درمان عفونت دندان عقل نهفته

درمان عفونت دندان عقل نهفته
درمان عفونت دندان عقل نهفته

پری کرونیت چیست؟ پِری کرونیت (Pericoronitis) به عفونت باکتریایی گفته می شود که در بافتهای نرم اطراف تاج دندان (بخش سفید رنگ دندان که بیرون از لثه قرار دارد) اتفاق می افتد. “پری” به معنی اطراف و “کرون” به معنی تاج دندان و پسوند “یت” به معنی التهاب است بنابراین پری کرونیت به معنی التهاب اطراف تاج دندان می باشد.

شکل- در تصویر بالا تاج و ریشه دندان نشان داده شده اند. تاج بخشی از دندان است که بیرون از لثه قرار دارد و ریشه بخشی از دندان است که در زیر لثه و داخل استخوان قرار دارد.درمان عفونت دندان عقل نهفته

در اغلب موارد پری کرونیت در دندانهای عقل دیده می شود. پیش از این که در مورد عفونت اطراف دندان توضیح بدهیم، باید با اصطلاح “دندان نیمه نهفته” یا “دندان نیمه بیرون زده” آشنا شوید. دندان نیمه بیرون زده به دندانی گفته می شود که بخشی از قسمت تاج آن در زیر لثه مانده و بخشی از آن از لثه بیرون زده است. گاهی این وضعیت موقتی است و دندان به تدریج کامل بیرون می زند و در برخی موارد اگر اقدامی صورت نگیرد این وضعیت ماندگار خواهد بود. چرا دندان عفونت می کند؟ پری کرونیت در اثر رشد بیش از حد باکتریهای موجود در دهان اتفاق می افتد. هنگامی که باکتریها در نواحی دور از دسترس مسواک در دهان تجمع می یابند و تمیز نمی شوند، عفونت ایجاد می کنند. در مواردی که دندان عقل به صورت نیمه بیرون زده باشد، پناهگاه امنی برای باکتریها فراهم می کند و پلاک و باکتریهای تجمع یافته در جوار آن رشد و تکثیر می یابند. از آنجایی که اغلب، تعادل ظریفی بین باکتریها و مکانیسم دفاعی بدن در مقابل آنها وجود دارد، در صورتی که عاملی باعث بر هم زدن این تعادل شود (از جمله بیماریها، جراحات، افزایش شمار باکتریها یا تغذیه رسانی به باکتریها) عفونت ایجاد می شود.

مقایسه عفونت گذرا و ماندگار در دندان مادامی که دندان نیمه بیرون زده بماند و تمیز کردن کامل آن امکان پذیر نباشد، فرد دوره های پری کرونیت مکرر را تجربه می کند. عفونت گذرای دندان: در مواردی که دندان در مرحله بیرون زدن باشد و نیمه بیرون زدگی آن موقتی باشد، مشکل عفونت اطراف آن نیز گذرا خواهد بود. هنگامی که دندان کامل از لثه بیرون بزند می توان آن را با مسواک و نخ دندان کامل تمیز کرد و اجازه تجمع به باکتریها نداد، بنابراین دیگر عفونتی اتفاق نمی افتد. عفونت ماندگار دندان: در مواردی که دندان نیمه بیرون زده یا نهفته (کاملا در زیر لثه مانده) باشد، عفونتهای مکرر در اطراف آن اتفاق می افتد. در فرایند بیرون زدن دندان که به بافتهای لثه فشار وارد می شود، یکپارچگی کیسه رشد دندان از بین می رود و باکتریهای دهان به سهولت وارد این فضا می شوند و آن را اشغال می کنند. متاسفانه هیچ راهی وجود ندارد که بتوان به شکل موثر و مناسبی این فضا را تمیز کرد. به همین علت به مرور زمان فعالیت باکتریها منجر به عفونت فعال می شود که به بافتهای مجاور دندان عقل گسترش می یابد.

 

علائم و نشانه های عفونت اطراف دندان چیست؟ علائم عفونت دندان به صورت زیر است: – قرمزی، حساسیت به لمس و تورم بافتهای لثه ای که دندان عقل را احاطه کرده اند. – تورم ممکن است به صورت و گردن گسترش پیدا کند و باز کردن دهان برای فرد مشکل شود. – درد متوسط تا شدید، بوی بد دهان و حتی طعم تلخ در دهان (که از ناحیه عفونی نشات گرفته است) ممکن است تجربه شود. عواقب جدی و خطرناک پری کرونیت به علت آناتونی این ناحیه امکان دارد عفونت بافتهای نرم احاطه کننده دندان عقل پایین به سرعت گسترش یافته و به نواحی گلو و گردن برسد. در این صورت ممکن است تنفس و بلع فرد دچار مشکل شود بنابراین موقعیتی خطرناک و تهدید کننده ی جان به وجود بیاید. این موارد نیاز به بستری شدن و احتمالا جراحی برای تخلیه عفونت دارند. به همین علت در صورتی که متوجه علائم پری کرونیت شدید، باید فورا به دندانپزشک مراجعه کنید. درمان عفونت دندان عقل ابتدا وضعیت دندان ارزیابی می شود. در بیشتر موارد درمان عفونت اطراف دندان عقل به صورت زیر است: – با تراشیدن یا شستشو میزان باکتریهای ناحیه عفونی کاهش می یابد و ذرات محبوس شده در این ناحیه تا حد ممکن خارج می شود. – داروهای آنتی بیوتیک خوراکی تجویز می شود. معمولا 24 ساعت طول می کشد تا تاثیر داروها شروع شود. – دهان شویه ضد باکتری (غالبا کلرهگزیدین) تجویز می شود تا ناحیه عفونی را تمیز کرده و حجم باکتریها را کاهش دهید. – در صورت دسترسی به ناحیه عفونی، روشهایی به شما آموزش داده می شود که فضای بین دندان و لثه را خوب شستشو دهید (معمولا از سرنگ شستشو استفاده می شود). در صورتی که کار به کشیدن دندان عقل رسیده باشد، دندانپزشک باید منتظر بماند تا عفونت ناحیه آلوده برطرف شود تا بتواند کار کشیدن دندان عقل را انجام دهد. در موارد معمولی در زمانی که آنتی بیوتیک خوراکی مصرف می شود و ضد عفونی با شستشو صورت می گیرد، حداقل یک هفته طول می کشد تا عفونت برطرف شده و آماده کشیدن دندان عقل شوید. احتمال ابتلا به پری کرونیت چقدر است؟ فریدمن در سال 2007 در بازبینی از مقالات منتشر شده نتیجه گیری کرد نرخ بروز پری کرونیت مربوط به دندان عقل 6 تا 10 درصد است. تحقیقات مختلف بیان داشته اند پری کرونیت علت اصلی نیاز به کشیدن دندان عقل است. برخی مطالعات میزان آن را 40 تا 59 درصد از موارد عنوان کرده اند. همان طور که پیش تر گفته شد تجربه یک دوره پری کرونیت به معنی نیاز به کشیدن دندان نیست بلکه وضعیت دندان باید توسط دندانپزشک کاملا ارزیابی شود. دندان عقل نیز همانند سایر دندانها حتی اگر در نهایت کامل از لثه بیرون بزند و نیمه نهفته نباشد، باز هم مدتی طول می کشد تا مرحله از نیمه بیرون زدن به مرحله بیرون زدن کامل برسد. بنابراین در این زمان ممکن است به پری کرونیت گذرا مبتلا شوید. هنگامی که دندانپزشک وضعیت دهان بیماری که پری کرونیت دارد را بررسی می کند مشخص می کند آیا وضعیت نیمه بیرون زدگی دندان گذرا است یا ماندگار. در صورت موقتی و گذرا بودن این مرحله، دندانپزشک وضعیت کنونی بیمار را کنترل می کند (با تجویز آنتی بیوتیک، دهان شویه و روشهای دیگر) تا به مرور دندان کامل بیرون بزند و دوره های پری کرونیت متوقف شود. در حالتی که این وضعیت ماندگار باشد خطر بازگشت عفونت همیشه وجود دارد بنابراین دندان عقل باید کشیده شود.

https://www.animated-teeth.com/wisdom_teeth/t2-wisdom-tooth-infections.htm

دکتر مرتضی عشاق دانشیار و متخصص ارتودنسی، رتبه اول دانشجویان دانشکده دندانپزشکی شهید بهشتی. رتبه اول بورد تخصصی ارتودنسی در کشور.

ممنون. توضیحات کامل و کارآمد بود.


تصویر امنیتی

Your browser does not support the video tag.

آیا می دانید اندازه دندانهای دائمی‌ ممکن است نسبت به اندازه فک خیلی بزرگ یا کوچک باشند؟ به عنوان مثال، اگر کودکی فک کوچک را از مادر و دندانهای بزرگ را از پدر به ارث برده باشد، دندانها در فک جا نمی‌‌شوند. آیا می دانید براساس پژوهشی که در نوجوانان 13-8 ساله ایرانی انجام شد، اصلی ترین علت ایجاد کننده ناهنجاری فکی، عقب بودن و کوچکی اندازه فک پایین می‌باشد؟

اطلاعات بیشتر

آیا دستگاههای ارتودنسی موجب درد و ناراحتی می شوند؟

درمانهای ارتودنسی دردی مانند درد تزریق ندارند بلکه فقط برای یک تا دو روز بعد از هر ویزیت، دندانها کمی حساس می شوند. به مرور که درمان ارتودنسی پیش می رود از این حساسیت نیز کاسته می شود. در مواردی که این حساسیت در 2-1 روز اول آزار دهنده باشد می توان از استامینوفن استفاده نمود. هر چند در این موارد اگر دارویی نیز مصرف نشود پس از سپری شدن 2-1 روز این حساسیت خود به خود برطرف می شود.

اطلاعات بیشتر

  

آمار سایت:
امروز: 27 نفر – دیروز: 120 نفر – این هفته: 593 نفر – این ماه: 593 نفر – کل بازدید: 700886

به نظر میرسد صفحه ی مورد نظر شما موجود نیست. احتمالا با توجه به تغییرات و بروز رسانی سایت لینک مورد نظر شما به یکی از لینک های زیر تغییر نام پیدا کرده است. لطفا روی لینک مورد نظر خود کلیک کنید و مطالب را از آنجا دنبال کنید.

 

درمان عفونت دندان عقل نهفته

آدرس: تهران – فلکه دوم صادقیه ،بلوار فردوس شرق ،نرسیده به اتوبان ستاری، بین ستاری و ابراهیمی ،پلاک 428 ،ساختمان بلوط، واحد 36

مختصات روی نقشه :

تلفن : 02144051472 – 02144039772 – 09109250257

سیاست حفظ حریم خصوصی | شرایط استفاده از خدمات و مطالب سایت | تماس با دکتر سپهریان | درباره دکتر سپهریان






درمان عفونت دندان عقل نهفته


گاهی وقتی دندانپزشک عکس بزرگ دندان شما را نگاه می‌‌کند، به شما می‌‌گوید که دندان عقل نهفته دارید و یا یک دندان نیش در سقف دهان شما نهفته است.

در این شرایط می‌‌دانید که باید با این دندان نهفته چه کنید؟

آیا هر دندان نهفته‌ای را باید از دهان خارج کرد و دور انداخت؟

تا به حال فکر کرده‌اید که می‌‌توان دندان‌های نهفته را به کمک ارتودنسی به قوس دندانی آورد؟

 

دندان نهفته دندانی است که به علت ممانعت دندان‌های مجاور، تنگی فک و کمبود فضای لازم، ‌تراکم و سفتی بیش از حد استخوان در زمان معین و خاص خود رویش نیافته و ممکن است روی آن پوشیده از استخوان یا مخاط یا هر دو باشد.

 

اکثر دندان‌های نهفته به‌ترتیب اهمیت شامل دندان‌های عقل، دندان‌های نیش و دندان‌های آسیاب کوچک هستند.

 

اغلب دندان‌های عقل از آنجایی که آخرین دندان‌های بزرگسالی هستند که رویش می‌یابند، با کمبود فضا در قوس فکی مواجهه می‌شوند و نهفته می‌مانند.

 

متخصصان توصیه می کنند که دندان های نهفته باید پس از تشخیص، هر چه سریع تر خارج شوند و یا در صورت امکان از طریق روش های ارتودنسی به قوس دندانی هدایت گردند.

 

ضرورت اقدام سریع برای خارج کردن دندان‌های نهفته به این دلیل است که با افزایش سن احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی و ریوی، فشار خون، بیماری قند، بیماری‌های سیستم ایمنی، فک جوش شدن، عدم انعطاف کافی استخوان فک و روند کند ‌ترمیم استخوان و مخاط، خارج کردن این دندان‌ها را پیچیده و حتی غیر ممکن می کند.

با افزایش سن، جراحی دندان های نهفته دشوارتر شده و با عوارضی همراه خواهد بود.


در صورت عدم امکان هدایت دندان نهفته به جایگاه اصلی آن در قوس دندانی، خارج کردن آن ضروری است، زیرا می تواند موجب عفونت، ایجاد کیست، تومور، صدمه و بی نظمی در دندان‌های مجاور و خطر شکستگی استخوان فک در مواجهه با ضربات شود.


 

برای پیشگیری از نهفتگی دندان، تشخیص به موقع این اختلال و خارج کردن دندان نهفته باید به صورت منظم و از دوران کودکی تحت نظر دندانپزشک باشد.

 

چرا باید به داد دندان‌ نهفته رسید؟

دندان های نیش بالا معمولا در سن 13 تا 14 سالگی باید رویش پیدا کنند.

میانگین سنی رویش دندان‌های عقل نیز سن 20 سالگی می‌باشد و باید تا سن 25 سالگی رویش آنها پایان یافته باشد.

چنانچه دندان های نیش و عقل در این سنین رویش پیدا نکنند، احتمال نهفته بودن این دندان ها در لثه وجود دارد و فرد باید برای آگاهی از وجود دندان نهفته به پزشک مراجعه کند.

 

دندان نهفته از طریق معاینات رادیو گرافیکی و کلینیکی قابل تشخیص است.

اگر دندان عقل در فک نهفته باقی بماند و خارج نشود، ممکن است مشکلات زیادی برای فرد به وجود آورد.

 

دندان های نهفته از طریق جراحی و خارج کردن دندان قابل درمان است.  

فراموش نکنید که دندان عقل پس از 20 سالگی خیلی کمتر امکان رویش خواهد داشت، پس اگر تا این سن رویش پیدا نکرده بود باید به فکر جراحی آن باشید. جراحی دندان‌های عقل در این زمان به علت جوانی بیمار همراه با ‌ترمیم سریع خواهد بود.

بهترین سن برای خارج کردن دندان های نهفته 20 تا 25 سالگی است. با بالا رفتن سن، جراحی استخوان فک سخت تر است و التیام زخم ناشی از جراحی هم به مراتب طولانی تر می شود.

 

در سنین بالای 40 سال که دندان به طور کامل در داخل استخوان نهفته و از لحاظ رادیو گرافیکی و کلینیکی عارضه ای برای فرد درپی نداشته باشد، در این گونه مواقع نیاز به جراحی نیست و فرد تنها باید سالی یک مرتبه برای چکاب به دندانپزشکی مراجعه کند. درمان عفونت دندان عقل نهفته

 

ممکن است دندان عقل در برخی افراد هیچ گاه تشکیل نشود، ولی فرد برای اطمینان از وجود یا نبود آن باید به پزشک مراجعه کند.

 

دندان نیش خوابیده در فک

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که برای رادیوگرافی معمولی به دندانپزشکی رفته باشید، ولی با کمال تعجب متوجه شده باشید که یکی از دندان‌های نیش‌تان در فک‌تان نهفته است. این دندان‌ها معمولا در سقف دهان نهفته می‌‌مانند و این باعث می‌‌شود که شما در یک طرف یک دندان نیش نداشته باشید.

 

طبق توصیه انجمن ارتودنتیست‌های آمریکا، بهتر است کودکان از سن حدود 6 سالگی، تحت مشاوره و نظر ارتودنتیست باشند تا در مورد مشکلات فکی و دندانی آنها را راهنمایی کنند. در این سنین معمولاً درمان ارتودنسی انجام نمی‌شود، اما بررسی وضع دندان‌های شیری و رشد فک‌ها می‌تواند از برخی ناهنجاری‌ها پیشگیری کند یا مشکلات را کاهش دهد.


اگر در زمان مناسب دندان نیش شیری فک بالا نیفتد، یا دندان شیری مجاور آن به دلیل پوسیدگی زودتر از زمان طبیعی بیفتد، سیر رویش دندان‌های نیش دایمی ممکن است تغییر کند و به طرف سقف دهان حرکت کند و در کام نهفته شود.


این موارد، درمان‌های مشکل‌تر و طولانی‌تری نیاز خواهد داشت. حال اگر کودک در زمان مناسب تحت مشاوره قرار بگیرد و ‌ترمیم شیری‌ها یا خارج کردن به موقع آنها تجویز شود، بسیاری از این گونه مشکلات روی نخواهد داد. رشد و تکامل دندان دایمی در کودکی در داخل استخوان فک روی می‌دهد. بنابراین عوامل تغذیه‌ایی در دوران کودکی همان‌طور که بر رشد عمومی بدن اثر دارد، بر رشد و تکامل دندانی نیز اثر می‌گذارد.

 

بیرون کشیدن دندان خوابیده در فک

اگر شما چنین دندان خوابیده در فکی داشته باشید نباید چندان نگران شوید چون دندانپزشکان می‌‌توانند به شما کمک کنند تا این دندان را به قوس دندانی‌تان باز گردانید. برای این کار شما به همکاری متخصص جراحی فک و دهان و صورت و متخصص ارتودنسی نیاز دارید. در مرحله نخست یک رادیوگرافی بزرگ از هر دو فک شما تهیه می‌‌شود تا موقعیت دقیق دندان نهفته نیش در آن تعیین شود.

 

این دندان‌ها معمولا در کام و یا در زیر لپ شما نهفته هستند در این مرحله جراح فک و صورت سر این دندان را در دهان شما باز می‌‌کند و در مرحله بعد به این دندان سیم‌ها و براکت‌های ارتودنسی بسته می‌‌شوند تا با استفاده از نیروهای ارتودنسی دندان بیرون کشیده شده و در قوس دندان‌های شما قرار بگیرد.

 

این درمان چند ماه طول خواهد کشید، ولی در نهایت شما مهم‌ترین دندان فکتان را که قوی‌ترین دندان در میان دندان‌هاست و وجود آن برای گاز زدن غذا‌ها و نیز زیبایی صورت و لبخند ضروری است، در فک‌تان خواهید داشت.

 

دندان نهفته چه خطراتی دارد؟

1- بروز بیماری‌های لثه

2- تحلیل استخوان در دندان‌های مجاور دندان نهفته

3- پوسیدگی دندان‌های مجاور

4- عدم امکان پر کردن دندان‌های مجاور

5- تحلیل ریشه دندان مجاور به علت فشار دندان نهفته

6- مزاحمت دندان نهفته برای روکش‌ها یا بریج یا حتی دست دندان

7- پیدایش کیست‌ها یا تومورها که درمان آنها گاهی با برداشتن قسمتی از استخوان فک همراه خواهد بود

8- دردهای عصبی صورت

9- شکستگی فک پایین در ناحیه دندان نهفته در اثر ضربه به فک پایین، به دلیل کمبود استقامت استخوان

10- چرخش دندان‌های مجاور

11- نامرتب شدن دندان‌ها

12- بیماری‌های مفصل گیجگاهی–‌فکی و صداهای ناشی از آن

فرآوری: نیره ولدخانی

بخش سلامت تبیان


منبع:

باشگاه خبرنگاران – دکتر مهدی امیدوار

سایت سیمرغ

هفته نامه سلامت – دکتر گلرخ ثریا

 

مطالب مرتبط:

با دندان نهفته چه باید کرد؟

مشکلات دندان عقل

کشیدن دندان عقل

چرا دندان عقل را باید کشید؟

بعد از جراحی دندان عقل باید…

آشنایی با انواع دندان ها

آبسه دندان را جدی بگیرید

درمان عفونت دندان عقل نهفته
درمان عفونت دندان عقل نهفته
9

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *