درمان یبوست نوزادان در طب سنتی

خواص دارویی و گیاهی


یبوست نوزاد از جمله مشکلاتی است که ممکن است خانواده ها را درگیر خود کند و برای خود طفل هم موجب ناراحتی و گریه شود و شاید جلوگیری از یبوست نوزادان و درمان آن به روش سنتی و طبیعی خواسته بسیاری از خانواده ها باشد.


ما در این بخش از دلگرم می خواهیم در مورد درمان یبوست نوزاد صحبت کنیم و روش های طبیعی و سنتی را که می توان با استفاده از آن ها در خانه از یبوست نوزاد جلوگیری کرد یا آن را درمان نمود به شما معرفی کنیم. بسته به میزان یبوست نوزاد ممکن است یکی از این روش ها کافی باشد یا اینکه آمیزه ای از چند روش برای درمان یبوست نوزادتان لازم باشد و شما می توانید به تجربه این موضوع را درک کنید. توجه داشته باشیم در نوزادانی که منحصرا از شیر مادر تغذیه می کنند ، عدم دفع مدفوع تا مدت 3 الی 4 روز نمی تواند نشانه حتمی یبوست باشد.

درمان یبوست نوزادان در طب سنتی

البته بعضی ها هم اعتقاد دارند که حتی تا مدت یک هفته هم اگر طفل ، دفع مدفوع نداشته باشد نشانه یبوست نیست. میزان تقریبی این مدت را یک مادر ، به تجربه در مورد نوزاد خود می تواند به دست آورد. اما به طور کلی اگر نوزاد تا مدت 4 روز متوالی دفع مدفوع نداشته باشد نمی تواند حتما نشانه یبوست باشد ولی از آن مدت به بعد و در صورت عدم دفع مدفوع توسط نوزاد تقریبا باید به یبوست نوزاد شک کرد. ضمنا ناراحتی و گریه نوزاد هم می تواند نشانه ای از یبوست او باشد. حال که تا حدودی با یبوست نوزاد آشنایی پیدا کردیم ، به روش های درمانی طبیعی و سنتی برای رفع یبوست نوزاد می پردازیم.




۱- یکی از گیاهان و میوه جاتی که نتایج خوبی در درمان یبوست داشته..انجیر هست..انجیر خشک شده رو مدتی در آب به اصطلاح بخیسانید..و میل کنید..خیلی زود نتایجش را میبینید.

۲- آنغوزه: بدلیل بوی طبوعی که گیاه دارد..قرص هائ ریزی به اندازه یک عدس تهیه شده..صبح و ظهر و شب میل شود.

۳-اسفرزه: مقداری از دانه اونو شب خیسانده..حدود ۶-۳۰ گرمصبح ناشتا میل شود.

۴-بارهنگ: مخصوصا برای یبوست های کودکان و حتی شیرخواران یک قاشق چایخوری دانه بارهنگ را در یک استکان آبجوشانده با کمی شکر شیرین نموده صبح و ظهر و شب هر دفعه مقداری از آن به کودک شیر خوار می خورانند.

۵- بنفشه معطر: مخصوصا برای اطفال خیسانده دانه بنفشه را به کودک بدهید.ناشتا بخورد بهتر است.

۶- ترنجبین: برای بالغین و مخصوصا برای اطفال باید در آب جوش بریزید تا دانه های آن ذوب شودسپس آنرا خیسانده تا خاک موجود در آن رسوب کند ناشتا به کودک بدهید.



همچنین بخوانید:


درمان یبوست با گل سرخ و دمنوش گل محمدی

موارد مصرف شربت لاکتولوز و فواید آن در درمان یبوست

علت یبوست بسیار شدید در زنان و درمان این عارضه


۷-روغن زیتون: پس از هرغذا یک یا دوقاشق غذاخوری تناول شود..برای کودکان هم مفید است.

۸- عناب : باید در آب بحوشانید..وقتی نرم شدفشار دهید تا هسته ها وتفاله های آن جدا شده و محتویات آن را صبح ناشتا تناول کنید..برای اطفال هم مفید است.

۹-خیار شنبر: یا ب سنتی فلوس: مقداری از مغز فلوس را در یک لیوان آب جوشانده بالغین صبحها تناول کنند.

۱۰- کتان: بزرکتان:برزک : مقداری از تخم کتان را در یک لیوان آب جوش دم کرده صبح وظهر و شب هر دفعه یکاستکان تناول کنید.

۱۱- آلو: چند عدد آلوی خشک را پختهشب قبل از خواب قسمت بدون هسته را تناول کنید.

۱۲- اسفناج: اسفناج پخته مفید استتوجه داشته باشید کسانی استعداد سنگ کلیه و کیسه صفرا دارند در خوردن اسفناج احتیاط کنند.

۱۳- پیاز: کمی بپزید..کره به آن اضافه کنید..بعنوان ملین میل کنید.


۱۴- تره : سوپ تره- خوردن پودر تخم تره




استفاده از بارهنگ (بیزوشا) یکی از روش های سنتی در درمان یبوست نوزاد می باشد که از قدیم الایام مورد استفاده خانواده های ایرانی بوده است. به منظور استفاده از بیزوشا جهت درمان یبوست نوزاد ، مقدار یک قاشق مرباخوری از بارهنگ (بیزوشا) را پس از شستن و تمیز کردن از مواد زائد آن ، به همراه یک لیوان آب به مدت حدود 5 دقیقه بر روی شعله ملایم بجوشانید. مقداری از این جوشانده را پس از سرد شدن به نوزاد بدهید. بارهنگ (بیزوشا) را می توانید از عطاری ها تهیه نمایید.

استفاده از خاک شیر هم یکی از روش های درمان و رفع یبوست نوزاد می باشد که آن هم از زمان های قدیم تا به امروز مورد استفاده خانواده های ایرانی بوده است. به این منظور می توانید مقداری از خاک شیر را پس از شستن و تمیز کردن در مقداری آب (ترجیحا آب جوشیده سرد شده) بریزید و اجازه دهید تا کمی در آب خیس شود. شما می توانید این مخلوط خاک شیر با آب را باهم به نوزاد بدهید یا اینکه فقط آب آن را به نوزاد خود بدهید. اگر چنانچه قصد دارید فقط آب خاک شیر را به نوزادتان بدهید اجازه دهید تا خاک شیر مدت کمی در آب خیس شود.


استفاده از گیاه فلوس هم یکی از روش های درمان و رفع یبوست در نوزادان می باشد. برای این منظور ، تکه ای از این گیاه را در مقداری آب به مدت حدود 5 دقیقه بر روی شعله ملایم بجوشانید و پس از سرد شدن ، مقداری از جوشانده را به طفل بدهید. گیاه فلوس را می توانید از فروشگاه های عطاری تهیه نمایید.




در موارد شدیدتر یبوست در نوزاد می توانید از جوشانده گل ختمی سفید استفاده نمایید. از آن جایی که این جوشانده بسیار تلخ می باشد جهت خوشمزه نمودن آن می توانید کمی لیمو خشک (لیمو عمانی) را به گل ختمی سفید اضافه نموده و با هم بجوشانید.

درمان یبوست نوزادان در طب سنتی

علاوه بر روش های فوق ، روش های دیگری هم ممکن است در بعضی از خانواده ها جهت رفع و پیشگیری از یبوست اطفال مورد استفاده قرار بگیرد که عزیزان می توانند از آشنایان و یا دوستان خود در این زمینه سؤال نمایند.. ضمنا تغذیه مادر شیرده در نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند بر روی یبوست نوزاد مؤثر است و این مادران عزیز بایستی به نوع غذای خود توجه کافی داشته باشند تا تغذیه ناصحیح آن ها موجب ایجاد یبوست در نوزاد دلبندشان نشود.


پاسخ به سوالات پزشکی ، مامایی و جنسی شما (توسط پزشک و ماما مجله دلگرم)




خانه

موبایل

 

درمان يبوست شيرخواران

درمان یبوست نوزادان در طب سنتی

 

دليل و درمان يبوست شيرخواران

شايد اين موضوع به نظر خنده‌دار بيايد اما سفت يا شل‌شدن مدفوع شيرخوار يکي از دغدغه‌هاي والدين است. ايجاد مشکل در دفع باعث بي‌قراري و از‌بين‌رفتن آرامش شيرخوار مي‌شود و حتي ممکن است نشانه يک بيماري جدي باشد. يکي از مشکلاتي که ناراحتي شيرخوار و نگراني والدين را در پي دارد، يبوست است

هنگام يبوست، مدفوع سفت و خشک مي‌شود، به‌طور عادي تخليه نمي‌شود و کودک در زمان دفع، احساس درد مي‌کند.

 

شيرخواراني که شيرمادر مي‌خورند کمتر دچار يبوست مي‌شوند، چون شير مادر به‌راحتي هضم مي‌شود و ترکيب چربي و پروتئين آن‌طوري است که باعث ابتلا به يبوست نمي‌شود. در روده کودکاني که شيرمادر مي‌خورند، انواع مختلف باکتري‌هاي مفيد وجود دارد که توانايي شکستن و هضم پروتئين‌هاي پيچيده شير را دارند درنتيجه در اين کودکان مدفوع نرم‌تر و حرکات روده راحت‌تر است. ميزان هورمون موتيلين که حرکات روده را افزايش مي‌دهد نيز در اين کودکان بيشتر است.

 

هضم شيرخشک براي کودک سخت‌تر است و بچه‌هايي که شيرخشک مي‌خورند، معمولا مکرر از يبوست رنج مي‌برند. حرکات روده بچه‌هايي که فقط شيرخشک مي‌خورند، از بچه‌هايي که شيرمادر مي‌خورند، کمتر و مدفوعشان سفت و سبزرنگ است.

 

چه‌وقت مي‌گوييم کودک دچار يبوست شده است؟

وقتي کودک اين 3 علامت را با هم داشته باشد دچار یبوست شده است:

-مدفوع سفت، خشک يا تکه‌تکه.

-گريه و زورزدن هنگام دفع. (زورزدن تنها نشانه يبوست نيست.)

-مدفوع‌نکردن براي 2 تا 3 روز در کودکاني که شيرخشک مي‌خورند و يک هفته براي کودکاني که شير مادر مي‌خورند. (وقتي مدفوع نرم است، دفع يک‌بار در هفته به معني يبوست نيست.)

-اشتهاي کم، وزن نگرفتن و خونريزي از مقعد.

 

حرکات روده در شيرخواران

در ماه‌هاي اول تولد، روزي چند بار دفع يا حتي يک‌بار در هفته طبيعي است. در موارد نادر مي‌تواند بين هر بار دفع 3 هفته هم فاصله بيفتد. بچه‌هايي که شير مادر مي‌خورند، معمولا تا 2 تا 3 ماهگي حرکات روده زيادي دارند و مدفوعشان زردرنگ است. با شروع غذاي جامد، حرکات روده تغيير مي‌کند و ممکن است شکم کودک روزي چند بار يا هر 2 يا 3 روز يک‌بار کار کند. برخي بچه‌ها به‌علت دريافت ترکيب‌هاي جديد موادغذايي، دچار يبوست خفيف مي‌شوند. اگر کودک غذاي جامد زياد مصرف کند، ممکن‌است به‌علت کم‌آبي دچار يبوست شود.

علت يبوست در شيرخواران

يک بچه سالم که شير مادر مي‌خورد به‌ندرت دچار يبوست مي‌شود. بيشتر شيرخواران هنگام تغيير شير مادر به شيرخشک يا آغاز تغذيه تکميلي و شروع غذاي جامد، دچار يبوست مي‌شوند. اين 7 مورد از علل يبوست شيرخواران است.

 

1. معمولا علت يبوست در کودکان غذاست اما در برخي موارد مي‌تواند علامت يک بيماري جدي باشد. علت يبوست در نوزاداني که شير مادر مي‌خورند، اغلب مادرزادي است مانند سيستيک فيبروزيس، ديابت بي‌مزه، کم‌کاري تيروييد و نقص‌هاي مادرزادي در روده و مقعد.

 

 

درمان يبوست شيرخواران

 

2. بيشتر شيرخواران هنگام شروع غذاي جامد يبوست را تجربه مي‌کنند. بعضي غذاها اگر زود يا به مقدار زياد استفاده شوند، يبوست ايجاد مي‌کنند.موز، برنج، نان سفيد، سيب‌زميني، ماست، پنير و پاستا غذاهايي هستند که باعث کندي حرکت روده شده وباعث یبوست میشوند.

در بچه‌هايي که شيرخشک مي‌خورند، مايعات کم، فيبر کم، تغيير نوع شيرخشک (غلظت بيشتر، بدون لاکتوز، حاوي کازيين) مي‌تواند باعث ابتلا به يبوست شود.

 

3.یکی دیگر از دلایل یبوست کودکان کم شدن آب بدنشان است. وقتي بدن کودک کم‌آب مي‌شود، از آنچه کودک مي‌خورد آب جذب مي‌کند و درنتيجه مدفوع سفت و خشک و دفع آن سخت مي‌شود.

4. مصرف داروهايي مانند ايبوپروفن، آنتي‌بيوتيک، استامينوفن يا ابتلا به بيماري‌هايي مانند سرماخوردگي مي‌تواند باعث ابتلا به يبوست شود.

5. مکمل‌هاي آهن (البته آهن موجود در شيرخشک يبوست ايجاد نمي‌کند).

6. آلرژي غذايي نیز از دیگر علل ابتلا کودکان به یبوست است.

7. اختلالات متابوليکي

درمان یبوست نوزادان در طب سنتی

 

براي درمان يبوست چه کنيم؟

اگر نوزاد دچار يبوست شد، به پزشک مراجعه کنيد و اگر سن کودک بيشتر است، اقدام‌هاي زير را انجام دهيد:

-دستانتان را چرب کنيد و شکم کودک را از قسمت پايين به سمت بيرون و در جهت عقربه‌هاي ساعت ماساژ دهيد. اگر کودک احساس راحتي و آرامش کرد و از اين کار لذت برد، ماساژ را ادامه دهيد.

 

-کودک را به پشت بخوابانيد، پاهايش را بگيريد و به‌آرامي ‌‌به شکل دايره‌اي حرکت دهيد. اين کار باعث حرکت عضلات شکم، فشار ملايم به روده و تسهيل حرکت آن مي‌شود.

 

-حمام گرم مي‌تواند کودک را آرام و به دفع راحت‌تر کمک کند. مي‌توانيد در حمام شکم کودک را ماساژ بدهيد. براي اينکه مدفوع سفت راحت‌تر دفع شود، با مقداري وازلين اطراف مقعد را چرب کنيد.

-اگر به کودک شيرخشک مي‌دهيد، طبق دستورالعمل شير را تهيه کنيد. اضافه‌کردن مقدار بيشتري شير مي‌تواند باعث ابتلا به يبوست يا مشکلات ديگر شود.

 

-اگر کودک 4 تا 6 ماه دارد، مصرف حريره‌بادام و پوره ميوه يا سبزي را به رژيم غذايي او اضافه کنيد. اين غذاها فيبر زيادي دارند و از يبوست پيشگيري مي‌کنند. خوردن آب‌آلو ناشتا نيز از يبوست پيشگيري مي‌کند.

 

-اگر کودک غذاي جامد مي‌خورد، به او پوره هلو و آلو و به جاي برنج، جو بدهيد.

-علاوه بر شيردهي روزي چند بار، آب جوشيده سرد به کودک بدهيد. از 6 تا 12 ميلي‌ليتر آغاز و طبق ميل کودک مقدار آن را کم يا زياد کنيد. به ياد داشته باشيد آب نبايد جايگزين شيردهي شود.

-اگر آب کمک نکرد، در کنار رژيم غذايي معمول، براساس نياز کودک روزي يک يا چند وعده آب سيب، هلو يا آلو به فرزندتان بدهيد.

 

-اگر يبوست طولاني شد، با تغييرات غذايي برطرف نشد و علايم ديگري مانند خون در مدفوع، وزن نگرفتن، استفراغ و تحريک‌پذيري به آن اضافه شد، به پزشک مراجعه کنيد. اما ممکن است پزشک براي درمان يبوست مزمن، ملين‌هاي خاصي تجويز يا در مواردي که يبوست شديد است، شياف گليسيرين تجويز کند.

منبع:هفته ه سلامت


بخوانید تا سالم بمانید

باز نشر مطالب بیتوته تنها با ذکر و آدرس سایت مجاز می باشد .


“آینده در دستان شماست

زیبایی هایی که هنوز ندیده اید

میکس فوق العاده زیبا از آهنگ دل را ببین با صدای علیرضا افتخاری و سفر های مقام معظم رهبری به شهر های مخطلف کشور (زاهدان-زنجان-بم) که چیز پر مغز و قشنگی از آب در آمده حتماً ببینید

درمان یبوست نوزادان در طب سنتی

موسسه تدوین آثار و نشر اخلاقیات شهدای شهرستان زرند

مداحی مهدی اکبری کاش بودی کرببلا برادر بی حرمم حسن جان

مرورگر شما قادر به پخش ویدیو نمی باشد.

1 ذی القعده 1437

شبکه جهانی بیت العباس علیه السلام

www.beitolabbas.tv

برایلطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *