راه جلوگیری از تب مالت

راه جلوگیری از تب مالت
راه جلوگیری از تب مالت

 window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag() { dataLayer.push(arguments); } gtag(‘js’, new Date()); gtag(‘config’, ‘UA-12861945-1’);

بیژن صدری‌زاده درباره
مصرف شیر فله‌ای و شیر شتر در کشور گفت: شیر شتر تفاوتی با باقی شیرهای
دامی ندارد اما اگر این شیر پاستوریزه نباشد که نیست، می‌تواند مشکلات
زیادی را برای فرد ایجاد کند که از جمله آن بیماری‌های عفونی به ویژه تب
مالت است و ایجاد این بیماری بر اثر شیر آلوده از بدترین نوع تب مالت محسوب
می‌شود.

وی در ادامه افزود: ایجاد تب مالت در انسان به وسیله
بز و گوسفند بسیار بدتر از تب مالتی است که به وسیله گاو در فرد ایجاد
شود، که در این باره شیر شتر نیز مانند گوسفند و بز آلودگی دارد؛ با توجه
به اینکه در کشور ما شیر شتر پاستوریزه نمی‌شود باید حداقل 1 دقیقه
جوشاندن آن مورد توجه باشد.

متخصص بیماری‌های عفونی درباره تفاوت آلوده شدن به
بیماری تب مالت به وسیله حیوانات مختلف تصریح کرد: تفاوت آلودگی از نظر شدت
بیماری وعوارض آن است؛ تب مالت از خوک و از سگ نیز می‌تواند به انسان
منتقل شود البته خطر مرگ و میر بر اثر تب مالت فقط دو درصد است اما عوارض
شدیدی دارد که دستگاه گردش خون، قلب، کلیه، دستگاه تنفس به ویژه ریه،
دستگاه عصبی مرکزی به ویژه مغز و اعصاب، دستگاه ادراری تناسلی در مرد و زن و
دستگاه گوارش را درگیر خواهد کرد.

وی با بیان اینکه بیماری تب مالت یک بیماری عفونی
است که در اثر باکتری بروسلا ایجاد می‌شود و چهار نوع مهم دارد، گفت: انسان
از مصرف شیر غیر پاستوریزه و نجوشیده به تب مالت از این نوع مبتلا می‌شود
البته گوشت نیم پخت این احشام نیز می‌تواند این بیماری را منتقل کند.

راه جلوگیری از تب مالت

صدری زاده، در ادامه افزود: این بیماری در افرادی که
در دامداری‌ها کار می‌کنند یا در کارخانه‌هایی که گوشت را بسته بندی
می‌کنند می‌تواند از راه پوست، مخاط یا دستگاه تنفسی جذب کنند همچنین برخی
مشاغل که در آن فرد با دام سرکار دارد مانند تکنسین آزمایشگاه، دامپزشکی،
چوپان، قصاب، کارکنان کشتارگاه نیز در معرض خطر این بیماری هستند.

وی ادامه داد: اگر این افراد با رعایت اصول ایمنی و
بهداشتی یعنی استفاده از ماسک، عینک، دستکش و روپوش، می‌توانند مصون بمانند
به این دلیل که اگر ترشحات حیوانات پاشیده شود به این شکل وارد مخاط و چشم
این افراد نمی‌شود پس اگر این افراد زخمی دارند آن را بپوشانند به این
دلیل که ممکن است ترشحات دام آلوده، ادرار یا غیره وارد بدن وی شود.

متخصص بیماری‌های عفونی درباره علائم بیماری تب مالت
گفت: از نظر علائم، تب مالت را تب دیوانه می‌ند برای اینکه علائم آن
همیشه به یک شکل نیست اما در این بیماری تب مداوم وجود دارد که ممکن است در
شب بیش از روز این علائم وجود داشته باشد و مدت زمان آن طولانی است که
ممکن است هفته ها یا ماه‌ها به طول بیانجامد.

صدری زاده خاطرنشان کرد: شروع تب مالت می‌تواند
ناگهانی یا تدریجی باشد اما این بیماری با تب، لرز، عرق، خستگی مفرط،
بی‌اشتهایی، کاهش وزن، سرفه خشک، گلودرد و یبوست همراه است و نیاز به درمان
طولانی و مصرف آنتی بیوتیک دارد.

%PDF-1.5
%
173 obj
>
endobj

22 obj
>/Filter/FlateDecode/ID[]/Index[173 65]/Info 172 R/Length 127/Prev 169193/Root 174 R/Size 238/Type/XRef/W[1 3 1]>>stream
hbbd“`b“@$iɽ̞ u c%”yA>L”
@$c q’Ul`3*#Hma V$t3XPlȓ

تب مالت (بروسلوزیس) نوعی باکتری عفونی است که از حیوان به انسان و از طریق شیر، پنیر و سایر لبنیات غیر پاستوریزه منتقل می شود. به طور نادری باکتری عامل تب مالت می تواند از طریق هوا یا تماس مستقیم با حیوانات آلوده انتقال یابد.
علائم تب مالت می تواند شامل تب، درد مفاصل و خستگی باشد. معمولاً عفونت می تواند با آنتی بیوتیک درمان شود. ممکن است درمان چند هفته تا چند ماه به طول بیانجامد با این حال دوره های عود شایع است.
اگرچه تب مالت در ایالات متحده آمریکا شایع نیست، اما این بیماری صدها هزار انسان و حیوان را در سرتاسر جهان درگیر کرده است. پرهیز از مصرف لبنیات غیر پاستوریزه و احتیاط کردن در برخورد با حیوانات می تواند به پیشگیری از تب مالت کمک کند.
 
نشانه ها
علائم تب مالت می تواند هر زمانی از چند روز تا چند ماه پس از ابتلا به عفونت بروز نماید. علائم و نشانه ها مشابه آنفولانزا بوده و عبارتست از:
•    تب
•    لرز
•    تعریق
•    ضعف
•    خستگی
•    درد کمر، مفاصل و عضلات
•    سردرد
علائم تب مالت می تواند پس از چند هفته تا چند ماه از بین رفته و مجدداً عود کند. در برخی افراد، تب مالت می تواند مزمن باشد و علائم تا چند سال حتی پس از درمان پایدار باقی بماند. علائم و نشانه های بلند مدت شامل خستگی، تب، آرتریت و ورم مهره های ستون فقرات است.
 
علت
تب مالت بر حیوانات وحشی و اهلی اثر می گذارد. گله های گاو، بزها، گوسفند، خوک، سگ، شتر، گراز، گوزن شمالی در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری قرار دارند. نوعی از تب مالت بر پورپوس، سیل بی گوش و نوع خاصی از وال ها اثر می گذارد. باکتری می تواند از حیوان به انسان به سه طریق انتقال یابد:
•    محصولات لبنی غیرپاستوریزه. باکتری بروسلا در شیر حیوانات آلوده می تواند از طریق شیر، بستنی، کره و پنیر غیرپاستوریزه به انسان منتقل شود. همچنین باکتری می تواند از طریق گوشت خام یا نیم پز شده حیوانات آلوده به انسان منتقل گردد.
•    اسنتشاق. باکتری بروسلا به راحتی در هوا پراکنده می شود. کشاورزان، تکنسین های آزمایشگاه و کارگران کشتارگاه ها می توانند این باکتری را استنشاق کنند.
•    تماس مستقیم. باکتری در خون، مایع منی یا جفت حیوانات آلوده می تواند از طریق زخم وارد جریان خون شود. از آنجایی که تماس معمول با حیوانات – لمس کردن، شانه کردن موی حیوانات و بازی کردن با آنها – سبب آلودگی نمی شود، به ندرت افراد از طریق حیوانات اهلی خود آلوده می شوند. همچنین افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند هم باید از تماس با حیوانات آلوده پرهیز نمایند.
معمولاً تب مالت از فردی به فرد دیگر منتقل نمی شود، اما در موارد نادر زنان از طریق بارداری یا شیردهی می توانند بیماری را به نوزادان خود منتقل کنند. به طور نادری تب مالت از طریق تماس جنسی یا انتقال خون آلوده یا پیوند مغز استخوان انتقال می یابد.
 
عوامل خطر
تب مالت در ایالات متحده آمریکا نادر است. سایر مناطق جهان شیوع بالاتری از این بیماری دارند، به ویژه:
•    مناطق اطراف دریای مدیترانه
•    اروپای شرقی
•    آمریکای لاتین
•    آسیا
•    آفریقا
•    سرخپوستان
•    خاورمیانه
در افرادی که در این مناطق زندگی کرده و یا به آنجا سفر می کنند، احتمال مصرف پنیر بز غیرپاستوریزه وجود دارد که به آن پنیر محلی نیز می گویند. پنیر غیرپاستوریزه از مکزیک وارد می شود و با بسیاری از انواع تب مالت در آمریکا در ارتباط است.
مشاغل در معرض خطر
افرادی که با حیوانات کار می کنند یا با خون آلوده تماس دارند، در معرض خطر بیشتری برای تب مالت قرار دارند، از جمله:
•    دامپزشکان
•    کارگران مزارع دامداری
•    گاوچرانان
•    کارگران کشتارگاه ها
•    شکارچیان
•    میکروبیولوژیست ها
 
عوارض
تب مالت می تواند بر هر عضوی از بدن از جمله سیستم باروری، کبد، قلب و سیستم اعصاب مرکزی اثر بگذارد. تب مالت مزمن می تواند سبب ایجاد عارضه در یک عضو یا در کل بدن شود. عارضه ممکن این بیماری عبارتست از:
•    عفونت لایه درونی قلب (اندوکاردیت). این مشکل یکی از جدی ترین عوارض تب مالت است. اندوکاردیت درمان نشده می تواند به دریچه های قلب آسیب زده و یا آنها را تخریب کند که مهمترین عامل مرگ و میر مرتبط با تب مال است.
•    آرتریت. عفونت مفاصل با درد، سفتی و تورم در مفاصل به ویژه در زانو، لگن، قوزک، مچ و کمر مشخص می گردد. درمان عفونت مفاصل بین مهره های کمری یا لگنی می تواند مشکل تر باشد و منجر به آسیب های دائمی گردد.
•    التهاب و عفونت بیضه ها. باکتری هایی که سبب تب مالت می شوند می توانند منجر به عفونت بیضه ها و کلاف پیچیده ای شود که مجرای وابران را به بیضه ها متصل می کند. از این مسیر، عفونت به بیضه ها رسیده و سبب درد و تورم شود که گاهی شدید است.
•    التهاب و عفونت کبد و طحال. تب مالت می تواند سبب آسیب به کبد و طحال گردد و سبب بزرگتر شدن آنها نسبت به اندازه نرمال گردد.
•    عفونت سیستم اعصاب مرکزی. این مشکل شامل بیماری های تهدید کننده زندگی از جمله مننژیت (التهاب پرده اطراف مغز و نخاع) و انسفالیت (التهاب مغز) است.
 
آمادگی برای ویزیت پزشک
اگر احتمال می دهید که تب مالت دارید ابتدا به پزشک خانواده خود و یا یک پزشک عمومی مراجعه نمایید. ممکن است به متخصص بیماری های عفونی ارجاع داده شوید.
تشخیص تب مالت به فهمیدن زمان و چگونگی مواجهه با باکتری عامل بیماری بستگی دارد. شما می توانید با آمادگی برای پاسخگویی به اطلاعات مورد نیاز به پزشک کمک نمایید.
آنچه می تواند انجام دهید
پیش از ملاقات با پزشک، ممکن است از شما خواسته شود به چنین سؤالاتی پاسخ دهید:
•    چه زمانی برای اولین بار متوجه علائم خود شدید؟
•    آیا لبنیات غیرپاستوریزه از جمله پنیرهای محلی مصرف کرده اید؟
•    آیا شغل شما به گونه ای است که با حیوانات یا امعاء و احشاء حیوانی در ارتباط هستید؟
•    آیا طی سال گذشته به کشورهای خارجی سفر کرده اید؟
•    آیا در آزمایشگاهی کار می کنید که ارگانیسم های عفونی وجود دارد؟
•    آیا اخیراً به شکار رفته اید؟
آنچه از پزشک خود انتظار دارید
طی معاینات بالینی ممکن است پزشک چنین سؤالاتی بپرسد:
•    از شما بخواهد مفاصل خود را تکان داده تا درد و سفتی را بررسی نماید.
•    شکم شما را فشار می دهد تا بررسی کند آیا ارگان های شما بزرگ شده یا احساس درد دارید.
 
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
تشخیص تب مالت به ویژه در مراحل اولیه می تواند مشکل باشد، چرا که علائم آن مشابه بیماری های دیگر از جمله آنفولانزا است. اگر تب به شدت بالا رفت، درد یا ضعف عضلانی یا سایر عوامل خطر بیماری را داشتید یا تب شما پایدار بود به پزشک مراجعه نمایید.
آزمایش های تشخیصی
معمولاً پزشک تشخیص تب مالت را با استفاده از نمونه های خون یا مغز استخوان برای بررسی باکتری بروسلا تأیید می کند و یا با استفاده از آزمایشات خون آنتی بادی باکتری را بررسی می نماید. برای کمک به تشخیص عوارض تب مالت، ممکن است تست هایی از این قبیل لازم شود:
•    اشعه ایکس. اشعه ایکس می تواند تغییرات مفاصل و استخوان ها را مشخص نماید.
•    سی تی اسکن یا MRI. این روش های تصویربرداری به تعیین التهاب یا آبسه های در مغز یا سایر بافت ها کمک می کند.
•    کشت مایع مغزی نخاعی. در این تست نمونه کوچکی از مایع اطراف مغز و نخاع برداشته می شود تا عفونت هایی از جمله مننژیت یا انسفالیت بررسی شود.
•    اکوکاردیوگرافی. در این تست از امواج صوتی برای ایجاد تصویر از قلب استفاده می شود تا نشانه های عفونت یا آسیب قلبی بررسی شود.
 
درمان دارویی
درمان با هدف تسکین علائم، پیشگیری از عود بیماری و عوارض انجام می گیرد. احتمالاً لازم است بیمار برای حداقل 6 هفته آنتی بیوتیک دریافت نماید و علائم پس از چند ماه از بین می رود. البته ممکن است این بیماری پس از مدتی برگشته و مزمن شود.
پیشگیری
برای کاهش خطر ابتلا به تب مالت، به این نکات توجه نمایید:
•    از مصرف لبنیات غیر پاستوریزه خودداری نمایید. در سالهای اخیر در آمریکا، تعداد اندکی بیمار مبتلا به تب مالت شناسایی شد که با محصولات لبنی غیرپاستوریزه در ارتباط بود. هنوز بهترین راه پیشگیری از این بیماری پرهیز از مصرف شیر، پنیر و بستنی غیرپاستوریزه است. اگر به کشورهای خارجی سفر کرده اید از مصرف لبنیات پرهیز نمایید.
•    گوشت ها را به طور کامل طبخ نمایید. تمام گوشت ها را تا زمانی حرارت دهید تا دمای درونی آن به 165-145 درجه فارنهایت (74-63 درجه سانتی گراد) برسد. در زمانی که بیرون غذا میل می کنید گوشت هایی را سفارش دهید که بخوبی پخته شده باشد. بعید است که گوشت حیوانات اهلی در آمریکا آلوده به باکتری بروسلا باشد اما طبخ صحیح سبب می شود باکتری های مضر مثل سالمونلا و اشریشیاکلی از بین برود. در زمانی که به کشورهای خارجی سفر می کنید از خرید گوشت از بقالی ها پرهیز نموده و گوشت هایی را سفارش دهید که بخوبی پخته شده باشد.
•    دستکش بپوشید. اگر دامپزشک، کشاورز، شکارچی یا کارگر کشتارگاه هستید باید در زمان کار با حیوانات مرده یا بیمار و یا بافت حیوانات و همچنین در زمان کمک به تولد نوزاد حیوانات از دستکش های پلاستیکی استفاده نمایید.
•    به نکات ایمنی در مکان های پرخطر دقت نمایید. اگر در آزمایشگاه هستید در شرایط ایمنی مناسب با نمونه ها کار کنید. تمام کارگرانی که با آلودگی مواجهه داشته اند را فوراً درمان نمایید. کشتارگاه ها نیز باید از اقدامات پیشگیرانه مثل جداسازی محل کشتار از سایر نواحی و استفاده از لباس محافظ پیروی نمایند.
•    واکسیناسیون حیوانات اهلی. در آمریکا، بره های واکسیناسیون برای ریشه کنی تب مالت در گله ها انجام می شود. از آنجایی که واکسن تب مالت، باکتری زنده استفاده شده است می تواند سبب ایجاد بیماری در افراد شود. اگر شخصی به طور اتفاقی در زمان واکسیناسیون حیوانات با سوزن واکسن آلوده شود باید فوراً تحت درمان قرار گیرد.

کلید واژه ها:
تب مالتبیماری های مشترک انسان و حیوانبیماری های شایع

راه جلوگیری از تب مالت

نبض ما مرجع پزشکی و سلامت – دانستنیهای سلامت و مشاوره پزشکی

گردآوری – نبض ما

بیماری‌ تب‌ مالت‌ یا بروسلوز با ‌های‌دیگری‌ نظیر: تب‌ مواج‌، تب‌ دیوانه‌ وتب‌ مدیترانه‌ای‌ نیز یده‌ می‌شود. این‌ بیماری‌ در تمام‌ فصول‌ سال‌ وجود دارد، اما در بهار و پاییز یعنی‌زمان‌ زایش‌ و شیردهی‌ دام‌ها بیشتردیده‌ می‌شود. 

اگر چه تب مالت در ایالات متحده آمریکا شایع نیست، اما این بیماری صدها هزار انسان و حیوان را در سرتاسر جهان درگیر کرده است. پرهیز از مصرف لبنیات غیر پاستوریزه و احتیاط کردن در برخورد با حیوانات می تواند به پیشگیری از تب مالت کمک کند.

راه جلوگیری از تب مالت

شیوع این بیماری از فصل بهار و با دوره شیردهی گوسفندان آغاز می‌شود، که از این دوره در سال جاری موارد ابتلا به این بیماری نسبت به گذشته شده و حتی در بین کودکان مواردی از بیماری دیده شده است.

علائم تب مالت می تواند هر زمانی از چند روز تا چند ماه پس از ابتلا به عفونت بروز نماید. علائم و نشانه ها مشابه آنفولانزا بوده و عبارتست از:

علائم تب مالت می تواند پس از چند هفته تا چند ماه از بین رفته و مجدداً عود کند. در برخی افراد، تب مالت می تواند مزمن باشد و علائم تا چند سال حتی پس از درمان پایدار باقی بماند. علائم و نشانه های بلند مدت شامل خستگی، تب، آرتریت و ورم مهره های ستون فقرات است.

بروسلوز انسانی(تب مالت) ناشی از بروسلا ملی تنسیس در جاهایی که گوسفند و بز آلوده زیاد اسـت خطر جدی بهداشت عمومی در آن مناطق میباشد و در فصول تابستان و بهار یعنی فصل زایش و شیردهی دامها دیده میشود. راههای سرایت بیماری به انسان میکروب بروسلا قادر است از راههای زیر وارد بدن انسان شود:

١ – تماس مستقیم با بافتهای حیوانی آلوده نظیر خون، ادرار و

٢- مصرف شیر خام و فرآوردههای لبنی خصوصا ً پنیر تازه، خامه، سرشیر و بستنی. نکته حائز اهمیت این است که بستنی مهمترین فرآورده لبنی اسـت کـه مـیتوانـد باعث بروز بیماری تب مالت شود.

سرایت این بیماری به انسان در اثر مصرف شیرآلوده نجوشیده و فرآورده های آن است عفونت باکتریایی اعضای خونساز بدن، از جمله مغز استخوان، گرههای لنفاوی، کبد و طحال را متأثر می سازد.

تب مالت بر حیوانات وحشی و اهلی اثر می گذارد. گله های گاو، بزها، گوسفند، خوک، سگ، شتر، گراز، گوزن شمالی در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری قرار دارند. نوعی از تب مالت بر پورپوس، سیل بی گوش و نوع خاصی از وال ها اثر می گذارد. باکتری می تواند از حیوان به انسان به سه طریق انتقال یابد:

باکتری بروسلا در شیر حیوانات آلوده می تواند از طریق شیر، بستنی، کره و پنیر غیرپاستوریزه به انسان منتقل شود. همچنین باکتری می تواند از طریق گوشت خام یا نیم پز شده حیوانات آلوده به انسان منتقل گردد.

باکتری بروسلا به راحتی در هوا پراکنده می شود. کشاورزان، تکنسین های آزمایشگاه و کارگران کشتارگاه ها می توانند این باکتری را استنشاق کنند.

باکتری در خون، مایع منی یا جفت حیوانات آلوده می تواند از طریق زخم وارد جریان خون شود. از آنجایی که تماس معمول با حیوانات – لمس کردن، شانه کردن موی حیوانات و بازی کردن با آنها – سبب آلودگی نمی شود، به ندرت افراد از طریق حیوانات اهلی خود آلوده می شوند. همچنین افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند هم باید از تماس با حیوانات آلوده پرهیز نمایند.

معمولاً تب مالت از فردی به فرد دیگر منتقل نمی شود، اما در موارد نادر زنان از طریق بارداری یا شیردهی می توانند بیماری را به نوزادان خود منتقل کنند. به طور نادری تب مالت از طریق تماس جنسی یا انتقال خون آلوده یا پیوند مغز استخوان انتقال می یابد.

افرادی که با حیوانات کار می کنند یا با خون آلوده تماس دارند، در معرض خطر بیشتری برای تب مالت قرار دارند، از جمله: • دامپزشکان • کارگران مزارع دامداری • گاوچرانان • کارگران کشتارگاه ها • شکارچیان • میکروبیولوژیست ها

تب مالت می تواند بر هر عضوی از بدن از جمله سیستم باروری، کبد، قلب و سیستم اعصاب مرکزی اثر بگذارد. تب مالت مزمن می تواند سبب ایجاد عارضه در یک عضو یا در کل بدن شود. عارضه ممکن این بیماری عبارتست از:

این مشکل یکی از جدی ترین عوارض تب مالت است. اندوکاردیت درمان نشده می تواند به دریچه های قلب آسیب زده و یا آنها را تخریب کند که مهمترین عامل مرگ و میر مرتبط با تب مال است.

عفونت مفاصل با درد، سفتی و تورم در مفاصل به ویژه در زانو، لگن، قوزک، مچ و کمر مشخص می گردد. درمان عفونت مفاصل بین مهره های کمری یا لگنی می تواند مشکل تر باشد و منجر به آسیب های دائمی گردد.

تب مالت می تواند سبب آسیب به کبد و طحال گردد و سبب بزرگتر شدن آنها نسبت به اندازه نرمال گردد.

این مشکل شامل بیماری های تهدید کننده زندگی از جمله مننژیت (التهاب پرده اطراف مغز و نخاع) و انسفالیت (التهاب مغز) است.

تشخیص تب مالت به ویژه در مراحل اولیه می تواند مشکل باشد، چرا که علائم آن مشابه بیماری های دیگر از جمله آنفولانزا است. اگر تب به شدت بالا رفت، درد یا ضعف عضلانی یا سایر عوامل خطر بیماری را داشتید یا تب شما پایدار بود به پزشک مراجعه نمایید.

درمان با هدف تسکین علائم، پیشگیری از عود بیماری و عوارض انجام می گیرد. احتمالاً لازم است بیمار برای حداقل ۶ هفته آنتی بیوتیک دریافت نماید و علائم پس از چند ماه از بین می رود. البته ممکن است این بیماری پس از مدتی برگشته و مزمن شود.

دکتر می‌تواند آنتی بیوتیک‌هایی مؤثر تجویز کند. doxycycline و rifampin دو دارویی هستند که در عرض ۲ هفته استفاده می‌شوند و از دوباره آبوده شدن جلوگیری می‌کنند. بستگی به زمان معالجه و شدت بیماری که ممکن است بهبودی چند هفته تا چند ماه صورت گیرد. مرگ و میر از این طریق تا ۲۰% است و معمولاً با ترشحاتی همراه است.

در صورت مواجه شدن با بیمارانی که دچار این علائم هستند باید در مورد احتمال تماس با بروسلا حتما سـئوالاتی بنمـائیم و در بـالین ایـن بیماران باید سئوالاتی در مورد شغل، مصرف لبنیات غیر پاستوریزه، مسافرت اخیر به مناطق آندمیک بروسلوز یا تماس با احشام یا سگ، مطرح کنیم.

 

عمل آپاندیس چگونه انجام می شود؟

لکه های کبدی خطرناک است؟

چرا معده عصبی می شود؟ 

پنج راه برای خوابیدن بهتر افراد مبتلا به کولیت اولسراتیو

مراقبت های بعد از آزمایش ERCP

شایع ترین عوارض کولیت اولسراتیو خارج از روده

درصورتی‌که نیاز به مشاوره و یا طرح پرسش از پزشک را دارید، فقط در بخش «از دکتر بپرسید» مطرح کنید.

راه جلوگیری از تب مالت

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

دکتر سلام

زیبایی و جوانسازی به کمک فیلرها یا ژل ها+ فیلم (دکتر صمیمی)

راه های مقابله با ابتلا به زگیل تناسلی +ویدئو

تاثیر چاقی در فشار خون بالا

زگیل تناسلی از تشخیص تا درمان +ویدئو

برای چه بیماری هایی به متخصص اورولوژی مراجعه کنیم؟

عوارض و علل گذاشتن باطری قلب +ویدئو

جشنواره فجر

اعلام اسامی زدهای سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر

جشنواره ۳۷/ معرفی و گزارش نشست خبری فیلم سرخپوست

جشنواره ۳۷/ معرفی فیلم متری شش و نیم به کارگردانی سعید

جشنواره ۳۷/ معرفی فیلم شبی که ماه کامل شد اثر نرگس آبیار

جشنواره ۳۷/ معرفی فیلم طلا به کارگردانی پرویز شهبازی

جشنواره ۳۷/ معرفی فیلم ناگهان درخت به کارگردانی صفی یزدانیان

ویدیو های سلامت

بهترین روش کاشت مو sut است یا fut + ویدئو

عوامل موثر در افزایش قد بعد از بلوغ

شایع ترین سرطان در بین زنان

آیا اعتیاد به پورنوگرافی قابل درمان است؟

روش های خانگی رفع چین و چروک صورت +ویدیو

مطالب پیشنهادی

بهترین بره رژیم لاغری برای کاهش وزن

عمل لابیاپلاستی برای این زنان ممنوع است!

مزایا و عوارض لیزر موهای زائد چیست؟

هزینه اصلاح طرح لبخند چقدر است ؟

گردشگری سلامت یا توریسم درمانی چیست؟

آنچه را که باید درباره کاربرد اسکن استخوان بدانید

هزینه آزمایش ایدز چقدر است؟

چه زمانی تست پاپ اسمیر انجام شود؟

زگیل تناسلی از تشخیص تا درمان +ویدئو

بهترین روش کاشت مو sut است یا fut + ویدئو

روش های خانگی رفع چین و چروک صورت +ویدیو

مایل هستید هر روز مطالب زمانه را با دریافت کنید؟
نشانی خود را در اینجا وارد کنید:

۲۷ شهریور ۱۳۹۲

[podcast]http://www.zamahang.com/podcast/21/213827_Brucellosis_MazyarMahdavifar.mp3[/podcast]

تب مالت یا بروسلوز یک بیماری عفونی است که توسط باکتری به بروسلا ایجاد می‌شود. این عفونت در ابتدا حیواناتی مثل گاو، گوسفند، بز، شتر و بعضی از حیوانات وحشی را گرفتار می‌کند و سپس از طریق آنها به انسان منتقل می‌شود.

راه جلوگیری از تب مالت

به نظر می‌رسد قدمت این بیماری در انسان به دوران باستان برمی‌گردد. تا جایی که خصوصیات آن برای اولین‌بار بیش از دوهزارسال قبل شرح داده شده است، اما اولین بار در سال ١٨٨٧ بود که دکتر دیوید بروس (Dr David Bruce) پزشک بریتانیایی، باکتری ایجاد‌کننده این بیماری را از نمونه‌های آزمایشگاهی تعدادی از بیماران که اهل جزیره مالت بودند جدا کرد. در حقیقت ‌های ذکر شده برای این بیماری یعنی بروسلوز و تب مالت از همین کشف علمی که توسط دکتر بروس انجام شده منتج شده‌اند.

راه‌های انتقال بیماری

به صورت معمول انسان از سه طریق به عفونت تب مالت دچار می‌شود. شایع‌ترین راه انتقال، مصرف لبنیاتی است که از شیر پاستوریزه نشده به دست آمده‌اند. در صورت آلوده بودن دام به عفونت بروسلوز، شیر به‌دست آمده از آن نیز حاوی باکتری بیماری است و در صورتی که پاستوریزه نشود، باکتری در داخل شیر زنده می‌ماند. حال هر محصولی که از این شیر آلوده تولید شود می‌تواند فرد مصرف‌کننده را مبتلا کند.

در میان علائم حاد تب مالت می‌توان به تب، تعرق، خستگی شدید، سردرد و درد عضلات و مفصل‌ها اشاره کرد. در صورت مزمن شدن بیماری علائمی مثل تب‌های راجعه و خستگی مزمن شایع هستند و طول کشیدن بیماری می‌تواند منجر به بروز عوارض جانبی مانند التهاب قلب و کبد شود که حیات بیمار را نیز با خطر مواجه خواهد کرد.

راه دوم انتقال از طریق تماس بافت‌های آلوده حیوان با پوست زخمی یا پاشیدن مایعات آلوده بدن حیوان به داخل چشم انسان است. این نوع انتقال معمولاً در سه گروه از افراد رخ می‌دهد. گروه اول افراد شاغل در صنایع و مشاغل مرتبط با تولید و بسته‌بندی گوشت ازجمله پرسنل کشتارگاه‌ها هستند. گروه دوم پرسنل دامپزشکی و افرادی که در روند زایمانی دام‌ها فعالیت دارند. گروه بعدی هم پرسنل آزمایشگاه‌های کشت میکروبی هستند که احتمال سر و کار داشتن آن‌ها با نمونه‌های حاوی این باکتری وجود دارد.

راه سوم انتقال بیماری نیز که همین گروه قبلی را هدف قرار می‌دهد استنشاق هوای حاوی باکتری بروسلا است که معمولاً در فضای کشتارگاه‌ها یا مکان‌های ویژه دامپزشکی جاری است.

علائم و نشانه‌ها

علائم و نشانه‌های بیماری بسیار گوناگون و متنوع هستند. بعضی از آن‌ها تنها در دوره حاد بیماری بروز می‌کنند و بعضی دیگر مزمن یا دوره‌ای بوده‌اند و تا ماه‌ها و سال‌ها ادامه خواهند داشت.

در میان علائم حاد تب مالت می‌توان به تب، تعرق، خستگی شدید، سردرد و درد عضلات و مفصل‌ها اشاره کرد. در صورت مزمن شدن بیماری علائمی مثل تب‌های راجعه و خستگی مزمن شایع هستند و طول کشیدن بیماری می‌تواند منجر به بروز عوارض جانبی مانند التهاب قلب و کبد شود که حیات بیمار را نیز با خطر مواجه خواهد کرد.

تشخیص اولیه بیماری بر اساس علائم بالینی و شرح حال بیمار صورت می‌گیرد. در این میان محل زندگی بیمار و احتمال مواجهه او با دام‌های آلوده و محصولات لبنی و گوشتی آن‌ها اهمیت بالایی دارد، اما تشخیص قطعی بیماری با انجام آزمایش‌های آزمایشگاهی انجام می‌شود. پس از تشخیص قطعی است که پزشک باید درمان بیماری را با استفاده همزمان از دو یا چند داروی آنتی‌بیوتیک آغاز کند. درمانی که بین شش تا هشت هفته طول می‌کشد و در طول دوره درمان علائم بیماری به تدریج بهبود می‌یابند. در صورت عدم تکمیل دوره درمانی احتمال بازگشت علائم بیماری و بروز مشکلات ثانویه مثل التهاب دیواره قلب و بافت کبد وجود دارد. ضمن اینکه احتمال مزمن شدن بیماری حتی در افرادی که داروهای خود را به صورت کامل دریافت می‌کنند نیز وجود دارد و این موضوع اهمیت پیشگیری را آشکار می‌کند.

پیشگیری

با توجه به روش‌های انتقال بیماری تب مالت می‌توان حدس زد که پیشگیری از انتقال این بیماری باید بر دو محور دام و انسان قرار داده شود. واکسیناسیون درست و به موقع دام‌ها علیه باکتری بروسلا و حذف دام‌های آلوده از چرخه تولید لبنیات و گوشت اولین قدم در پیشگیری از بیماری است.

وجود مرزهای طولانی و کنترل‌نشده با کشورهای دارای سطح بهداشت پایین، وجود روش‌های سنتی دامداری، عدم واکسیناسیون مناسب و به‌موقع دام‌ها، نبودن نظارت مناسب بر فعالیت کشتارگاه‌ها و تولید‌کنندگان محصولات لبنی و در کنار همه اینها ناآگاهی مردم نسبت به این بیماری و روش‌های انتقال آن تنها تعدادی از این دلایل هستند.

مرحله بعدی جلوگیری از انتقال بیماری به انسان است. در این زمینه مهم‌ترین اقدام پاستوریزه کردن شیر مصرفی در صنایع تولید لبنیات است. بنابراین خودداری از مصرف شیر محلی و پنیر و حتی بستنی که از این شیر تهیه می‌شود اهمیت بالایی دارد. اگر به هر دلیلی از پاستوریزه بودن شیر مورد استفاده خود مطمئن نیستید، قبل از مصرف ١۵ تا ٢٠ دقیقه آن را بجوشانید. چون جوشاندن شیر به این مدت منجر به نابودی باکتری بروسلا می‌شود. پرسنل کشتارگاه‌ها و دامپزشکی‌ها هم می‌توانند به سادگی و با استفاده از دستکش،ماسک، لباس‌های مخصوص و عینک‌های ویژه از ابتلا به عفونت بروسلوز جلوگیری کنند.

شیوع و پراکندگی

بیماری بروسلوز یا تب مالت سالانه حدود ۵٠٠ هزار نفر را در سرتاسر دنیا مبتلا می‌کند، اما بیشترین میزان ابتلا به ابن بیماری در کشورهای عقب‌مانده و در حال توسعه است. یعنی مکان‌هایی که واکسیناسیون دام‌ها در آن‌ها به درستی انجام نمی‌شود و محصولات دامی حاصله نیز در روندی بهداشتی به دست مصرف‌کنندگان نمی‌رسد.

متاسفانه ایران نیز یکی از مناطق اصلی شیوع بیماری تب مالت در دنیاست. به طور متوسط سالانه ٢٨ هزار مورد جدید ابتلا به این بیماری در ایران شناسایی می‌شود و از نظر میزان شیوع بیماری، ایران رتبه چهارم دنیا را به خود اختصاص داده است. گفته‌های مسئولان بهداشتی کشور نیز نشانگر این نکته است که کنترل بیماری در ایران همچنان وفق بوده است. به عنوان نمونه در خبری از قول نبی‌الله مهدوی مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان بیجار اعلام شد که تنها در سه ماهه ابتدایی امسال ۴٠ بیمار مبتلا به تب مالت در این شهرستان شناسایی شده‌اند. آمار ٢٨ هزار مورد ابتلای سالانه در ایران در حالی است که متوسط بروز سالانه تب مالت در کشور بزرگ و پرجمعیتی مثل ایالات متحده تنها صد مورد در سال است.

البته در ایران نیز دلایل متعددی برای شیوع بالای بیماری قابل ذکر است. وجود مرزهای طولانی و کنترل‌نشده با کشورهای دارای سطح بهداشت پایین، وجود روش‌های سنتی دامداری، عدم واکسیناسیون مناسب و به‌موقع دام‌ها، نبودن نظارت مناسب بر فعالیت کشتارگاه‌ها و تولید‌کنندگان محصولات لبنی و در کنار همه اینها ناآگاهی مردم نسبت به این بیماری و روش‌های انتقال آن تنها تعدادی از این دلایل هستند. نکته‌ای که باید در این میان به آن توجه داشت این است که تب مالت یک بیماری مشترک میان انسان و دام است و به همین دلیل برای کنترل و ریشه‌کن کردن آن باید به صورت همزمان به از بین بردن این عفونت در انسان و دام توجه داشت. عدم توجه کافی به هرکدام از این موارد، مبارزه با بیماری را محکوم به شکست خواهد کرد.

دسته بندی‌ها: دانش و محیط زیست

کلید‌واژه ها: تب مالت, مازیار مهدوی‌فر, مجله پزشکی


(الزامی)


پست الکترونیکی (الزامی)

تمامی حقوق برای رادیو زمانه محفوظ است. ۲۰۰۶-۲۰۱۸

%PDF-1.5
%
93 obj
>
endobj

119 obj
>/Filter/FlateDecode/ID[]/Index[93 49]/Info 92 R/Length 118/Prev 16335/Root 94 R/Size 142/Type/XRef/W[1 3 1]>>stream
hbbd“`b“z”‘[@$ D2ɻ`~iX$@$wdeH `;DHs9 h
bmU.|V8

راه جلوگیری از تب مالت
راه جلوگیری از تب مالت
9

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *