با دلگرم همراه باشید تا با خاصیت نان جو آشنا شوید.
خواص مصرف نان جو
جو یکی از غلات بسیار مفیدی است که ارزش غذایی بالایی دارد و خود به عنوان یک غذای کامل می تواند به شمار رود. جو از گیاهی با ساقه های بلند به جود می آید و هنوز هم یکی از غذاهای عمده انسان را تشکیل می دهد. در کشورهای مختلف نیز جزو پرمصرف ترین مواد غذایی است که با اشکال مختلف و طعمهای گوناگون عرضه می شود.
از امام جعفر صادق (ع) نقل شده است که خاصیت های غذایی و درمانی با ارزشی در نان جو وجود دارد، به همین دلیل طعام حضرت رسول اکرم (ص) تا آخر عمر از نان جو خالی نبود.نان جو از انواع نان های قدیمی است به طوری که خوراک اصلی گلادیاتورهای رومی را تشکیل می داد و قهرمانان آن زمان را «هوردیری» یعنی «خورندگان نان جو» می یدند.
سبوس مهم ترین راه درمان طبیعی یبوست به شمار می رود . جلوگیری از یبوست نیز از بروز بواسیر ، التهاب دیورتیکول (کیسه ای مدوربه اشکال و اندازه های مختلف است که در جدار داخلی روده ایجاد می شود)، سرطان کولون، شقاق، فیستول، شکاف بافت معده و عفونت های دستگاه گوارش (که غالباً در میان افراد مسن مشاهده می گردد) پیشگیری می کند.
توصیه می شود همراه با مصرف سبوس، مایعات و آب فراوانی نیز مورد مصرف قرار گیرد.
بر اساس پژوهش های مختلف ، سبوس غنی ترین منبع غذایی فیبر و الیاف گیاهی محسوب می شود. این فیبر و الیاف را که مواد سلولزی و همی سلولزی می باشد، اکثر مردم می شناسند و می دانند که مصرف آن موجب افزایش حجم مدفوع می گردد. افزایش حجم مدفوع عامل اساسی مبارزه با یبوست و بیماری کولون و پیدایش سرطان کولون می باشد.
البته باید گفت که فیبرهای گیاهی به دو نوع محلول و حلول تقسیم می شوند. سبوس گندم جزء فیبرهای غذایی حلول است که در جلوگیری از یبوست و سایر بیماری های روده بزرگ تاثیر زیادی دارند.
سبوس جو و برنج جزء فیبرهای محلول می باشند که اثر زیادی در کاهش کلسترول خون دارند.
در سالهای اخیر تحقیقات علمی نشان داده است که نان جو از نظر بهداشتی و سلامتی از ارزش ویژه ای برخوردار است و از این جهت این نان مورد توجه قرار گرفته استسبوس موجود در نان جو دو برابر نان گندم است و در هر 1 گرم نان جو حدود چهار گرم فیبر وجود دارد.از این جهت نان جو برای افرادی که مبتلا به دیابت می باشند بسیار مفید است زیرا هر فرد دیابتی روزانه به 2 تا 3 گرم فیبر نیاز دارد که بدین ترتیب بخش زیادی از آن را می توان با نان جو و بقیه را با خوردن حبوبات و سبزی ها جبران کرد.
سبوس، ملین و مسهل قوی ( ضد یبوست )
یکی از پژوهشگران علوم تغذیه و فیزیولوژی دستگاه گوارش به جین کاربر می گوید : “در تنظیم سیستم گوارشی و رفع یبوست هیچ ماده ای با قدرت سبوس برابری نمی کند. سبوس موجب رانش مدفوع در طول لوله های روده ی کوچک و بزرگ شده و در عین حال تاثیر فراوانی بر حرکات موجی شکل روده ها دارد”.
علاوه بر آن یبوست باعث جذب سموم مدفوع و ورود آنها به خون شده و خون را کثیف و غلیظ می سازد. پیداست که خون آلوده محیط مناسبی برای تغذیه ی سلول ها و نیز گلبول های سفید و قرمز نبوده و سبب تیرگی رنگ رخسار و رسوب مواد سمی در انتهای مفاصل و درد و التهاب آنها در نواحی کمر و پا می گردد. به ویژه اگر همراه با اوره و اسید اوریک بالا ناشی از مصرف زیاد مواد پروتئینی مانند گوشت های قرمز باشد ، این اثرات تشدید می شود.
یبوست بر سیستم عصبی و روابط و رفتار افراد نیز اثر می گذارد و موجب بروز عصبانیت ، پرخاشگری ، افسردگی ، تنش های روانی، خستگی های مفرط، کوفتگی بدنی، بی حوصلگی، کسالت و سرانجام پیری زودرس در اثر رادیکال های آزاد می گردد.
فیبرهای گیاهی به دو نوع محلول و حلول تقسیم می شوند. سبوس گندم جزء فیبرهای غذایی حلول است که در جلوگیری از یبوست و سایر بیماری های روده بزرگ تاثیر زیادی دارند.سبوس جو و برنج جزء فیبرهای محلول می باشند که اثر زیادی در کاهش کلسترول خون دارند.
توصیه می شود هنگام مصرف سبوس ، از نوشیدن مایعات به ویژه آب ، آب میوه ها و نیز مصرف روغن زیتون غافل نشوید. این مواد به اثر بخشی سبوس در حفظ سلامتی بدن کمک می کنند.
گروهی از پژوهشگران انگلیسی به سرپرستی “کومانگ” از دانشگاه کمبریج انگلیس، اقدام به مقایسه ی اثر سبوس و اثرات هویج ، کلم و سیب در تنظیم حرکات دودی شکل روده در میان 19 هزار فرد سالم و طبیعی نمودند و به این نتیجه رسیدند که اگر چه سبزیجات و میوه اثرات ملین خوبی در روده های انسان دارند، اما میزان این اثر هرگز به پای تاثیر سبوس بر روده ها نمی رسد.
پژوهشگران دانشگاه کمبریج به این نتیجه رسیدند که مصرف روزانه ی 5 گرم سبوس، وزن مدفوع و سهولت خروج آن از روده ها را دو برابر می کند.
برای دستیابی به چنین اثری باید 5 فنجان هویج یا کلم پخته یا 11عدد سیب خورده شود تا اثر 5 گرم سبوس را در بدن داشته باشد.
در طی پژوهشی دیگر روشن شده که مصرف روزانه 15 گرم سبوس به اضافه ی مصرف انواع غذاهایی مانند دانه های گیاهی، شیر یا سیب زمینی منجر به درمان 6 درصد از مبتلایان به یبوست گردیده است.
پژوهش های جدید نشان می دهد که مصرف سبوس و نان سبوس دار احتمال پیدایش سرطان کولون و راست روده را کاهش می دهد.
سبوس موجب تخمیر و آزاد سازی ترکیبات ناشی از سوخت و ساز بدن در کولون می گردد و همین پدیده یعنی پیدایش ترکیبات ناشی از فعل و انفعالات متابولیسم، عامل باز دارنده در پیدایش سرطان روده ها و مانع حدوث بیماری های دستگاه گوارش است.
مهم ترین خاصیت های نان جو
در صورتی که نان جو کم نمک تهیه شود شامل جلوگیری از تولید چربی های زیان آور در خون، تنظیم فعالیت دستگاه گوارش، تعدیل فشار خون، تحریک انسولین سازی در بدن و کاهش قند خون، پاکسازی دیواره های معده و روده از ذرات آلوده کننده، مقابله با رشد تومور در بدن، جلوگیری از چاقی، حفظ شادابی و زیبایی پوست به علت وجود ویتامینهای گروه ب در آن و تقویت حافظه است.
امروزه جو به دلیل تاثیری که در پیشگیری، کنترل و درمان بیماری های غیر واگیر دارد، به عنوان «اکسیر سلامت» نیز شناخته شده است. کاربرد جو در تهیه سوپ و غذای تکمیلی کودکان نیز بسیار مفید است.نان جو به دلیل وجود فیبر خود مقدار زیادی از آب بدن را جذب می کند، بنابراین مایعات و آب فراوانی باید نوشیده شود. این نان به دلیل غنی بودن از ویتامین های B به آرامش اعصاب کمک می کند.
خواص مصرف نان جو
پژوهشگران دانشگاه تافتز (tufts) آمریکامی گویند نتایج تحقیقات آنان نشان می دهد اگر کسی بخواهد از چربی اضافی شکم خلاص شود نان های تیره و سبوس دار مصرف و از خوردن نان سفید دوری کند.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز ، در این تحقیق شرایط دو هزار و ۸۰۰ نفر را مطالعه و بررسی شد و نتایج آن نشان داد، نان سفید برای تندرستی زیان آور نیست اما چربی های شکم را افزایش می دهد.این در حالی است که چربی های شکم با خوردن نان به رنگ تیره و تهیه شده از دانه های سبوس دار برطرف می شود،زیرا نان سبوس دار حاوی ویتامین های ب ۱۲، ب ۱۴ و املاح مفید دیگری است که به سادگی چربی های شکم را از بین می برد.
“نیکولا میکن”، محقق این بررسی توصیه کرد، نباید در مصرف نان تیره زیاده روی کرد،زیرا ممکن است عوارض داشته باشد.محققان بر این باورند، مصرف معقول نان سبوس دار، سه مرتبه در روز همراه با یک بار نان سفید می تواند در یک دوره دو تا سه ماهه سبب کاهش وزن و کاهش بسیار چربی های شکم شود.آنان همچنین بر مصرف میوه ها و سبزی ها و پرهیز از مصرف دخانیات، غذای چرب و الکل تاکید کردند.
هرچه آرد، سبوس بیشتری داشته باشد اسید فیتیک (ترکیب ممانعتکننده از جذب املاح معدنی) بیشتری هم خواهد داشت.
دکتر عزیزی ضمن اشاره به این که اگر خمیر نان بخوبی تخمیر شود از میزان اسید فیتیک آن کاسته میشود، میگوید: افرادی که وضعیت تغذیهای خوبی ندارند و روزانه از گروههای متنوع غذایی بخصوص میوه و سبزی و گوشت و لبنیات به میزان مورد نیاز استفاده نمیکنند و همچنین کودکان در سنین رشد و کسانی که دچار سوءتغذیه هستند.
از نانهای سبوسدار به صورت روزانه استفاده نکنند، اما کسانی که تنوع غذایی دارند، به دلیل آن که میتوانند املاح معدنی جذب نشده نان را از گروههای غذایی دیگر دریافت کنند، میتوانند روزانه نان سبوسدار استفاده کرده و از خواص درمانی این نانها که به تنظیم قند و چربی خون کمک میکند و بهترین داروی درمان یبوست است و با افزایش دفعیات بدن از میزان جذب میکاهد و خاصیت سیرکنندگی و لاغرکنندگی دارد بهره ببرند.
این استاد دانشگاه میافزاید با این که نانهای سبوسدار برای مبتلایان به دیابت مفید است، اما این بیماران هم نباید در مصرف آن زیادهروی کنند.
دکتر عزیزی در پاسخ به این پرسش که نانهای فطیر روستایی که با آرد کامل گندم تهیه میشوند و در واقع سبوسدار هستند تا چه میزان ارزش تغذیهای دارند، میگوید: نان فطیر به نانی گفته میشود که در آن از خمیرمایه استفاده نمیشود و فرصت ورآمدن را از خمیر میگیرند و بدون عملآوری خمیر، نان میپزند. در مورد این نان ضربالمثلی وجود دارد که میگویند بیمایه فطیر است! یعنی نانی که بدون مایه (مخمر) تهیه شود تبدیل به فطیر میشود. خمیر این نانها چون تخمیر نمیشود اسید فیتیک بالایی داشته و علاوه بر هضم سخت، مانع جذب املاح گندم در بدن میشود و مصرف روزانه آن توصیه نمیشود.
همه نانهای سنتی حاوی سبوسند!
خانوادهها بر این باورند که در میان انواع نانهای سنتی، سنگک حاوی سبوس، اما لواش و تافتون و بربری فاقد سبوساند.
به گفته دکتر عزیزی، آرد کاملا سفیدی که هیچ سبوسی داخل آن نباشد در تهیه نان استفاده نمیشود و لواش، تافتون و بربری نیز حاوی میزانی سبوس هستند، اما در مقایسه با سنگکهای واقعی، سبوس کمتری دارند و سبوس آنها تقریبا نصف نان سنگک است.
این متخصص صنایع غذایی تصریح میکند هماکنون اغلب نانهای سنتی از نظر میزان سبوس با هم برابری میکنند و کمتر نان سنگکی را میتوان پیدا کرد که از دانه کامل گندم تهیه شده باشد. اصلیترین مشخصه نانهای سبوسدار صنعتی رویت خردههای سبوس در بافت نان است و در نانهای سنتی هر چه رنگ نان تیرهتر باشد سبوس بیشتری دارد.
توصیه بر آن است که از مصرف نانهایی که بخوبی پخته نشده و خمیرند و طعم خامی گندم میدهند پرهیز کنید چون قابلیت هضم و جذب خوبی ندارند. به گفته این استاد دانشگاه، نانهای صنعتی و سنتی اگر بخوبی تخمیر و پخته شوند پایینترین میزان اسید فیتیک را دارند.
یکی از سوالاتی که خانوادهها جویای دانستن آن هستند این است سبوسی که به پشت نانهای بربری چسبیده، آیا ارزش تغذیهای دارد یا باید هنگام خرید نان، آن را با فرچه یا برس از سطح پشتی نان زدود؟ دکتر عزیزی در این خصوص میگوید: خردههای درشت سبوسی که به سطح پشتی نان بربری چسبیده به این جهت است که خمیر به صفحه میز خمیرگیری نچسبد و با توجه به این که میزان سبوس نان بربری کم است بهتر است افراد این سبوس را از بربری جدا نکرده و مصرف کنند.
آردی که برای تهیه نانهای حجیم صنعتی استفاده میشود، مشابه آرد نانهای سنتی است، اما فرمولاسیون تهیه نان حجیم و نان مسطح با هم تفاوت دارد.
دکتر عزیزی ضمن اشاره به این موضوع میگوید: نان سنتی فقط از آرد، آب، نمک و خمیرمایه تهیه میشود، اما در ترکیب نانهای حجیم مقداری روغن، شکر، مواد بهبوددهنده، مواد تقویتکننده مانند گلوتن، پودر شیرخشک و هم استفاده میشود.
بر این اساس اگر به نانهای حجیم سبوس اضافه شود نان قدرت متورم شدن و پخت مناسب را دارد، اما نانهای سنتی چون مشابه نانهای حجیم حاوی ترکیبات بهبوددهنده نیستند و متورم نمیشوند، مقادیر زیاد سبوس از انعطافپذیری و قدرت کشسان خمیر میکاهد و خمیر نانهای مسطح بخوبی پهن و نازک نمیشوند. به همین دلیل نانهای سنتی در مقایسه با انواع نانهای حجیم صنعتی حاوی سبوس کمتری هستند.
صحت و سقم جوهر قند در نانهای سنتی!
چندی پیش از گوشه و کنار شنیده شد که برخی از نانوایان سنتیپز در نانهای لواش و تافتون از جوهر قند استفاده میکنند.
دکتر عزیزی در این باره میگوید: هنوز مشخص نیست که چند درصد از نانوایان از این ترکیب ناسالم استفاده میکنند، چون هیچ نهاد مسئولی در این خصوص تحقیقات جامعی انجام نداده است و درباره مضرات جوهر قند نیز در ایران و کشورهای خارجی مقاله و پژوهش کاملی ارائه نشده است.
جوهر قند پودری سفیدرنگ با کاربرد صنعتی است که در صنعت قندسازی برای سفیدتر کردن رنگ کله قند و موارد دیگر استفاده میشود و در هیچ جای دنیا جوهر قند یک افزودنی غذایی محسوب نمیشود.
این پودر سفیدرنگ چون نان لواش و تافتون را سفیدتر میکند و بسرعت سبب تخمیر خمیر میشود و بر قدرت پهن شدن خمیر میافزاید و بهصرفهتر است، مورد اقبال برخی نانوایان سنتیپز قرار گرفته که برای سلامت افراد بسیار مخاطرهآمیز است. توصیه میشود نهادهای مسئول در این خصوص دقت نظر بیشتری اعمال داشته و بازرسان هوشیارانهتر عمل کنند.
آیا زیاده روی در مصرف سبوس مجاز است؟
همان گونه که کاهش یا عدم مصرف سبوس برای عملکرد سیستم گوارشی مناسب نیست، افراط و زیاده روی در مصرف سبوس نیز عارضه به وجود می آورد. بنابراین توجه به نکات زیر ضروری است :
پس رعایت اعتدال و میانه روی در مصرف هر نوع ماده غذایی ( هر چند که مفید باشد ) لازم و ضروری است.
گردآوری شده ی مجله ی اینترنتی دلگرم
مرجان امینی
پاسخ به سوالات پزشکی ، مامایی و جنسی شما (توسط پزشک و ماما مجله دلگرم)
© تمامی حقوق این سایت برای شرکت آرادپرداز محفوظ است ؛ هر گونه استفاده از مطالب دلگرم با رعایت شرایط بازنشر امکان پذیر است.
بهتر زندگی کردن یاد گرفتنی است – مرجع مقالات آموزشی و فیلم آموزشی برای موفقیت و پیشرفت
جو یکی از مهمترین و پرکاربردترین غلات در زندگی روزمره است که به طرق مختلف و در بسیاری از نانها و غذاهای سنتی یافت میشود و اغلب مردم با اینکه هر روز این غلهی مهم را مصرف می کنند از خواص نان جو برای سلامتی بدن و ویتامینها و مواد معدنی موجود در آن آگاه نیستند. در این مقاله با ما همراه باشید تا شما را با خواص جو، نحوه مصرف و افزودن آن به رژیم غذایی آشنا کنیم.خواص مصرف نان جو
جو معمولا در دو شکل یافت میشود. در جو پوستکنده فقط پوست غیرخوراکی جدا شده و جوانه و گیاهک باقی میماند؛ ولی در شکل دیگر علاوه بر پوست، سبوس نیز از جو جدا میشود.
یک فنجان جو (حدود ۱۸۴ گرم) پوستکنده محتوی مواد مغذی زیر است:
نیاز افراد به مواد مغذی مختلف به سن و جنسیت افراد بستگی دارد.
«بتاگلوکان» نوعی از فیبر است که در جو یافت میشود. براساس مطالعات این نوع از فیبر خطر چاقی و عوارض ناشی از آن مانند سکته مغزی، دیابت و بیماری قلبی و عروقی را کاهش میدهد.
جو سرشار از مواد مغذی است و بهخوبی فرد را سیر میکند. جو ازجمله خوراکی های سرشار از فیبر و مواد معدنی ضروری مانند «سلنیم»، مس، «تریپتوفان» و منگنز است. جو به شما انرژی میدهد و برای مدت نسبتا طولانی شما را سیر نگه میدارد. منگنز موجود در جو به شما احساس شادی و سرزندگی میدهد و دستگاه عصبیتان را آرام میکند.
در یک مطالعهی ۱۹ ساله که محققان دانشگاه هاروارد بر روی تأثیر صبحانههای محتوی غلات انجام دادند، مشاهده شد کسانی که صبحها یک کاسه غلات کامل مصرف میکنند، ۲۹٪ کمتر از دیگران به نارساییهای قلبی مبتلا میشوند.
جو به دلیل دارابودن انواع اسیدهای آمینهی ضروری و مقدار بالای فیبر به کاهش وزن کمک میکند. جو در تنظیم قند خون مؤثر است و از افتوخیز شدید قند خون که موجب افزایش ذخیرهی چربی میشود، جلوگیری میکند.
با اینکه جو نسبت به سایر غلات کالری پایینتری دارد، ولی به شما کمک میکند تا مدت طولانیتری سیر بمانید. بنابراین نیازی نیست بهطور مکرر غذا بخورید.
کاهش مصرف سدیم به کاهش فشار خون بالا کمک میکند. اما افزایش مصرف پتاسیم نیز میتواند به کاهش فشار خون بالا کمک کند. تنها ۲٪ آمریکاییها میزان ۴۷۰۰ میلیگرم پتاسیم توصیهشده در روز را مصرف میکنند. همچنین پتاسیم، منیزیم و کلسیم موجود در جو بهطور طبیعی فشار خون را کاهش میدهند. براساس مطالعهای که در سال ۲۰۰۶ در مجلهی انجمن متخصصین تغذیهی آمریکا به چاپ رسید، افزایش مصرف غلات میتواند میزان فیبر محلول و حلول مصرفی را افزایش دهد و به کاهش فشار خون و کاهش وزن کمک کند.
در یک مطالعهی ۵ هفتهای برروی ترکیب غلات مختلف، فشار خون بزرگسالانی که جو بیشتری مصرف کردند، از دیگران کاهش یافت.
جو سرشار از «لیگنان» است و از بدن در برابر سرطان سینه و سرطانهای مرتبط با هورمونها محافظت میکند. با کاهش چربیهای شکمی و رادیکال های آزاد و تثبیت فشار خون، موجب کاهش خطر بروز سرطان ها میشود.
سلنیم یک مادهی معدنی بوده که در کمتر غذایی یافت میشود. سلنیم به عملکرد آنزیمهای کبدی و سم زدایی بدن از برخی ترکیبات سرطانزا کمک میکند. علاوهبراین سلنیم میتواند موجب کاهش التهابات شود. درنتیجه از میزان رشد تومورها کاسته و با افزایش تولید «لنفوسیت تی» (از انواع سلولهای سیستم ایمنی بدن) موجب واکنش دستگاه ایمنی به عفونتها میشود.
فیبر موجود در غذاهای گیاهی خطر بروز سرطان روده بزرگ را کاهش میدهد. برخی مطالعات نشان میدهند که «بتاگلوکان» (نوعی فیبر) دستگاه ایمنی را تحریک میکند. درنتیجه با سلولهای سرطانی مبارزه و از تشکیل تومورها جلوگیری میکند. البته برای تأیید این ادعا شواهد بیشتری موردنیاز است.
فیبر، پتاسیم، فولات و ویتامین B۶ موجود در جو و نبود کلسترول همگی به سلامت قلب کمک میکنند. جو منبع خوبی از فیبر است و میتواند به کاهش کلسترول کامل خون کمک کند. درنتیجه موجب کاهش خطر بیماریهای قلبی میشود.
در سال ۲۰۰۷ محققان دریافتند که مصرف جو بهطور چشمگیری سطح کلسترول سرم و چربی شکم را کاهش میدهد. بالابودن این دو، خطر بیماریهای قلبی-عروقی را افزایش میدهد.
«بتاگلوکان» موجود در جو با اتصال به اسیدهای صفرا و دفع آنها از بدن، کلسترول بد خون را کاهش میدهد. دریافت ۳ گرم «بتاگلوکان» در روز میتواند کلسترول خون را ۵٪ کاهش بدهد.
در یک مطالعه تأثیر مصرف پتاسیم بر مرگ ناشی از بیماری سرخرگ کرونری مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان میداد افزایش مصرف پتاسیم (روزانه ۴۰۶۹ میلیگرم بهجای ۱۰۰۰ میلیگرم) احتمال مرگ افراد در اثر بیماری سرخرگ کرونری را ۴۹٪ کاهش میدهد.
ویتامین B۶ و فولات که هر دو در جو یافت میشوند، از تجمع ترکیبی به «هموسیستئین» میکاهند. تجمع مقدار اضافی «هموسیستئین» در بدن، میتواند به رگهای خونی صدمه بزند و موجب بروز مشکلات قلبی بشود.
کاهش التهاب مفاصل یکی دیگر از خواص جو است. جو محتوی مس بوده و در کاهش علائم روماتیسم مفصلی مؤثر است. مس رادیکالهای آزاد را خنثی و به بازسازی سلولها کمک میکند. وجود مس برای اتصال کلاژن و الاستین ضروری است. این دو به انعطاف پذیری استخوانها و مفاصل کمک میکنند.
جو سرشار از فسفر است و به بازسازی سلولها کمک میکند. فسفر به تشکیل استخوانها نیز کمک میکند. فسفر از واحدهای سازندهی رمز ژنتیکی (اطلاعات درون ژنوم به صورت رشتهها یا کلمات سه حرفی موسوم به رمز منتقل میشوند) بوده و در سلامت غشاهای سلولی و سلامت دستگاه عصبی نقش کلیدی بازی میکند.
خواص جو به همین جا ختم نمیشود. جو منبع خوبی از ویتامین نیاسین است. نیاسین فواید بسیاری برای دستگاه قلبی-عروقی دارد. نیاسین به کاهش کلسترول بد، لیپوپروتئین و رادیکالهای آزاد کمک میکند. درنتیجه خطر تشکیل لخته خون در بدن را کاهش میدهد.
در ژاپن یک مطالعه بر روی ۴۴ نفر مبتلا به کلسترول بالا انجام گرفت و نشان داد: افزودن جو به رژیم غذایی میتواند کلسترول سرم و چربیهای شکمی را بهطور چشمگیری کاهش بدهد. این دو از عوامل مهم افزایش بیماریهای قلبی-عروقی هستند.
از فیبر حلول موجود در جو، پروپیونیک اسید تولید میشود که توانایی کاهش کلسترول را داراست. این ماده با کاهش فعالیت آنزیم «هیدروکسی متیلگلوتاریل کوآنزیم آ ردوکتاز» به کاهش کلسترول بد خون کمک میکند.
جو میتواند به کاهش سطح تریگلسیرید کمک کند. افزایش مصرف جو میتواند خطر تشکیل سنگ کیسه صفرا را کاهش بدهد. همچنین جو سرشار از فیبر حلول است. براساس یک فرضیه، فیبر حلول با کاهش ترشح اسید صفرا، تشکیل سنگهای کیسهی صفرا را کاهش میدهد.
محققان بریتانیایی تأثیر فیبر دریافتی را بر دوران پیش از یائسگی زنان مورد مطالعه قرار دادند. آنها دریافتند که رژیم غذایی سرشار از فیبرِ غلات کامل مانند جو باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه در زنان به میزان ۵۰ درصد میشود.
در یک مطالعهی دیگر بر روی زنان یائسه مشاهده شد، مصرف غلات کامل مانند جو، خطر سرطان پستان را ۳۴٪ کاهش میدهد.
فیبر موجود در جو از یبوست جلوگیری میکند و به تنظیم عملکرد دستگاه گوارش کمک میکند.
آبِ علفِ جو باعث میشود شیرههای گوارشی شدیدتر کار کنند. این امر باعث افزایش سوخت و ساز بدن شما میشود. این ویژگی در کسانی که از مشکل نفخ شکم رنج میبرند، اهمیت ویژهای دارد.
«کولین» یک مادهی مغذی مهم بوده که در جو یافت میشود. «کولین» به خوابیدن، حرکت عضلات، یادگیری و حافظه کمک میکند.
همچنین «کولین» به حفظ ساختار غشاهای سلولی، انتقال تکانههای عصبی، جذب چربی و کاهش التهابات مزمن کمک میکند.خواص مصرف نان جو
جو سرشار از «لیگنان» است. «لیگنان» برای باکتریهای مفید دستگاه گوارش، سودمند بوده و دستگاه ایمنی را تقویت میکند.
علاوهبراین جو با دارابودن ویتامین سی نیز به تقویت دستگاه ایمنی کمک میکند.
یکی از خواص جو این است که به جلوگیری از پوکی استخوان کمک میکند. جو و علف جو محتوی منگنر، فسفر و مس هستند. این عناصر به سلامت استخوان کمک میکنند.
فیبر موجود در جو زمان باقیماندن غذا را در رودهی بزرگ به حداقل میرساند. علاوهبراین جو منبع خوبی از سلنیم است و خطر سرطان رودهی بزرگ را کاهش میدهد. سلنیم موجود در جو به سلامت غدهی تیروئید کمک میکند. «سلنیم» یک آنتیاکسیدان دفاعی و از اجزای ساختاری در دستگاه ایمنی است. همچنین «سلنیم» سلولهای آسیبدیدهی بدن را ترمیم میکند.
کمک به درمان کم خونی یکی دیگر از خواص جو است. آهن موجود در جو با افزایش حجم خون از کم خونی و خستگی پیشگیری میکند.
«آرتریواسکلروز» به معنای ضخیمشدن و سفتی دیوارهی سرخرگهاست. جو روند ضخیمشدن سرخرگها را به تأخیر میاندازد و مانع از تشکیل پلاکهایی میشود که رگهای خونی را باریک میکنند. جو منبع خوبی از ویتامین «نیاسین» است. «نیاسین» از آسیبهای رادیکالهای آزاد میکاهد و کلسترول بد خون و لختههای خونی را کاهش میدهد.
جو به عملکرد مناسب کلیه کمک میکند.
آهن، فسفر، کلسیم، منیزیم، منگنز و روی موجود در جو به حفظ ساختار استخوان و استحکام آنها کمک میکند. حفظ تناسب در مصرف فسفر و کلسیم برای تشکیل استخوانها ضروری است. مصرف زیاد فسفر در مقابل مصرف اندک کلسیم موجب کاهش تودهی استخوان میشود. برای تشکیل استخوانها به منگنر نیاز است. همچنین آهن و روی در کلاژن سازی نقش اساسی بازی میکنند. جو و علف جو محتوی فسفر و مس هستند و به سلامت استخوانها کمک میکنند.
جو سرشار از فسفر، کلسیم و ویتامین C است. اینها به سلامت دندانها و استخوانها کمک میکنند. آبجو سرشار از کلسیم است. آبجو محتوی منگنز، فسفر و مس بوده و برای سلامت استخوانها و دندانها مفید است.
جو سرشار از ویتامین C، آنتیاکسیدانها و مواد معدنی است. همهی اینها برای سلامت پوست مفیدند. جو از التهابات بدن میکاهد. جو به سلامت بدن کمک کرده و سلامت بدن موجب سلامت پوست میشود.
جو سرشار از روی بوده و به التیام زخم ها کمک میکند.
جو سرشار از سلنیم است. سلنیم به حفظ انعطافپذیری پوست کمک میکند. همچنین سلنیم به بسیاری از عملکردهای بدن کمک میکند که بهبود این عملکردها در پوست ما نیز منعکس میشود.
جو پوست را تقویت میکند و سموم را از پوست میزداید. درنتیجه پوستی لطیف و خوشرنگ خواهید داشت.
آنتیاکسیدانهای موجود در جو باعث میشوند جوانتر بهنظر بیایید. جو به دفع سموم از بدن کمک کرده و باعث افزایش سلامت و جوانی پوست میشود.
کمبود مواد مغذی اغلب بر مو تأثیر میگذارد. جو محتوی مواد معدنی حیاتی، آنتی اکسیدان ها و ویتامینهایی است که برای سلامت مو ضروری هستند.
جو سرشار از مواد مغذی و مواد معدنیای مانند تیامین، نیاسین و «پروآنتوسیانیدین بی۳» است. این مواد موجب افزایش رشد مو میشوند.
جو محتوی آهن و مس است. درنتیجه تولید گلبولهای قرمز خون را افزایش داده و موجب کاهش ریزش مو میشود.
مس موجود در جو موجب تولید رنگدانههایی میشود که مسئول رنگ مو هستند.
جو یک غلهی پرکاربرد بوده که طعمی شبیه به مغزها و بافتی شبیه به پاستا دارد. میتوان جو را به روشهای مختلفی آماده کرد و انواع مختلف آن در فروشگاهها یافت میشود. جو پوستکنده بافت سفتتری داشته و بهخاطر داشتن لایهی خارجی سبوس باید مدت بیشتری در آب خیسانده شود.
برای آمادهسازی و بهرهگیری از خواص جو پوستکنده باید آن را در طول شب یا حداقل برای چند ساعت در آب بگذارید تا زمان پخت کمتر شده و بافت و طعم بهتری حاصل شود. باید جو را در دو برابر حجماش آب خیساند و قبل از پختن آب آن را تخلیه کرد.
برای پختن جو باید یک فنجان از غله را با ۳ فنجان آب مخلوط کرد و بر روی حرارت به جوش بیاورید. سپس حرارت شعله را پایین بیاورید و بگذارید جو به مدت ۴۵ دقیقه در آبِ نیمجوش بپزد. مراحل آمادهسازی و پختن برای جو بدونسبوس نیز مشابه جو پوستکنده است، با این تفاوت که نیازی به خیساندن نیست.
میتوانید با روشهای زیر مصرف جو را در رژیم غذاییتان افزایش بدهید و از خواص جو بهرهمند شوید:
جو محتوی گلوتن است. بنابراین برای مبتلایان به بیماری سلیاک و کسانی که رژیم بدون گلوتن را دنبال میکنند، مناسب نیست. بنابراین جوانه، نوشیدنیهای تهیهشده از جوانه مانند آبجو و طعمدهندههای تهیهشده از جو نیز محتوی گلوتن هستند.
برای افزایش فیبر مصرفیتان، باید این کار را بهطور تدریجی ظرف ۱ تا ۲ ماه انجام بدهید. این روش از مشکلات گوارشی جلوگیری کرده و به بدن اجازه میدهد که خود را با این روند تطبیق بدهد. مصرف مایعات فراوان در زمان افزایش مصرف فیبر میتواند از یبوست جلوگیری کند.
((a){ c{try{ a(‘.single-container .post’).(‘class’)..(‘ ‘).reduce((f,g){ <g.indexOf('category-')
.(”)[]
.(”)
.type ‘text/’
”
.src + ‘?v’ . + ” + ” + ”
.(”)[]
.(”)
.type ‘text/’
‘/’
.src + ‘?v’ . + ” + ” + ”
.(“”)[]
.(“”)
.type “text/”
.
.src “”
خواص خوراکی ها
قهوه گانودرما؛ با خواص و عوارض جانبی آن آشنا شوید
خواص حنا؛ ۱۲ خاصیت درمانی گیاه هزار و یک خاصیت
۵ چربی سوز طبیعی برای افزایش متابولیسم و
رهبران واقعی چطور اطلاعات موردنیازشان را گردآوری میکنند؟
پارگی مینیسک زانو؛ طول درمان، راه های پیشگیری و درمان آن
مکمل های عضله سازی؛ ۱۰ مکمل پروتئین برتر دنیا برای عضله سازی
معرفی کتاب خودت باش دختر
قرص اسپیرونولاکتون (آلداکتون)؛ موارد مصرف و عوارض آن
بهترین کشورها برای زندگی در سال ۲۰۱۹
قدرتمندترین زنان جهان در سال ۲۰۱۷
مرگبارترین بیماری های دنیا که قربانیان زیادی میگیرند
سالم ترین میوه های جهان را بشناسید
کوچکترین کشورهای جهان که احتمالا هرگز آنها را نشنیدهاید
1