داروهای صرعی

خواص دارویی و گیاهی

نشان‌گذاری

عجب سازنده ی این علامت عرب دولاب است
[[رده:نمادهای
نوشتار]]



کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرکز همکار کاکرین ایران می باشد.

طراحی و بره نویسی : یکتاوب افزار شرق

داروهای صرعی

© 218 All Rights Reserved | Cochrane Iran Associate Centre

کرمان، ابتدای محور هفت باغ علوی ، پردیس دانشگاه علوم پزشکی 


کد پستی :7616913555


تلفن :313257-34


 

 

نسخه قابل چاپ

تهران، بزرگراه اشرفی اصفهانی، نرسیده به پل بزرگراه شهید همت، خیابان شهید قموشی، خیابان بهار، نبش کوچه چهارم، پلاک 1

کدپستی: 1461965381

تلفن و 442651 (9821+)

کارگاه های آموزشی

داروهای صرعی

اخبار

JCR

خبرگزاری سیناپرس

پیوندهای مرتبط

بیماری صرع یکی ازمهمترین بیماری‌های عصبی رایج در دنیا است که بدنبال اختلال در انتقال پیام‌های عصبی بین سلول‌های مغز بوجود می‌آید و می‌تواند در هر سنی رخ دهد. این بیماری که با تشنج همراه است در صورت عدم درمان مشکلات زیادی را برای بیماران بوجود می‌آورد. طبق تحقیقات انجام شده بیش از ۶۵ میلیون نفردر دنیا به این بیماری مبتلا هستند که از این تعداد یک سوم آنان با وجود دریافت درمان‌های دارویی مختلف دچار تشنج‌های غیر قابل کنترل می‌شوند. احتمال ابتلا به صرع در همه افراد وجود دارد اما این مشکل در کودکان (۳ تا ۶سال) و افراد مسن بالای ۵۵ سال دیده می‌شود و به ‌طور حسوسی در مردان از زنان به وقوع می‌پیوندد. درمان مشخصی برای این بیماری وجود ندارد اما به کمک دارو و سایر راهکارها می‌توان آن را کنترل کرد. وراثت در بعضی از انواع صرع نقش دارد. در عموم افراد، احتمال ابتلا به صرع در سنین زیر ۲۰ سال تنها ۱درصد است به طوری که اگر یکی از والدین به صرع وابسته به ژنتیک مبتلا باشد خطر ابتلای فرزند آنان به ۲ تا ۵ درصد افزایش می‌یابد. عوامل ژنتیکی افراد را مستعد اثرپذیری از عوامل محیطیِ می‌کند. تشنج ممکن است در هر سنی رخ بدهد هرچند تجربه نشان داده است که این مشکل در سنین کودکی و سنین بالای ۶۰ سال رخ می‌دهد. ‏

بیماران صرعی و انواع آن ‏

پروفسورعلی گرجی ـ مسئول آزمایشگاه مرکز تحقیقات علوم اعصاب شفا درششمین سمپوزیوم بین‌المللی صرع به گزارشگر روزه اطلاعات می‌گوید: بیماری صرع یکی از شایع‌ترین بیماری‌های اعصاب است که به طور متوسط حدود ۱ درصد افراد در دنیا به آن مبتلا هستند و این در حالی است که وارد آمدن ضربه به سر ناشی از تصادفات جاده‌ای از مهم‌ترین علل ابتلا به این بیماری است.

این بیماری به دو شکل عمومی و لوکال خودش را نشان می‌دهد که با اختلال هوشیاری ویا خیره شدن فرد به صورت لحظه‌ای همراه است. ‏

وی با بیان این مطلب افرادی که مبتلا به صرع هستند باید به مراکز تخصصی صرع مراجعه کنند می‌افزاید: خیلی از بیماران به علت عدم مراجعه به مراکز فوق تخصصی از کنترل بیماریشان بی‌اطلاع هستند و درمان نمی‌شوند. ‏داروهای صرعی

این متخصص مغز و اعصاب در مورد نشانه‌های صرع خاطر نشان می‌کند: از هوش رفتن و لرزش اندام‌های مختلف بدن در بزرگسالان ونشانه‌های این بیماری در کودکان هم به صورت خیره شدن به یک نقطه است.

گاهی اوقات هم ممکن است هوشیاری به مدت چند ثانیه از بین برود. مردم با دیدن این نشانه‌ها باید به پزشک مراجعه کنند.

حدود۷۰ درصد بیماران مصروع به وسیله دارو بیماریشان کنترل می‌شود و ۱۰ تا ۱۵ درصد از بیماران نیز به وسیله جراحی پیشرفته مغز درمان می‌شوند.‏

وی با اشاره به این مطلب که در حال حاضر در کشور حدود ۱میلیون بیمار مبتلا به صرع وجود دارد می‌گوید: خوشبختانه مرکز تحقیقات صرع بیمارستان خاتم‌الانبیا یکی از پیشرفته‌ترین مراکز کشور است که از بهترین تکنیک‌ها و دستگاه‌ها برای درمان بیماران استفاده می‌کند. خوشبختانه در سال‌های اخیر پیشرفت‌های زیادی در زمینه درمان صرع صورت گرفته است. داروهای قدیمی که برای درمان این بیماری استفاده می‌شد عوارض زیادی داشت اما امروزه داروهای جدیدی به بازار آمده است که نه تنها عوارض جانبی کمتری دارند بلکه جراحی‌هایی انجام می‌شود که بیمار مصروع به طور کامل بهبود پیدا می‌کند.

این در حالی است که این جراحی‌ها در بیمارستان خاتم‌الانبیا و چند مرکز دیگر در حال انجام است. ‏

مسئول آزمایشگاه مرکز تحقیقات علوم اعصاب شفا یادآوری می‌کند: در گذشته بیمار مبتلا به صرع به صورت یک فرد معلول بود، در حالی که امروز، با استفاده از روش‌های جدید یک بیمار مبتلا به صرع می‌تواند یک زندگی طبیعی داشته باشد و کارهای روزمره‌اش را انجام دهد.

این بیماران برای ازدواج کردن مشکل خاصی ندارند و می‌توانند با درمان و کنترل بیماری از یک زندگی نرمال بهره مند شوند. از این رو رسانه‌های گروهی باید در مورد بیماری صرع فرهنگ سازی‌های لازم را انجام دهند. در گذشته دور فرد مصروع را خط می‌کشیدند و فکر می‌کردند جن زده شده اند در حالی که صرع هم مانند بیماری‌های دیگر است و ۷۰ درصد بیماران با مصرف ۱ یا ۲ قرص در روز بطور کامل بهبودی پیدا می‌کنند و بیماریشان کنترل می‌شود. تغییر دید نسبت به این بیماری به بیماران مصروع خیلی کمک می‌کند که به زندگی نرمال برگردند. خیلی از افرادباهوش به این بیماری مبتلا بوده‌اند که می‌توان به ون گوک نقاش بزرگ هلندی اشاره کرد.‏

علت‌های بیماری صرع

دکتر پرویز بهرامی ـ متخصص مغز و اعصاب و دبیر علمی ششمین سمپوزیوم بین المللی صرع هم به گزارشگر روزه اطلاعات می‌گوید: بیماری صرع شیوع نسبتا ثابتی در سراسر دنیا دارد به طوری که ۱ درصد مردم در سراسردنیا به این بیماری مبتلا هستند که چیزی حدود ۵۰ میلیون نفر می‌شود. در کشور‌های ما آمار رسمی و دقیقی نداریم ولی تحقیقات انجام شده نشان می‌دهد که آمار صرع در کشور بیشتراز میانگین جهانی است و این در حالی است که شیوع صرع در کشور‌های در حال توسعه از کشور‌های پیشرفته است که این مساله می‌تواند علت‌های زیادی داشته باشد که می‌توان به ازدواج‌های فامیلی و ترومای مغزی اشاره کرد. ضربه‌های مغزی که در اثر تصادفات رانندگی در افراد بوجود می‌آید آسیب‌هایی را در مغزایجاد می‌کند. آسیب‌های مغزی هم که در طول جنگ تحمیلی برای رزمنده‌ها بوجود آمد ممکن است یکی از علت‌های ابتلا به این بیماری باشدوهمه این مسائل باعث شد که آمار این بیماری در کشور بالا برود.

وی با اشاره به این مطلب که هر ضربه‌ای نمی‌تواند باعث بروزبیماری صرع شود می‌افزاید: به طور کلی ۳ نوع ضربه وجود دارد که عبارتند از: ضربه خفیف،متوسط و شدید. ضربه خفیف معمولا مشکلی بوجود نمی‌آورد ولی ضربه‌هایی که منجر به شکستگی،خونریزی مغزی،از دست دادن حافظه و یا کاهش هوشیاری می‌شوند احتمال خیلی زیاد می‌توانند در فرد تشنج ایجاد کنند.

این متخصص مغز و اعصاب در مورد درمان صرع یاد آوری می‌کند: در وحله اول پزشک باید بیماری را تشخیص دهد زیرا که خیلی از بیماری‌ها هستند که شبیه صرع است از اینرو تشخیص درست اهمیت زیادی دارد بعد از تشخیص باید نوع صرع و داروی مخصوص آن رامشخص کند. زیرا که انواع صرع داروی مخصوص به خود را دارند که به آن پاسخ می‌دهند. در صورتی که همه این مسائل توسط پزشک رعایت شود وبیمار هم دارو‌هایش را به طور مرتب مصرف کند تشنج اش با دارو کنترل می‌شود.

وی با اشاره به این مطلب که دوره‌ درمان این بیماری تقریبا ۳ سال است می‌گوید: اگر بیماربا دارو درمان نشد ممکن است پزشک دارویی را اضافه یا کم کند. گاهی اوقات هم بعضی از بیماران مقاوم به درمان هستند که باید از نظر جراحی بررسی شوند جراحی بستگی به محل ضایعه دارد و هر صرعی را نمی‌توان جراحی کرد.

جراح باید کانونی را در مغز پیدا کند که منجر به ایجاد بیماری و عدم پاسخ به درمان شده است که این کار دقت زیادی را می‌طلبد.

معمولا جراحان بر اساس علایم بالینی،نوار مغزی، منیتورینگ وام آر‌ای کانون را مشخص می‌کنند و در صورتی که برداشتن کانون آسیب یا عارضه‌ای برای بیمار نداشته باشد اقدام به این کارمی کنند که حدود ۱۰ تا ۱۵ میلیون تومان هزینه بررسی‌ها وحدود ۵۰ میلیون تومان هم هزینه جراحی می‌شود. ‏

رابطه تصادفات جاده ایی و بیماری صرع

دکتر اسد خزایی، مسئول گروه جراحی اعصاب و روان بیمارستان خاتم‌الانبیا هم می‌گوید: ۱۰ تا ۱۵ درصد تصادفات جاده‌ای که در آن ضربه به سر وارد می‌شود منجر به تشنج زودرس و صرع می‌‌شوند و این در حالی است که ممکن است در طی سال‌های پس از تصادف، ۵۰ درصد از این بیماران دچار تشنج شوند.

وی می‌افزاید: در حال حاضر جراحان قسمت‌های مشخص در مغز که عامل تشنج هستند، را مشخص و جراحی می‌کنند. در این جراحی صدمه به مغز وارد نمی‌شود و تنها کانون تشنج برداشته می‌شود.

این متخصص مغز و اعصاب یادآوری می‌کند: همه بیماران کاندید خوبی برای جراحی نیستند و باید بررسی‌های خاصی بر روی بیماران انجام شود. هر بیماری که تشنج کند الزاماً نیاز به جراحی ندارد.

مشکلات روحی روانی بیماران ‏

دکتر محمد رضوانی، متخصص مغز و اعصاب هم به گزارشگر روزه اطلاعات می‌گوید: بیشترین حوزه فعالیت ما در مورد درمان جانبازانی است که صرع دارند به خصوص کسانی که مبتلا به صرع‌های مقاوم به درمان هستند.

در این مرکز بررسی‌های اولیه برای بیماران انجام می‌شود و از این بیماران نوار مغز ۲۴ ساعته گرفته می‌شود که هدف این است تشخیص دهیم این بیماران مبتلا به صرع مقاوم به درمان هستند یا خیر. در صورت مثبت بودن باید کانون تشنج را مشخص کنیم که اگر قابل برداشتن باشد توسط جراحانی که در زمینه صرع کارکرده‌اند این کار انجام می‌شود تا بیمار بتواند به روال زندگی عادی خودش برگردد.

حدود ۷۰ درصد از بیماران بعد از گذشت ۲ سال از زمان جراحی دیگر نیازی به دارو ندارند. در حالیکه این بیماران قبل از عمل جراحی از چندین نوع دارو استفاده می‌کردند. ‏

وی می‌افزاید: بیمارانی که کاندید خوبی برای جراحی نیستند باید با مصرف دارو بیماریشان را کنترل کنند تا دچار تشنج نشوند. یکسری از بیماران هم هستند که هیچ کاری نمی‌توان برایشان انجام داد ازاینرو تا جایی که ممکن است باید غیر از دارویی که مصرف می‌کنند از آنان حمایت هم شود وتحت نظر روانشناس و روانپزشک باشند. واقعیت این است که بیماری صرع تاثیر خیلی زیادی روی روحیه بیمار و اطرافیانش دارد بخصوص بیمارانی که دچار تشنج می‌شوند دچار مشکلات زیادی می‌شوند. انگ این بیماری باعث می‌شود که این بیماران برای کار کردن، ازدواج و بچه دار شدن دچار مشکلات زیادی شوند در حالی که صرع هم یک بیماری است. ‏

این متخصص مغز و اعصاب یاد آوری می‌کند: بسیاری از ما وقتی بخاطر یک سرما خوردگی ساده یک هفته دارو مصرف می‌کنیم کلافه می‌شویم حال باید دید بیمار صرعی که باید مادام العمر چندین نوع قرص مصرف کند چه فشارهای روانی زیادی را تحمل می‌کند. علیرغم اینکه داروها تشنج را کنترل می‌کنند اما عوارضی برای بیماران ایجاد می‌کند که شامل اضطراب، افسردگی، پوکی استخوان، بالا بردن آنزیم‌های کبدی می‌شود.

وی با اشاره به این مطلب که درمان روحی روانی بیماران مبتلا به صرع از اهمیت زیادی برخوردار است می‌گوید: صرع یک بیماری معمولی است که جامعه باید پذیرای آنان باشد و با انگ زدن به آنان باعث تشدید علایم بیماران نشوند. برخورد‌های ناسب مردم با این بیماران باعث می‌شود که خیلی از بیماران خانه نشین شوند به طوری که بخاطر نگرانی که از تشنج دارند حتی در میهمانی‌ها هم شرکت نمی‌کنند. ‏

دکتر رضوانی در مورد داروی این بیماران می‌گوید: بسیاری از دارو‌های صرع در داخل کشور ساخته می‌شوند اما با توجه به شرایطی که پیش آمده است مطمئنا برای تهیه خیلی از دارو‌هایی که وارداتی و طولانی اثر هستند با مشکل مواجه می‌شویم. در حال حاضر با کمبود دارو‌های جدید مواجه هستیم که اگر واردات این داروها محدود شود قیمت دارو‌ها افزایش پیدا می‌کند و دسترسی بیماران به دارو کم می‌شود. پزشکان باید با دارو‌های جایگزین بیماری را کنترل کنند و این در حالی است که خیلی از بیماران تنها با مصرف داروی خارجی بیماریشان کنترل می‌شود.

خانواده‌های بیمار مصروع با مشکلات زیادی روبرو هستند زیرا که بیماران مصروع ممکن است دچار تشنج شوند و به خود و خانواده شان آسیب برسانند. این بیماران باید مرتب تحت نظر پزشک باشند و دارو را هم به طور منظم مصرف کنند.

بررسی‌ها نشان داده است حدود ۳۰ درصد از بیمارانی که دچار تشنج مقاوم به درمان هستند در کشور‌های پیشرفته با جراحی درمان می‌شوند که این آمار در ایران خیلی کم است. ‏

در صورت بروز حمله صرع

ـ خونسردی خود را حفظ کنید

ـ بیمارتشنجی باید از محیط‌هایی که ممکن است به او آسیب بزند مثل لبه‌های تیز میز یا جاهایی که بخاری و گاز وجود دارد یا کف‌های سرامیکی دور نگاه داشته شود.

ـ بیمار را به یک طرف خوابانده تا ترشحات حلقی خارج شود.

ـ از گذاشتن وسایل سفت بین دندان‌ها هنگام حمله تشنجی اجتناب کنید.

ـ هنگام بروز تشنج مزمن، بویژه در سال‌های اول کودکی، دیازپام از راه رکتال و در سنین بالاتر نیز میدازولام از طریق بینی یا دهان تجویز می‌شود.

ـ اگر مدت صرع طول بکشد و اسپاسم عضلانی رخ بدهد، تنفس دهان به دهان ضروری است.داروهای صرعی

ـ اولین اقدام، هنگام بروز تشنج تماس با اورژانس مجهز به وسایل احیاست تا بیمار دچار تشنج پایدار نشود. ‏

‏ـ به هیچ عنوان، هرگز و هرگز در حین حمله و یا حتی بلافاصله پس از ختم حمله، آب، نوشیدنی و حتی داروهای فرد را به او نخورانید

‏ـ سیلی زدن، آب پاشیدن، تنفس دهان به دهان و فشار روی قفسه سینه ممنوع است

‏ـ سعی نکنید جلوی حرکات غیر ارادی را در جریان حمله شدید بگیرید، چون ممکن است باعث شکسته شدن استخوان‌های اندام‌ها شود

‏ـ پس از یک حمله شدید، بیمار نیاز به استراحت دارد. قبل از اینکه فرد به سر کار خود برگردد به او استراحت بدهید

‏ـ کبود شدن لب‌های بیمار در حین حمله تشنج، به علت کمبود اکسیژن خون است و به تنهایی خطرناک نیست و تنها در حملاتی که حمله تشنج طی چند دقیقه خود به خود تمام نشود نیاز به خبر کردن آمبولانس دارد.

بیتا مهدوی

1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *