درمان نفخ معده و روده در بارداری

خواص دارویی و گیاهی

پاسخ به سوالات پزشکی و جنسی شما ، در مجله دلگرم کلیک کنید

نفخ بارداری در ماه های آخر برای همه خانم ها پیش می آید و دلیلش تغییرات هورمونی است که برایشان رخ می دهد. البته راه کار هایی برای کاهش نفخ بارداری وجود دارد که در ادامه به آن اشاره می کنیم.

تقریبا همه خانم های باردار، در ماه های قبل از زایمان شکمی پر صدا و پر گاز پیدا می کنند. مشکلی که می تواند در یک جلسه کاری، حسابی آنها را معذب کرده و به خاطر چرخش پر صدای گاز در شکمشان، آن ها را در حضور دیگران شرمنده کند. اما دلیلی برای شرمندگی وجود ندارد. جمع شدن گاز در شکم شما، نتیجه تغییرات هورمونی است که در بدن تان اتفاق می افتد و تقریبا همه خانم های باردار، کم و بیش به چنین مشکلی دچار می شوند. توصیه های زیر نیز به شما کمک می کند تا مشکل نفخ خود را مرتفع سازید:

در دوران بارداری، هورمون پروژسترون Progesterone، باعث ایجاد آروغ، نفخ و باد شکم می شود. این هورمون باعث شل شدن بافت عضلانی بدن و دستگاه گوارش می شود.سطح بالای هورمون استروژن Estrogen و هورمون های دیگر که در دوران بارداری افزایش می یابند، می توانند باعث شل شدن دریچه ی تحتانی مری در قسمت پایین مری شود که این مسئله باعث تراوش اسیده معده و در نتیجه سوزش معده می شود. در  تحقیقات آمده است این هورمون ها در مقدار مویی که جنین می تواند در داخل رحم داشته باشد، نقش دارد.

 اگر می خواهید بدانید : هورمون هایی که خانم ها هر ماه با آنها درگیری دارند!!

اگر می خواهید بدانید : استروژن، هورمونی که باعث زیبایی زنان می شود 

درمان نفخ معده و روده در بارداری

کند شدن حرکت روده ها در دوران بارداری به دلیل افزایش هورمون هابزرگ شدن رحم و جنین در طی بارداریشل شدن دریچه مری در بارداری که سبب سوزش سر دل می شود.گاهی اوقات نفخ به یبوست مربوط می‌شود، لذا ابتدا باید این مشکل را برطرف کرد.

هیچ راهی نمی تواند به طور کلی نفخ تان را از بین ببرد، اما اگر مراقب خوراک تان باشید و سراغ غذاهای نفاخ نروید، می توانید از شدت این مشکل کم کنید.این عارضه با خوردن غذای زیاد و تشکیل گاز شدت می یابد. با رعایت موارد زیر می توان از بروز حالت زیر جلوگیری کرد:وعده های غذایی را کم اما متعدد مصرف کنید.غذا را در وعده های کوچک و متعدد هر 2 تا 3 ساعت مصرف کنید. قبل از خواب نیز از خوردن غذاهای حجیم خودداری کنید.غذاهای آب پز، بخار پز و یا کبابی را جایگزین مواد غذایی سرخ کرده کنید. در حین غذا خوردن و یا بلافاصله بعد از اتمام غذا، آب ننوشید. می توانید 1-2 ساعت پس از صرف غذا آب و مایعات بنوشید. بعد از صرف غذا، کمی پیاده روی کنید. قدم زدن پس از صرف غذا، حرکات روده‌ها را تحریک می‌کند و باعث کاهش نفخ می‌شود.

رژیم غذایی باید پر پروتئین و بدون قندهای ساده باشد. رژیم غذایی باید کم چرب و حاوی مقادیر کمی از غذاهای سرخ شده، سس های خامه دار، آبگوشت های چرب غلیظ، گوشت های پرچرب، شیرینی ها و مغزها باشد.از غذاهای ادویه دار، به خصوص ادویه تند کمتر استفاده کنید. هر چه غذا ادویه کمتر و طعم ملایم تری داشته باشد، ترشح اسید معده را کمتر تحریک می کند.از زیاده روی در مصرف خوراکی های نفخ آور، خودداری کنید. غذاهایی مانند: حبوبات، نعناع، چاشنی ها، کلم، کاهو، بروکلی، پیاز و سیر سبب نفخ شکم می گردند. پس از زیاده روی در مصرف این مواد پرهیز نمایید.نوشیدنی‌های گازدار نیز باید از بره غذایی حذف شوند. گاز Co2 موجود در حباب‌های این نوشیدنی‌ها باعث نفخ می‌شود و گاز، تخلیه معده را کند می‌کند. مصرف زیاد قهوه، چای و شکلات باعث تحریک هاضمه و ایجاد نفخ می‌شوند.هضم چربی دشوار است و ممکن است باعث اسپاسم و در نتیجه نفخ شود، پس از مصرف غذاهای پرچرب پرهیز کنید.مکمل‌های فیبردار و غذاهای سرشار از فیبر، نشانه‌های نفخ را تشدید می‌کنند. برای کاهش خاصیت نفخ‌آوری لوبیای پخته، می ‌توان لوبیا را 24 ساعت درون آب خیساند و سپس آب پز کرد. اما این کار، دیگر مواد مغذی را نیز از لوبیا خارج می‌سازد. پختن غذاها، هضم آن ها را راحت‌تر می‌کند.جویدن آدامس باعث بلع مقادیر زیاد هوا شده و بنابراین باید از آن پرهیز کرد.اگر پس از مصرف شیر یا محصولات لبنی دچار نفخ می‌شوید، باید یا انواع بدون لاکتوز این محصولات را مصرف کنید و یا لبنیات را همراه با قرص‌های حاوی آنزیم لاکتاز استفاده کنید. 

1 تا 2 ساعت بعد از صرف غذا یا آشامیدن، از دراز کشیدن یا خم شدن به سمت جلو پرهیز کنید. هنگام استراحت، چند بالش زیر سر بگذارید تا سر و سینه بالاتر از معده قرار گیرد و برگشت غذا از معده به مری صورت نگیرد. 

کمبود مایعات بدن باعث ایجاد یا تشدید یبوست شده و به افزایش نفخ کمک می‌کند، به‌ویژه اگر غذاهای فیبردار مصرف شود. 

پس روزانه آب کافی (تا هشت لیوان) بنوشید. از غذاهای تازه و طبیعی مصرف کنید و از مصرف انواع غذاهای سرد و بسته ‌بندی شده اجتناب کنید.

اگر می خواهید بدانید : درمان یبوست با 5 دمنوش خانگی

اگر می خواهید بدانید : نفخ و درد شکم را با طب سنتی درمان کنید 

اگر می خواهید بدانید : درمان نفخ شکم و معده با 3 دمنوش خانگی

اگر می خواهید بدانید : در ماه دوم بارداری حواستان به این موارد باشد

اگر می خواهید بدانید : ملین های طبیعی که در رفع یبوست معجزه می کنند 

 گردآوری: گروه سلامت سیمرغseemorgh.com/healthمنبع : kermany.com

(اجباری)

آدرس پست الکترونیکی (اجباری است اما نمایش داده نمی‌شود)

مرا برای دیدگاه‌های بعدی به یاد بسپار

تصویر امنیتی جدید

اگر در زمینه مشکلات خانواده و تربیت فرزندان نیاز به راهنمایی و مشاوره داریدمشکل خود را با یکی از مشاوران آنلاین ما در میان بگذارید

All Rights Reserved – © 218 | باز نشر مطالب پورتال سیمرغ تنها با ذکر و آدرس seemorgh.com مجاز می باشد.




خانه

موبایل

نفخ معده از شایع‌ترین علائم گوارشی است که در زنان از مردان بروز پیدا می‌کند

 

درمان نفخ معده و روده در بارداری

 سردی مزاج معده موجب بروز نفخ می‌شود که سرد شدن مزاج معده دارای علائمی مانند سوءهاضمه و هضم غذاهای خیلی سبک و عدم هضم غذاهای سنگین، ترش کردن معده و تمایل به مصرف غذاهای سرد است.علل شایع نفخ شکم1- بلعیدن هوا (یک نوع عادت عصبی)2- یبوست3- ریفلاکس معده به مری (بازگشت غذا و اسید معده از معده به مری)4- سندرم روده تحریک پذیر5- عدم تحمل لاکتوز و سایر عدم تحمل های غذایی6- پرخوری7- رشد بیش از حد باکتری ها در روده باریک8- افزایش وزن9- آکاربوز (داروی بیماری دیابت) و هر دارویی که دارای لاکتولوز و یا سوربیتول باشد می تواند باعث نفخ شود.1- قاعدگی زنان: خانم ها قبل، بعد و در طی قاعدگی ممکن است دچار نفخ شکم شوند. برای کاهش این نفخ می توان ورزش کرد و غذاهای با فیبر بالا مصرف نمود. کنترل نفخ معده با طب سنتی* بهترین غذا برای درمان نفخ شکم مصرف «نخودآب» با ادویه دارچین و زعفران است. به این ترتیب که مقدار دلخواه نخود را با آب پخته و به آن ادویه اضافه کرده و مصرف کنند البته نخودآب را با مقداری گوشت نیز می‌توان پُخت.

* گرم نگه داشتن شکم نیز از راه‌های بهبود نفخ است. به این ترتیب که این افراد شکم خود را با کیسه محتوی ارزن یا نمک یا سبوس گرم کنند به نحوی که کیسه محتوی این مواد را در جای گرم مانند فر یا مایکروفر قرار دهند، 2 دقیقه تا نیم ساعت روی شکم خود قرار داده تا معده گرم شود، این کار در بهبود بسیاری از علائم گوارشی مفید است.* توصیه می‌شود این افراد ورزش زیاد انجام دهند و در حد طاقت گرسنگی و تشنگی را تحمل کنند.

 

یکی از علل نفخ معده، نوشیدن آب و نوشابه‌های گازدار به همراه غذا است

 

* خوردن آسیاب شده مصطکی (مصطکی، صمغ یا شیره رزینی زردرنگی است که از شاخه‌ها و ساقه‌های درختچه‌ای از خانواده پسته گرفته می‌شود) با شکر و روغن‌مالی شکم با روغن‌هایی مانند سیاه‌دانه خود برای رفع نفخ مفید است. 

* یکی از علل نفخ معده، نوشیدن آب و نوشابه‌های گازدار به همراه غذا است. نوشیدن این مایعات با غذا، شیرهٔ معده را رقیق و سرد کرده و هضم غذا را به تاخیر می‌اندازد. غذاهای ایرانی اکثراً گوشتی بوده و همراه با میوه و سبزیجات است و نوشیدن مایعات به همراه این گونه غذا‌ها، نفخ ایجاد می‌کند.* اگر شما در حین غذا خوردن و یا پس از آن دجار عطش می‌شوید، بهتر است که برای رفع عطش خود از ماست و میوه‌های ترش استفاده کنید.

 

* ریختن سبزی‌های معطر روی غذا و پختن آن‌ها با غذا نیز می‌تواند مانع نفخ معده شود. استفاده از آویشن روی غذا‌ها از نفخ جلوگیری می‌کند. لوبیا و عدس را می‌توان با کمی گلپر میل نمود که هم خوشمزه بوده و هم نفخ آن را می‌گیرد. به برخی غذا‌ها نیز زیره اضافه می‌کنند تا نفخ آن گرفته شود.

* از راه‌های رفع اختلالات گوارشی به خصوص نفخ معده می‌توان به مصرف برخی گیاهان دارویی و سنتی مثل زیره، رازیانه، گلپر، هل و آویشن اشاره کرد.

* همچنین مصرف دارچین برای درمان اختلالات گوارشی مثل نفخ معده کاربرد فراوان دارد.

* مصرف زنجبیل نیز به دلیل خاصیت ضد باکتریایی و آنتی‌اکسیدانی برای علاج دردهای معده موثر است. البته نباید فراموش کرد که مصرف زنجبیل برای افرادی که فشارخون بالا دارند خطرناک است.

* هویج هم تقویت‌کننده معده است که می‌توان آن را به همراه غذا خورد.

* نعناع را هم می‌توان به صورت خشک شده در ماست و دوغ یا به صورت شربت با غذا میل کرد چون به کاهش نفخ معده کمک می‌کند.

* مصرف ریحان نیز توصیه شده است.

 

اگر زیاد نفخ می‌کنید

* امام صادق (ع) “خوردن عسل با سیاه دانه جهت رفع گازهای شکم (نفخ معده) مفید است”

 

* برای درمان نفخ معده یک قاشق چای خوری پودر زنیان را با یک استکان عسل مخلوط نموده و بعد از هر وعده غذا یک قاشق چای خوری میل نمایید.

* اگر زیاد نفخ می‌کنید می‌توانید 2 قاشق غذاخوری گلپر ساییده را با 2 قاشق غذاخوری پودر نبات مخلوط کنید و آن را به همراه عرق بهارنارنج، بنوشید.

 

* برای تخفیف نفخ شکمی، می‌توان حدود 3 گرم روغن کرچک را در 18 گرم عرق انیسون مخلوط کرد و آن را به معده مالید. 

 

* تخم کرفس 15 گرم . بادیان (رازیانه) 1 گرم . زنیان 1 گرم . همه را نرم کوبیده و با 25 گرم عسل مخلوط نمایید و روزی سه قاشق مربا خوری بعد از غذا میل نمایید.

 

* برای نفخ شکم می‌توانید از یک فنجان جوشاندهٔ سبزی‌های معطر استفاده کنید. به این صورت که مقداری از سبزی معطر مانند نعناع و یا زیره را داخل آب جوش ریخته و مانند چای دم کنید و آن را پس از غذا بنوشید. پس از دو ساعت که مرحلهٔ اول هضم غذا تمام شد، هر قدر آب می‌خواهید، می‌توانید بنوشید و نگران نفخ معده نباشید. اگر در آب خود، مقداری عرق نعناع، عرق آویشن و یا هر نوع عرق سبزی‌های معطر دیگر اضافه کنید، از شر نفخ معده خود کاملاً خلاص خواهید شد.   

مصرف بیش از اندازه خوراکی‌ها یی مانند خیار و کدو،  منجر به نفخ معده میشود

 

نفاخ‌ها کدامند؟* بد نیست این را  بدانید که از نظر طب سنتی، غذاهای بدرنگ و بدبو هم می‌توانند باعث ایجاد نفخ بشوند. چرا؟ چون از نظر طب سنتی، حس معده بسیار قوی است. یعنی از خوراکی‌های خوشبو لذت می‌برد و از خوراکی‌های بدرنگ و بو هم متنفر می‌شود. ورود اجباری خوراکی‌های بدرنگ و بو به معده، باعث ایجاد اختلال در هضم آن‌ها و ابتلا به نفخ خواهد شد.

 

* مصرف بیش از اندازه خوراکی‌های مرطوبی مانند خیار و کدو می‌تواند منجر به ایجاد نفخ شود. 

درمان نفخ معده و روده در بارداری

* برخی از خوراکی‌ها مانند عدس و لوبیا هم به‌خودی‌خود نفاخ هستند.

* به طور کلی افراد مبتلا به نفخ باید از مصرف ترشی‌ها، آب سرد و غذاهای نفاخ پرهیز کنند.

 

چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟در صورت مشاهده مشکلات زیر همراه با نفخ، به پزشک مراجعه کنید:- درد شکم- مشاهده خون در مدفوع یا داشتن مدفوع سیاه و قیرمانند- اسهال- سوزش سردل که بدتر می شود- تهوع- کاهش وزن

 

گردآوری:بخش سلامت بیتوته

 

منابع:

tebyan.netfarsnews.comsalamaneh.com


باز نشر مطالب بیتوته تنها با ذکر و آدرس سایت مجاز می باشد .1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *