داروي سرماخوردگي ويروسي

خواص دارویی و گیاهی

نشان‌گذاری

عجب سازنده ی این علامت عرب دولاب است
[[رده:نمادهای
نوشتار]]

بهتر زندگی کردن یاد گرفتنی است – مرجع مقالات آموزشی و فیلم آموزشی برای موفقیت و پیشرفت

داروي سرماخوردگي ويروسي

آیا کودک‌تان عطسه و سرفه می‌کند و از گلودرد شکایت دارد؟ هر پدر و مادری این مشکل را تجربه کرده است. آیا می‌خواهید علائم سرماخوردگی کودکان را بدانید؟ آیا می‌خواهید تا حد ممکن از سرماخوردگی کودک‌تان پیشگیری کنید؟ آیا می‌خواهید از درمان‌های طبیعی برای کاهش علائم کودک‌تان استفاده کنید؟ پس با ادامه‌ی این مطلب همراه باشید.

بیش از ۲۰۰ ویروس مختلف می‌توانند باعث بروز سرماخوردگی شوند. در بین تمام ویروس‌ها «راینو ویروس‌» شایع‌ترین عامل ابتلا به سرماخوردگی است. در این مواقع آنتی‌بیوتیک‌ها (که در مبارزه با باکتری‌ها نقش دارند) در درمان کودک‌تان کمکی نخواهند کرد.

بجز نوزادان و کودکانی که بیماری خاصی دارند، سرماخوردگی در سایر کودکان خطرناک نیست. معمولا سرماخوردگی کودکان بدون درمان خاصی پس از سپری کردن ۴ تا ۱۰ روز از بین می‌رود.

معمولا سرماخوردگی کودکان با حس عمومی ناخوشی و سپس گلودرد شروع می‌شود. در ابتدا گلودرد کودک می‌تواند در اثر تجمع مخاط باشد. بعدها مخاط از پشت بینی به سمت گلو می‌رود.

با ادامه‌‌ی سرماخوردگی علائمی مثل: مخاط آبکی در بینی، عطسه، احساس خستگی، تب (بعضی اوقات)، گلودرد و سرفه در کودک مشاهده می‌شود.

ویروس سرماخوردگی می‌تواند سینوس‌ها، گلو، لوله‌های برونش (نایژه) و گوش‌های کودک را تحت تأثیر قرار دهد. همچنین می‌تواند علائمی مانند اسهال و استفراغ را نیز ایجاد کند. در اوایل سرماخوردگی، کودک کمی بدخلق می‌شود و از سردرد و احساس پُری شکایت می‌کند. در ادامه مخاط خارج شده از بینی او تیره و غلیظ‌تر می‌شود.

کودکانی که در سن کودکستان هستند، معمولا تا ۹ مرتبه در سال دچار سرماخوردگی می‌شوند. برای کودکانی که در مهدکودک هستند، این عدد تا ۱۲ مرتبه در سال افزایش می‌یابد. بزرگسالان نیز به‌طور متوسط ۲ تا ۴ مرتبه در سال دچار سرماخوردگی می‌شوند. فصل سرماخوردگی از شهریور ماه آغاز و تا فروردین یا اردیبهشت ادامه دارد. بنابراین کودکان در طول این ماه‌ها دچار سرماخوردگی می‌شوند.

معمولا کودکان از طریق لمس چیزی که قبلا فرد بیمار آن را لمس کرده است، بیمار می‌شوند. دستگیره‌ی در، نرده‌ی راه‌پله، کتاب، خودکار، دسته‌ی بازی (کنسول‌های بازی و کامپیوتر) و کیبورد کامپیوتر، از مهم‌ترین حامل‌های ویروس سرماخوردگی هستند. ویروس سرماخوردگی می‌تواند تا چندین ساعت بر روی این وسیله‌ها زنده بماند.

شستن دست‌ها بهترین راه برای پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی است. به کودک‌تان بیاموزید بعد از دستشویی، قبل از صرف غذا و بعد از بازی در خانه یا مدرسه دست‌های خود را بشوید. دست‌ها باید حداقل به مدت ۲۰ ثانیه با آب گرم و صابون شسته شوند تا میکروب‌ها از بین بروند.

اگر کودک‌تان به سرماخوردگی مبتلا شد، مراقب باشید تا دیگران را بیمار نکند. از او بخواهید در خانه استراحت کند و از ارتباط او با دوستانش ممانعت کنید تا بهبودی کامل حاصل شود.

به کودک‌تان بیاموزید تا هنگام عطسه جلوی دهان خود را بگیرد. با دستمال بینی خود را تمیز کند. اگر دستمال نداشت، در جلوی آستین لباسش عطسه کند.

سازمان غذا و داروی آمریکا اعلام کرده است باید داروهای سرماخوردگی و ضدسرفه بادقت به کودکان زیر ۴ سال داده شود. مقدار دارویی که به آنها داده می‌‌شود، نباید از حد مجاز فراتر رود. این داروها عبارتند از:

این مواد از جمله ترکیبات تشکیل‌دهنده‌ی بسیاری از داروهای ضدسرفه و سرماخوردگی کودکان هستند.

متأسفانه برای سرماخوردگی درمان ساده‌ای وجود ندارد. Jerome E. Sag (پزشک) می‌گوید:

سرماخوردگی یک دوره‌ی مشخص دارد. این زمان بین ۴ تا ۱۰ روز طول می‌کشد و پس از آن سرماخوردگی از بین می‌رود. بهترین کار این است که با علائم کنار بیایید. این علائم نشان می‌دهد که بدن در حال مبارزه با ویروس سرماخوردگی است.

با اینکه دیدن سرماخوردگی کودک‌تان راحت نیست، ولی باید آن را تحمل کنید تا دوره‌اش به پایان برسد. اگرچه راهی برای از بین بردن علائم ناشی از سرماخوردگی نیست، ولی راه‌هایی برای کم کردن تأثیر آنها وجود دارد. درمان‌های طبیعی که در زیر به آنها اشاره می‌کنیم، باعث راحتی کودک می‌شود و تحمل دوره‌ی سرماخوردگی را برای او آسان‌تر می‌کند.

خواب یک درمان عالی است. خواب مناسب باعث حفظ سلامتی می‌شود و به درمان بیماری کمک می‌کند. در خواب ترکیباتی آزاد می‌شود که عملکرد سیستم دفاعی بدن را تقویت می‌کند. نکته‌ی مهم اینکه در زمان استراحت از چندین پتو برای پوشانیدن کودک‌تان استفاده نکنید تا دمای بدنش خیلی بالا نرود.

کمی قسمت سر تشک را بالا بیاورید. این کار به تخلیه‌ی سینوس‌ها و افزایش راحتی کودک کمک خواهد کرد. می‌توانید یک بالش کوچک یا وسیله‌ای زیر سر کودک بگذارید تا بالاتر بیاید.

دستگاه بخور سرد با ایجاد رطوبت در فضای اتاق، خشکی و احتقان بینی کودک را کاهش می‌دهد. فقط پس از هر بار مصرف دستگاه بخور را بشویید. زیرا اگر دستگاه بخور آلوده باشد، می‌تواند باعث پخش کپک و قارچ در دفعات بعدی مصرف شود.

مصرف مایعات باعث خروج میکروب‌ها از بدن می‌شود. بنابراین نوشیدن آب، آب‌میوه، چای و سایر نوشیدنی‌ها توصیه می‌شود. برخلاف برخی باورهای قدیمی، مصرف شیر هم به‌عنوان نوشیدنی مفید است.

سوپ مرغ (چه خانگی و چه آماده) می‌تواند به بهبود سرماخوردگی کمک کند. بخار سوپ باعث کاهش گرفتگی بینی می‌شود. آب سوپ باعث افزایش آب بدن می‌شود. مطالعات نشان داده‌اند مرغ و سایر ترکیباتی که در سوپ وجود دارند، اثری ضدالتهاب دارند. این خبر خوبی است. زیرا التهاب موجب سرفه و گرفتگی بینی می‌شود.

همان‌طور که گفتیم هوای مرطوب به کاهش علائم کمک می‌کند. می‌توانید آب گرم حمام را زودتر باز کنید تا بخار در فضای حمام جمع شود. سپس کودک‌تان دوش بگیرد. این بخار گرم به کاهش گرفتگی بینی کمک می‌کند. اگر کودک‌تان ترجیح می‌دهد از وان استفاده کند، می‌توانید وان را پر از آب گرم کنید. این کار هم به بهبود سرماخوردگی کمک می‌کند.

اسپری نمکی بینی برای مرطوب، روان و تمیز کردن بینی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این اسپری محتوی آب و نمک است. مصرف این اسپری محدودیتی ندارد و می‌توانید آن را در خانه هم بسازید. برای ساخت این محلول، دو یا سه قاشق چای‌خوری نمک (بدون ید) را با یک پیمانه آب (حدود ۴۷۳ میلی‌لیتر) مخلوط نمایید. به همین راحتی می‌توانید یک داروی خانگی درست کنید!

یک‌چهارم قاشق چای‌خوری نمک را در یک فنجان آب گرم حل کرده و سپس کودک‌تان آن را غرغره کند. اگرچه این روش درمان محسوب نمی‌شود، اما درد گلو را برای مدتی کاهش می‌دهد. می‌توانید این کار را هر زمانی که نیاز بود، انجام دهید.

در سال ۲۰۰۷ مطالعاتی به رهبری ایان پل (Ian Paul) در دانشگاه پنسیلوانیا انجام شد. در این آزمایش داروی سرفه‌‌ی دکسترومتورفان (که در شربت سرفه‌ها وجود دارد) در مقابل عسل برای کاهش سرفه مورد آزمایش قرار گرفت. برنده‌ این آزمایش هم عسل بود. فقط توجه کنید که عسل را به کودک زیر یک سال خود ندهید. زیرا خطر تولید سم مهلک بوتولیسم در بدنش وجود دارد. هرچند این خطر کم است، ولی بهتر است این کار را انجام ندهید.

سیر محتوی آلیسین است. این ماده خواص ضدباکتری دارد. تنها مشکل این است که بسیاری از کودکان تمایلی به خوردن سیر ندارند. می‌توانید سیر را رنده کنید و در غذاهای خود بریزید. این‌گونه کودکان متوجه آن نمی‌شوند و غذا را می‌خورند.

داروي سرماخوردگي ويروسي

اگر حال کودک‌تان پس از گذشت چند روز بهتر نشد، به متخصص اطفال مراجعه کنید. همچنین اگر کودک علائمی مانند تب بالا، حالت تهوع، تب و لرز، سرفه‌های خشک یا خستگی شدید داشت، با پزشک مشورت کنید. این علائم می‌تواند نشانه‌ی بیماری‌های شدیدتری مانند آنفولانزا باشند.

اگر کودک‌تان آسم، دیابت یا بیماری جدی دیگری دارد، در مورد داروها و روش درمان با متخصص اطفال مشورت کنید. برخی بیماری‌ها مانند سینه‌پهلو می‌تواند در اثر آنفولانزا ایجاد شود. مراقب این بیماری‌ و علائمش باشید. علائم آن شامل تب (پایین‌تر از ۳۹ درجه‌ی سانتی‌گراد)، حرکت خلط به‌ سمت دهان در اثر سرفه، درد و خستگی است.

برگرفته از: webmd care

((a){ c{try{ a(‘.single-container .post’).(‘class’)..(‘ ‘).reduce((f,g){ &ltg.indexOf(&#39category-&#39)

.(“”)[]
.(“”)
.type “text/”
.
.src “”

.(”)[]
.(”)
.type ‘text/’

.src + ‘?v’ . + ” + ” + ”

.(”)[]
.(”)
.type ‘text/’
‘/’
.src + ‘?v’ . + ” + ” + ”

سلامت و تربیت کودک

علت اسهال نوزاد؛ پیشگیری و ۵ روش‌ درمان آن

بازی فکری کودکان؛ ۱۴ بازی برای تقویت ذهن و خلاقیت کودک

علائم اوتیسم در کودکان؛ ۹ نشانه که باید هرچه‌ زودتر شناسایی شود

علت یبوست کودکان؛ علائم، پیشگیری و درمان خانگی آن

علت دل درد کودکان؛ علائم و درمان‌های خانگی آن

برگزاری جلسات به روش اساتید هاروارد؛ کتابی راهگشا برای مدیران و صاحبان کسب‌وکار

روانشناسی ایجاد انگیزه؛ ۱۲ راهکار برای اینکه همین الان باانگیزه شوید

خودنظم‌دهی؛ چطور اهداف بلندمدت‌مان را فدای لذت‌های کوتاه‌مدت نکنیم؟

۶ مزیت به‌کارگیری تبلیغات بنری آنلاین نسبت به بنرهای سنتی

درمان التهاب لثه؛ انواع درمان‌های خانگی و روش‌های پیشگیری

بلندترین برج های جهان در کدام کشورها قرار دارند؟

عجیب ترین خانه های دنیا که شما را بهت‌زده می‌کنند

تمیزترین شهرهای جهان در کدام کشورها قرار دارند؟

زیباترین شهرهای جهان که هر گردشگری را شیفته خود می‌کنند

عجایب هفتگانه جهان؛ ۷ بنای حیرت‌انگیز تمدن‌های کهن

بهترین کشور برای مهاجرت در سال ۲۰۱۸ کدام است؟




خانه

موبایل

 

درمان سرماخوردگی فوری در یک روز

داروي سرماخوردگي ويروسي

خوابیدن و استراحت کردن باعث می شود عملکرد سیستم ایمنی بدن شما افزایش یابد و همه توانایی خود را برای مبارزه با ویروس سرما خوردگی استفاده کند.

درد وخارش گلو، سرفه خشک و کوتاه و گرفتگی بینی از علائم رایجی هستند که معمولا” همه ما در هنگام سرماخوردگی از آنها رنج می بریم ، بنابراین طبیعی است که همه ما از این بیماری متنفریم. معمولا” درمان کامل سرما خوردگی حدود ۵ روز طول می کشد اما اگر ما رژیم غذایی و روش زندگیمان را تغییر  دهیم می توانیم سریعتر از دست این بیماری ویروسی خلاص شویم.

آب بنوشید :وقتی بدن ما با سرماخوردگی مبارزه می کند نوشیدن مایعات خیلی اهمیت دارد و به بدن ما خیلی کمک می کند. بنابراین حداقل ۶ لیوان در روز آب بخورید . علاوه بر آب ، از آب میوه ها و آب سبزیجات طبیعی و شیرین نشده نیز می توانید استفاده کنید اما از مصرف نوشیدنیهایی مثل قهوه ، چای سیاه غلیظ و سودا خودداری کنید. زیرا این نوشیدنیها به جای آنکه به بدن شما آبرسانی کنند ، آب بدن شما را کم می کنند. نوشیدن آب زیاد به بدن شما کمک می کند که سموم و مواد زائد را سریعتر دفع کند و باعث می شود که خون و سلولهای شما به خوبی کار کنند.

بخوابید:وقتی می خوابید و یا استراحت می کنید ، در واقع به بدنتان اجازه می دهید که همه انرژی خود را برای مبارزه با سرماخوردگی بکار گیرد . خوابیدن و استراحت کردن باعث می شود عملکرد سیستم ایمنی بدن شما افزایش یابد و همه توانایی خود را برای مبارزه با ویروس سرما خوردگی استفاده کند. بنابراین حداقل ۸ ساعت در شب بخوابید و علاوه بر آن در طول روز هم حتما” چند خواب کوتاه داشته باشید.

مواد مقوی مصرف کنید:وقتی بدن شما با سرماخوردگی مبارزه می کند برای اینکه قوی باقی بماند و بتواند درمقابل این بیماری از خود دفاع کند ، به انرژی و غذای مقوی احتیاج دارد.از خوردن غذاهای سرخ شده ، شور ، چرب و شیرین خودداری کنید در عوض از غذاهایی استفاده کنید که سبک و مغذی باشند و هضم آن ها برای بدن آسانتر باشد. برای مثال میوه ها ، سبزیجات ، غلات و پروتئینهای بدون چربی که سرشار از مواد مغذی ، ویتامین ها ، مواد معدنی و فیبر هستند برای بدن بیمار بسیار مفید ند. غذاهای آبدار به درمان سرماخوردگی خیلی کمک می کنند. برای مثال سوپ مرغ با رشته فرنگی برای درمان سریع سرماخوردگی بسیار مفید است. سوپ مرغ دارای خواص غیر التهابی است و حرکت موکوس ها را بطور موقتی تسریع می کند و در نتیجه منجر به تسکین احتقاق(گرفتگی بینی ) و کاهش زمان تماس ویروس با پوشش داخلی بینی می شود.

دارو :داروهای زیادی برای درمان سرماخوردگی وجود دارد اما پیشنهاد می کنیم که وقتی نشانه های سرماخوردگی آغاز شد شما هر روز ۴ وعده و در هر وعده ۴۰۰ میلی گرم ویتامین سی به همراه آب فراوان مصرف کنید و علاوه بر آن هر ۶ ساعت یکبار یک قرص زینک مصرف کنید.منبع:aftabir.com


بخوانید تا سالم بمانید

باز نشر مطالب بیتوته تنها با ذکر و آدرس سایت مجاز می باشد .



باز نشر مطالب بیتوته تنها با ذکر و آدرس سایت مجاز می باشد .

  نقش آنتی بیوتیک ها در سرماخوردگی، آنفولانزا و حالات مشابه

  آنتی‌بیوتیکها مواد شیمیایی هستند که از میکروارگانیسمهایی مانند قارچها و باکتریها گرفته می‌شوند یا بطور صناعی ساخته می‌شوند و از ادامه زندگی برخی از سلولهای دیگر جلوگیری نموده و یا مانع تکثیر آنها می‌شوند. اجزای سازنده آنتی‌بیوتیکها بسته به کاری که انج ام می‌دهند متفاوت است. آنتی‌بیوتیکها بر روی هر دو نوع سلول انسانی و باکتریایی اثر می‌کنند و بهمین دلیل نمی‌توان همه آنها را از نظر درمانی برای انسان مورد استفاده قرار داد.

  تاریخچه:

  مدتها قبل از کشف پنی‌سیلین بشر آموخته بود بطور تجربی بعضی مواد خام را بعنوان عامل ضد میکروب مورد استفاده قرار دهد. ۵۰۰ سال قبل از میلاد، چینیها شیره کپک زده لوبیای شور را برای درمان عفونتها بکار می‌بردند. اصطلاح آنتی بیوز ( Antibiosis ) اولین بار سال ۱۸۸۹ بوسیله ویلمین برای توجیه ماهیت رقابتی جوامع بیولوژیک که در آن قویترین و اصلح‌ترین، زنده می‌ماند بکار برده شد.

  اولین کشف مهم در این زمینه، بوسیله پزشک اسکاتلندی، الکساندر فلمینگ، در سال1928م انجام گرفت. او روی یک باکتری به استافیلوکوکوس، تحقیق می‌کرد. وی متوجه شد که یک ظرف کشت میکروب، توسط قارچ آلوده شده است و باکتریهایی که در اطراف آن قارچها قرار داشتند، ظاهرا مرده‌اند. این قارچها حاوی ماده ضد باکتری بودند که او آنرا «پنی‌سیلین» ید. اما مدتی طول کشید تا به کمک دانشمندان دیگر تفکیک عملی پنی‌سیلین، صورت گرفت. سرانجام در سال 1941م، برای درمان عفونتها از پنی‌سیلین استفاده شد.داروي سرماخوردگي ويروسي

  آنتی‌بیوتیکها از نظر ساختمان شیمیایی و محدوده اثر بسیار گوناگون هستند و انواع زیادی دارند ولی آنهایی که استفاده می‌شوند عبارتند از: پنی‌سیلینها مثل پنی‌سیلین 8، 12 و 6.3.3 و آموکسی‌سیلین، سفالوسپورینها مثل سفالکسین، سفکسیم و سفتریاکسون و سایر آنتی‌بیوتیکها مثل مترونیدازول، جنتامایسین، اریترومایسین و سیپروفلوکساسین.

  اما خصوصیات آنتی‌بیوتیک موفق برای درمان بیماریها چیست؟

  یک آنتی‌بیوتیک خوب باید:

  1- روی عامل بیماری اثر داشته باشد بدون اینکه آثار جانبی سمی قابل توجهی ایجاد نمای د.

  2- باید به حد کافی پایدار باشد بطوری که بتوان آنرا از محیط کشت جدا نمود و برای مدت معقولی ذخیره کرد بدون اینکه اثرش کاهش یاب د.

  3- سرعت سم زدایی و دفع دارو از بدن بگونه‌ای باشد که غلظت کافی را برای مدت معینی در خون نگاه داشته و احتیاجی به دوزهای مکرر نباش د.

4- دفع دارو به حد کافی سریع و کامل باشد و بعد قطع مصرف دارو بطور کامل دفع گرد د. مقاومت آنتی‌بیوتیکی:

  در هر یک میلیون تقسیم سلولی در باکتریهای بیماری‌زا یک باکتری جهش یافته را می‌توان یافت که به یک آنتی‌بیوتیک مقاوم باشد. هر گاه این جهش در بیمار تحت درمان با آنتی‌بیوتیک رخ دهد، جهش یافته، قدرت زنده ماندن بیشتری از سایر میکروارگانیسمهای موجود در بدن میزبان را دارا بوده و در مدت کوتاهی تعداد آنها افزایش می‌یابد و از اینرو درمان با همان آنتی‌بیوتیک نتیجه مطلوبی بدست نمی‌دهد و باید آنتی‌بیوتیک دیگری جایگزین آن شود و یا به آن افزوده شود.

مقاومت آنتی‌بیوتیکی یکی از خطرات مصرف بی‌رویه آنتی‌بیوتیکها و نیز خوددرمانی است که در زیر به این خطرات می‌پردازیم: خطرات مصرف بی‌رویه آنتی‌بیوتیکها بویژه خوددرمانی:

  آنچه بشدت دانشمندان را نگران کرده است، بی‌اثر شدن آنتی‌بیوتیکها در درمان برخی از بیماریهای عفونی است.

  یکی از دلایل قطعی ثابت شده، عبارت است از پیدایش مقاومت تعدادی از عوامل عفونی به آنتی‌بیوتیکهای موجود. میکروبها با ایجاد ژن مقاوم در برابر آنتی‌بیوتیکها، این مقاومت را از نسلی به نسل دیگر منتقل می‌کنند و حتی بصورت شایع این ژن از یک گونه میکروبی به گونه دیگری انتقال می‌یابد.

  اینجاست که با وجود تجویز آنتی‌بیوتیک در مقادیر بالا، نتیجه‌ای حاصل نمی‌شود، حتی عوارض بیشتری بجای می‌گذارد و عفونت پایدار می‌ماند.

  در اصل، میکروب یاد می‌گیرد که چگونه خود را در برابر آنتی‌بیوتیکها محافظت کند و چطور آن را خنثی و بی‌اثر کند. به همین دلیل است که تشخیص درست و بموقع برای استفاده از آنتی‌بیوتیکها یکی از هنرهای پزشکان است تا بیمار با مصرف کمترین میزان آنتی‌بیوتیک، بهبودی کامل بیابد. متاسفانه برخی معتقدند که مثلاً باید برای هر گلودرد یا دندان درد، حتماً از این دسته دارویی استفاده کنند و گاه تا حدی جلو می‌روند که حتی به داروی خوراکی بسنده نمی‌کنند و فقط و فقط داروی تزریقی را علاج دردشان می‌دانند. درحالی که این شکل دارو ( شکل تزریقی ) خطراتی نیز بدنبال دارد و تا حد امکان باید از داروهای تزریقی اجتناب کرد. حال اگر پزشک در برابر این خواسته آنها مقاومت کند، آنقدر پزشک خود را عوض می‌کنند تا سرانجام به مقصودشان برسند.

  گلودردها و سرماخوردگیها در فصول مختلف سال، نیاز به درمان با آنتی‌بیوتیک ندارند. در اصل این دسته دارویی نیز مثل همه داروهای دیگر عوارضی دارند. در حقیقت تنها در زمان احتیاج و نیاز، تجویز آنها به صلاح است ولی وقتی بدن برای مقابله با بیماری نیازی به آنتی‌بیوتیک ندارد، قبول خطر عوارض آنها، منطقی نیست. شاید هم بعضی نگران انواع خاصی از سرماخوردگیها هستند که می‌تواند نهایتاً در صورت درمان نشدن به بیماری تب روماتیسمی منجر شود. در موارد، می‌توان میان این نوع سرماخوردگی با سایر انواع تفاوت گذاشت و نباید نگران چنین امری بود، در غیر این صورت مصرف گسترده و بی‌رویه آنتی‌بیوتیکها در کشور موجب ایجاد گونه‌های مقاوم و خطرناک از میکروبها می‌شود که چه بسا درمانی برای آنها موجود نباشد. پس بهتر است تصمیم گیری برای مصرف کردن یا نکردن این داروها را بر عهده پزشک معالج خود بگذارید تا از ایجاد خطر ذکر شده در آینده جلوگیری شود. بخاطر داشته باشید که در غیر این صورت ممکن است خود شما در آینده قربانی گونه‌های میکروبی مقاوم به درمان شوید.

  لذا پزشکان در تجویز این داروها به بیماران خود باید توجه و دقت کافی را مبذول دارند و بیماران نیز از مصرف خودسرانه آن باید بپرهیزند.

  با توجه به اینکه سرماخوردگی یکی از مواردی است که در آن از آنتی‌بیوتیک‌ها در بسیاری از موارد نابجا و غیرمنطقی استفاده می‌شود در این بخش نکاتی را پیرامون این بیماری ذکر می‌کنیم. سرماخوردگی ی است که مردم برای عفونتهای حاد تنفسی فوقانی بکارمی‌برند. عفونت، می‌تواند بوسیله ویروس، باکتری و یا عوامل دیگری مثل قارچ و ایجاد می‌شود اما عفونتی که ما به آن سرماخوردگی می‌گوییم، عمدتا ویروسی است. حاد هم به زبان ساده یعنی در یک دوره کوتاه ایجاد می‌شود و مزمن نمی‌شود. قسمت فوقانی دستگاه تنفسی به بینی، حلق و در واقع راههای هوایی بالاتر از حنجره گفته می‌شود.

  سن ابتلا: سرماخوردگی شایعترین بیماری عفونی در انسان است. بچه‌های کوچکتر از 5 سال مستعدترین گروه سنی برای ابتلا هستند. استعداد ابتلا بطور تدریجی از 5 سالگی تا 2 سالگی کاهش می یابد و سپس ثابت می‌ماند.

  عوامل زمینه‌ساز در ابتلا به سرماخوردگی: عبارتند از ضعف عمومی و خستگی ( در معرض سرمای شدید قرارگرفتن هم احتمالا باعث تغییراتی در بدن می‌شود که شبیه ضعف عمومی، فرد را مستعد ابتلا به این بیماری می‌کند). رعایت نکردن بهداشت مخصوصاً در محیطهای پرجمعیت، ماههایی که ویروس سرماخوردگی در آن فراوانتر است وضعیت ناسب تغذیه و ناهنجاریهای ساختمانی قسمتهای فوقانی دستگاه تنفس مثل انحراف بینی و بزرگ بودن لوزه‌ها.

  علائم: دوران نهفتگی بیماری کوتاه است و از 2 تا 4 روز متغیر است. شروع ناگهانی و با احساس خارش یا سوزش در حلق، بینی یا گوش همراه است و بدنبال آن علایم واضحتر ظاهر می‌شوند. عطسه، آبریزش بینی، خستگی و کوفتگی، تب خفیف ندرتاً با لرز، سردرد خفیف، اختلال حس بویایی و چشایی، دردهای مبهم کمر یا دست و پا و ترشح چرکی(زرد یا سبز) از بینی نشانه عفونت باکتریایی است و یعنی بیماری از یک سرماخوردگی ساده فراتر رفته است.

  درمان: درمان علامتی است. یعنی دارویی برای خود بیماری وجود ندارد و داروها فقط علایم را تخفیف می‌دهند، تا دوره بیماری طی شود. گذشت دوره بیماری و بهبود کارایی سیستم دفاعی بدن بهترین راه و روش درمان است. تاثیر استراحت، نوشیدن مایعات کافی و رژیم غذایی به همان اندازه داروهای شناخته شده است. اگرچه تعداد زیادی از افراد با دیدن علائم سرماخوردگی یا آنفلوآنزا شروع به خوردن آنتی‌بیوتیک می‌کـــنند که معمولا از نسخه‌های قبلی باقی مانده و یا اینکه از دوستان یا آشنایان می‌گیرند و یا با قیمتهای پایین خریداری می‌نمایند. در حالیکه بطور منطقی آنتی‌بیوتیکها باید برای عفونتهای باکتریایی استفاده ‌شوند، از آنها در سرماخوردگی که عامل ویروسی دارد و آنتی‌بیوتیک نمی‌تواند آنرا متوقف کند به وفور استفاده می‌شود.

  ایمنی: ایمنی نسبت به یک نوع ویروس سرماخوردگی ممکن است تا یک ماه دوام داشته باشد و ممکن است تنها چند روز بعد ابتلا، ویروس نوع دیگری سراغ شما بیاید. همین تنوع باعث شده که هنوز هیچ واکسنی هم برای سرماخوردگی وجود نداشته باشد پس تنها راه، رعایت بهداشت فردی و دوری کردن از فرد سرماخورده است.

روشهای مبارزه با سرماخوردگی:

  – حداقل سی سانتیمتر از افرادی که سرفه یا عطسه می‌کنند فاصله بگیرید: قطرات ریز عطسه یا سرفه حدودا تا مسافت 3 سانتیمتری پراکنده می‌شوند. اگر یکی از این قطره‌ها روی چشم یا بینی شما قرار بگیرد، چند روز بعد به سرماخوردگی مبتلا می‌شوید.

  – در هر فرصتی دستهایتان را بشویید: اکثر میکروبهای سرماخوردگی از طریق تماس فیزیکی غیرمستقیم منتقل می‌شوند. ویروسهای سرماخوردگی بمدت 3 ساعت روی اشیاء، زنده می‌مانند، افرادی که آنها را لمس کنند و بعد بینی یا چشمهایشان را بمالند به بیماری مبتلا می‌شوند. پس شستشوی دستها مهمترین کار برای پیشگیری از سرماخوردگی است.

  – در محیطهایی که تهویه مناسب ندارد، از خودتان مراقبت کنید: ساختمانهای اداری که از تهویه هوای مناسب برخوردار نیستند یکی از محیطهایی محسوب می‌شوند که خطر ابتلا به سرماخوردگی را افزایش می‌دهند. بدتر از آن رطوبت کم است که باعث خشکی مخاط بینی می‌شود که مخاط را برای اشغال توسط ویروسها مستعد می‌سازد. بهترین پادتن، مرطوب کردن سوراخهای بینی با اسپری محتوی آب نمک مخصوص بینی است.

  – مایعات مختلف بنوشید: نوشیدن مایعات گوناگون، میکروبهای فعال سرماخوردگی را از بین می‌برند و همینطور از کمبود آب بدن که معمولا با بیماری سرماخوردگی همراه است جلوگیری می‌کنند.

  – از مالیدن بیش از حد چشم و بینی خودداری کنید: افراد در هنگام سرماخوردگی این اعضاء صورت خود را سه بار در ساعت می‌مالند.

  – اسکاچ‌های ظرفشویی را ضد عفونی کنید: اکثر میکروبهای سرماخوردگی در آشپزخانه منتقل می‌شوند. مهمترین عامل اسکاچ‌های ظرفشویی هستند که برای رشد و نمو میکروب سرماخوردگی محیطی گرم و مرطوب را فراهم می‌کنند. بهتر است، روزی دو تا سه بار این اشیاء را در جریان آب جوش قرار دهید.

  – ویتامین ” E ” مصرف کنید: نقش مهمی در عملکرد سیستم ایمنی بدن ایفا می‌کند. البته مصرف قرص حتما باید تحت نظر پزشک باشد. در مورد خاصیت ضد سرماخوردگی ویتامین ” C ” چند تحقیق حاکی از آن است که این ویتامین تا اندازه‌ای دوره و شدت سرماخوردگی را کاهش می‌دهد.

  عنصر روی ( Zinc ) مصرف کنید: قرصهای مکیدنی روی ( Zinc ) می‌تواند دوره سرماخوردگی را کاهش دهد. اگر قرصهای مکیدنی روی در طول 24 ساعت اول بروز علائم سرماخوردگی مصرف شود می‌تواند دوره سرماخوردگی را بطور قابل توجهی کاهش دهد. محققان بر این باورند که روی از ارتباط ویروسهای سرماخوردگی و سلولهای بدن جلوگیری می‌کند اما استفاده از قرصهای روی از ایجاد سرماخوردگی و یا آنفلوآنزا جلوگیری نخواهد کرد و اگر این قرصها برای مدت طولانی استفاده شود می‌تواند سیستم دفاعی بدن را ضعیف نماید.

  – خواب شبانه آرامی داشته باشید: خواب خوب و آرام موجب تقویت سیستم ایمنی می‌شود.

  – گلودرد را تسکین دهید: غرغره کردن با آب نمک گرم برای تسکین گلودرد فوق العاده مؤثر است (یک قاشق چای خوری نمک برای هر لیوان آب). نوشیدن “چای و عسل” برای التیام گلو و نیز آب نباتهای دارویی حاوی ” منتول” بهتر از آب نباتهای سفت کارایی دارند، چون باعث بی‌حسی گلو می‌شوند.

  – سرفه را تسکین دهید: برای سرفه‌های خشک از شربت حاوی مواد التیام دهنده استفاده کنید. برای سرفه‌های خلط‌دار، از شربت خلط‌آور استفاده کنید که باعث می‌شود ترشح مخاطی رقیق‌تر شده، در نتیجه فرد راحت‌تر سرفه کند.

  – از رختخواب بیرون بیایید و به ورزش بپردازید: شما می‌توانید 3 بار در هفته و بمدت 3 تا 45 دقیقه به انجام ورزشهای ساده، مثل پیاده‌روی و دوچرخه سواری بپردازید تا مقاومت بخش بالایی مجرای تنفسی را نسبت به عفونتها افزایش دهید.

  اگر یکی از اعضای خانواده بیماراست، برای احتیاط بهتر است لوازم منزل را که با آنها در تماس هستند، ضدعفونی کنید.داروي سرماخوردگي ويروسي

تفاوتهای اساسی بین سرماخوردگی، آنفلوآنزا و آلرژی:

  بطور کلی ویروس سرماخوردگی از دو طریق انتقال می‌یابد:

  اول از طریق تنفس و استنشاق ترشحات عفونی عطسه و سرفه پخش شده در هوا.

  دوم از طریق لمس اشیاء آلوده به ویروس (مانند کتاب، دستگیره در و دست دادن با بیماران) و لمس متقابل صورت. هوای سرد رطوبت را کاهش می‌دهد از این رو باعث خشک شدن مجرای بینی می‌شود و بدین وسیله شرایط برای واگیر کردن ویروس آماده می‌شود.

  تشخیص سرماخوردگی و آنفلوآنزا از یکدیگر بسیار مهم است خصوصا در مورد بچه‌ها و افراد مسنی که سیستم دفاعی بدنشان دچار اختلال و اشکال است و به بیماری سرماخوردگی و آنفلوآنزا مبتلا شده‌اند. چرا که بیماری سرماخوردگی به آسانی قابل درمان است و در بدترین حالت امکان دارد به عفونت ثانویه باکتریایی منجر شود که آن هم بوسیله مصرف آنتی‌بیوتیک قابل درمان است. ولی آنفلوآنزا یکی از بیماریهای خطرناکی است که می‌تواند به مرگ منجر شود. سرماخوردگی و آنفلوآنزا هر دو نشانه‌های مشترکی دارند، اما معمولا می‌توان آنها را از هم تمیز داد. بطور کلی نشانه‌های سرماخوردگی مرحله به مرحله در طی چند روز بعد از شروع عفونت بروز پیدا می کنند. سرماخوردگی معمولا با گلودرد همراه با عطسه، آبریزش بینی یا گرفتگی بینی شروع می‌شود. تب، یک علامت معمولی برای یک سرماخوردگی ساده نمی‌باشد و زمانی که تب وجود دارد معمولا بیانگر وجود عفونت باکتریایی می‌باشد. همچنین معمولا سردرد شدید و دردهای شدید عضلانی رابطه مستقیمی با بیماری سرماخوردگی ندارند و علائم خستگی و ضعف نیز خفیف می‌باشد.

  نشانه‌های آنفلوآنزا از قبیل سردرد، سرفه‌های خشک، لرز و درد عمومی در تمام بدن معمولا بطور ناگهانی ظاهر می‌شوند همچنین تب بالا (38 تا 4 درجه ) بصورت سه تا چهار روز یکی از مهمترین نشانه‌های آنفلوآنزا هست. گرفتگی بینی، عطسه و گلودرد از نشانه‌های بارز آنفلوآنزا نمی‌باشد. این علائم اگر وجود داشته باشد معمولأ در مراحل آخر بیماری بروز می‌نماید.

  هم آلرژی و هم سرماخوردگی دارای نشانه‌هایی از قبیل: گرفتگی بینی، عطسه، آبریزش بینی، آبریزش چشم و گاهی سردرد می‌باشد. اما علائم سرماخوردگی یکی یکی ظاهر می‌شود ابتدا عطسه، آبریزش بینی و چشم و بدنبال آن گرفتگی بینی، اما در آلرژی تمام علائم با هم و در یک زمان ظاهر می‌شوند. عطسه‌های پیاپی و پشت سر هم معمولا نشانگر وجود آلرژی است در صورتی که تک عطسه معمولا نشانگر سرماخوردگی است. بعلاوه در سرماخوردگی ترشحات بینی زرد رنگ می‌باشد در صورتی که در آلرژی ترشحات بینی بیرنگ و رقیق می‌باشد. طول مدت وجود علائم سرماخوردگی می‌تواند 7 تا 1 روز ادامه داشته باشد، در حالی که نشانه‌های آلرژی در مدت بسیار کوتاهتری پایان می‌یابد البته بشرط آنکه عامل حساسیت حذف شود. تاکنون بیش از 2 نوع مختلف ویروس سرماخوردگی شناخته شده است. بچه‌ها بدلیل ضعف ساختار سیستم دفاعی یا مقاومت کم آنها در مقابل عفونتها و همچنین تماس زیاد با بچه‌های دیگر در مدرسه و مکانهای دیگر بیشترین آمار سرماخوردگی را دارند.

  یکی از عادتهای اشتباهی که مردم دارند این است که در هنگام سرماخوردگی یا آنفلوآنزا دستمالی را که برای عطسه یا سرفه استفاده کرده‌اند در جیب یا دست خود نگه می‌دارند و مجددا آن را مورد استفاده قرار می‌دهند این یک راه بسیار ساده‌ای است که عوامل بیماری دوباره به بدن انتقال یابند و بتوانند باعث تشدید بیماری شوند. بیماران باید دستمال مورد استفاده را فوراً پس از یکبار مصرف دور بیندازند. یک اشتباه معمول دیگر آن است که با فشار، بینی خود را در یک دستمال تمیز می‌کنند. فشار هوا باعث می‌شود که مقداری از ترشحات بینی که حاوی ویروسها و یا میکروبها هستند را به سینوسهای زیر چشم انتقال دهد و باعث عفونت سینوسی شود.

  بسیاری از مردم سلامت خود را از آنفلوآنزا در طول چند روز به دست می‌آورند، در صورتی که سرماخوردگی ممکن است بمدت یک یا دو هفته به طول انجامد. اگر نشانه‌های بیماری بدتر شوند و یا برای مدت طولانی ادامه یابند و یا علائمی مانند تنگی نفس، درد در قسمت قفسه سینه، تب، استفراغ، احساس درد زیاد در هنگام بلعیدن، سرفه مداوم، گرفتگی بینی و سردرد ظاهر شوند، مراجعه به پزشک تصمیم خوب و بجایی خواهد بود.

به همين سادگي سرماخوردگي

اجازه دهيد ابتدا بسيار ساده و مختصر درباره مكانيسم سرماخوردگي توضيح بدهيم: سرماخوردگي علتهاي متفاوتي دارد. در بيش‌تر موارد، سرماخوردگي علت ويروسي دارد. هرگاه كلمه ويروس را در جايي شنيديد چند نكته را فراموش نکنيد:

1. ويروس، احتياج به دارو جهت ريشه‌كني ندارد(مگر در موارد خاص).

2. براي درمان يك بيماري ويروسي نبايد از آنتي‌بيوتيك استفاده كرد(به جز چند استثناء).داروي سرماخوردگي ويروسي

3. هر بيماري با منشأ ويروسي يك الگوي مشخص و ثابت دارد؛ شروع مي‌شود و تمام مي‌گردد! به عبارتي حتي بدون هيچ‌گونه درمان دارويي نيز مي‌تواند بهبود يابد (اجازه دهيد اين‌قدر تكرار نكنم: به جز چند استثناء!).

اما مكانيسم‌ها: ابتلا به سرماخوردگي از دو حال خارج نيست:

الف) از يك فرد سرماخورده دريافت كنيد.

ب) خودتان دچار شويد.

در هر حالت، ويروس‌هايي در نواحي حلق انسان وجود دارند كه در حالت عادي تعداد آن‌ها كم است و مكانيسم‌هاي دفاعي بدن فعاليت آن‌ها را به شدت تحت كنترل دارند. وقتي كه شما در معرض رودرويي با يك شخص مبتلا قرار مي‌گيريد حجم بسيار زيادي از اين ويروس‌ها به ناحيه حلق شما وارد شده و به سرعت تكثير مي‌شوند. در نتيجه سيستم دفاعي توان و زمان لازم را براي كنترل آن‌ها ندارد.

چگونه خودبه‌خود دچار مي‌شويم؟

الف) وقتي كه درجه حرارت ناحيه حلق به يك‌باره پايين بيافتد (مثلا در هنگام پاييز يا روزهايي كه نسبت به روز قبل به يك‌باره افت دما داريم).

ب) قرار گرفتن در دماي بسيار پايين.

ختم ماجرا همين اول

قبل از پرداختن به روش‌هاي رهايي‌بخش، بهتر است يک نکته را به خاطر بسپاريد که سرماخوردگي را نمي‌توان درمان کرد و بايد دوره زماني فعاليت ويروس و واکنش بدن نسبت به آن به طور طبيعي طي شود؛ دوره‌اي که معمولاً ده روز طول مي‌کشد، اما فراموش نکنيد که مي‌توان اين مراحل و دوره زماني را کوتاه کرد و به عبارتي سرعت بخشيد.

سرما نخوردن به هشت شرط

1. از افرادي كه مبتلا به سرماخوردگي هستند دوري كنيد به خصوص در فازي كه بيماري آن‌ها فعال و شديد است. آن‌ها يك مخزن متحرك ويروس هستند. از آن‌ها بخواهيد حتماً با دستمالي جلوي مجاري تنفسي خود را بگيرند. هرگز با اين افراد در يك مكان بسته به سر نبريد.

2. در زمان‌ها و مكان‌هايي كه درجه برودت هوا بسيار پايين است سعي كنيد رفت و آمد بيهوده نكنيد. تنها كارهاي ضروري خود را انجام دهيد و كارهاي ديگر را به روز ديگري موكول كنيد.

3. اگر مجبوريد در هواي سرد بيرون برويد، كار ساده‌اي انجام دهيد: مكاني را كه محل شروع بيماري است، محافظت كنيد! كجا؟ حفره دهان و سينوس‌هاي سر و صورت. چگونه؟ با استفاده از يك شال گردن كه موجب گرم نگه داشته شدن حلق، بيني و حنجره مي‌شود (مكان‌هايي كه ويروس در آن‌جا تكثير مي‌شود). هم‌چنين استفاده از يك هدبند (كه سينوس‌هاي پيشاني را مي‌پوشاند) بسيار مفيد است.

4. ميوه و سبزي فراموش نشود. انتخاب يک رژيم غذايي سالم، متنوع و متعادل بهترين راه براي قوي نگاه داشتن سيستم ايمني بدن است. طي فصل‌هاي سرد سال، خوردن ميوه و انواع سبزي را فراموش نکنيد حتي مي‌توانيد با برخي سبزي‌ها مانند هويج و کلم سوپ نيز درست کنيد.

5. خوب بخوابيد. براي سالم بودن بايد به اندازه کافي خوابيد. در فصل سرد بهتر است شب‌ها زودتر بخوابيد تا صبح سرحال‌تر باشيد.

6. به اندازه، لباس بپوشيد. اغلب با وزش اولين باد سرد تا مي‌توانيم لباس مي‌پوشيم تا خود را گرم نگه داريم، اما کارشناسان معتقدند که بايد به اندازه و درست لباس پوشيد. درباره گرم کردن بيش از حد خانه يا اتاق کار نيز دقت کنيد زيرا گرماي بيش از حد هم رخوت مي‌آورد و هم مي‌تواند سبب بيمار شدن شما در صورت خروج از محل شود.

7. به قوانين زمستان احترام بگذاريد. براي آن‌که ويروس آنفلوآنزا به سراغتان نيايد مرتب دستان خود را پيش از غذا خوردن و پس از رفتن به دست‌شويي، يا دست دادن به ديگران بشوييد. هر بار که آب بيني‌تان را مي‌گيريد، دستمال آلوده را درون سطل آشغال بيندازيد.

8. به طور مرتب ورزش کنيد. يک فعاليت مرتب بدني سيستم ايمني را تقويت مي‌کند. در ضمن با ورزش کردن مي‌توانيد با شرايط استرس‌زا هم بهتر مقابله کنيد.

علايم اوليه زكام شروع شده، چه‌كار كنيم؟

 ساده است. سريعاً مي‌توانيد جلوي رشد و گسترش آن را بگيريد. تنها كافي است ناحيه حلق خود را براي ميكروب‌ها تبديل به جهنم كنيد! براي اين كار كافي است از محلول آب و نمك استفاده كنيد. نمك مي‌تواند محيط رشد ميكروب‌ها را مختل كند. هم‌چنين از مايعات گرم استفاده كنيد. ميكروب‌ها اصلاً از گرماي جهنمي حلق شما خشنود نمي‌شوند!

وقتي مبتلا شديم چه‌كار كنيم؟ در كنار اقداماتي که گفتيم استراحت، اصلي اساسي است. استراحت كافي در بستر، اين فرصت را به بدن شما مي‌دهد تا بتواند در برابر ميكروب‌ها دفاع جانانه‌اي انجام دهد.

آيا به پزشك مراجعه كنيم؟

گلودردهاي چركي حتماً نياز به مراجعه و تجويز آنتي‌بيوتيك دارند. آن‌ها را جدي بگيريد، اما سرماخوردگي ساده الزامي به مراجعه ندارد، اگرچه براي تسريع روند بهبود مي‌توان دارو استفاده كرد. در پزشكي به اين نوع درمان‌ها مي‌گويند «درمان‌هاي حمايتي». اين عبارت در مقابل «درمان‌هاي ريشه‌اي» به‌كار برده مي‌شود. در گلودردهاي چركي شما نياز به درمان ريشه‌اي (تجويز آنتي‌بيوتيك) داريد اما در سرماخوردگي ساده، طب نوين مي‌گويد فقط درمان حمايتي. يعني اين‌كه بدن خودش دفاع لازم را در برابر بيماري انجام مي‌دهد و داروها تنها نقشي كه دارند كمك به بدن است تا اين مرحله آسان‌تر طي شود.

نشانه‌هاي اين مرض چيست؟

بيش از 2 نوع ويروس شناخته شده که بر دستگاه تنفسي فوقاني اثر کرده و سبب سرماخوردگي مي‌شوند. در بيش‌تر موارد، سرماخوردگي‌ها خفيف بوده و به طور معمول در طي يک هفته بهبود مي‌يابند.

سرماخوردگي معمولي با حساسيت (آلرژي) و آنفلوآنزا متفاوت است. آنفلوآنزا () ي است که به عفونت ويروسي بسيار شديد نسبت داده مي‌شود و اين عفونت نيز بر دستگاه تنفسي فوقاني تأثير مي‌گذارد. آنفلوآنزا از اين باور قديمي منشأ مي‌گيرد که اين بيماري را ناشي از تأثيرات ماوراءالطبيعه مي‌دانسته‌اند.

علايم سرماخوردگي به طور معمول دو تا سه روز پس از ورود ويروس به بدن ظاهر مي‌شود. شايع‌ترين علائم شامل: گلودرد، گرفتگي بيني، آب‌ريزش بيني، سرفه، عطسه و درد در قسمت‌هاي دست و پا است. خستگي، ريزش آب از چشم‌ها و اشکال در خوابيدن نيز ممکن است رخ دهد.

در صورتي که علائم، بيش از يک هفته باقي بمانند و با سردرد شديد، ضعف، از دست دادن اشتها و تشنگي همراه شوند، احتمال اين‌که بيماري به علت ويروس آنفلوآنزا باشد بيش‌تر است. بروز تب نيز به طور معمول شايع است. بايد توجه کرد که در موارد عفونت‌هاي ويروسي دستگاه تنفسي فوقاني، علت بيماري را نمي‌توان برطرف کرد و فقط درمان علائم امکان‌پذير است.

چه غذاهايي براي سرماخوردگي مفيد هستند؟

مواد غذايي مفيد براي درمان سرماخوردگي شامل موارد زير است:

1. ويتامين : منابع غذايي اصلي تأمين‌کننده ويتامين  شامل: مرکبات (پرتقال، گريپ‌فروت، انواع ليمو و نارنگي)، انواع توت، گوجه فرنگي، فلفل دلمه‌اي، توت فرنگي و سبزيجات برگ سبز هم‌چون انواع کلم.

دريافت زياد و منظم ويتامين  به کاهش بروز، شدت و طول مدت سرماخوردگي کمک مي‌کند.

2. غلات سبوس‌دار و حبوبات، منابع غذايي مناسب و يکي از ويتامين‌هاي گروه  به پانتوتنيک اسيد هستند. کمبود پانتوتنيک اسيد، سبب بروز عفونت‌هاي مکرر دستگاه تنفسي فوقاني مي‌شود.

3. سير، داراي آهن، روي و آليسين () است که سبب تقويت سيستم ايمني و کاهش خطر عفونت‌هاي ويروسي مي‌شود.داروي سرماخوردگي ويروسي

4. ماهي قباد، قزل‌آلا، ساردين و ماهي‌هاي روغني منبع غني اسيدهاي چرب اُمگا-3 هستند. هم‌چنين تخم کتان و روغن شاه‌دانه نيز از ديگر منابع خوب اُمگا-3 هستند، که مصرف آن‌ها به تقويت بدن و کوتاه شدن مدت بهبودي کمک مي‌کند.

5. دانه کنجد، تخمه کدو حلوايي و آفتاب‌گردان منابع غني اسيدهاي چرب اُمگا-6 هستند. اين اسيدهاي چرب به سلول‌هاي دستگاه تنفسي در مبارزه عليه عفونت‌هاي سرماخوردگي کمک مي‌کنند.

6. جگر، کره و تخم‌مرغ منابع ويتامين  هستند. هويج، انبه، سيب زميني، زردآلو، کدوحلوايي و سبزيجات سبز تيره نيز تأمين‌کننده بتاکاروتن هستند که در بدن به ويتامين  تبديل مي‌شوند. عفونت‌هاي مکرر تنفسي در کودکان با کاهش ذخاير ويتامين  مرتبط است.

7. گوشت، شير، غلات و حبوبات، تأمين‌کننده ويتامين‌هاي  و پانتوتنيک اسيد هستند که براي تأمين سلامتي سيستم ايمني از اهميت بسياري برخوردارند.

8. گوشت‌هاي قرمز بدون چربي و غلات سبوس‌دار حاوي روي هستند. ساير منابع غذايي حاوي روي شامل: جوانه گندم، آجيل، بادام زميني، گردو، جگر، مرغ، بوقلمون، ماهي، ميگو، تخم‌مرغ، لوبيا خشک، شير و لبنيات است. روي، يک ماده معدني مورد نياز براي سيستم ايمني است.

بُخور بُخور!

استفاده از بُخور به رفع گرفتگي بيني کمک مي‌کند. براي اين کار، براي ده دقيقه سرتان را روي بخارهاي متصاعد يک ظرف آب در حال جوشيدن بگيريد. بهتر است دستمال يا حوله‌اي را روي سر بگذاريد و اين عمل را سه بار در روز تکرار کنيد. مي‌توانيد مقداري روغن مِنتول (MENTHOL) يا عصاره اوکاليپتوس به آب در حال تبخير اضافه کنيد تا عمل تنفس را تسهيل کند.

واکسن سرماخوردگي داريم؟

واكسن‌هايي براي پيشگيري از بروز سرماخوردگي در بازار پزشكي وجود دارد، اما با توجه به تعداد و انواع گوناگون ويروس‌هاي سرماخوردگي و پيچيدگي فوق‌العاده ساختار اين ويروس‌ها، واكسن‌هاي موجود تنها درصد كمي از ويروس‌ها را شامل مي‌شود و مصونيت نسبي ايجاد مي‌كند.

اين واكسن‌ها بيش‌تر براي آن دسته از افرادي كه دچار بيماري‌هاي مزمن تنفسي مانند برونشيت مزمن و آسم هستند در آغاز فصل سرما توصيه مي‌شود.

به هر حال توصيه مي‌کنيم همان‌طوري كه پيشگيري در برابر تمام بيماري‌ها بهترين و مؤثرترين درمان به شمار مي‌آيد، درخصوص سرماخوردگي نيز رعايت نكات بهداشتي و رعايت دقيق راه‌هاي پيشگيري بهترين درمان است.

چند نکته درباره قرص سرماخوردگي:

آشناترين دارويي که اين روزها مصرف آن نيز زيادتر شده، قرص سرماخوردگي بزرگسالان يا همان ادالت‌کولد است.

اين قرص، ترکيبي است از سه داروي استامينوفن، فنيل‌افرين و کلرفينرامين.

از قرص ادالت‌کولد در درمان علايم سرماخوردگي و آنفلوآنزا، سينوزيت و آلرژي استفاده مي‌شود. ميزان مصرف آن بنا به دستور پزشک است، اما به‌طور معمول براي بزرگسالان يک يا دو قرص هر چهار تا شش ساعت است. در کودکان نيز يک قرص هر چهار ساعت استفاده مي‌‌شود.

گفتيم که قرص سرماخوردگي بزرگسالان از سه جزء تشکيل شده است، بنابراين عوارض دارويي اين سه دارو مي‌‌تواند، از عوارض مهم اين دارو باشد. اين عوارض مي‌تواند، دستگاه‌هاي عصبي مرکزي، گوارشي، پوست و خون را درگير کند بنابراين تحريک‌پذيري، گيجي و خواب‌آلودگي از مهم‌ترين عوارض مصرف اين دارو است.

مصرف قرص سرماخوردگي بزرگسالان با داروهاي فني‌‌توئين، ريفامپين و کاربامازپين تداخل دارويي دارد، بنابراين در صورت مصرف هر کدام از اين داروها به پزشک‌تان اطلاع دهيد تا ميزان کمتري قرص تجويز کند.

قرص سرماخوردگي بزرگسالان به دليل داشتن کلرفنيرامين مي‌‌تواند، سبب خواب‌آلودگي شود، بنابراين توصيه مي‌کنيم از رانندگي و فعاليت‌هايي که نياز به دقت زياد دارد تا چند ساعت پس از مصرف دارو، خودداري کنيد.

بيماران مبتلا به پرفشاري خون و بيماري‌هاي قلبي به‌ ويژه بيماري‌هاي عروق قلب و نارسايي قلبي و کساني که دچار تنگي‌نفس شده‌اند، بايد با مشورت پزشک و با احتياط از قرص سرماخوردگي بزرگسالان استفاده کنند زيرا اين قرص داراي منقبض‌کننده‌هاي عروقي است و با تنگ کردن عروق موجب تشديد بيماري‌هاي قلبي مي‌شود.

يک هشدار

يکي از عادت‌هاي اشتباه مردم اين است که در هنگام سرماخوردگي يا آنفلوآنزا، دستمالي را که براي عطسه يا سرفه استفاده کرده‌اند در جيب يا دست خود نگه مي‌دارند و مجدداً آن را مورد استفاده قرار مي‌دهند. اين راه بسيار ساده‌اي است که عوامل بيماري دوباره به بدن انتقال يابند و بتوانند باعث تشديد بيماري شوند. بيماران بايد دستمال مورد استفاده را پس از يک بار مصرف فوراً دور بيندازند. يک اشتباه معمول ديگر آن است که با فشار، بيني خود را در يک دستمال تميز مي‌کنند. فشار هوا باعث مي‌شود که مقداري از ترشحات بيني که حاوي ويروس‌ها و ميکروب‌ها هستند به سينوس‌هاي زير چشم انتقال داده شده و باعث عفونت سينوسي شود.

ويروس باهوش!

در علم ژنتيك، ويروس سرماخوردگى از هوشمندترين نوع ويروس‌ها به شمار مى‌آيد. به دليل آن‌كه اين ويروس به سرعت نسبت به آنتى‌بيوتيك‌ها مقاوم مى‌شود. ويروس سرماخوردگى در يك پوشش يا كپسول مخصوص قرار گرفته است كه از ويروس محافظت مي‌كند. با از بين رفتن اين پوشش، ويروس نيز از بين مى‌رود. آنتى‌بيوتيك‌ها نيز اين پوشش را مورد حمله قرار مى‌دهند. حال اگر ساختمان اين پوشش كمى تغيير كند ويروس به نوع جديدى تبديل مى‌شود كه براى از بين بردن آن نياز به آنتى‌بيوتيك جديد و يا مصرف هم‌زمان چندين آنتى‌بيوتيك است.

ويروس هوشمند بيمارى سرماخوردگى هر سال پوشش خود را كمى تغيير مى‌دهد. بدين ترتيب با وجود پيشرفت‌هاى چشمگير علم پزشكى، سرماخوردگى يك بيمارى جدى و خطرناك به شمار مي‌آيد كه مى‌تواند زمينه ابتلا به ساير بيماري‌ها مثلسينوزيت يا عفونت‌هاى ريوى را در فرد بيمار افزايش دهد. حتي در سنين بالاى 6 سال سرماخوردگى‌هاى ويروسى مي‌توانند به مرگ بيمار منجر شوند.

بخند تا سرما نخوري!

طي يک بررسي معلوم شد افرادي که خوشحال و شاد هستند، کمتر از افراد افسرده و عصباني دچار سرماخوردگي مي‌شوند.

محققين ثابت کردند کساني که احساس خوبي در درون خود دارند، کمتر علائم سرماخوردگي را از خود نشان مي‌دهند. گروهي از محققان سطح خوشحالي را در 334 نفر ارزيابي کردند. اين افراد احساس خود را هنگام آرامش، شادماني و احساس انرژي زياد و نيز هنگام افسردگي، اضطراب، خصومت و کينه با کسي بيان کردند. سپس اين پژوهشگران يک نوع ويروس سرماخوردگي به «رينو ويروس» () اطراف بيني اين افراد در هوا رها کردند و دريافتند افرادي که احساس خوبي نسبت به خودشان داشته‌اند کمتر و افرادي که احساس بدي نسبت به خود و ديگران داشته‌اند، بيش‌تر دچار سرماخوردگي شدند.

هر چند که افراد آرام و شادمان کمتر علائم سرماخوردگي را نشان دادند، ولي ميزان رشد اين ويروس در هر دو گروه يکسان بود. دانشمندان بيان کردند بدن افرادي که داراي روحيه خوبي هستند، در پاسخ به عفونت ويروسي کمتر تحريک مي‌شود و مواد کمتري در پاسخ به اين عفونت ترشح مي‌کند.

لطفاً جلو نيا!

قطره‌هاي ريز عطسه يا سرفه حدوداً تا مسافت 3 سانتي‌متري پراكنده مي‌شوند. محققان مي‌گويند اگر يكي از اين قطره‌ها روي چشم يا بيني شما قرار بگيرد، چند روز بعد به بيماري سرماخوردگي مبتلا مي‌شويد. هرگاه در آسانسور با فردي كه سرفه مي‌كند مواجه شديد، رويتان را برگردانيد. افراد مبتلا هم بايد بکوشند آرام و آهسته سرفه کنند تا سرماخوردگي‌شان به ديگران منتقل نشود اين اصل را بايد به کودکان هم آموزش داد.

يک توصيه هم براي خانم خانه

اسكاچ‌هاي ظرف‌شويي را ضد عفوني كنيد. بيش‌تر ميكروب‌هاي سرماخوردگي از آشپزخانه منتقل مي‌شوند و يکي از مهم‌ترين عوامل هم اسكاچ‌هاي ظرف‌شويي هستند كه براي رشد و نمو ميكروب‌هاي سرماخوردگي محيطي گرم و مرطوب را فراهم مي‌كنند.

بهتر است براي جلوگيري از ابتلا به سرماخوردگي، روزي دو تا سه مرتبه اين اشياء را در جريان آب جوش قرار دهيد. اگر يكي از اعضاي خانواده بيمار است، براي احتياط بيش‌تر بهتر است تمام لوازم منزل را كه بيش‌تر با آن‌ها در تماس هستند، ضدعفوني كنيد.

يک داروي ارزان ارزان

بسياري از پزشکان معتقدند: غرغره كردن با آب نمك گرم براي تسكين گلودرد فوق‌العاده مؤثر است (يك قاشق چاي‌خوري نمك براي هر ليوان آب).

نوشيدن «چاي و عسل» هم براي التيام گلودرد تأثير به‌سزايي دارد.

سوپ كم‌چربي بخوريد

مايعات گرم در بي اثر كردن ويروس سرماخوردگي نقش مهمي دارند و نوعي مُسكن محسوب مي‌شوند. سوپ جوجه براي تسكين اين بيماري تأثير فوق‌العاده‌اي دارد. اين سوپ حاوي پروتئين، ويتامين و مواد معدني است، كه همگي به از بين بردن ويروس سرماخوردگي كمك مي‌كنند.

اين طفل کوچک را بپوشان

سرماخوردگي شايع‌ترين بيماري عفوني در انسان است. بچه‌هاي كوچك‌تر از 5 سال مستعدترين گروه سني براي ابتلا به اين بيماري هستند. استعداد ابتلا به طور تدريجي از 5 سالگي تا 2 سالگي كاهش مي‌يابد و سپس ثابت مي‌ماند. گفته مي‌شود به طور متوسط، هر كدام از افراد جامعه، در طول يك سال بين 3 تا 5 بار دچار سرماخوردگي مي‌شوند.

سرما بخوريد آنتي‌بيوتيک نخوريد

درمان سرماخوردگي، درمان علايم بيماري است. يعني دارويي براي خود بيماري وجود ندارد و داروها فقط علايم را تخفيف مي‌دهند، تا دوره بيماري طي شود. تأثير استراحت، نوشيدن مايعات كافي و رژيم غذايي به همان اندازه داروهاي شناخته شده است.

در يك سرماخوردگي هيچ موردي براي استفاده از آنتي‌بيوتيك‌ها وجود ندارد. مصرف خودسرانه آنتي‌بيوتيك‌ها گذشته از اين‌كه از نظر اقتصادي باعث خسارات زيادي به كشور مي‌شود، باعث ايجاد مقاومت دارويي باكتري‌ها هم مي‌شود. نمونه واضح آن دارويي مشهور به آمپي‌سيلين است كه تا چند سال پيش بر اغلب عفونت‌هاي تنفسي فوقاني مؤثر بود، اما امروزه به دليل اين‌كه بسياري از باكتري‌ها به آن مقاوم شده‌اند، ديگر كمتر استفاده مي‌شود.

 

چند باور غلط درباره سرماخوردگي كودكان

1. بالاخره اين سيگار لعنتي به درد خورد!

برخي از والدين با دود سيگار سعي در كاهش درد گوش دارند در حالي كه اين كار اصلاً فايده ندارد. البته گرم كردن ناحيه دردناك كمي تسكين‌دهنده است، منتها دود سيگار به ويژه اگر كودك آلرژي داشته باشد، بيماري او را تشديد مي‌كند.

2. تو کم‌اشتها شده‌اي غذاي بيش‌تري بخور!

خير، در اين‌جا مادر بايد تعداد دفعات غذا دادن را بيش‌تر كند، نه اين‌كه او را وادار به خوردن غذاي بيش‌تري در يك وعده كند.

اگر كودك شير‌خوار بود، بايد فواصل شير‌دهي كمتر شود. از مايعات زياد استفاده شود. محدوديت غذايي را هم براي كودك ايجاد نكنيم البته اگر آلرژي در كار نبود، چون كودك در اين دوره كم‌اشتها است و با محدوديت غذايي ممكن است زياد وزن از دست بدهد.

3. واي! کودکم تشنج نکند

مقدار تب در سرما‌خوردگي‌ها خفيف است و در ضمن، كودك زير شش ماه هنگام تب به هيچ‌وجه تشنج نمي‌كند، مگر اين كه بيماري ‌ديگري در كار باشد.

اين‌جا آن‌جا همه‌جا

ويروس‌هاي سرماخوردگي در همه‌جا وجود دارد، حتي روي کنترل تلويزيون يا کليد برق. ويروس‌ها معمولاً از طريق تماس دست آلوده با چشم و بيني وارد بدن مي‌شود و به مدت سه ساعت بر روي اشياء زنده مي‌مانند. ويروس به تنهايي از طريق هوا انتقال نمي‌يابد. فرد مبتلا به هر شي‌ء که دست بزند آن را آلوده مي‌کند. پس يادتان باشد در هر فرصتي دست‌تان را بشوييد.

چند نسخه هم از حکيم‌باشي

* يک قاشق دسرخوري از گياه خشک مرزنگوش را در يک ليوان آب جوش، ده دقيقه دم کرده، روزي دو يا سه فنجان بنوشيد. هنگام ابتلا به زکام بهتر است چند قطره از اين دم کرده را در بيني بچکانيد و با آن داخل بيني را شست‌وشو دهيد. هم‌چنين بخور مرزنگوش هوا را از ميکروب‌ها پاک کرده و پشه و حشرات را فراري مي‌دهد.

                         گل‌ها و گياهان شفابخش، ص217

* آويشن تازه و خشک را در عفونت‌هاي ريوي و زکام مصرف مي‌کنند. بايد يک مشت آويشن را در يک ليتر آب جوشانده، و آن را صاف کرد و 25 گرم عسل به آن اضافه نمود و هر روز چهار تا شش قاشق آن را مصرف کرد.

* از پياز نوشابه‌اي گوارا مي‌سازند که در موقع ابتلا به گريپ و پس از آن، آن را مصرف مي‌کنند. براي تهيه اين نوشابه بايد دو پياز متوسط را به قطعات و برش‌هاي نازکي ببريد آن را در نيم ليتر آب يک شب خيس کرده و هر روز يک ليوان کوچک در فاصله صرف غذا و شب به موقع خواب از آن مصرف کنيد.

                                       طبيب خانواده، ص31

* انجير براي نرم کردن سينه و روده‌ها داراي خاصيت معروفي است و اگر چهل تا 12 گرم انجير خشک را با يک ليتر آب بجوشانيد، جوشانده‌اي به دست مي‌آيد که براي زکام‌هاي شديد و تورم حنجره مفيد است.

                   ميوه‌ها و سبزي‌هاي شفابخش، ص167

* خرما، سرشار از ويتامين‌هاي C، B، A، و داراي کلسيم، فسفر، آهن و منيزيوم است. مزه شيرين و خاصيت دفع خلط آن زياد است به همين جهت 6 گرم آن را در يک ليتر آب مي‌جوشانند و جوشانده آن را در مورد زکام، دردگلو و تمام عفونت‌هاي ريوي مصرف مي‌کنند.

                                                 همان، ص17

* پاچه گوسفند براي خشونت زبان، سينه و حلق و سرفه حار نافع است.

                       نجات از مرگ مصنوعي، ج5، ص98

* تخمه آفتابگردان، درمان سرفه [است] و اخلاط را نرم مي‌کند.

                                    اعجاز خوراکي‌ها، ص135

* عدس را در آب بپزيد و آب آن را بخوريد تا سينه شما را نرم کند. زياد خوردن آن زيان‌آور است.

                                      اسرار خوراکي‌ها،‌ص239

* سنجد، براي سينه بسيار مفيد است. هم‌چنين انواع کدو نرم‌کننده سينه و خنک‌کننده مي‌باشد.

                                                 همان، ص235

* شلغم، غذاي بسيار مفيدي است که قوه بينايي را تقويت و اخلاط سينه را سهل و آسان مي‌کند و براي رفع سرماخوردگي بسيار مفيد است.

                                    اعجاز خوراکي‌ها، ص145

* اگر شلغم را خورد کنند و 1 گرم آن را در يک ليتر شير يا آب بجوشانند، نوشابه‌اي به دست مي‌آيد که براي سينه فوق‌العاده مفيد است. هم‌چنين مي‌شود وسط شلغم را گود کرده و در گودي آن شکر ريخت، پس از مدتي شربت غليظي در آن‌جا به وجود مي‌آيد که بچه‌ها آن را خيلي دوست دارند.

                     ميوه‌ها و سبزي‌هاي شفابخش، ص631

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *