راههای درمان فشار بالای مغز

خواص دارویی و گیاهی

نشان‌گذاری

عجب سازنده ی این علامت عرب دولاب است

به گزارش سرویس علمی جام نیوز به نقل از سلامت نیوز، براي دانستن درست يا غلط بودن اين تفکر و چگونگي تميزدادن سردردهاي ناشي از افزايش فشار مغز با ساير سردردها، با سيد مسعود نبوي، نورولوژيست و عضوهيات مديره انجمن مغز و اعصاب ايران گفتگو کرديم.

آيا سردرد ناشي از خوردن برخي مواد خوراکي، نشانه بالا رفتن فشار مغز است؟

خير. تابه‌حال در دنيا موردي از افزايش فشار مغز با خوردن مواد غذايي گزارش نشده است و اين سردردها ناشي از فعال شدن مرکز ميگرن در مغز افراد است. خوردن بعضي از غذاها ممکن است، مرکز ميگرن را در مغز کساني که زمينه ميگرن يا سابقه آن را دارند فعال کند و باعث شروع يا تشديد سردرد شود. البته هر يک از افراد بسته به سيستم ميگرني خود با غذاهاي متفاوتي دچار سردرد مي‌شوند، براي مثال موز، آجيل، مرکبات، قهوه، پنيرهاي کهنه و ادويه‌جات ازجمله غذاهايي هستند که بيماران ميگرني بيشتر از آنها شکايت دارند و ما به آنها توصيه مي‌کنيم که اگر طبق تجربه‌شان اين غذاهاي باعث شروع سردردشان مي‌شود، از آنها پرهيز کنند. در ضمن افزايش يا کاهش ارتفاع و پرخوابي و کم‌خوابي و بي‌غذايي و استرس هم از عوامل تشديدکننده سردردهاي ميگرني هستند.


 


چه عواملي باعث افزايش فشار مغز مي‌شوند؟

هر عاملي مانند تومور، التهاب، عفونت يا فقر آهن ممکن است، فشار مغز را بالا ببرد. گاهي مصرف داروهاي ضدبارداري يا داروهاي ضد آکنه مانند تتراسايکلين و همچنين زمينه اختلالات هورموني يا التهاب مفاصل هم سبب افزايش فشار مغز مي‌شود. اما بيماري هم به سودوتومورسربري وجود دارد که فشار مغز بدون وجود اين عوامل بالا مي‌رود و بيشتر زنان و دختران جوان که به‌يک‌باره افزايش وزن پيدا مي‌کنند به آن دچار مي‌شوند.


 


علائم افزايش فشار مغز چه هستند؟

مهم‌ترين علامت افزايش فشار مغز، سردرد است و اگر اين افزايش فشار تدريجي باشد، سردرد هم به‌صورت تدريجي تشديد مي‌شود. سردرد ناشي از فشار بالاي مغز در تمام سر منتشر مي‌شود و ممکن است، همراه با استفراغ و تهوع باشد و ازآنجاکه به عصب بينايي فشار مي‌آيد، فرد دچار اختلال و تاري ديد و گاهي دوبيني مي‌شود. نکته مهم اين است که فشار بالاي مغز به اعصاب حرکت دهنده چشم فشار آورده و آنها را فلج مي‌کند و بيمار دچار عدم تعادل مي‌شود يا حتي ممکن است نابينا شود. در بعضي موارد هم ممکن است بيمار حتي به کما برود، اما بايد گفت که افزايش فشار مغز به‌ندرت سبب سکته مغزي مي‌شود. البته همه اين علائم به اين بستگي دارد که افزايش فشار مغز چقدر تدريجي و ناگهاني باشد. در نتيجه آنچه گفته شد، روشن است با توجه به تبعات خطرناک ناشي از اين بيماري، بايد به‌سرعت آن را شناسايي کنيم و فشار مغز را کاهش دهيم. مهم‌ترين عامل ايجادکننده بيماري سودوتومورسربري افزايش وزن است و ما هميشه توصيه مي‌کنيم، بيماران و به‌خصوص خانم‌هاي جوان وقتي بهبود پيدا کردند و وزن خود را کاهش دادند، دوباره به افزايش وزن دچار نشوند.


 

چگونه مي‌توان افزايش فشار مغز را از ميگرن تشخيص داد؟
علائم اين بيماري با ميگرن متفاوت است. معمولا سردردهاي ميگرني دوره‌اي و منقطع هستند و بيمار پس از بهبود سردرد، ديگر درگير علائم بيماري نيست و شرايط عادي دارد. در ضمن ميگرن معمولا مانند افزايش فشار مغز تاري ديد و دوبيني نمي‌دهد، اما زماني که فشار مغز بالا است، بيمار دچار دردهاي ‌پيش‌رونده مي‌شود، سردرد او آرام آرام تشديد مي‌شود و علائم بعدي بيماري به همين شکل در او افزايش پيدا مي‌کند. در نتيجه بيمار به‌هيچ‌وجه بهبود پيدا نمي‌کند و علائم ثانويه متعددي پشت سرهم بر او حادث مي‌شود. در ضمن زماني که فشار مغز بيمار بالا است، سردردها معمولا به مسکن هم جواب نمي‌دهد و تنها راه علاج هم اين است که فشار مغز را پايين بياوريم.


 

213

فرهاد عصارزادگان در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری فارس، با بیان سردرد «پسودوتومورسربری» اظهار داشت: این نوع سردرد تومور کاذب مغزی است. مبتلایان با سردرد مراجعه می‌کنند و در معاینه، ورم ته‌چشمی نشان می‌دهد. 

 

وی اضافه کرد:‌ در واقع ورم ته چشم به شکل اولیه و شایع معمولاً اولین چیزی است که در ذهن تومور مغزی را تداعی می‌کند زیرا نشان‌دهنده افزایش فشار داخل مغزی است و شایع‌ترین علت فشار داخل مغزی نیز وجود تومور است.

وی افزود: پس از انجام سی‌تی‌اسکن و ام‌آر‌آی اثری از تومور دیده نمی‌شود، بنابراین این بیماری به BIH یا افزایش فشار داخل مغزی خوش‌خیم تغییر یافت.


سردردی که فرد را نابینا می‌کند

این نورولوژیست ادامه داد: پس از مدتی دیده شد که عدم توجه به بیماران منجر به کاهش دید و نابینایی آنها می‌شود، بنابراین لفظ خوش‌خیم را از آن برداشتند و این بیماری به IIH یا افزایش فشار داخل مغزی بدون علت مشخص تغییر یافت.


علائم IIH چیست؟

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان مشخصات این نوع سردرد گفت: این سردرد در خانم‌ها در سنین جوانی تا میانسالی و چاق دیده می‌شود، همچنین این نوع سردرد جزو سردردهای تحت حاد است و فرد مبتلا از چند هفته پیش از مراجعه دچار سردرد می‌شود. محل درد معمولاً فرق و پشت سر است و گاهی با تاری دید و دوبینی، سوت زدن داخل گوش، دردهای شانه و درد منتشر شده در دست و پشت همراه است.


سردرد اوایل صبح است

این متخصص مغز و اعصاب ادامه داد: این نوع سردرد معمولاً اوایل صبح است زیرا فشار داخل مغز در نتیجه وضعیت افقی فرد مبتلا بالاتر می‌رود، بنابراین موقع برخواستن از خواب دیده می‌شود و در طول روز ممکن است از شدت آن کاسته شود.

وی افزود: از مشخصات عمده این نوع سردرد در معاینه، فلج کاذب عصب ششم مغزی است زیرا حرکات چشم به طرفین محدود است و همین موجب دوبینی می‌شود.


چرا درمان ضروری است؟

این متخصص مغز و اعصاب تصریح کرد: در سیر بیماری چنانچه به درمان بیمار توجه نشود ورم ته چشم کمتر می‌شود و به جای آن لاغری سر عصب چشم ایجاد می‌شود که می‌تواند موجب کاهش دید چشم و نابینایی شود بنابراین درمان این نوع سردرد بسیار مهم است.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی شکایت عمده بیماران را سردرد و کاهش دید عنوان کرد و اظهار داشت: درمان باید بر اساس این نوع شکایت در نظر گرفته شود بنابراین هدف درمان کاهش فشار داخل مغز است و برای کاهش این فشار می‌توان از چند روش استفاده کرد.


روش اول دارو درمانی

وی ادامه داد: روش اول؛ درمان دارویی است و از داروهایی استفاده می‌شود که تولید مایع داخلی مغزی را کاهش دهد زیرا مایع داخلی مغزی زیاد است و باید تخلیه شده یا تولیدش کمتر شود. معمولاً از استازولامید و توپیرامات استفاده می‌شود.

عصارزادگان با بیان روش‌های دیگر درمانی گفت: روش‌های دیگر تخلیه مایع داخل مغزی است که یکی از روش‌ها ال‌پی است؛ دراین روش با سوزن‌های مخصوص وارد فضای نخاعی می‌شویم و مایع مغزی- نخاعی را تخلیه می‌کنیم در نتیجه فشار داخل مغز پایین می‌آید. این روش در حال حاضر زیاد استفاده نمی‌شود ولی سنگ بنای تشخیص بیماری را تشکیل می‌دهد یعنی برای تشخیص این بیماری باید ال‌پی انجام شود تا مطمئن شویم فشار داخل مغز بالا است.


چه موقع جراحی لازم است؟

این نورولوژیست تصریح کرد: روش بعدی جراحی است و در مورد مبتلایانی به کار می‌رود که به درمان‌های دارویی و ال‌پی جواب نمی دهند یا احتمال کاهش دید را افزایش می‌دهد و این اتفاق با سرعت در حال وقوع است.

وی با تشریح دو دسته از درمان جراحی اظهار داشت: در روش اول که شانت است بطن‌های مغزی و ناحیه کمری را به داخل محفظه شکم ارتباط می‌دهند در نتیجه مایع مغزی به داخل شکم تخلیه می‌شود. روش بعدی جراحی اپتیک نروسن‌تریشن است که در آن غلاف اطراف عصب چشم را برش می‌دهند درنتیجه فشار از روی عصب چشم برداشته می‌شود و کاهش دید تقریبا درمان می‌شود.

مبتلایان 6 تا 12 ماه میدان دید خود را کنترل کنند

وی خاطرنشان کرد: نکته مهم در این بیماران پیگیری میدان دید است. ممکن است در ظاهر سردرد نداشته باشند یا ته چشمشان خوب باشد اما کاهش دید ادامه داشته باشد به خاطر همین لازم است برای 6 تا 12 ماه به طور ماهیانه پیگیری میدان دید انجام شود.

انتهای پیام/

1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *