خصوصیات اخلاقی بلغمی مزاج ها

خواص دارویی و گیاهی

خصوصیات اخلاقی بلغمی مزاج ها
خصوصیات اخلاقی بلغمی مزاج ها

شخصیت های مختلف با ویژگی های رفتاری خاص دارای مزاج هایی متفاوتی هستند

به گزارش اسپوتنیک، دانش مزاج شناسی علمی بسیار وسیع و پرکاربرد است و در طب سنتی ایران جایگاه ویژه ای دارد؛ که غالبا برای تشخیص و درمان مشکلات جسمی و روحی افراد مورد استفاده قرار می گیرد. هر فرد مزاج خاصی دارد. نوع تغذیه (سالم و یا ناسالم) یکی از مواردی است که ارتباط مستقیم با مزاج دارد، و پیامدهای سلامت جسمی و روحی و همینطور پیامدهای رفتاری را به همراه خواهد داشت. از آنجایی که مزاج ها قابل تغییر نیستند نوع تغذیه می تواند تاثیرات بسیار مهمی بر مزاج ها داشته باشد، بنابراین بایستی برای بهبود وضعیت های جسمی و روحی به طبع و مزاجمان تعادل دهیم.

A post shared by ☘آنیسون, پیج سلامتے (@anisun_salamati) on Aug 1, 2018 at 12:33pm PDT

چهار مزاج مرکب وجود دارد که با خصوصیات رفتاری افراد هم خوانی دارد، و عبارتند از:مزاج گرم و خشک (صفراوی)، مزاج گرم و تر (دموی)، مزاج سرد و خشک (سوداوی)، مزاج سرد و تر (بلغمی).صفراوی: فعال، خوش بین، تحریک پذیر، تغییر پذیر، تهییج پذیر، پرخاشگر، بیقرار و حساس.

A post shared by ☘آنیسون, پیج سلامتے (@anisun_salamati) on Aug 19, 2018 at 8:10am PDTخصوصیات اخلاقی بلغمی مزاج ها

دموی: اجتماعی، صمیمی، پرحرف، حاضر جواب، بی خیال، سر زنده، رهبر و فارغ البال.

A post shared by ☘آنیسون, پیج سلامتے (@anisun_salamati) on Aug 19, 2018 at 8:15am PDT

سوداوی: کم حرف، محتاط، جدی، بدبین، غیراجتماعی، خشک، مضطرب و دمدمی.

A post shared by ☘آنیسون, پیج سلامتے (@anisun_salamati) on Aug 3, 2018 at 6:43am PDT

بلغمی: منفعل، دقیق، اندیشمند، مسالمت آمیز، کنترل شده، قابل اعتماد، خوش اخلاق و آرام.

A post shared by ☘آنیسون, پیج سلامتے (@anisun_salamati) on Aug 19, 2018 at 8:23am PDT

رابطه مستقیم مزاج با سلامت و ویژگی های اخلاقی افراد باعث می شود نسبت به اهمیت مزاج شناسی و تعادل بخشیدن به آن بی توجه نباشیم تا به سلامت جسمی، روحی و اخلاقی خود کمک کرده باشیم.

اطلاعیه اسپوتنیک

ثبت نام و گرفتن اجازه دسترسی کاربران در وبسایت های “اسپوتنیک” از طریق حساب یا حساب های کاربری در شبکه های اجتماعی حاکی از قبول این مقررات خواهد بود.

کاربران ملزم هستند قوانین ملی و بین المللی را رعایت کنند. کاربران موظف هستند با دیگر شرکت کنندگان در بحث ها و خوانندگان محترمانه صحبت کنند.

مدیریت سایت حق دارد کامنت های نوشته شده به زبان های دیگر متفاوت با زبان سایت را حذف کند.

هرگونه کامنت درج شده درسایت های sputniknews.com به هر زبانی قابل تغییر است.

کامنت های کاربران در حالات زیر حذف می شود:

مدیریت حق دارد در صورت نقض این مقررات دسترسی کاربر به صفحه را مسدود کرده یا حساب کاربری وی را بدون اطلاع دهی از قبل، حذف کند.

کاربر می تواند با برقراری تماس با ناظمان از طریق پست الکترونیکی زیر پیشنهاد احیای حساب / آزاد کردن دسترسی را مطرح کند: moderator.ir@sputniknews.com

نامه باید حاوی نکات زیر باشد:

اگر ناظمان احیای حساب کاربری / آزاد کردن دسترسی را ممکن تشخیص دهند، این کار انجام خواهد شد.

در صورت نقض دوباره مقررات از جانب کاربر، دسترسی دیگر احیا نخواهد شد. برای برقراری تماس با گروه ناظمان به نشانی زیر نامه بنویسید: moderator.ir@sputniknews.com

شما می توانید برای دریافت اطلاعیه های اسپوتنیک مشترک شوید

طبع :
سرد و مرطوب

عنصر :
آب

فصل :
زمستان

زمان شبانه روز :
شب

دسته بندی :
خردگرایان

طعم :
شور

رنگ :
آبی

فلز :
مس

سیاره :
ناهید

سن شیوع :
کهنسالی – از ۶۰ سالگی به بالا

درونگرا
منفعل
خویشتن دار
کند
آرام
ملایم
ساکت
کم حرف
تنبل
بی حال
خواب آلود
خونسرد
بی نشاط
کسل
بیحال
ضعیف
کم انرژی
کم جنب و جوش
کم معاشرت
غیر حساس
غیر احساساتی
دارای حافظه ضعیف
فراموشکار
قدرت تمرکز کم
بی علاقه به یادگیری
واقع گرا
گذشته نگر
محتاط
با احتیاط
ترسو
پایبند به قانون
نظم‌گرا
عدم ریسک پذیری
دیر خشم
صبور
پر تحمل
پر حوصله
مطیع
سر به زیر
سازگار
تسلیم پذیر
تحت تاثیر دیگران
انعطاف پذیر
صلح طلب
مسالمت جو
اهل سازش
خوش اخلاق
دوست داشتنی
قابل اعتماد
مهربان
دلسوز
بخشنده
سخاوتمند
با ایمان
معتقد
مذهبی
معنوی
با سیاست
اهل پنهان کاری
آب زیرکاه
دارای رفتارهای موذیانه
راز نگه دار
راحت
آسان گیر
بی قید
سست
بی اراده
تجارت پیشه


درونگرا، آرام، ملایم و کم حرف بوده
و کمتر با دیگران دوست می شوند.
روابط اجتماعی آنان چندان قوی نیست
و گوشه گیری و تنهایی را بیشتر می پسندند.

بی احساس، بی خیال و بی قید به اكثر مسائل بوده،
همه چیز را راحت می گیرند و خود را درگیر چیزی نمی کنند.
حسابگر، منطقی، محتاط، محافظه کار، میانه رو و گاهی ترسو بوده
و بر خلاف
دموی مزاجها
اهل ریسک کردن نیستند.
بی اراده و متاثر از دیگرانند.

آرام، صبور و صلح طلب بوده
و رفتار بسیار مسالمت آمیزی با دیگران دارند.
اهل سازشند و کم عصبانی می شوند.
نیازمند محبت هستند و همیشه کوتاه می آیند.

افرادی گذشته نگر، واقع گرا و تجارت پیشه هستند،
رفتارهای موذیانه دارند،
آب زیرکاهند و با پنبه سر می برند.
کارشان را با زبان پیش می برند
و در محیطهای کاری زیرآبزنی می کنند.
سیاست دارند و اهل پنهان کاری اند.
بلغمی ها حتی در هنگام عصبانیت هم منافع خود را از یاد نمی برند.

معمولاً بی نشاط هستند،
حرکاتی کند داشته و نسبت به محرکهای بیرونی بسیار کند هستند
افزایش بلغم فرد را در کارهای روزمره کند می کند
که باعث اعتراض دیگران می شود.
این افراد به طور معمول بسیار دیر برای انجام کارها تصمیم می گیرند
و حرکاتشان کند است،
به طوری که حوصله اطرافیان سر می رود.

اگر بلغم غلبه کند، بدن سست شده و فرد تنبل، کسل کننده، بی حال و کم انرژی می شود.
چندان قوی نیستند
و از فعالیتهای بدنی زیاد و سریع اجتناب می کنند.
در راه رفتن معمولاً عقب می مانند و زود خسته می شوند.

دقیق و منظم هستند و در ایجاد نظم، باحوصله عمل می کنند.
کارهای روزمره را آرام، همراه با آرامش و حوصله انجام داده
و پله به پله جلو می روند.
پیشرفت آنان کند، اما مداوم است.
البته غلبه زیاد بلغمی موجب به پایان نرساندن کارها می شود.

در کارهایی که نیاز به صبر و حوصله زیادی است، استعداد خوبی دارند.
مشاغل یکنواخت فرد بلغمی را خسته نمی کند.
مشاغل آرام و بی دردسر را می پسندند.
در برخی کارها سرعت عمل باعث خرابی کار شده
و هر چه بیشتر حوصله به خرج بدهید، کار بهتری انجام می شود.
بعضی از تخصصهای پزشکی که در آنها تمرکز، حوصله و آرامش نیاز است، مناسب بلغمی هاست.
در رشته هایی مانند تاریخ، جامعه شناسی و روانشناسی می توانند موفق باشند.
یک بلغمی اگر مزاجش معتدل باشد، روانشناس موفقی خواهد بود.

عمق اندیشه آنان زیاد است، اما توان اندیشه فراگیر و ارائه طرحهای کلان ندارند.
وسعت نگرش آنان کوتاه است و توانایی دوراندیشی و آینده نگری در امور را ندارند،
ولی در همین نگاه محدود خود، واقع بین هستند.
تفکراتشان ناپیوسته و تمرکزشان کم است.
زیاد به حاشیه می روند
و قدرت جمع بندی و تحلیل کمی دارند.

اگر افراد بلغمی از حالت اعتدال خارج شوند،
دچار کندی مفرط می شوند،
به طوری که این کندی در یادگیری و ضعف حافظه خود را نشان می دهد
و فرد فراموشکار، کند فهم و کندذهن می شود.
یکی از مشکلات شایعی که امروزه مردم با آن روبرو هستند فراموشی است
که شکل پیشرفته آن همان «آلزایمر» است.
اگر چه فراموشی و نسیان علل متعددی دارد،
اما علت عمده و شایع آن سردی و رطوبتی است که در مغز ایجاد می شود.
تمامی داروهای افزایش حافظه گرم هستند.

به یادگیری علاقه زیادی ندارند.
موضوعات را کلمه به کلمه به خاطر می سپارند،
اما ابتکار و تحلیل قوی ندارند
و طوطی وار حفظ می کنند.
اگر رطوبت مغزشان زیاد شود،
دچار فراموشی می شوند، که اگر این غلبه رطوبت در جلوی سر باشد،
فراموشی خاطرات نزدیک و اگر در عقب سر باشد، فراموشی خاطرات دور رخ خواهد داد.

امروزه به دلیل موجود بودن میوه ها و سبزیها در تمامی فصول سال، دیگر ما آنها را طبق فصل آن مصرف نمی کنیم.
مثلا حتی در زمستان هم از کاهو استفاده می کنیم که مصرف آن برای افراد بلغمی بسیار مضر است
و سبب سردی و رطوبت بیشتر بدن می گردد.

افزایش بلغم بیشتر در افراد مسن و کهنسال و در فصل زمستان به هنگام برف و باران رخ می دهد.
به علت سردی و رطوبت بیشتر بدن بانوان نسبت به آقایان،
احتمال بروز علائم غلبه بلغم در بانوان بیشتر است.

غلبه بلغم موجب ضعیف شدن سیستم ایمنی می گردد.
کودکان بلغمی معمولاً شب ادراری یا سینوزیت مکرر دارند.
بیماری هایی نظیر سرماخوردگی سبب افزایش خلط بلغم می شود.


خصوصیات اخلاقی بلغمی مزاج ها

برای شناخت مزاج خود به آزمون مزاج شناسی مراجعه کنید.


منابع

مزاج شناسی مهمترین بخش در فهم طب سنتی ایران و همچنین طب اسلامی است و تا مزاج بیمار مشخص نشود، بیماری او قابل درمان نخواهد بود.در حالی که در پزشکی امروز متاسفانه این اصل به کلی فراموش شده است و به عنوان مثال برای درمان دیابت به فردی که مزاج گرم یا سرد دارد یک مدل دارو داده می شود. در حالی که در پزشکی سنتی، تشخیص مزاج در ابتدای کار انجام و سپس به حوزه درمان پرداخته می شود.

متخصصان طب سنتی بر این باورند که رژیم غذایی شامل فست فودها و غذای آماده باعث افزایش سودا می شود و شاید یکی از دلایل کم تحملی و پرخاشگری و ناهنجاری های رفتاری به دلیل افزایش سودا ی ناشی از تغذیه ناسالم امروزی باشد.

سید جواد علوی اظهار داشت:طبع بهار گرم وتر, تابستان گرم و خشک, پاییز سرد و خشک, زمستان سرد وتر است. از دیدگاه طب سنتی هر فرد در فصل خاصی راحت ترند و بدنشان سرحال تر است. یعنی هر فردی مزاج خاصی دارد.

چه افرادی از فصل بهار خوش شان می آید

خصوصیات اخلاقی بلغمی مزاج ها

به گفته وی افرادی که دارای مزاج سرد و خشک هستند در فصل بهار احساس راحتی و آرامش بیشتری دارند چرا که طبع فصل بهار گرم و تر است و مزاج سودا سرد و خشک این تضاد به این افراد حال بهتری می بخشد و بهار موافق سوداوی مزاجان است.

این کارشناس طب سنتی افزود:ولی به دلیل اعتدال مزاج فصل بهار این اعتدال به بدن کمک می کند که بدن با بیماری ها مبارزه کنند و بروز بیماری های بلغمی یا صفراوی یا سوداوی نیز در بهار بیشتر است.

افرادی که مزاج گرم و تر دارند افرادی هستند با روابط عمومی بالا طوری که خیلی زود با اطرافیان ارتباط برقرار می کنند و در جمع به شوخی و بذله گویی می پردازند

علوی ادامه داد:در فصل تابستان صفرا بیشتر است و مانند سردردها, حالت تهوع و گرمازدگی و تابستان مناسب بلغمی هاست یا افرادی که دارای مزاج سرد و تر هستند.

افرادی که مزاج گرم وخشک دارند رفتارهای تند و تیزی دارند و در تمام اعمال و رفتار سرعت عمل بالایی نشان می دهند. این افراد زود تصمیم می گیرند و خیلی زود تصمیم خود را به اجرا در می آورند.

وی بیان داشت:بیماری های سرد و خشک در پاییز بیشتر است. انواع اگزماها و حساسیت های پوستی و دعواهای زن و شوهرها خود نشانه افزایش سودا در خون است.

افرادی که مزاج سرد و خشک دارند دقیق و حساسند و به جزئیات بسیار توجه می کنند که این موضوع برای انجام کارهایی که نیاز به دقت و توجه زیاد دارد، مناسب است. اما اگر غلبه سودا زیاد شود باعث بدبینی و وسواس می شود

این کارشناس طب سنتی اضافه کرد:افرادی که سودای زیاد دارند و خشکی در بدنشان غلبه دارد, حساس, زودرنج و شکاک می شوند. جزءنگری خود نشانه افزایش سودا در خون است.

افرادی که مزاج سرد و تر دارند بسیار آرام، صبور و حرکاتشان کند است. این افراد به طور معمول بسیار دیر برای انجام کارها تصمیم می گیرند به طوری که حوصله اطرافیان را سر می آورند.

راه کار آرامش افراد عصبی

علوی افزود:وقتی افراد عصبانی هستند و صفرا در بدن فوران می کند, این افراد باید جای خود را تغییر دهند مثلاً از حیاط بروند داخل خانه یا اینکه اگر ایستاده اند باید بنشینند و کاری کنند که صفرا فرونشیند که خود موجب آرامش می شود.

وی خاطرنشان کرد:زنان برای مردان عصبانی خود یک نوشیدنی خنک مانند سکنجبین آماده کنند و در بدو ورود آنها به خانه به همسرشان بدهند, خود موجب کاهش شدت عصبانیت آنها می شود.

توجه : ارسال پیام های توهین آمیز به هر شکل و با هر ادبیاتی با اخلاق و منش اسلامی ،ایرانی ما در تناقض است لذا از ارسال اینگونه پیام ها جدا خودداری فرمایید.

یکی از مزاج‎های چهار گانه در طب سنتی ایرانی است، افزاد دارای این مزاح ویژگی‎های خاصی داشته و نکات تغذیه‎ای خاصی را باید رعایت کنند.

دکتر «مصطفی اعرج خدایی»، متخصص طب سنتی ایرانی در گفت‎وگو با ایسنا، با بیان این مطلب اظهار کرد: هر فردی ممکن است، بخشی از ویژگی‎‎های هر مزاجی را نشان دهد، از این‌رو مزاج یک فرد، باید با استفاده از اجناس عشره یا معیارهای ده گانه و توسط متخصص طب سنتی تشخیص داده ‌شود.

وی افزود: اگر مزاج توسط یک فرد غیرکارشناس و به طور غیر علمی تشخیص داده شود، نه تنها کمکی به برطرف کردن مشکل نمی‌کند، بلکه به تشدید علایم نیز منجر می‌شود. برخلاف تصور عموم، تشخیص مزاج کار آسانی نیست، بلکه مزاج یک فرد با گرفتن شرح حال کامل، بررسی دقیق موارد دهگانه هم‌چنین معاینه انجام می‎شود.

وی در ادامه، با تقسیم انواع مزاج بر دو نوع اولیه و ثانویه گفت: مزاج «جبلی» یا اولیه، مزاجی است که فرد با آن متولد می‎شود و مزاج «عارضی» یا ثانویه به مزاجی اشاره دارد که در طی زندگی فرد شکل گرفته و ناشی از تأثیر عوامل مختلف محیطی و نوع غذای مصرفی فرد می باشد. تشخیص درست مزاج، به تدوین برنامه‎ی مناسبی برای نوع تغذیه، خواب، ورزش و به طور کلی سبک زندگی فرد کمک می‎کند.

وی ادامه داد: «مزاج صحی» به مزاج در حالت سلامتی و «سوء مزاج»، به مزاج در حالت مرض و بیماری گفته‎ می‎شود، اگر عملکرد فرد با مزاج موجود، درست و بدون مشکل باشد، فرد در حالت مزاج صحی قرار دارد و اگر مزاج عارضی فرد، منجر به مشکل شود، فرد در حالت مرضی و بیماری قرار می‎گیرد، برخلاف تصور عموم، هیچ یک از مزاج‎ها بد نبوده و با رعایت برخی نکات، می‎توان با رعایت تدابیر، در صحت و سلامتی زندگی کرد.خصوصیات اخلاقی بلغمی مزاج ها

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تبریز با ارائه‎ی توضیحاتی در خصوص یکی از مزاج‎های شایع گفت: افراد با مزاج سرد و تر که به اشتباه بلغمی نیز خوانده می‎شوند، دارای پوست روشن، صورت گرد، و پوست سرد بوده و نسبتا چاق هستند، در برخی موارد به دلیل افزایش رطوبات بدن، دارای چین خوردگی‎ها و افتادگی‎ها در برخی نقاط مانند اطراف چشم‎هایشان هستند، گوشت بدن این افراد نرم بوده و عطش کم‎تری به آب دارند.

وی افزود: آب دهان این افرد معمولاً زیاد بوده و نسبتاً تنبل هستند، زود خسته شده و کارهایشان را با آرامش انجام می‌دهند. افراد با مزاج سرد و تر برای انجام کارهایی که باید سریع انجام شوند، مناسب نیستند. همچنین این افراد دیر عصبانی شده و آرام و با تن صدای پایین صحبت می‌کنند، حوصله‎شان زود سر می‌رود و در انجام کارهای گروهی عقب مانده و آخر از همه کار را به اتمام می‎رسانند.

این متخصص طب سنتی با بیان این‌که افراد با مزاج سرد و تر حافظه‎ی ضعیفی دارند، گفت: این افراد معمولاً در به خاطر سپردن مطالب مشکل دارند و فراموشکار هستند.

وی خاطرنشان کرد: افراد بلغمی مزاج نیز چون سایر مزاج‌‏ها با رعایت برخی نکات، می‎توانند تن سالمی داشته باشند. این افراد باید غذاهای سرد مانند لبنیات، مرکبات، هندوانه، اسفناج و کاهو را به میزان کمتر و با مسهل مصرف کنند، زود خوابیده و زود از خواب بیدار شوند. هم‌چنین باید از خوابیدن در طی روز اجتناب کنند. در مورد خوردن و آشامیدن، از نوشیدن آب نیم ساعت قبل و دو ساعت بعد از غذا و حین غذا پرهیز کنند. انجام ورزش به طور منظم مانند پیاده‌روی با سرعت متوسط از جمله مواردی است که افراد سرد و تر باید به آن توجه کنند.

وی افزود: استفاده از گوشت گوسفند، مرغ محلی، سیب، به، گلابی، طالبی و نارگیل به این افراد توصیه شده و استفاده از ادویه‎هایی مانند هل، دارچین، زنجبیل و زعفران در غذاها توسط این افراد بلامانع است. به‌علت ضعیف بودن دستگاه گوارش این افراد، توصیه می‎شود غذا را خوب جویده و حجم غذا و وعده‎های غذایی‌شان را کاهش دهند و از مغزها و کشمش‌ها به‌عنوان میان وعده استفاده کنند.

انتهای پیام

    
مزاج ها اساس و پایه طب را تشکیل می دهند و به قول ابن سینا کسی که طبایع و
مزاج ها را بلد نباشد، پزشک نیست انسان ها به دلیل طبایعی که دارند متمایز
از یکدیگر بوده و دارای خصوصیات و ویژگی های منحصر به فردی می باشند که در
برخورد و رفتار با آنها و نیز در درمان بیماری ها طبع ویژه هر کس باید
مدنظر قرار گیرد.
            به همین
دلیل است که نوع خاصی از دارو که برای یک نوع بیماری تهیه شده، در برخی
افراد موثر و در برخی دیگر بی اثر است و اینجاست که پزشک با شناسایی و
تشخیص طبع و مزاج هر بیمار، می تواند داروی موثر را تجویز نماید. همان طور
که می دانید، بنا به گفته اطبا یونان قدیم چون بقراط، جالینوس و … و نیز
اطبا بزرگ ایرانی چون بوعلی سینا، رازی و … در انسان ۴ طبع وجود دارد:
۱) طبع سودایی
۲) طبع بلغمی
۳) طبع دموی(خونی)
۴) طبع صفراوی
              نحوه
تشکیل این چهار طبع به این صورت است که: بعد از خوردن غذا، ترشحات معده بر
آن اثر می کند و تغییراتی را ایجاد می کند و غذا به صورت مایع غلیظی درمی
آید که این مایغ غلیظ را کشکاب (کیموس) می گویند، وقتی این مایع غلیظ وارد
روده می شود از طریق عروق ماساریکا جذب و داخل کبد می شود و در آنجا پخته
می شود ( متابولیزه شدن) این اخلاط وقتی در کبد پخته می شود وارد گردش خون
شده و با اندک تغییری در خون ( اکسیژن گیری و افزوده شدن هورمون ها و …) در
بافت های بدن جذب می شود.
              اما اگر
اخلاط در کبد به خوبی پخته نشود و به اصطلاح حکما خام یا نیمه پخته بماند،
قابل جذب نبوده و آنها را اخلاط فاسده، مضره یا غریبه می نامند و بر این
اساس که کدامیک از مواد چهارگانه مورد احتراق و سوخت و ساز قرار نگرفته
باشند بیمار دارای غلبه همان خلط خواهد شد. مثلا اگر احتراق بلغم ناقص باشد
طبع بیمار بلغمی است و اگر احتراق سودا ناقص باشد طبع بیمار سودایی می
باشد و …
            این چهار
خلط در بدن جایگاه مشخصی دارد، سودا در طحال، صفرا در کیسه صفرا، خون در
کبد و بلغم در کل بدن ( لنف) ذخیره می شود.
             در درمان
بیماری ها، سعی بر آن است که مزاج افراد را به اعتدال نزدیک کنند مثلا اگر
مزاج فردی سرد و خشک است دارو و غذاهای گرم و تر به وی تجویز کنند تا به
اعتدال نزدیک شوند مزاج تر یعنی میزان آب زیاد است و مزاج خشک یعنی میزان
آب کم است.
            هرچیزی که
( حالات روحی روانی و یا انواع داروها یا غذاها و خوراکی ها) در بدن انسان
باعث شود که گرمی بدن یا احساس گرمای بدن بیشتر شود ( بدون آن که درجه
حرارت بدن بالا رود) دارای طبع گرم و عکس آن دارای طبع سرد است.
            هر یک از
طبایع دارای آثار عینی و ویژگی های قابل مشاهده جسمی و نیز حالات خاص روحی و
عصبی می باشد که در زیر برخی از موارد ذکر می شود:
 
۱) دموی ( گرم و تر)
 
             شیرینی
طعم دهان، سنگینی سر، سرخی رخسار و زبان، سستی در اعضا، میل به خواب،
خمیازه، دمل و جوش، خون ریزی بن دندان ها، سرخی ادرار، درد سینه و حلق،
تنگی نفس، احساس گرما در بدن، کف دست گرم، خوش بین، شعردوست، عاشق پیشه،
اهل ریسک، کینه ورز نیستند، کمتر عصبانی می شوند و فوری عصبانیتشان فروکش
می کند.
 
۲) صفراوی (گرم و خشک)
 
              تلخی
دهان، زردی رنگ بدن و زبان و چشم ها، خشکی بینی، تشنگی مفرط، قی و سوزش
سرمعده، بی خوابی، تخلیل و رویای زرد، ترش رویی، خشم، پرخاشگری، بی تابی،
زردی ادرار، ترکیدن دست و پا، جوشش دهانه معده، درد پهلوها، احساس سوزن
سوزن شدن بدن، تندی تنفس، ضعف، خشکی و لاغری خاص اندام ها، احساس گرما در
بدن.
 
۳) بلغمی (سرد و تر)
 
              ترشی
دهان، سفیدی، نرمی، سستی پوست بدن، ضعف گوارش، افزایش بزاق دهان، خواب
زیاد، کندی حواس، رقیق شدن آب بینی، تخیل اشیای سفید، شل صحبت کردن، خستگی
زیاد، زبان باردار و مرطوب، سفیدی ادرار، سفید شدن ریش و مو قبل از پیری،
بدن و کف دست سرد، بدگمانی، بدبینی، بی قیدی، کند ذهن و کند فهم، ابتلا به
بیماری های رطوبتی و سکته، نظم گرا، ریسک نمی کنند، پایبند به قانون هستند.
 
۴) سودا ( سرد و خشک)
 
              شوری
دهان و بی حوصلگی در حرف زدن، شنیدن حرف دیگران، تیرگی رنگ رخسار، لاغری،
بیزاری از سر و صدا، ترس از مرگ، تندخویی، زودرنجی، تشویش، غضب، بیقراری،
اشتهای کاذب، سوزش سرمعده، فکر و خیال، هراس بی سبب، تردید و دودلی، تنهایی
و گوشه گیری، اندیشه های بد و خیالات حزن انگیز، وسواس، بی خوابی، رویای
سیاهی در خواب، اگر سودا وارد مغز شود باعث ضعف اعصاب می شود، ترس، مردم
گریزی، سستی نبض، فرو رفتن چشم ها، خودکشی، پر مو بودن بدن، کف دست سرد،
رویاهای مهیج و کابوس، یبوست مزاج، تاثر از اتفاقات و اندیشه های بد غصه
دار و بی ثبات.
             حکما
معتقدند که تغییر مزاج سودایی خیلی مشکل است و نیز معتقدند که بلغم راس
بیشتر بیماری هاست و عسل را یکی از خوراکی های مهم بلغم زدا می دانند.لازم
به ذکر است که هر یک از اجزای بدن نیز دارای طبع خاصی می باشد. مثلا شادی
ها گرم، امید گرما آفرین، ناامیدی و غصه و کینه سرد است.
 

مواد غذایی گرم و تر، دموی، باد، خونی، بهاری:
لبنیات: ماست چکیده، کره محلی، شیر محلی تازه گاو و شیر گوسفند
صیفی جات: خربزه، خیار چنبر، طالبی و گرمک
میوه ها: آناناس، انجیر تازه و خشک، انگور، خرما، قیسی، گیلاس، گلابی، سیب شیرین، مویز، موز، بالنگو، اقسام توت و کشمش
ریشه ها: انواع ترب، زردک، سیب زمینی ترش، شلغم و هویج
حبوبات: گندم و اقسام لوبیا
گوشت ها: میگو، مرغ محلی، جگر سیاه و سفید، پاچه، بره، بوقلمون، زبان و چشم
مغزهای گیاهی: بادام درختی شیرین، بادام زمینی، تخم طالبی، تخم خربزه و کنجد
متفرقه: شیره انگور، روغن کنجد، روغن بادام تلخ، ارده، روغن گاو، دنبه، سمنو و خاکشیر
 
مواد غذایی گرم و خشک، صفراوی، آتش، تابستانی:
لبنیات: پنیر کهنه
صیفی جات: بادنجان و فلفل سبز
میوه ها: انبه، به، زیتون و نارگیل
ریشه ها: چغندر، پیاز، سیر، کلم قمری و موسیر
سبزی ها:
برگ چغندر، پونه، نعناع، پیازچه، ترخون، ریحان، مرزه، شاهتره، شوید،
شنبلیله، گزنه، اقسام کلم بستانی، تره تیزک(شاهی)، جعفری، رازیانه، کرفس،
مارچوبه، تره و تره فرنگی
حبوبات: جوی دو سر(چاو دار)، لپه، نخود و برنج کته ای
گوشت ها: آهو، اردک، بلدرچین، بنگشت، کمتر، شتر، خروس، شترمرغ، کباب و دل
مغزهای گیاهی: بادام هندی، بادام درختی تلخ، بادام کوهی، پسته، پسته کوهی، تخم آفتابگردان، چلغوز، گردو و فندق
ادویه ها:
آویشن، اسپند، چای سبز و سیاه، خردل، دارچین، فلفل، گلپر، زردچوبه،
زنجبیل، زنیان، زیره، انسیون، کاکائو، زعفران، سیاهدانه، وانیل، نمک و هل
متفرقه: سیلو، عسل، شکر سرخ یا سفید، عرق بهارنارنج، روغن زیتون و سرخ کردنی ها
 
مواد غذایی سرد و خشک، سودایی، خاک، پاییزی:
لبنیات: کشک و قارا
میوه ها:
ازگیل، تمشک، آلبالو، انار ترش، سنجد، بالنگ، سیب ترش، نارنج، لیمو ترش،
لیمو عمانی، گریپ فروت، غوره، کنار، ذخال اخته، به ترش، زرشک، زالزالک، شاه
توت و تمر هندی
سبزی ها: ترشک، ریواس و گشنیز
حبوبات: ارزن، بقله خشک، برنج آبکش، جو، ذرت، عدس و ماش
گوشت ها: گاو، بز، قلوه، سیرابی و شیردان
مغزهای گیاهی: بلوط خوراکی و شاهدانه
ادویه ها: سماق، نشاسته و قهوه
متفرقه: سرکه، شکر فراوری شده صنعتی، آبغوره و انواع روغن صنعتی (کانولا، ذرت، کلزا، نباتی، جامد)
 
مواد غذایی سرد و تر، بلغمی، آب، زمستانی:
لبنیات: پنیر تازه، خامه، دوغ، ماست، سرشیر و شیر پاستوریزه
صیفی جات: خیار، اقسام کدو، گوجه فرنگی، هندوانه و کدو حلوایی
میوه ها: توت فرنگی، آلو، آلوچه، پرتقال، انار شیرین، زردآلو، شفتالو، شلیل کوهی، لیمو شیرین، نارنگی، هلو، کیوی و آب فشرده انار
ریشه ها: سیب زمینی
سبزی ها: اسفناج، بامیه، خرفه، قارچ خوراکی، کاسنی، کاهو و لوبیا سبز
حبوبات: بقله تازه و نخود سبز
گوشت ها: انواع ماهی و مغز گوسفند
مغزهای گیاهی: تخم کدو، به دانه، تخم هندوانه و خشخاش
متفرقه: اسفرزه، گلاب و ماء الشعیر
 
منبع: سایت سینای سلامت

 
 

 
 

    
مزاج ها اساس و پایه طب را تشکیل می دهند و به قول ابن سینا کسی که طبایع و
مزاج ها را بلد نباشد، پزشک نیست انسان ها به دلیل طبایعی که دارند متمایز
از یکدیگر بوده و دارای خصوصیات و ویژگی های منحصر به فردی می باشند که در
برخورد و رفتار با آنها و نیز در درمان بیماری ها طبع ویژه هر کس باید
مدنظر قرار گیرد.

پوست و مو بهترین و راحت‌ترین راه برای شناخت مزاج افراد است و موی تیره و خشن نشانة فردی با مزاج گرم و موی روشن و نازک (لَخت) نشانة فردی با مزاج سرد است. دم و صفرا گرم هستند، سودا و بلغم سرد هستند.

میزان بلغم در انسان سالم یک درصد است و چون سبک‌تر از سودا و دم است معمولاً حجام در اولین خون‌گیری فرد بلغمی شاهد خون شفاف و کم مایه‌ای است ،بلغم مثل کشک یا سفیده تخم مرغ بوده و مربوط به سیستم لنفاوی یا سیستم ایمنی است و از جنس آب و سرد و تر است،افراد بلغمی به علت سردی این مزاج دارای رنگ پوستی روشن ، بور و یا حتی پوست سفید و موهای بور یا سفید می باشند .

به طور کلی پوست و مو بهترین و راحت‌ترین راه برای شناخت مزاج افراد است و موی تیره و خشن نشانة فردی با مزاج گرم و موی روشن و نازک (لَخت) نشانة فردی با مزاج سرد است. دم و صفرا گرم هستند، سودا و بلغم سرد هستند.افراد بلغمی علاوه بر پوست و موی روشن و شفاف دچار چاقی شکمی و مقداری هم چاقی از ناحیة پهلو می‌باشند که البته با تعدیل بلغم خود و روی آوردن به مصرف موادی که گرم و خشک هستند مثل خرما و زیره و اسپند و… می‌توانند از چاق شدن مفرط جلوگیری به عمل آورند و با مصرف مواد مسهل و تخلیه روده و معده از چاقی خود بکاهند ، امام صادق علیه السلام می فرمایند:به همان اندازه که روغن حیوانی مصرف شود به همان میزان چربی‌ زاید از بدن دفع می‌شود پس برخلاف تصور عموم مردم مصرف چربی حیوانی نه تنها مضر نیست، بلکه دفع کننده چربی‌های مضر نیز هست ، افراد بلغمی نباید سردی‌جات را به تنهایی میل کنند (همراه با گرمی میل شود).

افراد بلغمی غالباً از نفخ معده و سردی سر دل رنج می‌برند که می‌توانند با ترک سردی‌ها و مصرف گرمی‌جات به سلامت معده و به طور کلی سلامت جسم خود کمک کنند، چون بر منبای طب یونان که طب اسلام هم تا حدودی برگرفته از طب یونان است و قدمتی بالغ بر ۴۰۰۰ سال دارد منشأ تمام بیماری‌ها در معده نهان است و با سلامتی معده تمام امراضی از بدن دفع خواهد شد.(طب اسلامی ، خون + معده را منشأ سلامتی و بیماری می‌داند) در منابع طب اسلامی از یبوست به عنوان یکی از امراض معده به امّ الامراض تعبیر شده ، لذا یک طبیب حاذق قبل از اینکه توصیه به حجامت به عنوان درمان خونی داشته باشد به تجویز مسهل و تخلیه معدة بیمار توجه می‌کند که در منابع طبی، روش‌های قی و تنقیه پیشنهاد شده است.

 

خصوصیات اخلاقی بلغمی مزاج ها

مشخصات افراد بلغمی

بازتاب روانی و رفتاری در افراد بلغمی :

گرایش به علوم عقلی و ریاضیات، حسابگر و محتاط ، بد بهار و بد زمستان ، منطقی و عاقل ، میانه‌‌رو، محتاط و گاهی ترسو ، تجارت پیشه ، آرام ، منزوی و دارای حرکات کند ، گذشته نگر ، منظم و دقیق ، دارای استعداد افسردگی ، بدون استعداد ریسک ، اهل سازش و بی اراده ، درون گرا و منفی‌باف ، فراموش‌کار و کندذهن ۱۸- بی علاقه به یادگیری ، میل و توان جنسی بسیار کم


علایم پوستی و گوارشی بلغمی ها :

دارای پوستی نرم و مرطوب ، غالباً سرد، دارای منافذ ریز (تعرق کم) رگ های پنهان دارند، رنگ پوست سفید، سفیدی چشم، مردمک روشن ، دارای موهای نرم و نازک و لخت با رنگ زرد ،بور و خرمایی روشن و سفید و غالباً افراد بلغمی بی مو یا کم مو ، دهانی بی مزه ، مرطوب و پر آب ، اشتهای زیاد و خوراک فراوان دارند، توان کم هضم غذا و دیر هضمی غذا ، معده نفاخی دارند، گاهی یبوست دارند و گرایش به شیرینی و شوری دارند به میزان زیاد ،عدم گرایش به ترشی ، بوی بد دهان ندارند، بوی بد مدفوع ندارند، قار و قور شکم دارند، تمایل به سردی‌ها ندارند و در عوض تمایل به گرمی‌ها به شدت در آنان وجود دارد، زیر چشم پف کرده ، درد معده ، تنگی نفس موقع خوردن غذا ، قلنج می‌کنند ودوست دارند ماساژ بدهند ، درد کمر و بین شانه ها و گرفتگی ماهیچه پشت گردن ، کسل و خواب آلود ، جاری شدن آب از دهان در خواب ، دچار تپش قلب وقتی از خواب بیدار می‌شوند ، رقیق بودن آب بینی ، ترشح بینی ، دفع ادرار زیاد همراه با فشار ، ضعف مثانه.

اگر بلغم در سر اضافه شود بلاهت و حماقت ایجاد می‌کند که در اثر افزایش سردی در سر است ، تمام داروهای افزایش حافظه گرم هستند ، اوج سردی در مغز آلزایمر پدید می آورد. (البته سرد و خشک)، ، با غلبه بلغم ، بدن علیه خودش انقلاب می‌کند و رماتیسم مفصلی می‌آورد.


غذاهای مضر برای بلغمی مزاج ها :

غذاهای لبنیات ، سرکه، ترشی و لیته ،شور ، سیب زمینی ، عدس ، قارچ ، گوشت گاو و گوساله ، گوشت سفید (برای رماتیسمی ها بد بوده ودرد را زیاد میکند) ، چای ، قهوه ، نسکافه ، میوه ترش وکال ، نارنگی ،کیوی ، خیار پوست کنده ، لیمو شیرین ، سوپ جو با زنجبیل روغن نباتی، کره گیاهی، نوشابه، برنج ، سوسیس و کالباس و فرآورده‌های این چنینی .


غذاهای مفید برای بلغمی مزاج ها :

گوشت (شتر ، گوسفند ، کبوتر ، سار ، گنجشک) ، ادویه جات (هل – دارچین – زنجبیل – زیره -زعفران – زنیان- سیر- موسیر – خردل) ، سبزیجات (کرفس – نعناع – ریحان – جعفری – ترخون – مرزه) ، کلم ، مارچوبه ، نخود ، گردو هندی ، قدومه شیرازی ، کدو حلوایی ، لیمو ترش ، گندم .
 

تمامی حقوق برای قدس آنلاین محفوظ است.

© 2018 www.qudsonline.ir

طب سنتی و مکمل ۱۵ دیدگاه 98,386 بازدید

ویژگی های مزاج ها از نظر ظاهری و حالات روحی، مزاج صفراوی

افراد صفراوی یا مزاج صفراوی، طبع گرم و خشک دارند، از نظر جسمی افراد متوسط الحالی هستند. لاغر استخوانی نیستند ولی چاق هم نمی شوند. مثلاً وقتی این مزاجها را بشناسیم می‌بینیم که یک فرد بلغمی را نمی‌توان خیلی لاغر کرد یعنی اگر این فرد لاغر استخوانی شود مریض می‌شود و یا  افراد  دموی را هم  همینطور، اینها را نمی‌توان لاغرو کمر باریک  کرد . افراد  صفراوی در اندام متوسطند، رنگ پوستشان گندمگون است .

گرمی  اثر منفی  شدید رویشان دارد، حتی با خوردن  گرمی  اینها فشارشان پایین می آید برخلاف اینکه  وقتی یک فرد بلغمی عسل می‌خورد فشارش بالا می‌رود ولی یک فرد صفراوی اگر عسل بخورد فشارش پایین می آید ، سردرد  می گیرد ، جوش  صورت  می‌زند چون  حد عادیش این است  که در همان  حد  مزاج خودش  باشد  وقتی  خیلی بالاتر رفت مشکل ایجاد می‌شود.

ادرارشان غالباً پررنگ است، مدفوع به راحتی دفع می‌شود مگر اینکه صفرا بالا برود. پوست صورتشان گندمگون است، ظاهر پوست خشک است و رطوبت  ندارد  برخلاف  بلغمی ها  که  پوستشان  رطوبت  دارد .خصوصیات اخلاقی بلغمی مزاج ها

از نظر بیماریها اینها بیشتر به هپاتیت، زخمهای معده، جوشهای صفراوی و قرمز شدن  چشمها مبتلا می‌شوند.

از نظر روحی بسیار سریع خشمگین و بسیار سریع خاموش می‌شوند. مثل شعله، بسیار افراد تیز و باهوشی هستند ولی حافظه  چندانی ندارند و انگلیسی ها  صفراویهایشان را جدا کرده و برای فرماندهی  نظامی انتخاب می کنند چون سریعاً تصمیم گرفته و سریعاً اقدام می کنند اصلاً فکر نمی کنند دارد چه می‌شود، کار ضربتی می کنند، زود خشم هستند، عصبی هستند، اقدم در امور هستند که در امور جهش کرده و پیش قدم می‌شوند شجاعت بسیار بالایی در امور دارند، اما زود و سریع خسته می‌شوند.

غذاهای سرد و مخصوصاً مرطوب  مثل  دوغ، شیر و ماءالشعیر اینها را سرحالتر می‌کند و برایشان نشاط‌ آور است و برعکس غذاهای گرم برای آنها خوب نیست. خواب صفراویها بد و کوتاه و بریده بریده است، دیر به خواب می‌روند، افراد بهانه گیری هستند و حوصله ندارند و بی‌حوصله هستند.(منظور ما از اینکه فردی فلان مزاج را دارد یعنی آن خلط  غلبه دارد).

در بحث دیگری تحت عنوان غلبه اخلاط در افراد که بعداً مطرح می‌شود خواهیم گفت که در هر کدام از این تیپها می‌تواند خلط  دیگری غلبه کند، یعنی مثلاً فردی صفراوی باشد ولی بلغم در او غلبه کند یا برعکس فردی بلغمی باشد و صفرا در او غلبه کند. منظور ما از مزاج  یک  فرد ژنتیک است و در حالت صحت هیچ  مشکلی  در فرد ایجاد  نمیکند مگر اینکه خلطی در بدن جا به جا شود و مثلاً فردی که تیپش یک مزاجی است یعنی اینطوری خلق شده است.

از نظر طب سنتی  جدولهای چاقی و لاغری و … همه بلا استفاده است چون آدم  را ماشین نمی‌دانند که اینطور تصور کنند، آدم ممکن است یکی لاغر، یکی چاق، یکی کوتاه و دیگری بلند باشد.

در آیور ودای هند، کافا و بی تا و با تا وجود دارد یعنی مزاج دموی را ندارند یعنی  بلغمی ، صفراوی و سوداوی دارند چرا؟ گفت: «چون ندیدند حقیقت ره افسانه زدند» در شبه قاره هند محیط طوری است که دموی ندارند یعنی آب و هوا طوری است که دموی پرورش پیدا نمی کند ، یعنی همه یا  لاغرند یا خیلی چاق و فرد با طبع دموی اصلاً ندارند. الان هم در شهرها دموی  کم پیدا می‌شود مگر در روستاها، آنهم در جاهای  سرد سیر که غذاهای سالم بخورند شاید زیادتر باشد مثل افرادی که در آذربایجان هستند که  افرادی  هیکلی هستند (در کل سردی برای بدن بهتر است) .

فقط  یک  سری مباحث گسترده در طب پیدا می‌شود  مثلاً همانطور که گفتیم آب و آتش با هم جور نمی شوند . بوعلی هم در جایی می گوید که یکی از علل نازایی در صورتیکه هر دو فرد سالم باشند این است  که  این  دو هم مزاج باشند فرض کنید دو تا بلغمی یا دو تا صفراوی  باشند مثلاً دو تا صفراوی هر دو تا گرم و خشک هستند پس یک اسپرم گرم و خشک در یک محیط گرم و خشک پرورش پیدا نمی کند یا دو تا سرد و تر( دو  تا  بلغمی ) همین  طور پس در یک سری مباحث گسترده مثل فوق این را می‌توان مطرح کرد.

البته  درآوردن و استخراج طبایعی  که با  هم جور می شوند خیلی سخت نیست مثلاً با رمالی (کلاس  جادوگری).

علوم  قدیم را هر کدام یک خصوصیتی برایشان ذکر می کنند مثلاً ادبیات خواندن غرور می آورد، فقه خواندن  متانت می آورد، فلسفه جنون می آورد، طب جدید به نظر استاد قساوت قلب و طب قدیم اعتیاد می آورد و فردی که داخل  شد دیگر نمی‌تواند بیرون برود و باید خودش را مشغول کند.

استاد فرمودند نه مثلاً در داستانی که ازبقراط ذکر شده می گویند که بقراط  در اواخر عمرش به  دیری  در  کوهی رفت  و خادمش  را که یک نقاش  بود  در پایین کوه  گذاشت و گفت هر که آمد سراغ من برای ملاقات من شما اول عکسش را برای من در کاغذی بکش و برای من بیاور تا ببینم خصوصیت  اخلاقی اش طوری است که من با او صحبت کنم یا نه، و مرد نقاش این  کار را می کرد و بقراط با توجه به تیپ شناسی همین طور افراد را  از روی  نقاشی عکسشان رد  می کرد .

یکبار  وقتی  نقاش پیش بقراط رفت این را ثابت کرد که می‌شود شخصی با یک قیافه بیاید و خصوصیات دیگری  داشته  باشد  پس اینها قابل تغییر است .

البته حالات بدنی اش شاید قابل  تغییر  نباشد  ولی حالات روحی اش حتماً قابل تغییر است .

اگر کسی بتواند  تغییر دهد کار مهمی کرده است یعنی مثلاً یک فرد دموی اگر بذل و بخشش  داشت  خیلی  مهم  نیست ولی اگر یک فرد سوداوی توانست بذل و بخشش  کند آن مهم است و یا اگر یک فرد صفراوی  توانست خشم خود را کنترل کند آن مهم است.

غذاها ، یک  حالت  غذائیت دارند مثلاً زرده تخم مرغ کثیر الغذاست یعنی غذائیتش بالاست، غذاها یکبار از نظر غذائیت بررسی می‌شوند و  یکبار از نظر  کیموسی که تولید می کنند مثلاً می گوئیم بادنجان ردئی الکیموس است یعنی  شیرابه هایی  که  در معده از آن گرفته می‌شود چیز پستی است و یا عسل  صالح الکیموس است یعنی شیرابه هایی که در معده از آن گرفته می‌شود  شیرابه  خوبی  است یا مثلاً گاهی سردی و گرمی را بررسی می کنیم.

مثلاً  در مورد  است می گوئیم  صفراوی  مزاج اگر ماست بخورد حالش بهتر می‌شود به  هر حال ماست هم یک حالت غذائیت دارد مثل عسل ولی عسل غذائیتش بالاست یعنی  کثیرالغذاست  یا  ماست  قلیل الغذاست یعنی ماست  فیبر زیادتری  دارد  که  برای  صفراوی  مزاجها  بهتر است یعنی بدنشان  با  آن  راحتتر است ، یعنی حالتهای عصبی و تندخویی  و حتی سردرد  و درد معده و هپاتیت… در این فرد صفراوی با ماست بهتر می‌شود.

افرادیکه هپاتیت  می‌گیرند گرمی مثل ادویه و عسل و شیرینی‌جات نخورند. فرد صفراوی وقتی چیز سرد می‌خورد غذائیت برایش ایجاد می‌شود اگرچه زیاد  غذائیت  ندارد  مثلاً وقتی با شعله‌ای غذا می‌پزیم اگر، به این گاز بنزین سوپر اضافه نمائیم، شعله اش خیلی بیشتر می‌شود پس در افراد  صفراوی دیگر به بنزین سوپر نیاز نداریم چون خودش حالت  صفراوی  دارد. افراد صفراوی عروقشان وسیعتر است، پمپاژ قلب در اینها راحت تر است، تنفسشان راحت‌تر است، حجم ریه ها نیز وسیعتر است.

برچسبصفرا مزاج

۱۳۹۵-۰۶-۰۷

۱۳۹۴-۰۹-۰۶

۱۳۹۴-۰۷-۱۵

سلام من هم اصلا متوجه نمیشم طبعم چیه؟خصوصیات دوتا طبع رو دارم که مواد غذایی مفیدشون کاملا دوجهت مخالف هست.به نظرم پزشک طب سنتی هم دقیق نگفتن.میشه راهنمایی کنید.ممنونم

سلام. جهت بررسی وضعیتتون، به تلگرام مشاوره پارسی طب به شماره ۰۹۱۲۹۱۷۵۳۴۰ پیام دهید…

میل جنسی بالایی دارم. رنگ پوستم سبزه. موهای پر پشت. خیلی تشنه میشم. خیلی عرق میکنم. زود عصبی میشم و سریع پشیمان. یه طب سنتی بهم گفت طبع بدنت سودایی اما فکر کنم اشتباه گفته. چون با مشخصات شما نمیخونه لطفا راهنمایی کنید

سلام. جهت بررسی بیشتر وضعیتتون، به تلگرام مشاوره پارسی طب به شماره ۰۹۱۲۹۱۷۵۳۴۰ پیام دهید.

سلام ممنونم از مطلب خیلی پرمحتواتون، خیلی از علائم مزاج صفراوی رو دارا هستم ولی پوستم روشنه، تنگی نفس و آسم هم دارم، خیلی هم دوس دارم چاق بشم، راهنماییم کنید لطفا

سلام. جهت بررسی وضعیتتون،‌به تلگرام مشاوره پارسی طب به شماره ۰۹۱۲۹۱۷۵۳۴۰ پیام دهید تا کاملا بررسی و راهنمایی شوید..

مفید بود سپاس

بسیار عااااالی بووود ممنونم

بسیار عالی بود مرسی خیلی استفاده کردم و بسیار مفید بود

ممنونم استاد

عالی بود…..لایک

مطالب عالی بود….ولی من تمام خصوصیات صفراوی رو دارم ولی همیشه سردمه….و پوستمم سفیده…..کلا موجود عجیبی هستم …هیچکی منو نمیشناسه حتی خودم

ممنون

من طبعم را چگونه تشخیص دهم ؟

مطلب جالبی بود

خصوصیات اخلاقی بلغمی مزاج ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاه

وب‌سایت

“پارسی طب” یک وبگاه عمومی با موضوع سلامتی و پزشکی است. این وبگاه به شدت به طب سنتی و گیاهی اعتقاد داشته و از این موضوع حمایت میکنند. ما همواره در تلاشیم که اطلاعات مفیدی در اختیار بینندگان خود قرار داده و اسباب رضایت ایشان را جلب نماییم.

 

 به افرادی بلغمی مزاج گفته می شود که خلط بلغم در بدن آنها غالب تر از بقیه اخلاط باشد.

 

کلیات:

طبع : سرد و مرطوب

خصوصیات اخلاقی بلغمی مزاج ها

عنصر : آب

فصل : زمستان

زمان شبانه روز : شب

دسته بندی : خردگرایان

طعم : شور

رنگ : آبی

فلز : مس

سیاره : ناهید

سن شیوع : کهنسالی – از ۶۰ سالگی به بالا

 

صفات کلیدی:

درونگرا

منفعل

خویشتن دار

کند

آرام

ملایم

ساکت

کم حرف

تنبل

بی حال

 خواب آلود

خونسرد

بی نشاط

کسل

بیحال

ضعیف

کم انرژی

کم جنب و جوش

کم معاشرت

غیر حساس

غیر احساساتی

دارای حافظه ضعیف

فراموشکار

قدرت تمرکز کم

خصوصیات اخلاقی بلغمی مزاج ها

بی علاقه به یادگیری

واقع گرا

گذشته نگر

محتاط

با احتیاط

ترسو

پایبند به قانون

نظم‌گرا

عدم ریسک پذیری

دیر خشم

صبور

پر تحمل

پر حوصله

  مطیع سر به زیر

سازگار

تسلیم پذیر

تحت تاثیر دیگران

انعطاف پذیر

صلح طلب

مسالمت جو

اهل سازش

خوش اخلاق

دوست داشتنی

قابل اعتماد

مهربان

دلسوز

بخشنده

سخاوتمند

با ایمان

معتقد

مذهبی

معنوی

با سیاست

اهل پنهان کاری

آب زیرکاه

دارای رفتارهای موذیانه

راز نگه دار

راحت

آسان گیر

بی قید

سست

بی اراده

تجارت پیشه

 

اندام : بلغمی ها معمولا هیکلی درشت و قدی کوتاه دارند و استخوان بندی آنها نسبتا ریز است. تپل و چاق با چربی زیاد و استعداد بالای چاقی نیز دارند، اگر چه ممکن است برخی از افراد بلغمی مزاج را به صورت لاغر اندام دیده باشید.. بلغمی ها شکم چاقی دارند و کمی چاقی از ناحیه پهلو هم دارند و بافت بدنی بلغمی مزاج ها بیشتر از چربی تشکیل شده است تا ماهیچه  . یک فرد بلغمی را نمی توان خیلی لاغر کرد و اگر این فردلاغر استخوانی شود، مریض می شود. چربی بدن این افراد بر اثر خوردن مواد سرد و تر بیشتر می شود. قفسه سینه بلغمی ها  غیر فراخ بوده ولی سینه درشت است. شانه هایشان به حالت افتاده هستند  و مفاصل شان را نمی توان دید.افراد بلغمی مزاج معمولا در ناحیه مچ پا دارای ورم هستند.

 

 

پوست : پوست بلغمی مزاج ها روشن و شفاف است . پوست چهره و بدن آنان سفید و رنگ پریده است و منافذ ریزی دارد. پوستشان سرد ومرطوب، نرم و شل بوده و گاهی به علت رطوبت زیاد، در ناحیه زیر چشم و زیر گلو دچار چین خوردگی می شود. کف دست و پای بلغمی مزاج هاسرد است. در صورتی که رطوبت در بدنشان غلبه کند، پوست صورت حالت افتادگی پیدا می کند.

 

 

مو : افراد بلغمی مزاج  موهای کم پشت، نرم، نازک، صاف و لخت به رنگ روشن و شفاف هستند که معمولا به رنگ بور، خرمایی یا قهوه‌ای روشن است. سرعت رشد موهای بلغمی ها کم است، ریزش موی  زیادی دارند و زود سفید می شود. بدنشان هم کم مو یا دارای موهای کم و نازک است. هر چه سردی و تری مغز بیشتر باشد، موها روشن تر است. نوزادان سرد مزاج در رحم مادر موی چندانی ندارند. به همین دلیل نوزادان دراروپای شمالی بی مو به دنیا می آیند، در حالی که نوزادان مناطق گرمسیر با موی تیره و انبوه متولد می شوند.

 

ناخن : رنگ ناخن بلغمی مزاج ها  روشن است.

 

تعریق : پوست بلغمی ها دارای منافذ ریز است، بنابراین تعریقشان کم بوده و در صورت تعریق، عرق سرد می کنند.

 

رگها :  افراد بلغمی مزاج رگهای کوچک و غیر برجسته و پنهان دارند.

 نبض : نبض بلغمی ها  سست، کم قدرت، کند، ضعیف، نرم و مبهم است.

 

چشم : سفیدی چشم بلغمی مزاج ها  سفید رنگ بوده و چشمانشان معمولا درشت، بی حال، بی فروغ، به حالت خمار و به رنگ روشن است.رطوبت زیاد باعث درشت شدن اندازه چشم و سردی زیاد باعث روشن شدن رنگ آن می شود. در صورتی که رطوبت در بدن بلغمی ها  غلبه کند،چشما نشان پف می کند.

 

 

دهان : افراد بلغمی مزاج  تشنه نمی شوند. دهانشان خصوصا اول صبح ترش مزه یا بی مزه بوده، ترشح بزاق دهان زیاد است وممکن است در خواب، آب دهانشان روی بالش بریزد.

 

  زبان : زبان بلغمی مزاج ها  بزرگ و مرطوب بوده و صورتی باردار و صورتی مایل به سفید است.

 

 بینی :  افراد بلغمی مزاج معمولا بینی کوچکی دارند. ترشحات بینی بلغمی ها  زیاد و رقیق می باشد.

 

قدرت بدنی :  بلغمی ها انرژی و قدرت بدنی پایینی دارند، تنبل و بی حال هستند و همچنین زود خسته می شوند.

 

حرکات بدن : حرکات بدنی بلغمی مزاج ها  کند و بی نشاط است.

 

 تکلم :  افراد بلغمی مزاج کند، شل و کلمه به کلمه با صدای آرام و نارسا صحبت می کنند.

 

پوشش : بلغمی مزاج ها  در تمامی فصل های سال اعم از بهار یا تابستان و … سردشان است و بیشتر از دیگران لباس می پوشند.

 

افراد بلغمی مزاج معمولا دارای صورتی گرد، چشمانی درشت، بینی کوچک و چانه ظریفی هستند.

 

خواب : بلغمی مزاج ها زیاد می خوابند و اغلب هنگام برخاستن از خواب همچنان احساس کسالت دارند. در خوابهایی که می بینند معمولا رنگهای سفید، آب، رودخانه، برف و باران زیاد دیده می شود. همچنبن خواب پرواز در آسمان، حمل بار سنگین و چیزهای بدبو را می بینند. به دلیل زیادی بلغم در حنجره، در خواب زیاد خروپف می کنند.

 

گوارش : بلغمی مزاج ها  هضم ضعیف و معده نفاخی دارند، معمولا یبوست ندارند و مواد دفعی بدنشان که شاملعرق و مدفوع  و ادرار است کم رنگ و کم بو است. اشتهای زیادی دارند و معمولا توانایی زیادی در مهار اشتهایشان ندارند.تمایل زیادی به مصرف گرمی ها مثل شیرینی و ادویه و همچنین خوراکیهای شور داشته، بلغمی مزاج ها  تمایلی به خوردن سردی ها از جمله ترشی از خود نشان نمی دهند.

 

میل جنسی : میل و قدرت جنسی آنان کم و با تداوم کم است.

 

آب و هوا :  افراد بلغمی مزاج تحمل سرما را ندارند، از کولر فرار می کنند و به بخاری و پوشیدن لباسهای گرم علاقۀ زیادی دارند. فصل زمستان فصل بدی برایشان است و به دلیل این که زمستان سبب افزایش بلغم در بدن می گردد، بسیار بدحال می شوند. تابستان فصل ایده‌ آل برای بلغمی ها است.

 

ویژگیهای شخصیتی:

 

 بلغمی مزاج ها درونگرا، آرام، ملایم و کم حرف هستند و کمتر با دیگران دوست می شوند. روابط اجتماعی آنان چندان قوی نیست و گوشه گیری و تنهایی را بیشتر می پسندند.افراد بلغمی مزاج بی احساس، بی خیال و بی قید به اكثر مسائل بوده، همه چیز را راحت می گیرند و خود را درگیر مسائل  نمی کنند. حسابگر، منطقی، محتاط، محافظه کار، میانه رو و گاهی ترسو بوده و بر خلاف دموی مزاجها اهل ریسک کردن نیستند.  بلغمی ها بی اراده و متاثر ازدیگرانند. بلغمی مزاج ها آرام، صبور و صلح طلب بوده و رفتار بسیار مسالمت آمیزی با دیگران دارند. اهل سازشند و کم عصبانی می شوند. نیازمندمحبت هستند و همیشه کوتاه می آیند.بلغمی ها افرادی گذشته نگر، واقع گرا و تجارت پیشه هستند، رفتارهای موذیانه دارند، آب زیرکاه اند  و با پنبه سر می برند. افراد بلغمی مزاج کارشان را با زبان پیش می برند و در محیط های کاری زیرآبزنی می کنند. سیاست دارند و اهل پنهان کاری  هستند .بلغمی ها حتی در هنگام عصبانیت هم منافع خود را از یاد نمی برند.

 

 افراد بلغمی مزاج معمولاً بی نشاط هستند، حرکاتی کند داشته و نسبت به محرک های بیرونی بسیار کند هستند افزایش بلغم شخص  را درکارهای روزمره کند می کند که باعث اعتراض دیگران می شود. این افراد به طور معمول بسیار دیر برای انجام کارها تصمیم می گیرند و

 

حرکا تشان کند است، به طوری که حوصله اطرافیان سر می رود.اگر بلغم غلبه کند، بدن سست شده و فرد تنبل، کسل کننده، بی حال و کم انرژی می شود. بلغمی مزاج ها  چندان قوی نیستند و از فعالیتهای بدنی زیاد و سریع دوری  می کنند. در راه رفتن معمولاً عقب می مانند و زود خسته می شوند. بلغمی ها دقیق و منظم هستند و در ایجاد نظم، باحوصله عمل می کنند. کارهای روزمره را آرام، همراه با آرامش و حوصله انجام داده و پله به پله جلو می روند. پیشرفت آنان کند، اما مداوم است. البته غلبه زیاد بلغمی موجب به پایان نرساندن کارها می شود.در کارهایی که نیاز به صبر و حوصله زیادی است، افراد بلغمی مزاج  استعداد خوبی دارند. مشاغل یکنواخت فرد بلغمی را خسته نمی کند.مشاغل آرام و بی دردسر را می پسندند. در برخی کارها سرعت عمل باعث خرابی کار شده و هر چه بیشتر حوصله به خرج بدهید، کار بهتری انجام می شود. بعضی از تخصص های پزشکی که در آنها تمرکز، حوصله و آرامش نیاز است، مناسب بلغمی هاست. در رشته هایی مانند تاریخ، جامعه شناسی و روانشناسی می توانند موفق باشند. یک بلغمی اگر مزاجش معتدل باشد، روانشناس موفقی خواهد بود.عمق اندیشه افراد بلغمی مزاج  زیاد است، اما توان اندیشه فراگیر و ارائه طرح های کلان ندارند. وسعت نگرش بلغمی ها  کوتاه است و توانایی دوراندیشی و آینده نگری در امور را ندارند، ولی در همین نگاه محدود خود، واقع بین هستند. تفکراتشان ناپیوسته و تمرکزشان کم است.زیاد به حاشیه می روند و قدرت جمع بندی و تحلیل کمی دارند.اگر افراد بلغمی از حالت اعتدال خارج شوند، دچار کندی مفرط می شوند، به طوری که این کندی در یادگیری و ضعف حافظه خود را نشان می دهد و فرد فراموشکار، کند فهم و کندذهن می شود. یکی از مشکلات شایعی که امروزه مردم با آن روبرو هستند فراموشی است که شکل پیشرفته آن همان «آلزایمر» است. اگر چه فراموشی و نسیان علل متعددی دارد، اما علت عمده و شایع آن سردی و رطوبتی است که در مغز ایجاد می شود به همین علت است که تمامی داروهای افزایش حافظه گرم هستند.افراد بلغمی مزاج به یادگیری علاقه زیادی ندارند. موضوعات را کلمه به کلمه به خاطر می سپارند، اما ابتکار و تحلیل قوی ندارند و طوطی وار حفظ می کنند. بلغمی مزاج ها  اگر رطوبت مغزشان زیاد شود، دچار فراموشی می شوند، که اگر این غلبه رطوبت در جلوی سر باشد، فراموشی خاطرات نزدیک و اگر در عقب سر باشد، فراموشی خاطرات دور رخ خواهد داد. امروزه به دلیل موجود بودن میوه ها و سبزیها در تمامی فصل های سال، دیگر ما آنها را طبق فصل آن مصرف نمی کنیم. مثلا حتی در زمستان هم از کاهو استفاده می کنیم که مصرف آن برای افراد بلغمی بسیار مضر است و سبب سردی و رطوبت بیشتر بدن می گردد.افزایش بلغم بیشتر در افراد مسن و کهنسال و در فصل زمستان به هنگام برف و باران رخ می دهد. به علت سردی و رطوبت بیشتر بدن بانوان نسبت به آقایان، احتمال بروز علائم غلبه بلغم در بانوان بیشتر است.

 

غلبه بلغم موجب ضعیف شدن سیستم ایمنی می گردد. کودکان بلغمی معمولاً شب ادراری یا سینوزیت مکرر دارند. بیماری هایی نظیرسرماخوردگی سبب افزایش خلط بلغم می شود.

 

بیماریهای ناشی از غلبه بلغم:

  کسالت

ضعف

بیحالی

سنگینی بدن

خستگی و کوفتگی بدن و مفاصل

سنگینی سر

سنگینی زبان

تنبلی اندامها

کندی حرکات

سستی بدن

کمبود انرژی

پف زیر چشم

افزایش چاقی شکمی

لکنت زبان

خواب آلودگی

خواب زیاد ولی سطحی

ورم صورت و بدن

ورم پا

کندی حواس

فراموشی

کندذهنی

اختلال و کاهش حافظه

سرگیجه

سفیدی و رنگ پریدگی پوست

جاری شدن آب از دهان در خواب

تپش قلب هنگام بیدار شدن از خواب

ضعف مثانه

 

ترشحات پشت حلق

سرفه زیاد

پرخوری عصبی

اشتهای غیر قابل مهار

ترش کردن

ضعف هاضمه

تنگی نفس هنگام خوردن غذا

معده درد

 

 

 

پیشنهاد برای بلغمی مزاج:

بلغمی مزاج ها غذاهای با طبع گرم و خشک مصرف کنند، خصوصا در فصول سرد سال. از تمامی غذاها و نوشیدنی هایی که دارای مزاج سرد به ویژه سرد و تر هستند، مخصوصا در هوای سرد و شب ها  افراد بلغمی مزاج دوری کرده  و در صورت ضرورت و نیاز به مقدار کم و با مواد غذایی گرم استفاده کنند. افراد بلغمی غالباً از نفخ معده و سردی سر دل رنج می برند که می توانند با ترک سردی ها و مصرف گرمی جات به سلامت معده و به طورکلی سلامت جسم خود کمک کنند. با روی آوردن به مصرف غذاهای با طبع گرم و خشک باعث تعدیل بلغم خود شده، از چاق شدن مفرط خودجلوگیری کنند  و با مصرف مواد مسهل و تخلیه روده و معده از چاقی خود بکاهند.توانایی هضم دستگاه گوارش افراد بلغمی کم است، بنابراین سعی کنند تنها روزی 2 وعده(صبح و ابتدای شب) غذا میل کنند. لازم است حداقل حدود 12-10 ساعت فاصله بین دو وعده غذا باشد. اگر در بین وعده های غذایی احساس گرسنگی کردند، مقداری مقداری خرما یا عسل یاخوراکیهای متناسب با مزاجشان میل کنند. روزه و کم خوری برای  بلغمی مزاج ها مفید است.بلغمی مزاج ها از مصرف آب، نیم ساعت قبل از غذا تا 3 ساعت پس از غذا خودداری شود.از خواب و استراحت بیش از اندازه که موجب افزایش سردی و تری می شود، پرهیز نمایند. حداکثر 8 ساعت خواب در شبانه روز مناسب است، اگر چه بهتر است که این مقدار کمتر شود. خوابیدن در طی روز و همچنین یک ساعت قبل از غروب برای افراد بلغمی مزاج  بسیار مضراست.بلغمی مزاج ها سعی کنند قبل از طلوع آفتاب از خواب بلند شوند  تا از تولید بلغم اضافه جلوگیری شود. ورزش و فعالیت جسمی منظم به افرادبلغمی مزاج  توصیه می شود. پیاده روی به مدت 10 الی 15 دقیقه پس از شام برای بلغمی ها  مفیداست. کم تحرکی رطوبت بدن را بسیار بالا می برد. عرق کردن برای  بلغمی مزاج ها بسیار مفید است. پس از طریق ورزش و سونای خشک تعریق خود را افزایش دهند.بلغمی ها از هوا و محیط های مرطوب پرهیز نمایندافراد بلغمی مزاج لباس مناسب و گرم خصوصا در هوای مرطوب بپوشند.در زمستان استفاده از کرسی یا خوابیدن روی زیراندازهای پوستی یا نمدی برای بلغمی مزاج ها  بسیار مناسب است.

 

افراد بلغمی مزاج در فصل زمستان بهتر است به مناطق گرم و خشک سفر کنند.حمام گرم و خشک و سونای خشک برای رفع بلغم مفید است در فصول سرد استفاده از بخورهای گرم مثل آویشن، اسطوخدوس یا بابونه برای بلغمی مزاج ها مفید است. افراد بلغمی مزاج اسپند، کندر و مرمکی را در خانه دود کنند.بلغمی مزاج ها گل نرگس، شب بو و زنبق را ببویند و از عطرهای گرم مانند بهار نارنج و گل یاس استفاده کنند. ماساژ بدن برای بدن بلغمی مزاج ها  و رفع قلنج  بسیار مفید است.افراد بلغمی مزاج پیشانیشان  را با روغن کنجد یا سایر روغنهای گرم ماساژ دهند، که این کار  برای رفع افسردگی مفید است.بلغمی مزاج ها مویز مصرف نمایند. البته باید توجه داشت که دانه مویز مصرف نشود، زیرا دانه آن طبیعت سرد دارد.در یک فرد بلغمی، تنها با بادکش کردن مناطق مناسب بدن و بدون مصرف مکمل های خون ساز هم می توان کم خونی را درمان کرد.حجامت برای بلغمی ها بدون نظر پزشک به هیچ وجه توصیه نمی شود.

 

 

 

 

 

  آدرس: میدان رسالت ، خیابان هنگام ، روبروی شهرداری ، پلاک 141

 تلفن: 02157897895

 تلفن: 09351004032

 ایمیل: info@aloattar.com

 

خصوصیات اخلاقی بلغمی مزاج ها
خصوصیات اخلاقی بلغمی مزاج ها
0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *