جلوگیری از ورم بارداری

جلوگیری از ورم بارداری
جلوگیری از ورم بارداری


اگرچه ورم دوران بارداری معمولا بی ضرر است، اما در صورتی که کنترل نشود، می تواند بر کیفیت زندگی مادر و حتی جنین تاثیر بگذارد.




جلوگیری از ورم بارداری

دوران بارداری برای هر مادری زمانی فوق العاده و منحصر به فرد است و علایم و نشانه های بارداری از فردی به فرد دیگر متفاوت می باشد. اما معمولا یک سری علایم شایع وجود دارد که تقریبا در اکثر زنان باردار رخ می دهد.

 

یکی از این علایم، ورم دوران بارداری می باشد که به آن ادم گفته می شود. ورم این دوران غیرعادی نیست، اما اگر کنترل نشود، ممکن است مادر را به دردسر بیندازد.

 

به عبارت دیگر اگرچه ورم دوران بارداری معمولا بی ضرر می باشد، اما در صورتی که کنترل نشود می تواند بر کیفیت زندگی مادر و حتی سلامتی جنین تاثیر بگذارد.

 

ورم بارداری بیشتر در پاها دیده می شود و علت شایع آن، تجمع و احتباس مایعات بدن در اندام های تحتانی مثل پا می باشد.

 

ورم حاملگی می تواند در هر زمانی از دوران بارداری شروع شود، اما معمولا از ماه پنجم بارداری به بعد شایع می باشد.

 

ورم دوران بارداری، مختصر و یکنواخت می باشد. در این دوران، حجم مایعات بدن مادر برای تغذیه بهتر جنین بالا می رود. بنابراین قسمتی از این مایعات در مناطق انتهایی بدن و یا در عضلات و مفاصل تجمع پیدا کرده و ورم حاملگی را ایجاد می کنند.


راهکارهای مقابله با ورم دوران حاملگی


1- یکی از مهم ترین راهکارها، کاهش مصرف نمک می باشد. یکی دیگر، کاهش مصرف کافئین (مثل قهوه) می باشد. کاهش مصرف غذاهای شور و پر ادویه، نوشابه های گازدار، قهوه، موادغذایی آماده و فست فودها می تواند راه مناسبی برای غلبه بر ورم دوران حاملگی باشد.

 

2- افزایش مصرف منابع غذایی حاوی پتاسیم می تواند منجر به کاهش ورم دوران حاملگی شود. موز، پرتقال، سیب زمینی، اسفناج و گوجه فرنگی پتاسیم زیادی دارند.

این گونه موادغذایی علاوه بر کاهش ورم دوران حاملگی، از گرفتگی عضلات پا و درد ناشی از آن جلوگیری می کنند.

 

3- استراحت کردن در طول دوران بارداری نیز یکی از راه های مقابله با ورم می باشد. به استراحت کردن و خواب کافی در این دوران باید بیشتر از سایر اوقات اهمیت داد.

 

4- مادران عزیز باید توجه داشته باشند که هنگام استراحت باید پاهای خود را کمی بالاتر از سطح بدن  قرار دهند، مثلا روی یک بالش.

 

5- مادران باردار باید در سه ماهه آخر بارداری، از کفش های مناسب و طبی و راحت استفاده کنند و از پوشیدن کفش های پاشنه بلند جددا خودداری نمایند.

 

6- از پوشیدن جوراب با کش سفت خودداری کنند، زیرا کش سفت جوراب روی ساق پا خطوطی را ایجاد می کند که درد دارند.

 

7- برای جلوگیری از ورم دوران حاملگی، مصرف آب را افزایش دهید. آب کافی می تواند نمک و کافئین را جذب و از بدن دفع کند.

 

8- در معرض هوای گرم قرار نگیرید.

 

9- هنگام نشستن پاها را روی هم نیندازید.

 

10- ورزش کردن به مادرانی که از ورم حاملگی رنج می برند، توصیه می شود و باید تحت نظر پزشک باشد. معمولا ورزش هایی مثل شنا کردن در آب خنک می تواند به کاهش ورم پا کمک کند. همچنین حمام آب سرد نیز مفید می باشد (البته در صورتی که قادر به تحمل آب سرد باشید).


جلوگیری از ورم بارداری

11- استفاده از کمپرس آب سرد روی نقاطی از بدن که ورم کرده اند، مفید می باشد.


 

12- از پوشیدن پوشاک تنگ مثل شلوار، بلوز، جوراب و کفش تنگ در دوران حاملگی بپرهیزید. پوشیدن لباس تنگ منجر به افزایش ورم در اندام ها می شود. در دوران حاملگی باید از لباس های نخی و گشاد و راحت استفاده کرد.

 

13- به پهلوی چپ خود بخوابید. این کار سبب بهبود گردش خون در بدن می شود.

 

14- برخی محققان ورزش هایی مانند یوگا را برای بهبود و کاهش ورم دوران حاملگی توصیه می کنند.

 

هشدار

1- مادران عزیز باید توجه داشته باشند که به محض مشاهده ورم شدید و ناگهانی در مناطقی مانند دست، صورت و مچ پا (و یا هر جای دیگری از بدن) سریعا به پزشک متخصص خود مراجعه کنند تا او مراقبت های لازم را در این خصوص اعمال نماید. ورم دوران بارداری اگر با نوسانات فشار خون همراه شود، به عنوان پدیده ای خطرناک در حاملگی تلقی می شود و فرد باید سریعا تحت مراقبت پزشکی قرار بگیرد، زیرا امکان خطر برای مادر و جنین وجود دارد.

 

2- مادران باید بدانند که ورم بدن در آب و هوای مرطوب افزایش می یابد. همچنین اگر یک روز فعالیت بدنی زیادی داشته باشید، ممکن است بیشتر دچار ورم شوید. ایستادن زیاد و طولانی مدت نیز منجر به افزایش ورم در این دوران می شود.

 

3- اگر همراه با ورم حاملگی دچار سردردهای بدی شدید، حتما با پزشک خود در میان بگذارید، زیرا می تواند نشانه هایی از افزایش خطرناک فشار خون در دوران حاملگی باشد.

زهره لطیفی

بخش سلامت تبیان


مطالب مرتبط:

چطور ورم بدن را در حاملگی کم کنیم؟

10 علت بروز ورم در بدن

چرا پاها ورم می‌کنند؟

چطور ورم پاها را درمان کنیم؟

چرا گاهی ورم می کنم؟

با ورم بدن چه کنیم؟

دفع پروتئین از کلیه‌ها باعث ورم بدن می‌شود

ورم در بارداری شایع است. تقریبا یک چهارم اضافه وزن در دوران بارداری را مایعات تشکیل می دهد که در بخش های مختلف بدن مثل ساق پا، پاها و دست ها تجمع پیدا می کند. ممکن است به دنبال ایستادن طولانی مدت متوجه ورم در ساق ها، مچ پا و پاها شوید. در طول بارداری مقدار خون تولید شده در بدن افزایش می یابد. این افزایش در میزان مایعات متناسب با افزایش نیازهای بدن جنین می باشد. افزایش مایعات در بدن در طول دوران بارداری نه تنها متناسب با نیازهای جنین در حال رشد می باشد، بلکه وجود مایعات اضافی سبب می شود مفاصل لگن و بافت های مرتبط با آن برای انجام زایمان آماده شود. در ادامه به نکاتی مهم در مورد ورم بارداری اشاره می کنیم.

شما همچنین می توانید مقاله های اقدامات قبل از بارداری برای زنان و مردان، تست های غربالگری دوران بارداری و علت و انواع سونوگرافی در بارداری که توسط سایت رسانه دکتر سلامت تهیه شده است، را مطالعه کنید.

ورم بارداری بخش نرمالی از بارداری محسوب می شود. ورم نرمال دوران بارداری ادم نامیده می شود. تورم صورت در بارداری، ورم پاها در بارداری همچنین ورم در سایر بخش ها مانند دست ها و مچ پا در این دوران طبیعی می باشد. انگشتان دست هم از جمله محل های شایع ایجاد ادم است. ممکن است وقتی صبح از خواب بیدار می شوید انگشتان دست شما آن قدر سفت و متورم باشند که حتی قادر به بستن دکمه های لباس نباشید. در بعضی از زنان باردار، صورت ورم می کند. اگر ورم صورت بخصوص اطراف چشم ها باشد، احتمال ابتلا به پره اکلامپسی وجود دارد که یک عارضه جدی در دوران بارداری است که در این شرایط فورا به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.

1- ورم بارداری از چه ماهی شروع می شود؟

جلوگیری از ورم بارداری

در هر زمانی از بارداری ممکن است متوجه ورم در بدن شوید، اما باید به خاطر داشت در حدود ماه پنجم بارداری و زمانی که شما در حال ورود به سه ماهه سوم بارداری می شوید، احتمال بروز ورم بارداری بیشتر است.

در مورد درک علل ورم بارداری توجه به فاکتورهای زیر کمک کننده خواهد بود:

2- آیا ورم بارداری خطرناک است؟

ورم اندک در دوران بارداری قابل انتظار می باشد، اما اگر به طور ناگهانی در دست ها یا پاها دچار ورم شوید، باید معاینات و تست های لازم در شما انجام شود، زیرا احتمال بروز پره اکلامپسی وجود خواهد داشت. در صورت بروز ورم ناگهانی در دوران بارداری باید فورا به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.

3- چگونه از ورم بارداری جلوگیری کنیم؟

پرسش هایی همانند چگونه ورم دوران بارداری را کم کنیم؟ و چگونه ورم بارداری را از بین ببریم؟ ممکن است ذهن شما را به خود مشغول کرده باشد. باید توجه داشته باشید با استفاده از غذاهایی که غنی از پتاسیم می باشد مانند موز همچنین پرهیز از مصرف ترکیبات حاوی کافئین می توان به کاهش ورم بارداری کمک موثری کرد.

در ادامه نکات مفیدی مطرح شده که می تواند برای کنترل ورم بارداری موثر باشد:

رسانه دکتر سلامت

نظر شما در مورد این مطلب چیست ؟

نام

آدرس ایمیل


Current ye@r *


Leave this field empty

هیپوگنادیسم، زمانی اتفاق می افتد که غدد جنسی هورمون های جنسی کمتری تولید کرده و یا تولید نمی کنند. غدد…

عفونت در بارداری، می تواند عوارض خطرناکی را برای مادر یا جنین به همراه داشته باشد. برای پیشگیری از عفونت…

زایمان زودرس، به زایمان قبل از هفته 37 بارداری اشاره دارد. بارداری نرمال معمولا بین 37 تا 42 هفته به…

دلایل سرد شدن زنان و علائم سرد مزاجی زنان متفاوت است. نوسانات هورمونی که در طول سال ها اتفاق می…

جلوگیری از ورم بارداری
جلوگیری از ورم بارداری
9

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *