قبض عوارض نوسازی چیست

قانون نوسازی و عمران شهری

در همین بخش :

   قانون تعيين وضعيت املاک واقع در طرحهای دولتی و شهرداريها

  لايحه قانوني راجع به لغو برخي از مواد اصلاحي قانون شهرداري و اصلاح بند ب ماده 44 أئين ه مالي شهرداريها

  آئين ه مالي شهرداريها

  تصويبه راجع به ماده ( 2 ) مكرر الحاقي به قانون آئين ه مالي شهرداريها

  قانون اصلاح پاره ای از مواد قوانين مربوط به شهرداری و نوسازی و عمران شهری

  قانون نحوه ی تقويم ابنِيه ,املاک و اراضی مورد نياز شهرداريها

  قانون الحاق يك ماده به آئين ه مالي شهرداريها مصوب 1346

  قانون راجع به منع توقیف اموال منقول و غیر منقول متعلق به شهرداری ها

  لايحه ی قانونی اصلاح قسمتی از مقررات قانون نوسازی و عمران شهری

شهروندان مکرراً می پرسند چرا باید عوارض بدهیم؟ این نگاه منفی را می توان از عدم پرداخت عوارض سالیانه نوسازی و کسب و پیشه توسط اغلب مردم – مگر آن که ناچار شوند – به درستی دریافت. “قبض آب و برق و گاز و تلفن می دهیم، مالیات می دهیم، هزار جور واریز به حسابهای دولتی بابت گذره و گواهیه و هم داریم. عوارض شهرداری هم بدهیم؟ آن هم وقتی کوچه مان آسفالت نیست؟ خیابان مان دست انداز دارد؟ .”

این پرسش های مکرر مردمی، پاسخی قانع کننده و روشنگر می خواهد. در این گزارش درصدد یافتن پاسخ این قبیل پرسش ها هستیم.

انواع عوارض

عوارض شهرداری را می توان به سه گروه تقسیم کرد؛ منازل مسکونی، مغازه ها و خودروها که در اینجا به دو گروه مهم عوارض مسکن و مغازه ها می پردازیم.

عوارض منزل مسکونی: در حد هزینه جمع آوری زباله

قبض عوارض نوسازی چیست

قبض های عوارض منازل مسکونی (معروف به قبض های نوسازی) هر ساله از اواخر آذرماه درب 65 هزار خانه مسکونی توزیع می شود و شهروندان تا آخر اسفندماه فرصت دارند این قبض ها را پرداخت کنند. مبلغ هرکدام از این قبض ها براساس نوع و مساحت خانه متفاوت است ولی میانگین سالانه هر قبض 25 هزار تومان است. با یک بررسی مشخص می شود براساس آمار هزینه جمع آوری هر کیلو زباله 7 تومان است. اگر میزان زباله تولیدی اعضای هر خانه را روزانه یک کیلو در نظر بگیریم هزینه ای که شهرداری برای جمع آوری زباله هر خانه در سال پرداخت می کند برابر با 25 هزار تومان است یعنی هزینه ای که شهروندان بابت پرداخت عوارض نوسازی منازل خود پرداخت می کنند در واقع تنها هزینه جمع آوری زباله منازل آنهاست! حال در نظر بگیرید آماری که اعلام می کند تنها 15 درصد از شهروندان خمینی شهری عوارض نوسازی را به موقع پرداخت می کنند!

برای تشویق شهروندان خمینی شهری درصورتی که این قبضها در زمان مقرر پرداخت شود 1 درصد تخفیف وجود دارد و درصورت تاخیر در پرداخت شامل 9 درصد جریمه می شود یعنی در مجموع 19 درصد تفاوت پرداخت به موقع یا پرداخت با تاخیر است.

عوارض مغازه: 1 الی 12 هزار مغازه در شهر وجود دارد

قبضهای عوارض مغازه ها (معروف به عوارض کسب و پیشه) برخلاف قبضهای نوسازی درب مغازه ها توزیع نمی شود بلکه طبق اطلاعیه هایی از کسبه دعوت می شود برای پرداخت عوارضشان به شهرداری مراجعه کنند. براساس اعلام شهرداری تعداد مغازه های سطح شهر در حدود 1 الی 12 هزار است که 3 الی 4 درصد این مغازه داران اقدام به پرداخت عوارض خود می کنند.

گرچه تاخیر در پرداخت این عوارض جریمه ندارد ولی بابت هر ماه پرداخت زودتر 2 درصد تخفیف در نظر گرفته شده است یعنی چنانچه مغازه داری فروردین ماه اقدام به پرداخت عوارض خود کند 24 درصد تخفیف میگیرد و اگر اردیبهشت اقدام کند 22 درصد تخفیف و همینطور با گذشت هر ماه دو درصد از تخفیف کم می شود.

شهرداری ها4 نوع خدمات به شهروندان ارائه می دهند

معاون اداری مالی شهرداری با بیان اینکه براساس قانون، شهرداریها موظف هستند 4 نوع خدمات به شهروندان ارائه بدهند، افزود: ارائه خدمات مناسب به شهروندان در زمینههای مختلف، مانند ساماندهي ترافيك، تجهیز و توسعه ناوگان حملونقل عمومی، ارائه خدمات شهری مانند جمعآوری زبالهها و توسعه فضاهای سبز شهری، اجرای بره های فرهنگی از جمله نیازهای ضروری در شهر است که انجام آن بار مالی زیادی برای شهرداری دارد.

مهندس لطفی با بيان اين كه عوارض پرداختي توسط شهروندان تنها منبع درآمد پايدارشهرداريها محسوب ميشود، تصريح می کند: پرداخت به موقع عوارض توسط شهروندان ميتواند دغدغه مديريت شهري را كاهش داده و خدمات متنوع و با كيفيت تري ارائه دهد.

وي می افزاید: در صورتي كه شهروندان از هزينه ها و خدمات ارائه شده در شهر اطلاع يابند به طور حتم در پرداخت عوارض با شهرداري همكاري مي كنند. وی ادامه داد: بهرغم اینکه برخی از شهروندان پرداخت عوارض شهرداری را از ضروریات زندگی شهری نمیدانند و عوارض مربوطه را تا زمانی که مجبور نشوند پرداخت نمیکنند، اما شهرداری با پرهیز از برخوردهای سلبی در مقوله دریافت عوارض، همراهی لازم را با شهروندان داشته است.

به گزارش فرصت، در سالهای اخیر شهرداری خمینی شهر توفیق چندانی در وصول عوارض سالانه شهری نظیر عوارض نوسازی از مردم نداشته است. این در حالی است که طی سالیان گذشته شهرداری هزینه قابل توجهی بابت ارسال به موقع قبوض این عوارض به صندوق پستی املاک سطح شهر و فرهنگسازی برای تشویق به پرداخت آنها انجام داده است، اما همانطور که معاون امور مالی شهرداری اعلام کرده، شهروندان تا مادامی که ضرورتی احساس نکنند، عوارض را پرداخت نمیکنند. این ضرورت زمانی است که مالک میخواهد ملک خود را بفروشد و سردفتر، انتقال سند را منوط به رویت برگه تسویهحساب ملک با شهرداری میکند.

شهرداری چه می گوید؟

چرا برخی قبض های عوارض شهرداری را جدی نمی گیرند؟ برای پاسخ به این سوال به سراغ عموسلطانی مسوول درآمد شهرداری رفتیم. او دلایل این بی توجهی را به چند دسته تقسیم می کند و می گوید: یکی از دلایلی که مردم عوارض را چندان جدی نمی گیرند این است که با خدمات شهرداری چندان آشنا نیستند مثلا نمی دانند نصب علایم راهنمایی رانندگی و خط کشی عابرپیاده برعهده شهرداری است. عموما تصور می کنند اداره راهنمایی و رانندگی اینگونه خدمات را ارائه می دهد. وی ادامه داد: شهرداری بدون هیچ منتی از تولد تا مرگ به مردم خدمات ارائه می دهد. از جمع آوری زباله های بیمارستانی گرفته تا آماده سازی قبرستان برعهده شهرداری است. خدمات شهرداری بیش از 4 نوع است که مردم در جریان موارد بسیار کمی از جمله خیابان کشی، احداث فضای سبز و جمع آوری زباله ها هستند.

عموسلطانی ادامه می دهد: یکی دیگر از دلایل جدی نگرفتن قبضهای شهرداری، اجباری نبودن پرداخت این قبضها در زمان مقرر است. به عبارت دیگر در صورتی که کسی قبض آب و برق را پرداخت نکند بابت این بدهی، آب و برق خانه را قطع می کنند ولی اگر شهروندی قبضهای شهرداری را پرداخت نکند شهرداری برخورد جدی با او صورت نمی دهد گرچه قانون اجازه برخورد را داده است.

وی سومین دلیل استقبال نکردن برخی از شهروندان را وجود مشکلات فنی در شهرداری می داند و می گوید: پیش از این برخی از شهروندان که اقدام به پرداخت قبوض خود می کردند سال بعد هم با قبضی مواجه می شدند که پرداخت سال گذشته آنها را در نظر نگرفته بود. همین باعث می شود شهروندان چنانچه قبض سال گذشته را گم کرده باشد مجددا مجبور می شد عوارض پرداخت شده را پرداخت کند. عموسلطانی با تاکید بر رفع این مشکل می گوید: ما این مشکل را قبول داریم و با ممیزی که انجام دادیم این مشکل فنی را به حداقل رساندیم به گونه که کسانی که سالهای قبل اقدام به پرداخت قبضهای شهرداری کرده باشند در قبوض جدید مبلغ پرداختی در نظر گرفته می شود.

مسوول درآمد شهرداری افزود: قبضهای نوسازی امسال از آخر آذر درب منازل توزیع شده و شهروندان از زمان دریافت قبض تا 25 اسفند فرصت دارند اقدام به پرداخت این قبض ها کنند.

مردم چه می گویند؟

شهروندان برای پرداخت کردن یا پرداخت نکردن قبضهای شهرداری دلایل زیادی می کنند گروهی سعی در پرداخت به موقع عوارض خود دارند و این اقدام را نه تنها وظیفه شهروندی بلکه از نظر اقتصادی به صرفه ميدانند.

رسول حاج حیدری که هر سال تمام قبوض خود را از قبوض شهری گرفته تا هزینههای آب و برق و تلفن در اسرع وقت پرداخت ميکند، به فرصت گفت: امسال هزینه عوارض خودرو من 1 هزار تومان بود که سریع به شهرداری منطقه دو پرداخت کردم. پرداخت به موقع عوارض باعث ميشود که مدیریت هزینهها و مخارج خود را به دست گیرم. به اینترتیب هر سال با پرداخت قبوض شهری در ابتدای سال، مطمئن ميشوم که برای سال دیگر هیچ بدهی ندارم و ميتوانم برای سایر امور بره ریزی کنم.

وی که از کارکنان دانشگاه صنعتی است ادامه می دهد: درصورت تاخیر در پرداخت عوارض، ماهانه دودرصد جریمه دیرکرد اضافه می شود و من که روزی این مبالغ را پرداخت خواهم کرد دلیلی ندارد این مبلغ را با تاخیر و البته همراه با جریمه پرداخت کنم.

عوارض شهری، دینی بر گردن شهروندان است؟

در مقابل برخی از شهروندان اعتقادی به پرداخت به موقع عوارض ندارند و پرداخت آن را موکول به زمانی می کنند که قصد فروش خانه یا مغازه و خودروی خود را دارند تا هزینه عوارض خود را یکجا همراه با جریمه و البته از سر اجبار پرداخت کنند. این شهروندان دلایل مختلفی برای این کار اعلام می کنند. برخی دلیل کارشان را مناسب نبودن خدمات رسانی شهرداری می دانند. محسن اینگونه استدلال می کند: لازمه مشارکت در پرداخت عوارض، ایجاد یک ارتباط دوطرفه بین شهرداری و مردم است. وقتی مردم شهرداری را از خودشان بدانند احساس وظیفه می کنند برای پیشرفت شهرشان عوارض را به موقع پرداخت کنند ولی وقتی احساس کنند که شهرداری خواسته های آنها را در نظر نمی گیرد طبیعی است مردم هم خواسته شهرداری که همان پرداخت عوارض است را در نظر نمی گیرند.

محسن صفری اما ميگوید: فقط برای عمل به وظایف شهروندی قبضهای شهرداری را پرداخت کردم. به اعتقاد این کارمند بازنشسته پرداخت عوارض و قبوض شهری دینی به گردن شهروندان است که باید دیر یا زود ادا شود. صفری که امسال نیز 2 هزار تومان بابت هزینه عوارض نوسازی پرداخت کرده است ميگوید: من هر سال بلافاصله پس از دریافت قبوض عوارض اقدام به پرداخت آنها ميکنم که این سرعت در پرداخت موجب شده من در زمره مشترکان خوش حساب شهرداری خمینی شهر به شمار آیم.

جعفری یکی دیگر از موافقان پرداخت قبوض عوارض است. او با این استدلال که همه باید در جامعه تابع مقررات باشند، بر لزوم پرداخت به موقع عوارض شهری تاکید کرد و گفت: من هر سال با هدف مشارکت در اداره شهر قبوض خود را پرداخت ميکنم. امسال هم با وجودی که از جوایز شهرداری باخبر هستم، اما باز هم به برنده شدن یا نشدن در قرعهکشی کار ندارم و عوارض خود را همچون سالهای گذشته به موقع پرداخت کردم.

جايزه و ده ها نفر

شهرداری خمینی شهر چند سالی است برای تشویق شهروندان به پرداخت عوارض سالیانه خود، برای پرداخت به موقع عوارض نوسازی، کسب و پیشه جوایز خوش حسابی پرداخت می کند از جمله حج عمره، کربلا، مشهد، لوازم خانگی، دوچرخه و . این جوایز راهکار جدیدی نیز برای تشویق شهروندان به مشارکت در پرداخت سریع عوارض شهری شناخته شده است. جوایزی که همراه با اطلاع رسانی و شفاف سازی فعالیتهای شهرداری می تواند گام موثری در مشارکت دهی شهروندان در ساختن خمینی شهر باشد.

قانون چه می گوید؟

ضمانت اجرایی قانون عوارض شهرداریها چیست؟ آیا قانون برای پرداخت نکردن عوارض تصمیمی گرفته است؟ در پاسخ باید گفت قانون به شهرداریها اجازه داده در صورت عدم پرداخت به موقع عوارض نوسازی شهروندان، نسبت به قطع برق و گاز آنها اقدام نماید. براساس ماده 12 قانون نوسازی و عمران شهری چنانچه خانواری عوارض نوسازی ملک خود را در زمان مقرر پرداخت نکند شهرداری پس از گذشت دو ماه و بعد از صدور اخطار می تواند اقدام به قطع برق و سپس گاز خانه مذکور کند. قانونی که تاکنون در شهر ما و بسیاری از شهرهای دیگر اجرا نشده و به نظر می رسد با همکاری شهروندان در پرداخت قبوض، نیاز به اجرای آن نباشد.

قبض ها را می توان با عابربانک یا تلفن بانک هم پرداخت

امسال پرداخت قبض های نوسازی یک تفاوت عمده با سال گذشته دارد، برای اولین بار در شهرستان می توان بدون مراجعه به بانک قبضهای عوارض را توسط عابربانک یا تلفن بانک پرداخت. عموسلطانی در این باره می گوید: در سالهای گذشته شهروندان تنها از طریق مراجعه به بانک می توانستند عوارض نوسازی خود را پرداخت کنند در حالی که با پیگیریهای صورت گرفته امسال شهروندان می توانند به سهولت و توسط سیستم تلفن بانک یا عابر بانک اقدام به پرداخت قبوض خود کنند.

تبدیل قبضهای سالانه به قبضهای 6 ماهه از دیگر تصمیمات شهرداری برای روان سازی پرداخت عوارض نوسازی است. مهندس لطفی معاون مالی شهرداری در این زمینه می گوید: اگر قبضهای نوسازی را بجای سالانه در قالب دو قبض 6 ماهه توزیع کنیم مبلغ این قبضها نصف می شود و شهروندان راحت تر می توانند اقدام به پرداخت آن کنند. این اقدام در شهرهای بزرگی مثل اصفهان با موفقیت انجام شده و ما هم تصمیم داریم از سال آینده قبضهای عوارض را در قالب عوارض 6 ماهه درب منازل ارسال کنیم.

حرف های خودمانی با خمینی شهری ها

همه اين حرفها را گفتيم تا به اينجا برسيم كه شهرداری خمینی شهر بخاطر نداشتن درآمدهای پایدار بیش از سایر شهرداریها نياز به حمايت مردم دارد. ما هستيم كه شورا و شهردار را انتخاب كرده ايم و بايد از بره هاي شهرداری حمايت كنیم. براستی چرا ما خمینی شهری ها در پرداخت به موقع عوارض شهرداري كوتاهي مي كنيم؟ چرا وقتي مثلاً یک آرايشگر موهاي سرمان را اصلاح ميكند همان جا دستمزدش را مي دهيم ولي با اینکه شهرداری هر روز زباله های خانه مان را جمع مي كند در دادن هزینه آن تعلل مي كنيم؟!

حرف آخر

همه ما زیر سقف این شهر زندگی می کنیم، بر اتوبوس و تاکسی اش سوار می شویم، در کوچه ها و خیابان هایش قدم می زنیم و و اگر می خواهیم شهری زیبا برای دیدن، و هموار برای عبور و مرور، و سالم برای نفس کشیدن، و داشته باشیم باید در ساختن اش، و آبادانی اش، و عمرانش تشریک مساعی کنیم. اگر قبض آب و برق و گازمان را پرداخت نکنیم چه می شود؟ انشعاب مان را قطع می کنند و این امر چون برای ما محسوس است ناگزیرمان می کند که قبوض مان را بپردازیم. و اگر قبض عوارض مان را پرداخت نکنیم از آنجا که شهرداری درآمد دیگری ندارد، ناگزیر باید از این ارگان حداکثر توقع حمل و نقل زباله هایمان را داشته باشیم نه عمران و آبادانی و احداث راهها و اصلاح معابر و . صدها کار سازنده دیگر را

9

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *