داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب

خواص دارویی و گیاهی


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرکز همکار کاکرین ایران می باشد.

طراحی و بره نویسی : یکتاوب افزار شرق

داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب

© 218 All Rights Reserved | Cochrane Iran Associate Centre

مطب الکترونیکی دکتر بهروز مصلحی

داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی

نوشته: دکتر بهروز مصلحی

مقدمه:

داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی عبارت از داروهایی هستند که با مهار آنزیم سیکلو اکسیژناز، مانع از ساخته شدن پروستاگلندین در بدن شده و متعاقب آن سه کار مهم را در بدن انجام می دهند: 1- تسکین درد، 2- کاهش التهاب بافتی، 3- کاهش تب.

دسته بندی و مکانیزم اثر:

به رغم داشتن ساختمانهای شیمیایی متفاوت، همه داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی به دو دسته بزرگ تقسیم می شوند:

1- داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی کلاسیک، که ساخته شدن هر دو نوع سیکلو اکسیژناز 1 و 2 را بطور غیر انتخابی و غیر اختصاصی مهار می نمایند مانند: آسپیرین، ایبوبروفن، ناپروکسن، ایندومتاسین، دیکلوفناک، پیروکسیکام، مفیک اسید.

2- داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی جدید، که بطور اختصاصی و انتخابی ساخته شدن سیکلو اکسیژناز 2 را مهار می نمایند مانند: سلکوکسیب، اتوریکوکسیب و

موارد استفاده دارویی:

1- بعنوان مسکن درد:

پس از استامینوفن که عوارض نسبتأ کمی دارد، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی بیشترین داروهایی هستند که برای تسکین درد های مختلف استفاده می شوند. دردهایی مانند دندان درد، استخوان درد، درد مفاصل، درد عضلات، درد شکستگی استخوان، درد پس از اعمال جراحی، سردرد، میگرن، درد ناشی از عادت ماهانه در خانمها، کمردرد، پا درد، با استفاده از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی تسکین می یابند.

2- بعنوان ضد تب:

باز هم پس از استامینوفن، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی بیشترین داروهایی هستند که برای کاهش تب استفاده می شوند. بعضی از بیماران ادعا می نمایند که استامینوفن تب آنها را کاهش نمی دهد، اما داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ایبو پروفن تب آنها را پایین می آورد.

3- بعنوان ضد التهاب:

یکی از مهمترین کاربردهای داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی، درمان التهاب مفاصل و بافت همبند می باشد. این داروها در درمان روماتیسم مفصلی حاد، آرتریت روماتوئید، تاندونیت، بورسیت، آرتریت روماتوئید جوانی، اسپوندیلیت آنکیلوزان، بیماری بافت همبند و آرتروز مؤثر هستند.

4- بعنوان ضد لخته شدن خون:

تنها دارویی که در این گروه از داروها بعنوان پیشگیری کننده از لخته شدن خون استفاده می شود، قرص آسپیرین با دوز پایین است. شواهد نشان می دهند که مصرف آسپیرین از 81 میلی گرم در روز، نه تنها مانع از انعقاد خون نمی شود، بلکه حتی در دوزهای بالا می تواند تعادل سیستم انعقاد خون را برهم زده و خود باعث لخته شدن خون شود.

عوارض جانبی داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی:

1- مشکلات گوارشی:

یکی از دشمنان دیرینه دستگاه گوارش انسان، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی کلاسیک می باشند. بعضی از مواقع چسبیدن یک آسپیرین بچه به مخاط معده می تواند آنچنان خونریزی معده ای ایجاد نماید که برای مهار نمودن آن به عمل جراحی اورژانسی نیاز پیدا شود. از آنجائیکه سیکلو اکسیژناز 1 از محافظین مخاط معده محسوب می شود، مهار آن توسط داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی کلاسیک مانند آسپیرین و ایبوپروفن، می تواند منجر به ضعیف شدن مخاط معده و نفوذ اسید معده به داخل مخاط شده و معده را دچار تورم و زخم نماید. افراد سالخورده، کسانی که سابقه ناراحتی های دستگاه گوارش را دارند، کسانی که الکل استفاده می نمایند، در خطر بیشتری برای ابتلاء به زخم معده همراه با مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئید هستند.

2- از کار افتادن کلیه ها:

داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی می توانند با نکروز پاپیلاری کلیه ها، آنها را از کار بیندازند. افراد سالخورده، کسانی که زمینه بیماریهای کلیوی دارند و کسانی که در خلال استفاده از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی، آب کم می نوشند، در خطر بیشتری برای ابتلاء به نارسایی کلیه همراه با مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی هستند.

3- عوارض قلبی و عروقی:

داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی جدید مانند سلکوکسیب و اتوریکوکسیب بخاطر مهار اختصاصی و انتخابی سیکلو اکسیژناز 2، و مهار ننمودن سیکلو اکسیژناز 1 که از مخاط معده محافظت می نماید، عوارض گوارشی کمتری دارند، اما بخاطر بالا بردن ترومبو آکسان و برهم زدن تعادل بین ترومبو آکسان و پروستاسیکلین، بیماران را در معرض عوارض قلبی عروقی قرار می دهند. داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی جدید، نبایستی در افراد سالخورده و افرادی که زمینه بیماریهای قلبی عروقی مانند نارسایی قلبی و یا فشار خون بالا دارند، تجویز شوند. مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی جدید مانند سلکوکسیب و اتوریکوکسیب حتی در کوتاه مدت می تواند خطر ابتلاء به آترواسکلروز یا همان تصلب شرائین را بالا ببرد و مطالعات نشان داده که خطر انفارکتوس یا سکته قلبی حاد را دو برابر می نماید.

4- عوارض دیگر:

از عوارض دیگر داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی می توان سردرد، نفخ شکم، بی خوابی، تنگ نفس، شکم درد و اسهال را برد.

موارد منع مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی:

1- مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئید با داروهای دیگر:

کسانی که از داروهایی مانند: سیکلوسپورین، لیتیم، کلوزاپین، متوترکسات، فنی توئین، وارفارین استفاده می نمایند، بخاطر تداخل دارویی با داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی بایستی از مصرف همزمان این داروها همراه با داروهای خود اجتناب نمایند.

2- حاملگی و شیردهی:

مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی در حاملگی و شیر دهی می تواند باعث آسیب رسانیدن هم به مادر و هم به جنین شود. مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی ( بجز آسپیرین با دوز پایین که در بعضی از موارد برای درمان بعضی از بیماریهای حاملگی استفاده می شود) بخصوص در سه ماهه آخر حامگلی می تواند با جلوگیری از بسته شدن سوراخ بین عروق بزرگ آئورت و شریان ریوی جنین باعث بالا رفتن فشار خون شریان ریوی نوزاد شده و آسیب های جدی به سیستم قلب و عروق نوزاد بزند.

3- زخم معده و اثنی عشر:

در افرادی که به زخم معده و اثنی عشر مبتلا هستند، مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی کلاسیک می تواند به خونریزی معده و سوراخ شدن اثنی عشر منجر شود. به همین دلیل این داروها در این افراد منع شدید مصرف دارند و نباید تجویز گردند.

4- نارسایی کلیوی:

افرادی که مبتلا به نارسایی کلیوی می باشند به هیچ عنوان نبایستی از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی استفاده نمایند. بعضی از مواقع مصرف چند تا قرص ضد التهاب غیر استروئیدی در این افراد با مکانیزم نکروز و مرگ بافتی در پاپیلاهای کلیه می تواند هر دو کلیه را از کار بیندازد.

5- بیماریهای قلبی عروقی:

افرادی که مبتلا به فشار خون بالا و ناراحتی های قلبی عروقی مانند نارسائی عروق کرونر قلب و یا نارسایی احتقانی قلب هستند نباید از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی جدید مانند سلکوکسیب و اتوریکوکسیب استفاده نمایند. این داروهای با بالا بردن ترومبو آکسان و برهم زدن تعادل بین ترومبو آکسان و پروستاسیکلین، می توانند باعث ایجاد اختلال در سیستم انعقادی خون و ایجاد تصلب شرائین شده و بیماریهای قلبی عروقی را تشدید نمایند.

مصرف خودسرانه داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی:

متأسفانه بخاطر اینکه تهیه بعضی از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ژلوفن و بروفن نیاز به نسخه پزشک نداشته و بصورت بدون نسخه پزشک یا همان (OTC) توسط داروخانه ها عرضه می شوند و بعضی از کسانی که این داروها را خود سرانه مصرف می نمایند از عوارض جانبی این داروها بی خبرند، موارد ابتلاء به عوارض جانبی این داروها در حال زیاد شدن است. کم نیستند مادرانی که بجای اینکه تب نوزاد خود را با پاشویه و استامینوفن، پایین بیاورند، بصورت خود سرانه اقدام به استفاده از شربت بروفن نموده و جان نوزاد خود را به خطر می اندازند و کم نیستند مادرانی که با مصرف پماد سالیسیلات موضعی به بدن کودک خود باعث از کار افتادن سیستم تنفسی کودک خود شده و یا با تجویز خود سرانه آسپیرین بچه برای پایین آوردن تب کودک خود، باعث خونریزی معده در این کودکان می شوند.

اشکال دارویی:

داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی با اشکال مختلفی از جمله : قرص، کپسول، شیاف، قرص آهسته رهش، پماد موضعی، آمپول در بازار موجود می باشند.

های تجاری داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی:

1- ژلوفن، ادویل، موترین، ایبو ، نوپرین، اکتیپروفن، آداپرین، کالدولور، جنپریل، هالتران، پروپرینال، کیوپروفن، ( ایبوپروفن )

2- فلاناکس، ناپرلان، ناپروسین، آلیو، آناپروکس، ( ناپروکسن )

3- کامبیا، زوروولکس، آرتروتک، کاتافلام، ولتارن، زیپسور، دیلوجکت، ( دیکلوفناک )

4- کلینوریل، ( سولینداک )

5- اورودیس، اورووایل ( کیتو پروفن )

6- تولکتین، (تولمتین )

7- لودین، ( اتودولاک )

8- نالفون، ( فنو پروفن )

9- آنساید، ( فلوربی پروفن )

1- فلدین، ( پیروکسیکام )

11- تورادول، اسپریکس، ( کیتورولاک )

12- ایندوسین، تیووربکس، ( ایندومتاسین )

13- موبیک، ( ملوکسیکام )

14- پونستل، ( مفیک اسید )

15- رلافن، ( نابومتون )

16- دایپرو، ( اکساپروزین )

17- مکلومن، ( مکلو فات )

صفحه اصلی
|
درباره ما
|
دستاوردها
|
ورزش
|
مقالات
|
تماس با ما
|
قوانین مطب الکترونیکی
|
نقشه سایت

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به دکتر بهروز مصلحی بوده و استفاده از مقالات آن با ذکر منبع بلامانع می باشد.

© 2 – 218 moslehi.ir All Rights Reserved

 

نسخه قابل چاپ

تهران، بزرگراه اشرفی اصفهانی، نرسیده به پل بزرگراه شهید همت، خیابان شهید قموشی، خیابان بهار، نبش کوچه چهارم، پلاک 1

کدپستی: 1461965381

تلفن و 442651 (9821+)

کارگاه های آموزشی

داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب

اخبار

JCR

خبرگزاری سیناپرس

پیوندهای مرتبط

آشنایی با دارو های ضد درد و ضد التهاب

ضد دردهای غیر مخدر و یا داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NON-STEROIDAL ANTI INFLAMMATORY DRUGS)(NSAIDs):

این دسته از داروها دارای اثر ضد درد، ضد التهاب و ضد تب میباشند.

داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی:

1-آسپرین(ASPIRIN) و یا استیل سالیسیلیک اسید(ACETYLSALICYLIC ACIDASA)داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب

2-دیکلوفناک(DICLOFENAC)

3-ایبوپروفن(IBUPROFEN)

4-مفیک اسید(MEFENAMIC ACID)

5-ناپروکسن(NAPROXEN)

6-کتوپروفن(KETOPROFEN)

7-سولینداک(SULINDAC)

8-پیروکسیکام(PIROXICAM)

9-ملوکسیکام(MELOXICAM)

1-تولمتین(TOLMETIN)

11-نابومتون(NABUMETONE)

12-ایندومتاسین(INDOMETHACIN)

13-اتودولاک(ETODOLAC)

14-اگزاپروزین(OXAPROZIN)

15-فنیل بوتازون(PHENYLBUTAZONE)

16-سلکوکسیب(CELECOXIB)

17-فلور بیپروفن(FLURBIPROFEN)

18-نیمسولاید(NIMESULIDE)

19-مکلوفات(MECLOFENAMATE)

نکته:استامینوفن(ACETAMINOPHEN) و یا پاراستامول(PARACETAMOL) اثر ضد التهابی بسیار اندکی داشته و جزو دسته ضد دردهای غیر استروئیدی قرار نمی گیرد. استامینوفن را میتوان به عنوان یک ضد درد و تب بر استفاده کرد. استامینوفن بر خلاف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی بروی عملکرد انعقاد خون اثری نداشته و همچنین باعث تحریک گوارشی نیز نمی گردد، اما مصرف بی رویه آن باعث آسیب به کبد می شود.

مکانیسم اثر:

با مهار آنزیمهای سیکلواکسیژناز 1 (CYCLOOXYGENASE-1)(COX-1) و سکلواکسیژناژ 2 (COX-2) سنتز پروستاگلاندین ها(PROSTAGLANDINS) و ترومباکسان(THROMBOXANE) از آراکیدونیک اسید(ARACHIDONIC ACID) را متوقف میسازد. پروستاگلاندین ها کارکردهای متفاوتی در بدن دارند، از جمله ایجاد التهاب، درد و تب-حمایت از عملکرد پلاکت های خون-محافظت از پوشش معده-جریان خون طبیعی کلیه ها و غیره.

موارد مصرف:

برای کاهش درد، التهاب و تب.

1-آرتروز وآرتریت.

2-سردرد و میگرن.

3-قاعدگی دردناک.

4-درد استخوانها و مفاصل.

5-کنترل درد.

6-تب (به ویژه ایبوپروفن، ناپروکسن و استامینوفن)

7-رگ به رگ شدگی و کشیدگی عضلات.

8-دندان درد و کمر درد.

9-تسکین درد ناشی از سنگ کلیه.

1-نقرس حاد.

11-پیشگیری از سکته مجدد (آسپرین)

موارد منع مصرف:

داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب

1-در صورت سابقه حساسیت به هر یک از این داروها.

2-مصرف آسپرین در کودکان و نوجوانان پایین تر از 16 سال ممنوع میباشد. چراکه کودکانی که درمعرض ابتلا به آنفلوآنزا و آبله مرغان میباشند با مصرف آسپرین ممکن است دچار نشانگان ری(REYE) گردند. این ضایعه موجب آسیب مغزی و مرگ میگردد.

3-در دوران بارداری و شیردهی نبایستی مصرف گردند (اما مصرف استامینوفن مجاز است)

4-افرادی که از زخم معده و نقص سیستم انعقادی رنج میبرند.

5-همراه با داروهای ضد انعقاد خون نباید مصرف گردند.

مصرف باید تحت نظر پزشک صورت گیرد:

1-مبتلایان به آسم.

2-مبتلایان به احتلالات قلبی،کبدی و کلیوی.

تداخلات دارویی:

1-داروهای فشار خون.

2-داروهای انعقاد خون.

3-داروهای ادرار آور.

اشکال دارویی:

کپسول-قرص-آمپول-شیاف-ژل و کرم.

عوارض جانبی:

1-تحریک گوارشی: تهوع، استفراغ، سوء هاضمه، زخم و خونریزی معده، اسهال و یبوست.

2-آسیب به کلیه ها: احتباس مایع و نمک،افزایش فشار خون،نارسایی کلیه ها(چنانچه بصورت بی رویه و یاهمراه با داروهای ضد فشارخون و ادرار آورها مصرف گردند)

3-افزایش حساسیت به نور: آفتاب سوختگی افزایش می یابد (به ویژه دیکلوفناک و پیروکسیکام)

4-آسیب به جنین و نوزاد: نباید در دوران باداری و شیردهی مصرف گردند. (به استثنای استامینوفن)

5-واکنش حساسیتی:بثورات جلدی، تنگی نفس و شوک حساسیتی.

6-سایر عوارض: سردرد، سر گیجه، کاهش اشتها، خواب آلودگی و افزایش آنزیم های کبدی.

7-داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (به ویژه آسپرین) از تجمع پلاکت ها و انعقاد خون جلوگیری میکنند. بنابراین افرادی که دچار احتلالات خونی میباشند و یا از داروهای ضد انعقادی استفاده میکنند باید از مصرف آنها خودداری کنند.

8-مصرف آسپرین علام آسم را تشدید می کند.

نکته:افرادی که الکل مصرف میکنند، عوارض ناشی از مصرف در آنها افزایش می یابد.

نکته: عوارض در افراد سالخورده ممکن است شدید ترباشد. در افراد مسن گیجی، ورم صورت و پاها و کاهش ناگهانی ادرار میتواند روی دهد.

نکته:چنانچه ازاینگونه داروها برای کنترل درد استفاده میگیردد، نباید بیش از 7-1 روزازآنها استفاده شود.

نکته:آسپرین روکشدار دارای روکش انتریک(ENTERIC) میباشد. روکش باعث میگردد آسپرین بدون تغییراز معده عبورکرده و درروده کوچک حل گردید. بنابراین از تحریک گوارشی در معده جلوگیری میگردد.اما روکش شروع اثر آسپرین را به تاخیر می اندازد.

نحوه مصرف:

1-اشکال خوراکی را همراه با یک لیوان پر از آب مصرف کنید. پس از مصرف تا 15-3 دقیقه به حالت قائم باقس مانده و از دراز کشیدن خودداری کنید تا تحریک گوارشی کاهش یابد.

2-برای کاهش تحریک گوارشی میتوان آنها را همراه با غذا و یا داروهای ضد اسید معده مصرف کرد.

3-هیچگاه میزان دوز تجویزی را افزایش ندهید.

ضد دردهای شبیه افیونی و یا مخدر(OPIOIDS)(NARCOTIC):

دارای اثرات قوی تر و سریعتر نسبت به ضد دردهای غیر مخدری میباشند.ضد دردهای مخدر به انواع طبیعی،نیمه صناعی و صناعی تقسیم بندی میگردند.

ضد دردهای مخدر:

1-مورفین(MORPHINE)

2-کدئین(CODEINE)

3-فنتانیل(FENTANYL)

4-متادون(METHADONE)

5-پتیدین(PETHIDINE)

6-ترامادول(TRAMADOL)

7-مپردین(MEPERDINE)

8-پنتازوسین(PENTAZOCINE)

9-اکسی کدون(OXYCODONE)

1-بوپرنورفین(BUPRENORPHINE)

11-پروپوکسیفن(PROPOXYPHEN)

12-اکسی مورفون(OXYMORPHONE)

13-پروپوکسیفن(PROPOXYPHENE)

14-لوورفانول(LEVORPHANOL)

15-هایدرومورفون(HYDROMORPHONE)

16-دیامورفین(DIAMORPHINE)

نحوه اثر:

1-با اتصال به گیرنده های اوپیود در مغز، نخاع و مجاری روده و معده از ارسال پیام های درد به مغز جلوگیری میکنند. در واقع شبیه ضد دردهای مخدر طبیعی بدن موسوم به آندورفین ها عمل میکنند.

2-تحریک مرکز لذت در مغز.

اشکال دارویی:

قرص، کپسول و آمپول.

تداخلات دارویی:

الکل-آنتی هیستامینها-بنزودیازپین ها-باربیتورات ها.

عوارض جانبی:

1-وابستگی و اعتیاد.

2-خواب آلودگی و سرخوشی.

3-گیجی.

4-یبوست و کاهش ادرار،تهوع و خشکی دهان.

5-تپش قلب.

6-توهم.

7-کما.

ضددردهای کمکی :

این دسته از داروها مسکن درد نیستند اما در برخی شرایط خاص باعث کاهش درد میشوند. (کاهش دردهای نوروپاتیک حاصل از آسیب عصبی)

1- داروهای ضد افسردگی: مانند فلوکسیتین(FLUXITINE) و دسیپرامین(DESIPRAMINE)

2- داروهای ضد تشنج: مانند گاباپنتین(GABAPENTIN)، فنیتوئین(PHENITOIN) و کلونازپام(CLONAZEPAM)

3- بی حس کننده های موضعی: نظیر لیدوکائین (LIDOCAINE) و کاپسایسین(CAPSAICIN). / مردمان

روی دکمه زیر کلیک فرمایید

فال حافظ

کپی برداری ممنوع !

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب کوکا تنها با کسب مجوز مکتوب امکان پذیر است.
هر گونه کپی برداری از محتوای سایت کوکا پیگرد قانونی دارد.

محل لینک سایت شما

مطالب بخش سلامت و پزشکی سایت کوکا فقط جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارند. این مطالب توصیه پزشکی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان کرد.


1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *