داروی گیاهی سیروز کبدی

خواص دارویی و گیاهی

مقدمه: سيروز مرحله نهايي ضايعات كبدي با علل مختلفي از جمله ويروس‌ها مي‌باشد كه بعضاً چندين سال بدون بروز هيچ‌گونه علامتي در بيمار فعال مي‌باشند. در حال حاضر روش‌هاي درماني مورد استفاده در بيماري‌هاي مزمن كبدي قطعي نيستند و دلايلي مانند گران بودن درمان‌هاي رايج، موثر نبودن در همه بيماران، احتمال عود بيماري بعد از قطع دارو، عوارض جانبي بعضاً شديد كه منجر به قطع دارو مي‌شود موجب شده است كه استفاده از گياهان دارويي توسط پزشكان و بيماران مورد توجه قرار بگيرد.هدف: عصاره بذر گياه دارويي خار‌مريم كه به سيلي‌مارين معروف است حاوي تركيبات فلاونوييدي با خواص محافظ كبدي است كه در طب سنتي به طور گسترده‌اي در درمان اختلالات كبدي تجويز مي‌شود. در اين طرح هدف بررسي تاثير عصاره بذر اين گياه دارويي در پيشگيري از پيشرفت سيروز كبدي در مقايسه با دارونما بود.روش تحقيق: در اين كارآزمايي باليني تاثير داروي گياهي سيلي‌مارين در مقايسه با دارونما روي 6 بيمار مبتلا به سيروز كبدي ناشي از هپاتيت B مزمن كه با روش‌هاي درماني رايج درمان مي‌شدند در طي مدت 12 ماه بررسي شد. بيماران دو گروه قبل و پس از 12 ماه تجويز دارو و دارونما از نظر ميزان بهبودي علايم باليني و شاخص ‌هاي سرولوژيكي از قبيل آسيت، معيار child-pugh ، ميزان بيلي‌روبين،‌ زمان پروترومبين، تعداد پلاكت‌ها و گلبول سفيد خون بررسي و با يكديگر مقايسه گرديدند.يافته‌ها: نتايج طرح حاكي از آن بود كه بيماراني كه به مدت 12 ماه داروي گياهي سيلي‌مارين مصرف نمودند به طور معني‌داري از وضعيت معيار child-pugh بهتر و كاهش آسيت بيشتري نسبت به زمان شروع و همچنين نسبت به گروه دارونما برخوردار بوده و همچنين كاهش معني‌داري در ميزان دو آنزيم كبدي آلانين آمينوترانسفراز و آسپارتات آمينوترانسفراز داشتند. ولي در ماركرهاي سرولوژي از قبيل ميزان بيلي‌روبين،‌ زمان پروترومبين، تعداد پلاكت‌ها و گلبول سفيد خون در زمان شروع و بعد از 12 ماه درمان و نسبت به گروه دارونما تفاوت معني‌داري مشاهده نشد. در گروه بيماران دارونما هيچ‌كدام از شاخص‌ها و ماركر‌هاي سرولوژي و باليني بيماران بعد از 12 ماه در مقايسه با قبل از شروع مطالعه تفاوت معني‌داري مشاهده نشد. نتيجه‌گيري: نتيجه كلي آنكه در اين تحقيق تجويز داروي گياهي سيلي‌مارين به بيماران مبتلا به هپاتيت مزمن به مدت 12 ماه موجب بهبودي علايم سيروز كبدي شد. تجويز طولاني مدت اين داروي گياهي به تعداد بيشتري از بيماران مبتلا به سيروز كبدي جهت بررسي تاثير آن بر مرگ و مير اين نوع بيماران پيشنهاد مي‌شود.

 

نسخه قابل چاپ

تهران، بزرگراه اشرفی اصفهانی، نرسیده به پل بزرگراه شهید همت، خیابان شهید قموشی، خیابان بهار، نبش کوچه چهارم، پلاک 1

کدپستی: 1461965381

تلفن و 442651 (9821+)

کارگاه های آموزشی

اخبار

JCR

پیوندهای مرتبط

درمان بیماری های کبد به کمک طب سنتی,این مقاله با دارو های گیاهی مناسب برای درمان کبد چرب، هپاتیت و سیروز کبدی آشنا می شوید.

 

کبد بزرگترین ارگان در بدن است و عملکردهای متعدد و متفاوتی را انجام می دهد. کبد، صفرا تولید می‌کند که برای هضم غذاها بالاخص چربی‌ها لازم است

 

کبد، سطح پروتئین، چربی و قند خون را تنظیم می‌کند. همچنین داروها را متابولیزه می‌نماید. این ارگان مواد زاید و سمی را که در طول روز در بدن تجمع می‌یابند با کمک کلیه ها از بدن دفع می‌کند.

 

به دلیل این همه عملکرد متعدد اگر به این ارگان مهم آسیبی برسد بسیاری از فعالیت های بدن دچار اشکال می‌شود.

 

از جمله متداول ترین بیماری‌های کبدی عبارتند از هپاتیت A، B،C، D، E، سیروز کبدی و کبد چرب. هر سه این بیماری ها از طریق درمان‌های طبیعی که در زیر می آیند، تا حدودی تسکین می یابند. البته در موارد بسیار پیشرفته شاید نیاز باشد تا عمل جراحی صورت گیرد.

 

در این مقاله سعی داریم تعدادی از درمان‌های طبیعی که بر پایه گیاهان دارویی است، را برای درمان یا پیشگیری از این بیماری‌های کبدی عنوان نماییم.

 

3 مرحله از بیماری‌ های کبدی عبارتند از:

1. کبد چرب

2. هپاتیت ( التهاب کبدی)

3. سیروز کبدی

 

اولین مرحله از بیماری کبدی: کبد چرب

کبد چرب اولین مرحله در تمام بیماری‌های کبدی است که به فرد هشدار می دهد تا از پیشرفت این بیماری جلوگیری کند.

 

این بیماری بسیار مرتبط با رژیم غذایی و شیوه زندگی است. کبد چرب در صورتی که درمان نشود می‌تواند فرد را به سیروز کبدی یا سرطان کبد مبتلا نماید. کبد چرب بیماری‌ای است که در طی آن کبد فرد در طی تجمع چربی بزرگ می‌شود.

 

اگر فرد بیش از مقدار توانایی کبد برای متابولیزه کردن چربی آن را مصرف نماید و یا بیش از حد از الکل استفاده کند، به این بیماری مبتلا می‌شود.

 

احتمال ابتلا به کبد چرب در افرا چاق یا دیابتی بسیار است. برای درمان این مشکل بهترین راه رعایت کردن رژیم غذایی درست و تغییر شیوه زندگی بر پایه افزایش فعالیت بدنی می‌باشد.

 

در زیر چند توصیه برای بره غذایی افراد مبتلا به کبد چرب ارائه می‌دهیم:

1. از کربوهیدرات‌های بد مانند محصولات تهیه شده از آرد و شکر تصفیه شده، نان سفید، شیرینی و سودا دوری کنید؛ زیرا این غلات تصفیه شده می‌توانند در بدن به تری گلیسریدها تبدیل شده و در کبد تجمع یابند.

 

2. از کربوهیدرات‌های سالم مانند غلات تصفیه نشده و محصولات تهیه شده از آرد کامل، میوه‌ها، سبزیجات، دانه ها و حبوبات استفاده نمایید.

 

3. از چربی‌های بد مانند چربی‌های اشباع و ترانس اجتناب نمایید. بنابراین چربی گوشت قرمز و گوشت مرغ، پوست مرغ، لبنیات پر چرب، کره، پنیر، بستنی و برای شما ممنوع می باشند.

 

همچنین از انواع غذاهای بسته بندی شده و شیرینی ها، کلوچه ها، کیک، کراکر، چیپس، مارگارین، غذاهای سرخ کردنی و شکلات ها اجتناب کنید.

 

زردچوبه و زیره از جمله ادویه‌هایی هستند که برای متوقف کردن کبد چرب توصیه می‌شوند. سعی کنید در تهیه غذاهای خود از این دو ادویه استفاده کنید

 

4. از چربی‌های مفید مانند چربی‌های تک اشباع نشده (MUFA) و چند اشباع نشده (PUFA) استفاده نمایید. چربی‌های تک اشباع نشده در روغن زیتون، روغن کانولا، روغن آفتابگردان، روغن بادام زمینی، روغن کنجد و . یافت می شوند.

 

چربی‌های چند اشباع نشده در روغن سویا، روغن ذرت، روغن آفتابگردان، روغن گردو، روغن کنجد، روغن تخمه کدو، روغن بذر کتان، روغن گلرنگ و ماهی‌های چرب مانند:

 

سالمون، ماکرل، ساردین و وجود دارند. البته در مصرف این روغن ها هم نباید زیاده روی کنید و جانب احتیاط را رعایت فرمایید.

 

5. از نمک و شکر کمتری در غذاهای خود استفاده نمایید. به جای نمک می‌توانید از لیمو ترش تازه یا سرکه استفاده کنید و به جای شکر، عسل ارگانیک مصرف نمایید.

 

6. زردچوبه و زیره از جمله ادویه‌هایی هستند که برای متوقف کردن کبد چرب توصیه می‌شوند. سعی کنید در تهیه غذاهای خود از این دو ادویه استفاده کنید.

 

درمان از طریق تغییر شیوه زندگی

1. اگر اضافه وزن دارید یا چاق هستید، وزن اضافه خود را از طریق رژیم غذایی و ورزش کاهش دهید.

 

2. به طور منظم ورزش کنید. ورزش علاوه بر کاهش وزن به کاهش بیماری کبد چرب و نیز بهبود سلامتی شما کمک بسیاری می‌کند. هر روز نیم ساعت ورزش کنید . بهترین ورزش ها برای کبد چرب آهسته دویدن و ایروبیک هستند.

 

دومین مرحله بیماری کبدی، هپاتیت

وقتی کبد شما دچار التهاب می‌شود، به هپاتیت دچار می‌شود. این التهاب می‌تواند ناشی از بیماری کبدی درمان نشده یا هپاتیت ویروسی باشد که به علت حمله ویروس‌ها به وجود می‌آید.

 

سومین مرحله بیماری کبدی، سیروز کبدی

سیروز کبدی وقتی پیش می‌آید که کبد به آهستگی عمل می‌کند. زیرا رگ‌های خونی که به سمت کبد می‌آیند و رگ‌هایی که از کبد خارج می‌شوند کاهش یافته است. کبد چرب درمان نشده می‌تواند فرد را به سیروز کبدی مبتلا نماید.

 

1.درمان با زیره و زنیان

1 قاشق چای‌خوری دانه زیره را با 1 قاشق چای‌خوری دانه زنیان و کمی سنگ نمک با هم مخلوط نموده و آسیاب کنید. دو بار در روز به صورت بخور در آب جوش ریخته و بخارات آن را استنشاق نمایید یا به صورت دمنوش مصرف نمایید.

 

2. ترکیب شیرین بیان و عسل

1 قاشق چای‌خوری شیرین بیان آسیاب شده را با 2 قاشق چای‌خوری عسل مخلوط نموده و هر روز از آن استفاده نمایید.

 

3. سیر درمانی

سیر یک فوق مغذی است که علاوه بر تصفیه کردن خون آن را از مواد سمی می‌زداید. هر روز صبح به صورت ناشتا 1-2 عدد سیر را پوست کنده و به صورت خام میل نمایید. همچنین در هر وعده غذایی از سیر استفاده نمایید.

 

4. ترکیب آب لیمو و دانه پاپایا

1قاشق چای‌خوری دانه پاپایا را له کنید تا عصاره آن خارج شود. این عصاره را با 2 قاشق چای‌خوری آب لیمو مخلوط نمایید و 2 بار در روز، برای مدت یک ماه مصرف کنید .

 

5. زیره در آبدوغ

1 قاشق چای‌خوری پودر زیره را به 1 لیوان آبدوغ (دوغی که پس از گرفتن کره آن به دست می‌آید) اضافه نمایید. آن را به خوبی مخلوط نموده و میل کنید. این نوشیدنی را هر روز مصرف کنید.

 

6. نوشیدنی هویج اسفناج

یک عدد هویج و چند برگ اسفناج را به خوبی شستشو دهید. آن ها را در آبمیوه گیری بریزید و آبگیری کنید. این نوشیدنی را هر روز مصرف کنید.

 

7. دمنوش خار مریم

دانه های خار مریم را با کمک هاون بکوبید. آب داغ روی آن بریزید و بگذارید برای 3 دقیقه دم بکشد. هر روز از این نوشیدنی میل کنید.

 

سخن آخر

کلید درمان، ورزش و رژیم غذایی سالم است. در هر مرحله ای از بیماری کبدی می توانید از این درمان‌ها استفاده نمایید. البته در صورت تشخیص بیماری توسط پزشک شاید نیاز به مصرف دارو نیز داشته باشید.

 

 

 

منبع:تبیان

 

 

 

بیماریهای کبدی از جمله بیماریهای مزمن هستند که می توان به خوبی آنها را با گیاهان دارویی درمان کرد.

اگرچه در برخی موارد نظیر سیروز کبدی و اقدامات فوق العاده سریع و روشهای درمانی تخصصی تحت نظر پزشک بایستی صورت بگیرد، اما در موارد مزمن که خطر زیادی سلامتی فرد را تهدید نمی کند نظیر کبد چرب و ضعف عملکرد کبد و با یک رژیم دارویی گیاهی می توان به درمان بیماری کبدی پرداخت.

در این مطلب، به گیاهانی اشاره شده است که توان تقویت عملکرد کبد و سم زدایی از کبد را دارند:

چریش: استفاده از چریش به صورت داخلی در موارد عفونت باکتریایی، قارچی و ویروسی، واکنش های آلرژیک مثل آسم، دیابت، مشکلات گوارشی مانند زخم معده و اختلالات کبدی مرسوم است. این داروی قوی و مؤثر معمولا بی خطر به نظر می رسد ولی بهتر است که برای مصرف داخلی آن بعد از مشورت با یک پزشک گیاهی اقدام نمایید. چریش اثر ضدبارداری و پیشگیری از آن را دارد و زنانی که قصد باردار شدن را دارند باید از مصرف آن اجتناب کنند.

لیمو: قسمتهای لیمو می تواند کاربرد درمانی داشته باشد. آب لیمو به عنوان یک نوشیدنی پاک کننده ی خوب و غنی از ویتامین C و فلاونوئیدهای آنتی اکسیدان باعث تحریک کتابولیسم کبدی و سم زدایی از بدن می شود. عمل لیمو بر روی کبد بدین معنی است که تمایل بدن را به واکنشهای آلرژیک کاهش داده و حذف مواد زاید از بدن را تحریک می کند.

زردچوبه: زردچوبه باعث عملکرد صحیح دستگاه گوارش فوقانی شده و در مقابله با عفونت و التهاب در معده و روده کوچک بسیار خوب عمل می کند. همزمان ترشح صفرا را تحریک کرده و از مسمومیت کبد نیز جلوگیری می کند.

آرتیشو (کنگر فرنگی): طبق گل آرتیشو یک سبزی خوشمزه است که همانند برگهای آن اثر تقویت کبد، هضم غذا و دفع سموم از بدن را دارد. با این حال آزمایشات پزشکی نشان داده است که مصرف برگها به تنهایی می تواند سطح کلسترول  خون را نیز کاهش دهد. تحقیقات اخیر نشان داده است که کنگر فرنگی یک گیاه مهم برای تقویت کبد و کلیه هاست و در نتیجه می تواند در شرایط مزمن مثل آرتریت، نقرس و بیماریهای کبدی به عنوان یک داروی سم زدا عمل نموده و مفید باشد.

شیرین بیان: تحقیقات در چین نشان داده است که شیرین بیان می تواند در سندروم تخمدان پلی کیستیک و بهبود نظم قاعدگی و باروری مؤثر باشد. این گیاه همچنین از کبد و بافتهای غشایی در معده و مسیرهای تنفسی حفاظت می کند. شیرین بیان داروی خوبی برای باز یافتن سلامتی و بهبود بعد از بیماری است.

ریوند چینی: ریوند یک ملین خوب و قدرتمند است که تأثیر مثبتی بر روی کبد، صفرا و روده ها به جای می گذارد. در دوز پایین به عنوان یک قابض برای کنترل اسهال عمل می کند و در دوز معمولی به عنوان یک ملین محرک شناخته می شود.

ماریتیغال (خارمریم): ماریتیغال یک دوست خوب و قدرتمند برای کبد است که از آن در برابر مسمومیت، آلودگی و آسیب های التهابی محافظت می کند و در 3 سال اخیر تحقیقات فراوانی بر روی آن صورت گرفته است. این گیاه بازسازی و احیای کبد را تحریک کرده و از فرآیندهای التهابی که در اثر عفونت ایجاد می شوند ممانعت می کند و سم زدایی از کبد را تسریع می کند.

قاصدک: ریشه های قاصدک دارای مواد تلخ اما نه خیلی شدید است و بر روی معده، کبد و لوز المعده تأثیر گذاشته و شیره های گوارشی از جمله صفرا را زیاد می کند و همچنین سطح قند خون را نیز ثابت نگه می دارد. ریشه سم زدایی از کبد را نیز تسریع می بخشد.

اين صفحه بيشتر از همه جالب بود[لبخند]

سلام استاد عزیز
ممنون از این که این صفحه مفید را مدیریت میکنید. در صورت امکان عکس داروها را هم اضافه کنید.
در پناه خدا

سلام فکر کنم‌کاسنی وشاه تره هم‌برای کبد مفید باشند

خوبه ولی به روز شود و تکمیل گردد

سلام من هپاتیت سی دارم میتونید کمکم بکنید

1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *