممکن است احساس درد در ناحیه شکم و احساس سوزش ادرار کنند و از درد هنگام ادرار کردن گریه کنند.

تنها روشی که بتوان مطمئن شد که آیا نوزاد دارای عفونت مجاری ادرار است یا خیر، استفاده از سُند ادراری است.

متخصصان اطفال یک کیسه پلاستیکی را در زیر اندام تناسلی نوزاد قرار می دادند تا هر وقت که نوزاد ادرار کرد مقداری از ادرارش را نمونه برداری کنند.

اما امروزه پزشکان به این نتیجه رسیده اند که باکتری ها موجود در اندام ادراری به پلاستیک نفوذ کرده و آن را نیز آلوده می کند

که این قضیه می تواند نتیجه را غیر قابل اعتماد کند.

عمل سُند گذاری ادراری برای والدین ناراحت کننده است که معمولا نیاز می شود آنها هم کمک کنند تا کودکشان را پایین نگه دارند

تا پزشک سُند را داخل مجاری ادرار کند.

و در اولین لحظه ورود سُند به مجاری ادرار، حتی با وجود ژل بی حس کننده باعث درد و ناراحتی شده که مطالعات نشان می دهد ژل بی حس کننده

آنقدرها هم باعث کاهش احساس درد نمی شود. این عملیات فقط یک یا دو دقیقه طول می کشد که بسیار بهتر از آسیب رسیدن به کلیه و درد دراز مدت است.

بعضی کودکان نوپا که در دوران یادگیری دستشویی کردن هستند می توانند برای نمونه برداری به طور تمیز داخل ظرفی استریل شده ادرار کنند

که در این حالت همیشه هم نیازی به سندگذاری برایشان نیست.

ادرار معمولا حالتی شفاف دارد، اما اگر حالتی کِدِر داشت، مشکوک به عفونت مجاری ادرار می باشد.

متخصصان علایم هشدار دهنده گلوبول های سفید خون را بررسی می کنند (که موجب کدر شدن ادرار شده است).

سپس آنها سرعت رشد باکتری ها را نیز بررسی می کنند، اگر آنها رشد نکرده باشند ما داروها را متوقف می کنیم.

اما اگر آنها در حال رشد کردن باشند، کارکنان آزمایشگاه سعی خواهند کرد آنها را با آنتی بیوتیک های مختلف از بین ببرند و سپس گزارش خواهند داد

که کدام نوع آنتی بیوتیک برای از بین بردن آن باکتری بهتر عمل می کند. بخاطر این است که دکتر شما می داند که بهتر است کدام نوع دارو را تجویز کند.

نوزادان کوچک اغلب نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارند و آنتی بیوتیک ها از طریق تزریق به آنها برای چند روز پیاپی تجویز می شود.

اما ممکن است برای بچه های بزرگتر و کودکان نوپا فقط آنتی بیوتیک های خوراکی را برای یک یا دو هفته تجویز کنند.

هنگامی که عفونت از بین رفت، ممکن است پزشکتان خواستار یک سونوگرافی از کلیه و اشعه ایکس برای ارزیابی ریفلاکس ادراری باشد

که در حالت عادی ممکن است خطر تکرار عفونت ادراری کودکان را افزایش دهد.

اگر کودکی دچار ریفلاکس شود، روند رایج برای متخصصان اطفال تجویز روزانه آنتی بیوتیک برای چند سال پیاپی می باشد

تا از بروز عفونت های دیگر جلوگیری کند و ریفلاکس را در کودک از بین ببرد.

این توصیه ها بیش از ۱۰ سال است که به روزرسانی نشده است و بحث برانگیز است چرا که داروها ممکن است تاثیر آنچنانی هم نداشته باشند.

یک مطالعه وسیع در استرالیا نشان داده است که مصرف روزانه آنتی بیوتیک ها خطر مبتلا شدن به عفونت ادراری کودکان که تقریبا از هر پنج کودک

یک کودک تا از هر هشت کودک یک کودک را با وجود داشتن ریفلاکس کاهش می دهد.

نکات منفی استفاده مکرر از آنتی بیوتیک های پیشگیری کننده این است که آنها مقاومت بدن را در مقابله با عفونت ها کمتر کرده

و همچنین داروها باعث اسهال کودک و باعث افزایش هزینه برای والدین می شوند.

متاسفانه اکثر توصیه هایی که ممکن است تا به حال در مورد نحوه پیشگیری ابتلاء به عفونت مجاری ادراری شنیده باشید انقدر ها کارساز نباشد.

اما درباره یک مورد می توان به قطع نظر داد که شستشو کودک در وان پر از کف باعث کاهش عفونت مجاری ادراری نخواهد شد،

و حتی برعکس پزشکان معتقدند که صابون ها موجب حساس تر شدن و تحریک خواهند شد.

مواد شیمیایی در اسخترها نیز موجب ایجاد عفونت مجاری ادراری نمی شود پس استخر نرفتن نیز موجب نخواهد شد که خطر ابتلاء

به عفونت ادراری کودکان شما کاهش یابد.

حتی ممکن است شنیده باشید که نوشیدن شربت کران بری ممکن است از ابتلاء به این نوع عفونت جلوگیری کند

اما آزمایشات باینی هنوز این را اثبات نکرده است.

پس ما همه این بحث ها را به اینجا ختم می کنیم که :

ممکن است به طور کلی نتوانید کار خاصی برای جلوگیری از ابتلاء کودکتان به عفونت مجاری ادراری انجام دهید.

به خصوص اگر او در حال حاضر گرفتار این بیماری شده باشد.

اما این بسیار مهم است که همیشه به خاطر داشته باشید هر زمان که کودکتان دچار تب شدید شد.

حتی اگر دچار عفونت گوش و دیگر بیماری هایی که منجر به تب می شود باز هم حتما ادرارش را چک کنید.

این همیشه بهترین راه برای مطمئن شدن می باشد.

 

برچسبپوشک بچه پوشک بچه بامبو پوشک بچه خوب پیشگیری از عفونت ادراری کودکان تشخیص عفونت ادراری درمان عفونت ادراری کودکان عفونت ادراری کودکان عفونت ادراری کودکان (UTI) عفونت مجاری ادراری

بهترین مارک و برند های پوشک بچه پوشک بچه پوششی است که به کودک یا

بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *