عوارض نگه داشتن ادرار در خواب

فرآوری : نیره ولدخانی – بخش سلامت تبیان

نگه ‌داشتن ادرار برای مدت ‌زمان طولانی، بدن را در معرض باکتری‌های مضر قرار می‌دهد و احتمال ابتلا به عفونت ادراری یا عفونت مثانه را افزایش می‌دهد.

نگه داشتن ادرار باعث می شود  به مرور زمان به میزان ادرار در مثانه اضافه شود و در نهایت بعد از پر شدن مثانه، ادرار از طریق میزنای یا حالب، به کلیه ها پس زده شود. ادرار ماده ای سمی است و اگر این عمل چندین بار تکرار شود، عفونت ادراری در ناحیه کلیه ایجاد می شود.

نگه داشتن ادرار در کودکان خطر بیشتری نسبت به بالغین دارد و در صورت دفع نکردن این ماده سمی در دراز مدت، نارسایی مزمن کلیه ایجاد خواهد شد.

نگه داشتن ادرار در طولانی مدت باعث بی اختیاری ادرار می شود. ادرار در مثانه نگه داشته می شود و هنگامی که مثانه پر می شود، دریچه ی انتهایی مثانه که همیشه بسته است و فقط موقع دفع ادرار باز می شود، پیام هایی را به مغز ارسال می کند و خبر پر شدن مثانه را می دهد. این پیام ها حس ادرار کردن را در فرد به وجود می آورد.

عوارض نگه داشتن ادرار در خواب

نگه داشتن ادرار به اندازه مصرف الکل یا بی خوابی شدید ذهن را آشفته می کند و قدرت تمرکز فرد را مختل می کند

زمانی که این پیام نادیده گرفته شود، بعد از مدتی عملکرد این اسفنگتر (دریچه) دچار اختلال می شود و زمان هایی که نباید باز شود، باز می شود و دفع بی اختیاری ادرار صورت می گیرد.

نگه‌داشتن طولانی‌مدت ادرار، در قسمت تحتانی شکم درد ایجاد می‌کند.

نگه داشتن ادرار نه ‌تنها باعث درد در قسمت تحتانی شکم می شود، بلکه خطر ابتلا به عفونت معده را هم افزایش می دهد. زمانی که میکروب‌های موجود در ادرار از بدن خارج نمی شوند، فرد دچار عفونت معده هم می‌شود.

نگه داشتن ادرار در پریشانی ذهن موثر است. نگه داشتن ادرار به اندازه مصرف الکل یا بی خوابی شدید ذهن را آشفته می کند و قدرت تمرکز فرد را مختل می کند. توان ذهنی انسان تا وقتی که مثانه پر نشود در حالت عادی و طبیعی است، اما موقع نگه داشتن ادرار، ذهن شخص به اندازه ی ذهن یک فرد الکلی یا فردی که یک شبانه روز نخوابیده است آشفته و پریشان می شود. نگه داشتن ادرار حین رانندگی، خطر تصادف را افزایش می دهد.

نگه ‌داشتن ادرار اگر به طور مداوم تکرار شود، باعث درد شدید هنگام دفع ادرار می‌شود.

نگه ‌داشتن ادرار برای مدت طولانی، مانع دفع باکتری های موجود در بدن می‌شود و این به ‌نوبه خود باعث بروز تب خواهد شد.

هنگام مصرف مایعات، مثانه به ‌آرامی پر می ‌شود و در صورت دفع نشدن، مثانه متورم می‌شود. پیشگیری نکردن از ورم و التهاب مثانه به سرطان مثانه منجر می شود.

شما نباید با کوچکترین احساس ادرار به دستشویی بروید، اما نباید هم ادرارتان را طوری نگه دارید که مشکل ساز شود، بلکه باید عادات سالم دفع ادرار را یاد بگیرید

آب به پاک ‌سازی کلیه‌ها کمک می‌کند. اما زمانی که ادرار برای مدت طولانی نگه ‌داشته شود، به ‌طور جدی روی کلیه تاثیر می گذارد و به سنگ کلیه و درد منجر می شود.

کیست کلیه نوعی التهاب کلیه است. این‌ مشکل عمده ای است که در زنان رخ می‌دهد.

نکته

شما نباید با کوچک ترین احساس ادرار کردن روانه دستشویی شوید، اما از طرفی هم نباید ادرارتان را تا حدی نگه دارید که مشکل ساز شود، بلکه باید عادات سالم دفع ادرار را یاد بگیرید. 

پس باید حد وسطی را پیدا کنید که مجبور نباشید با نوشیدن یک جرعه آب به دستشویی بروید و یا آنکه آنقدر ادرارتان را نگه دارید که نتوانید صاف بایستید و خودتان را کنترل کنید.

منابع:

روزه خراسان

وبگردها

مجله سلامت

دکتر شهریار ناطق متخصص کلیه و پروستات –

یکی از عادات غلط خصوصا در کودکانی که به تازگی از پوشک گرفته شده اند و تحت آموزش ادراری ( Toilet Train ) میباشند، عدم رفتن به توالت حین احساس ادرار و بیش از حد نگه داشتن ادرار در مثانه میباشد.

در اطراف مثانه اندام‌های مختلفی وجود دارد که دستگاه ادراری را شکل می‌دهند، از جمله دو کلیه، دو میزنای (حالب)، دو عضله تنگ‌کننده میزراهی و میزراه (پیشابراه).

ادرار آهسته از کلیه‌ها حرکت کرده و به وسط دو مجرای عضلانی که میزنای(حالب) دارد، هدایت می‌شود. حالبها مسئول حمل ادرار به سمت پائین و به سمت مثانه هستند.

فهرست موضوعات

عوارض نگه داشتن ادرار در خواب

در حقیقت یکی از عواملی که به استریل نگه داشتن مجاری ادراری کمک میکند، جریان توربولانت ادرار و تخلیه مداوم آن است. افرادی که برای مدت طولانی ادرار را در مثانه خود نگه میدارند در معرض عفونت مثانه (سیستیت) و یا عفونت کلیه (پیلونفریت) میباشند.

ادرار حاوی رسوبات و کریستالهای متفاوتی است که شایعترین آن کریستالهای کلسیم اگزالات می باشد. یکی از عوامل مهم در جلوگیری از تشکیل سنگ در سیستم ادراری، تداوم جریان ادراری است. با نگه داشتن ادرار داخل مثانه، شانس رسوب این کریستال ها و تشکیل سنگ مثانه افزایش میابد.

داخل لگن ارگانهای مختلفی از جمله مثانه، رحم، تخمدان و واژن وجود دارد. مقاومت در برابر نیاز به ادرار کردن، باعث تضعیف عضلات کف لگن میشود. عضلات کف لگن وظیفه ی پوشاندن و محکم نگه داشتن مثانه تا زمان آمادگی برای دفع ادرار را بر عهده دارند.

نگه داشتن ادرار به مدت طولانی، به بیش‌فعالی کف لگن، درد مثانه و در نهایت بی‌ اختیاری ادراری منتهی میشود. در واقع کف لگن از لیگامانها و لایه های عضلانی زیادی تشکیل شده است.

لگن کار محافظت از ارگان هایی که داخلش هستند را بر عهده داشته و به تخلیه صحیح ادرار، مدفوع و تسهیل عملکرد جنسی درمردان و زنان کمک می کند. به هر دلیلی که بافت همبندی و یا سایر ساختمان های حفاظتی عضلات کف لگن و یا استخوان های آن آسیب ببیند، اختلالات کف لگن بروز می کند. ضعیف شدن عضلات کف لگن باعث شل شدن واژن، تکرر ادرار و بی اختیاری ادرار می شود.

این نوع بی اختیاری ناشی از بروز اختلال در سیستم انقباض عضلات و غالبا به دلیل کشیدگی بیش از حد عضلات کف لگن حین زایمان می باشد. اما بیش از حد نگه داشتن ادرار نیز به کشیدگی و تضعیف عضلات کف لگن کمک میکند. در این نوع بی اختیاری، خروج غیرارادی ادرار به دنبال فعالیت های فیزیکی مثل عطسه کردن، خندیدن و بلند کردن اجسام سنگین اتفاق می افتد.

بی اختیاری مدفوع نیز مشکل دیگر این بیماران در موارد پیشرفته است که به دلیل مشابه (بروز اختلال در سیستم انقباض عضلات کف لگن) ایجاد میشود.

مشکل دیگری که این بیماری، به فرد مبتلا وارد میکند، درد در طی و یا بعد از تماس جنسی است که این امر زندگی زناشویی بیمار را تحت شعاع قرار میدهد. به خاطر اینکه این مسأله روی کیفیت زندگی افراد تاثیر زیادی دارد در تمام دنیا به سرعت روی درمان های مختلف این بیماری کار می شود.

اینگونه نیست که درمان این اختلال صرفا جراحی باشد بلکه تغییر سبک زندگی، ورزش های ساده و تقویت عضلات کف لگن نیز در درمان این اختلال موثر میباشند.

زنان برای پیشگیری از این اختلال می توانند با ورزش دادن واژن با استفاده از مانور کگل و یا وزنه های واژینال عضلات این ناحیه را تقویت کنند. استفاده از توالت های فرنگی نیز تاثیر مفیدی دارد. استفاده از دستگاه های الکتروفیزیولوژیک هم کمک شایانی می کند. در نهایت توصیه میشود اکیدا از کارهایی نظیر چمباتمه زدن و یا نگه داشتن طولانی ادرار که سبب تضعیف عضلات کف لگن میشود، پرهیز کنند.

 

دکتر شهریار ناطق جراح کلیه و متخصص ارولوژی

برای پرسش از دکتر بر روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.

هدف از ایجاد این وب سایت ارائه اطلاعات صحیح و تخصصی در زمینه اورولوژی با زبانی ساده برای هموطنان ایرانی می باشد. در این وب سایت تلاش می شود تا به تدریج موضوعاتی شامل نشانه ها، تشخیص ، پیشگیری و درمان بیماری های دستگاه ادراری مردان و زنان و همچنین دستگاه باروری مردان به اشتراک گذاشته شود.

مطلب قبلی

اگر ختنه نکنیم چه می شود؟

مطلب بعدی

کاهش اندازه ی آلت تناسلی مردان چیست و به چه علتی به وجود می آید؟

۱۴ علت تکرر ادرار (+ قرص های ضد تکرر ادرار)

روش گذاشتن سوند فولی + عوارض سوند ادراری

چه زمانی هماچوری گروس خطرناک است؟

درمان خون در ادرار زنان + علت خون در ادرار

مطالب پربازدید

اندازه طبیعی پروستات در مردان چند سی سی است؟


اگر ختنه نکنیم چه می شود؟


درمان قطعی پروستات با گیاهان دارویی


علل سوزش و خون در ادرار مردان چیست؟


مثانه فقط حجم معینی از ادرار را در خود نگه می دارد و زمانی که بیش از حد پر ‌شود، به مغز علامت نیاز به دفع ادرار را ارسال می‌کند. در صورت عدم دفع به موقع ادرار، شرایط رشد باکتری‌ها فراهم می‌شود و در نتیجه احتمال عفونت ادراری افزایش می یابد. در این مطلب به 1 پیامد نگه ‌داشتن ادرار اشاره‌ شده است.



عوارض نگه داشتن ادرار در خواب






همچنین بخوانید:


علت عفونت ادرار در مردان چیست؟


علت و درمان تنگی مجرا چیست؟


علت ادرار زیاد



نرفتن به دستشویی و مشکل سیستیت و پیلونفریت

متاسفانه عفونت های ادراری جزئی به مرور زمان جدی و خطرناک تر می شوند.عفونت ناشی از نگه داشتن طولانی مدت ادرار به التهاب مجاری ادراری و جداره ی مثانه و سپس التهاب کلیه ها منجر می شود و در پی آن مشکلات جدی تری مانند سیستیت (التهاب مثانه) و پیلونفریت (التهاب لگنچه و کلیه) بروز می کند.مشکل سیستیت خانم ها را درگیر می کند، چون ادرار خود را نگه می دارند. البته شکل اندام تناسلی نیز در ابتلا به این مشکل دخالت دارد.افرادی که دچار این بیماری می شوند، در حین دفع ادرار در ناحیه ی لگن و زیر شکم خود احساس درد می کنند.اگر سیستیت به موقع درمان نشود، باکتری ها رشد و گسترش پیدا کرده و به کلیه ها و لگنچه می رسانند.برای محافظت از بدن تان در برابر این مشکلات، حتما به طور مرتب به دستشویی بروید و رنگ ادرارتان را چک کنید و از نگه داشتن ادرار، اکیدا بپرهیزید.


عفونت ادراری

نگه ‌داشتن ادرار برای مدت ‌زمان طولانی، بدن را در معرض باکتری‌های مضر قرار می‌دهد و احتمال ابتلا به عفونت ادراری یا عفونت مثانه را افزایش می‌دهد.نگه داشتن ادرار باعث می شود به مرور زمان به میزان ادرار در مثانه اضافه شود و در نهایت بعد از پر شدن مثانه، ادرار از طریق میزنای یا حالب، به کلیه ها پس زده شود. ادرار ماده ای سمی است و اگر این عمل چندین بار تکرار شود، عفونت ادراری در ناحیه کلیه ایجاد می شود.نگه داشتن ادرار در کودکان خطر بیشتری نسبت به بالغین دارد و در صورت دفع نکردن این ماده سمی در دراز مدت، نارسایی مزمن کلیه ایجاد خواهد شد.


بی اختیاری ادرار

نگه داشتن ادرار در طولانی مدت باعث بی اختیاری ادرار می شود. ادرار در مثانه نگه داشته می شود و هنگامی که مثانه پر می شود، دریچه ی انتهایی مثانه که همیشه بسته است و فقط موقع دفع ادرار باز می شود، پیام هایی را به مغز ارسال می کند و خبر پر شدن مثانه را می دهد. این پیام ها حس ادرار کردن را در فرد به وجود می آورد.نگه داشتن ادرار به اندازه مصرف الکل یا بی خوابی شدید ذهن را آشفته می کند و قدرت تمرکز فرد را مختل می کند.زمانی که این پیام نادیده گرفته شود، بعد از مدتی عملکرد این اسفنگتر (دریچه) دچار اختلال می شود و زمان هایی که نباید باز شود، باز می شود و دفع بی اختیاری ادرار صورت می گیرد.


درد در قسمت تحتانی شکم

نگه‌داشتن طولانی‌مدت ادرار، در قسمت تحتانی شکم درد ایجاد می‌کند.


عفونت معده

نگه داشتن ادرار نه ‌تنها باعث درد در قسمت تحتانی شکم می شود، بلکه خطر ابتلا به عفونت معده را هم افزایش می دهد. زمانی که میکروب‌های موجود در ادرار از بدن خارج نمی شوند، فرد دچار عفونت معده هم می‌شود.


پریشانی ذهن

نگه داشتن ادرار در پریشانی ذهن موثر است. نگه داشتن ادرار به اندازه مصرف الکل یا بی خوابی شدید ذهن را آشفته می کند و قدرت تمرکز فرد را مختل می کند. توان ذهنی انسان تا وقتی که مثانه پر نشود در حالت عادی و طبیعی است، اما موقع نگه داشتن ادرار، ذهن شخص به اندازه ی ذهن یک فرد الکلی یا فردی که یک شبانه روز نخوابیده است آشفته و پریشان می شود. نگه داشتن ادرار حین رانندگی، خطر تصادف را افزایش می دهد.


درد هنگام دفع

نگه ‌داشتن ادرار اگر به طور مداوم تکرار شود، باعث درد شدید هنگام دفع ادرار می‌شود.


تب

نگه ‌داشتن ادرار برای مدت طولانی، مانع دفع باکتری های موجود در بدن می‌شود و این به ‌نوبه خود باعث بروز تب خواهد شد.


سنگ کلیه

شما نباید با کوچکترین احساس ادرار به دستشویی بروید، اما نباید هم ادرارتان را طوری نگه دارید که مشکل ساز شود، بلکه باید عادات سالم دفع ادرار را یاد بگیرید.آب به پاک ‌سازی کلیه‌ها کمک می‌کند. اما زمانی که ادرار برای مدت طولانی نگه ‌داشته شود، به ‌طور جدی روی کلیه تاثیر می گذارد و به سنگ کلیه و درد منجر می شود.


کیست کلیه

کیست کلیه نوعی التهاب کلیه است. این‌ مشکل عمده ای است که در زنان رخ می‌دهد.


نکته


پاسخ به سوالات پزشکی ، مامایی و جنسی شما (توسط پزشک و ماما مجله دلگرم)

© تمامی حقوق این سایت برای شرکت آرادپرداز محفوظ است ؛ هر گونه استفاده از مطالب دلگرم با رعایت شرایط بازنشر امکان پذیر است.

شما در مورد به تعویق انداختن زمان خواب، چیزهایی شنیده‌اید اما در مورد به تعویق انداختن دستشویی چطور؟ وقتی ادرار کردن را به تاخیر می‌اندازید، پاهایتان را بصورت ضربدری قرار می‌دهید و به سختی مانع ادرار کردنتان می‌شوید تا خودتان را به دستشویی برسانید. اینکار ممکن است به هر دلیلی باشد مثلا در محل کارتان، غرق ‌های کاری هستید یا از سرویس بهداشتی عمومی بدتان می‌آید.

گاهی اوقات ادرار کردن در پایین لیست کارهای شما قرار می‌گیرد. اما آیا اینکار می‌تواند خطرناک باشد؟ ما با دکتر بنجامین بروکر، استادیار اورولوژی در مرکز پزشکی لانگان نیویورک مشورت کردیم تا جواب این سوال را پیدا کنیم.

ظرفیت فیزیکی بدن شما برای نگه داشتن ادرار به چند چیز بستگی دارد. بروکر می‌گوید: اکثر اوقات خانم‌ها می‌توانند ۳ تا ۶ ساعت، ادرارشان را نگه دارند. اما این، متفاوت خواهد بود و به مقدار ادراری که هر کس تولید می‌کند، بستگی دارد.

مقدار ادرار بوسیله وضعیت هیدراتاسیون و مصرف مایعات و همچنین ظرفیت عملکردی مثانه مشخص می‌شود که ترکیبی از اندازه واقعی مثانه و حساسیت مثانه است. ولی در نهایت، تحقیقات زیادی در مورد این موضوع وجود ندارد. حقیقت این است که دفع ادرار نرمال در خانم‌ها در طول عمرشان، آنگونه که باید، بخوبی درک نشده است.

عوارض نگه داشتن ادرار در خواب

همانطور که می‌دانید احساس اینکه باید به دستشویی بروید از ناراحتی کم تا یک احساس تقریبا آزار دهنده متغیر است. بروکر می‌گوید: شما دوست ندارید که تسلیم هر احساس جزئی ادرار کردن شوید اما از طرفی نمی‌خواهید ادرارتان را تا اندازه‌ای نگه دارید که دردناک شود بلکه می‌خواهید عادات سالم دفع ادرار داشته باشید پس باید حد وسطی پیدا کنید که مجبور نباشید با یک جرعه آب خوردن به دستشویی بروید یا آنکه آنقدر ادرارتان را نگه دارید که احساسی شبیه گرفتگی عضلات پیدا کنید و نتوانید صاف بایستید.

بروکر می‌گوید: شما با نگه داشتن ادرارتان دچار عوارض خاصی نمی‌شوید اگرچه ممکن است این کار شما را کمی‌ در خطر ابتلا به عفونت‌های دستگاه ادراری قرار دهد که با مصرف آنتی بیوتیک درمان می‌شود. داشتن عفونت دستگاه ادراری باعث می‌شود که احساس کنید باید از حد نرمال به دستشویی بروید.

مشکلاتی مانند مثانه بیش فعال و سندرم مثانه دردناک نیز منجر به این حالت می‌شود. اگر ناگهان احساس می‌کنید که باید بیش از حد معمول ادرار کنید، برای بررسی به پزشکتان مراجعه کنید. تمرینات کگل و دارو می‌تواند مثانه بیش فعال را درمان کند در حالیکه ورزش درمانی و دارو می‌تواند به درمان سندرم مثانه دردناک کمک کند.

می‌دانید که هیدراته ماندن، مهم است اما نوشیدن آب زیاد می‌تواند عارضه جانبی آزاردهنده‌ای داشته باشد که همان نیاز به دفع ادرار، هر چند دقیقه یکبار است. اما آیا می‌توانید جلوی بدنتان را بگیرید؟ بروکر می‌گوید: مثانه بعضی از افراد کاملا حساس است و حتی با کمترین میزان ادرار در مثانه، احساس می‌کنند که باید ادرار کنند.

کار خوبی است که حواستان را پرت کنید و با هر نیاز اندک دفع ادرار به دستشویی نروید. اینکار به یک روش سالم، مثانه شما را کمی‌ منبسط می‌کند هر چند نباید انتظار تغییرات عمده‌ای داشته باشید. تحقیق کوچکی نشان می‌دهد مثانه پرستاران که ممکن است فرصت ادرار کردن مکرر نداشته باشند، کمی‌ بزرگتر از گروه کنترل هم سن آنهاست.

حرف آخر این است که احتمالا با نگه داشتن ادرار به خودتان، آسیب جدی نمی‌رسانید اما فقط بخاطر راحتی‌تان، وقتی احساس آزاردهنده داشتید، باید به دستشویی بروید. بعلاوه چیزهای اندکی هستند که می‌توانند حس راحتی بعد از دفع ادرار را به شما بدهند.

با سلام
با ارزش پوزش توضیحات مجله سلامت نسبتاً درست نیست از سایت های دیگه جستجو کنید

ممنون که مقاله مجله سلامت رو مطالعه فرمودید.
مقالات مجله سلامت تالیفی نیستند و به صورت ترجمه از مراجع معتبر بین المللی درج میشوند.
بازم بابت نظرتون سپاسگذاریم.

سلام وعلیک

باتشکرازمجله سلامت بسیارعالی
ممنون به خاطرمطالب پزشکی که میزاریدبسیارمفیدهستند

غ خ
گلستان

1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *