بهترین راه برای پیشگیری از سرطان پروستات

بهترین راه برای پیشگیری از سرطان پروستات
بهترین راه برای پیشگیری از سرطان پروستات

سرطان پروستات با نشانه های مرتبط با دفع ادرار و یا درد شكم تظاهر میكند. این نشانه ها با علائم بیماریهای رایجی مانند


عفونت و هیتروفی (بزرگی) خوش خیم پروستات (Benign Prostatic Hyperplasia) مشترک است.

 

علائم هشدار دهنده سرطان پروستات عبارتند از:

بهترین راه برای پیشگیری از سرطان پروستات

ادرار كردن پی در پی یا سخت /  جاری شدن ضعیف ادرار / عدم توانایی در ادرار / بی اختیاری ادراری / جریان منقطع و ضعیف ادرار / وجود خون در ادرار  /

خروج منی همراه با درد / درد مداوم قسمت پائین كمر / سوزش / ناتوانی جنسی

 

عواملی که در بروز سرطان پروستات نقش دارند عبارتند از :

 سن: بروز سرطان پروستات در مردان زیر سن 5 بسیار نادر است، اما شیوع این بیماری پس از این سن به نحو چشمگیری افزایش میابد.

 

نژاد: مردان سیاهپوست نسبت به مردان سفید پوست در معرض ابتلا به سرطان پروستات هستند.

 

ژنتیک: اگر سرطان پروستات در میان مردان خانواده فردی وجود داشته باشد، احتمال ابتلای او به این بیماری افزایش میابد. اگر شما دارای خصوصیات فوق باشید، به این معناست که خطر شکل گیری این سرطان در شما بیش از فردی است که فاقد این خصوصیات باشد و داشتن این شرایط، لزوما به معنای ابتلای صد درصد به سرطان پروستات نیست.

نداشتن خصوصیات فوق، نباید شما را از پرداختن به شیوه زندگی ای که در آن خطر ابتلا به بیماری کمتر باشد، بازدارد. از طرفی رعایت مواردی که از ابتلا به سرطان پروستات جلوگیری میکنند، شما را در مقابل بیماریهایی چون نارسایی قلب و سرطان روده بزرگ نیز حمایت میکنند.

 

بخش بزرگی از پیشگیری سرطان پروستات بر تغذیه متمرکز شده است. فاکتورهای اصلی اینها هستند:

چربی: نرخ ابتلا به سرطان پروستات از هر کشور به کشور دیگر به شدت متفاوت است، تعداد متعلق به کشورهایی است که مردم آن از غذاهای چرب استفاده میکنند. در حقیقت، تعداد مرگ و میر بر اثر این بیماری در یک کشور خاص، با میانگین مقدار کالری مصرفی ناشی از چربی در رژیم غذایی معمول اهالی این کشور نسبت مستقیمی دارد.

 

سبزیجات: تعدادی از مطالعات، رژیمی شامل مقدار زیادی سبزیجات را با کم شدن ریسک ابتلا به سرطان پروستات مرتبط دانسته است. برای مثال، یک تحقیق نشان داده است سرطان پروستات در میان مردانی که در هفته 28 وعده یا سبزیجات مصرف میکنند، بسیار کمتر از مردانی است که 14 وعده و کمتر سبزیجات میل میکنند.

 

ماهی: در یک تحقیق، نسبت ابتلا به سرطان پروستات در میان مردانی که ماهی مصرف نمی کردند و مردانی که مقدار متوسط یا زیادی ماهی در بره غذایی داشتند، دو تا سه برابر اعلام شد. از جمله ماهی هایی که منابع غنی اسیدهای چرب بوده و بر علیه سرطان پروستات و بیماریهای دیگر عمل میکنند میتوان به ماهی قزل آلا، شاه ماهی و ماکرل اشاره نمود.

 

تا کنون تحقیقات در این زمینه، هیچ بره غذایی مشخصی را ارایه نداده است، با این حال، شما میتوانید از روشهای آزموده شده زیر کمک بگیرید:

–  میزان مصرف میوه، سبزی و غلات کامل را افزایش دهید.

– مواد غذایی حاوی چربی اشباع شده و کلسترول بد را کمتر مصرف نمایید.

– مصرف قند (در خوراکیهای مختلف) و نمک را محدود کنید.

– از مصرف نوشیدنیهای الکلی خودداری نمایید.

– حجم وعده های غذای خود را متعادل نموده و کالری مصرفی خود را کنترل کنید.

 

محققین هیچ رابطه مستقیمی میان چاقی و بالا رفتن احتمال ابتلا به سرطان پروستات نیافته اند. با این حال چاقی میتواند بر میزان هورمونهایی که خطر این بیماری را افزایش میدهند، تاثیر بگذارد.

مطمئن ترین روش برای سلامتی به طور کل، احتراز از چاقی بیش از حد است که با رعایت موارد زیر حاصل میشود:

1. رعایت روشهای سالم خواری

2. فعالیتهای جسمی تحت نظر پزشک

3.  انجام روزانه ورزش ایروبیک (از پیاده روی سریع گرفته تا بدن سازی) به مدت 3 دقیقه یا بیشتر

 

بعضی داروهای خاص، ویتامینها و مواد معدنی میتوانند خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهند. تحقیقات جدید مصرف منظم هیچ دارو یا ماده کمک غذایی را برای پیشگیری از این نوع سرطان تجویز نکرده است. با این وجود برخی ترکیبات شیمیایی در این جهت دارای مزایای بالقوه ای هستند.

 

دارویی به فیناستراید (finasteride) که های تجاری مختلفی از قبیل پروسکار (Proscar) عرضه میشود، به طور معمول برای درمان بزرگی پروستات یا BPH تجویز میشود. بنابر یک آزمایش پیشگیری از سرطان پروستات بر روی 18 هزار مرد، این دارو احتمال بروز سرطان پروستات را تا 25 درصد کاهش میدهد. با این حال در مردانی که از این دارو استفاده میکنند احتمال بروز عوارضی چون ناتوانی یا کاهش میل جنسی و رشد سینه وجود دارد که پس از قطع مصرف دارو برطرف میشوند. علاوه بر اینها، اگر مردی در مراحل اولیه مصرف دارو به سرطان پروستات مبتلا شود، بنا به دلایل نا معلومی این سرطان از نوع بسیار قدرتمند خواهد بود.

 

بهترین راه برای پیشگیری از سرطان پروستات

دانه سویا و انواع دیگر حبوبات دارای فیتو استروژن (Phytoestrogens) هستند، که نوعی ماده شیمیایی نباتی مشابه هورمون استروژن در بدن انسان است. این مواد شیمیایی میتوانند از بروز سرطان پروستات جلوگیری کنند. در حقیقت، یکی از دلایل ممکن برای کم بودن تعداد مردان مبتلا به سرطان پروستات در مردان خاور دور، استفاده فراوان از سویا است.

محققان هنوز از چگونگی ایجاد این تاثیر فیتو استروژن اطمینان حاصل نکرده اند. امکان دارد که فیتواستروژن مقدار آندروژن-هورمون مردانه ای که موجب رشد سرطان پروستات میشود- را کاهش میدهد یا اینکه فیتواستروژن تنها متعادل کننده تاثیرات آندروژن است.

 

گوجه فرنگی و محصولات دیگر آن مانند سس و رب گوجه فرنگی، به شکل دیگری در پیشگیری سرطان پروستات موثرند. گوجه فرنگی دارای ماده ای ویتامین مانند به لیکوپین (lycopene) است که به عنوان یک آنتی اکسیدان (antioxidant) عمل کرده و با جلوگیری از آسیب دیدگی DNA در هسته مرکزی سلولها، خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهد. بهترین روش دریافت لیکوپین مصرف موادی چون گوجه فرنگی، گریپ فروت تو سرخ و هندوانه است و بهتر است تا حد امکان از انواع کمک غذایی آن استفاده نشود.

 

دانشمندان طی سالها تحقیق و مطالعه در زمینه تغذیه دریافته اند که مصرف روزانه سلنیوم معدنی یا ویتامین E و یا هر دو، میتواند از بروز سرطان پروستات جلوگیری کند. آزمایش طولانی مدت پیشگیری از سرطان پروستات با سلنیوم و ویتامین (E (SELECT که از سال 21 آغاز و تا سال 213 ادامه خواهد یافت، این توصیه را تایید میکند. توجه داشته باشید که استفاده از داروهای گیاهی یا مواد کمک غذایی بدون راهنمایی پزشک، به خصوص اگر شما از ترکیب داروهای بدون نسخه یا تجویز شده و داروهای گیاهی استفاده کنید میتواند خطر آفرین باشد. قبل از مصرف هرگونه دارو، داروی گیاهی یا مواد کمک غذایی با پزشک خود مشورت نمایید.

 


خطر سرطان پروستات


دلایل علاقه پزشکان به پیشگیری از سرطان پروستات واضح است. این سرطان در رده بندی موارد سرطان منجر به مرگ در مردان، پس از سرطان ریه، دومین رتبه را داراست. با این وجود سرطان پروستات تعداد بسیار زیادی از مردان را درگیر میکند که از این بیماری جان سالم به در میبرند. بنابر مرکز تحقیقات سرطان، یک پنجم مردان در ایالات متحده در طی زندگی خود به این بیماری مبتلا شده اند و تنها سه درصد از مردان آمریکایی در اثر سرطان پروستات درگذشته اند. اینکه درصد مبتلایان و درگذشتگان از این سرطان تا این اندازه متفاوت است، دلایل متعددی دارد که یکی از آنها پیشرفت بسیار کند سرطان پروستات است و مردان بسیاری با وجود این بیماری سالها زندگی میکنند و عده ای پس از درمان به کلی بهبود میابند.

هر شخص باید با در نظر گرفتن سن و شرایط عمومی سلامت و سوابق پزشکی خود، از بهترین و مناسبترین روش پیشگیری استفاده کند.

 

مشاوره سلامتی

تنظیم: مرکز مشاوره

دکتر حسین کرمی متخصص پروستات

به طور کلی، پزشکان توصیه می کنند که مردان در خطر متوسط ابتلا به سرطان پروستات، چنانچه تمایل به پیشگیری از سرطان پروستات دارند می توانند با روش هایی سلامت عمومی خود را بهبود بخشند.

 رژیم غذایی سالم داشته باشید. شواهدی وجود دارد که انتخاب یک رژیم غذایی سالم که کم چرب و پر از میوه ها و سبزیجات است می تواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات منجر شود؛ اگرچه این امر هنوز مشخص نیست.

برای پیشگیری از سرطان پروستات موارد زیر را در نظر داشته باشید:

برای پیشگیری از سرطان پروستات ، غذاهای حاوی چربی شامل گوشت ها، مغز ها، روغن ها و محصولات لبنی مانند شیر و پنیر را محدود کنید.بهترین راه برای پیشگیری از سرطان پروستات

در برخی مطالعات، مردانی که بیشترین مقدار چربی مصرفی روزانه را داشتند، خطر ابتلا به سرطان پروستات در آن ها افزایش یافت. در حالی که این ارتباط نشان دهنده ی این نیست که چربی بیش از حد سبب سرطان پروستات می شود، اما کاهش میزان مصرف آن، دارای مزیت های دیگر اثبات شده مانند کنترل وزن و بهبود سلامت قلب می باشد.

برای کاهش مصرف چربی در روز، غذاهای پرچرب را محدود و یا از انواع کم چرب آن استفاده کنید. به عنوان مثال، هنگام پخت غذا چربی کم تری به غذا اضافه کنید، برش های کم  چرب گوشت  و محصولات لبنی کم چرب را انتخاب کنید.

در مطالعاتی مشخص شد که چربی های حیوانی با افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات ارتباط بیش تری دارند. محصولات حیوانی که حاوی چربی هستند عبارتند از انواع گوشت و کره.

به عنوان مثال، به جای کره با روغن زیتون آشپزی کنید. سالاد خود را به جای پنیر ، همراه با مغز ها یا دانه ها میل کنید.

میوه ها و سبزیجات سرشار از ویتامین ها و مواد مغذی هستند که گمان می رود  برای پیشگیری از سرطان پروستات مفیداند. از طرفی خوردن میوه ها و سبزیجات باعث کاهش سهم غذاهای پر چرب در رژیم غذایی می گردد. شما می توانید در میان وعده ها از میوه ها و سبزیجات استفاده کنید.

گوشت ماهی های چرب مانند ماهی قزل آلای سالمون، ماهی تن و شاه ماهی حاوی اسیدهای چرب امگا 3 بوده  که با کاهش خطر و پیشگیری از سرطان پروستات ارتباط دارد. اگر در حال حاضر از ماهی استفاده نمی کنید، بهتر است که آن را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.

تخم کتان نیز سرشار از  امگا -3 بوده که مى توانید از آن در رژیم غذایی تان استفاده کنید.

در مطالعات، افرادی که روزانه از فراورده های لبنی بیشتری – مانند شیر، پنیر و ماست – استفاده می کنند، ریسک ابتلا به سرطان پروستات در آن ها افزایش می یابد. با این حال نتایج این مطالعات بعضاً با یکدیگر مغایرت دارند.

مردانی که چاق هستند (شاخص توده بدنی BMI ٣٠ و یا بالاتر) بیش تر در معرض ابتلا به سرطان پروستات قرار دارند. اگر اضافه وزن دارید یا چاق هستید، تلاش کنید که وزن خود را کاهش دهید. برای دستیابی به این هدف می توانید تعداد کالری مصرفی روزانه ی خود را کاهش و یا میزان فعالیت خود را افزایش دهید.

چنانچه وزن شما مناسب است، آن را با انجام تمرین هاى هفتگی و انتخاب یک رژیم غذایی سالم که پر از میوه، سبزیجات و غلات است، حفظ کنید.

اکثر مطالعات انجام شده در زمینه ی ارتباط ورزش و خطر ابتلا به سرطان پروستات نشان می دهند که در مردانی که ورزش می کنند، خطر ابتلا به سرطان پروستات نیز کمتر است.

ورزش همچنین دارای مزایای دیگری برای حفظ سلامتی از جمله کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و دیگر سرطان ها می باشد.

چنانچه عادت به ورزش کردن ندارید ، تمرینات سبک و ساده را به تدریج شروع کنید. مثلاً می توانید به جای آسانسور از پله ها استفاده کنید. سعی کنید روزانه 3 دقیقه ورزش کنید.

با پزشک خود در مورد خطر خود صحبت کنید. برخی از مردان در خطر بالای ابتلا به سرطان پروستات قرار دارند. در این موارد گزینه های دیگری مانند درمان دارویی می تواند کمک کننده باشد. اگر فکر می کنید که خطر ابتلا به سرطان پروستات در شما زیاد است ، حتماً با پزشک خود مشورت کنید.

پروفسور حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فلوشیپ فوق تخصصی درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی بیماریهای کلیه و مجاری ادراری و استاد تمام دانشگاه شهید بهشتی تهران می باشند.

پست قبلی

علائم سرطان پروستات در جوانان چیست؟

پست بعدی

آنتی بیوتیک برای التهاب پروستات

◀️ سرطان پروستات بدخیم ▶️

علائم سرطان پروستات در جوانان چیست؟

آیا سرطان پروستات درمان دارد؟

آیا رژیم غذایی خاصی برای سرطان پروستات وجود دارد؟

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فلوشیپ فوق تخصصی درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی بیماریهای کلیه و مجاری ادراری و عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی تهران ، عضو انجمن ارولوژی اروپا ، امریکا و آسیا

مطالب پربازدید


بهترین راه درمان بزرگی پروستات چیست؟

علت بزرگ شدن پروستات در جوانان و درمان آن


خواص کپسول تاموسین چیست؟

موارد مصرف و عوارض جانبی کپسول آمنیک (کامل)

خوش آمدید

بازگشت پسورد

رمز عبور برای شما می شود !

بهترین راه برای پیشگیری از سرطان پروستات
بهترین راه برای پیشگیری از سرطان پروستات
1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *