عوارض مصرف بیش از حد جوش شیرین

عوارض مصرف بیش از حد جوش شیرین

آرایش

مدل مو

مدل لباس

چرا نباید جوش شیرین مصرف کرد

از سالها پیش نانواها برای این که خمیر نان زودتر ور بیاید و بتوانند سریع تر و به تعداد بیشتری نان بپزند، از جوش شیرین استفاده می کرده اند.

  درحالت طبیعی ، فرایند تخمیر نان ، باید با خمیر ترش انجام شود که در این صورت ، حدود 3 تا 4 ساعت طول می کشد تا خمیر ور بیاید . با استفاد از جوش شیرین ، جلوی فرایند طبیعی تخمیر نان گرفته می شود و در نان ، تخمیر غیر طبیعی ایجاد می گردد ، به این صورت که جوش شیرین به واسطه فعل و انفعالاتی که در خمیر به وجود می آورد ، باعث می شود نان پف کند و به نظر برسد خمیر تخمیر شده است . اما تخمیر واقعی صورت نمی گیرد و فیتات ها در خمیر باقی می مانند . باقی ماندن فیتاتها در نان باعث می شود جذب فلزهای 2 ظرفیتی تغذیه ای مثل کلیسم ، آهن و روی کم شود و کمبود این مواد پیش آید . فقر این مواد از مشکلات تغذیه ای کشورماست . از سوی دیگر جوش شیرین ویتامین های گروهB را در نان از میان می برد و احتمال بروز بیماری گوارشی را افزایش می دهد و حتی موجب افزایش عوارض دوران بارداری و تولد نوزادانی با وزن کم می شود .

نانهایی که با جوش شیرین پخته می شوند ، مزه خوبی ندارند و کیفیت آنها به حدی پایین است که چند ساعت پس از پخت ، دیگر قابل خوردن نیستند . استفاده از جوش شیرین درپخت نان ، از سال 1375 بر اساس پیشنهاد معاونت بهداشتی وزارت بهداشت – درمان و آموزش پزشکی ، ممنوع شده است ، ولی کماکان مصرف این ماده مضر ادامه دارد

سلامت ، درمان بیماری ها ، مقالات پزشکی ، اطلاعات دارویی ، تغذیه ، رژیم درمانی




سال‌هاست استفاده از جوش ‌شیرین طبق قانون در پخت نان ممنوع اعلام شده و مسئولان وزارت بهداشت تلاش کردند نانوایی‌ها به دلیل زیان‌های این ماده از آن در پخت نان استفاده نکنند، اما این قانون کاملا اجرا نشده و هنوز بسیاری از نانوایی‌ها به خصوص در تهران، از جوش‌شیرین استفاده می‌کنند. این در حالی است که دکتر مسعود یونسیان، معاون پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی تهران، در همان گفت‌وگو از نتایج تحقیقی خبر داد که نشان می‌داد جوش‌شیرین آن قدرها هم که گفته‌شده ضرر ندارد. با وجود دلایل و استدلال‌هایی که این استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در مورد جوش‌شیرین آورده، هنوز برای خیلی‌ها روشن نیست که بالأخره جوش‌شیرین ضرر دارد یا نه؟ دکتر زهرا عبداللهی، مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در این زمینه برایمان توضیح داد و گفته که قرار است به زودی مطالعه‌های متعددی را که در مورد مضرات جوش‌شیرین در سراسر دنیا انجام شده، جمع‌آوری کرده و به اطلاع عموم برساند.

 

عوارض مصرف بیش از حد جوش شیرین

چرا استفاده از جوش‌شیرین در پخت نان ممنوع است؟

سرانه مصرف روزانه نان در کشور 32 گرم تا 1 کیلوگرم است. نان، قوت غالب مردم کشور ماست و مصرف جوش‌شیرین به دلیل داشتن سدیم باید محدود شود. از سوی دیگر، به نان علاوه بر جوش‌شیرین، نمک هم زده می‌شود بنابراین در کشور ما که آمار بیماری‌های قلبی- عروقی، چاقی و فشارخون بالاست، باید حتی‌الامکان مصرف نمک و به خصوص سدیم محدود شود. در افرادی که بیماری‌های قلبی-عروقی دارند، باید مصرف سدیم به حداقل برسد و حتی اگر نان رژیمی بدون نمک هم بخورند، سدیم موجود در جوش‌شیرین برایشان مشکل ایجاد می‌کند.


علاوه بر این، بنا به توصیه سازمان بهداشت جهانی، سدیم دریافتی هر فرد سالم در روز از تمام منابع غذایی نباید از 3/2 گرم باشد. اگر نانواها به هر 1 کیلوگرم آرد، 2 تا 25 گرم جوش‌شیرین اضافه کنند و بر اساس صحبت‌های دکتر یونسیان، نهایتاً یک گرم سدیم وارد بدن شود، با توجه به سدیمی که از گوشت، سبزی، میوه و سایر مواد غذایی دریافت می‌کنیم، سدیم دریافتی ما از میزان توصیه‌شده خواهد بود. از طرفی سرانه مصرف نمک در کشور ما 3-2 برابر استانداردهای جهانی است. با این اوصاف افزودن جوش‌شیرین به نان یعنی دریافت سدیم اضافی.

 

جوش‌شیرین خاصیت درمانی هم دارد؟

جوش‌شیرین مصارف پزشکی و درمانی نیز دارد و ممکن است برای فردی که اسید معده‌اش زیاد ترشح می‌شود، برای اینکه محیط معده را قلیایی کنند، جوش‌شیرین تجویز شود. جوش‌شیرین حتی در صنایع غذایی و در پخت کیک و شیرینی نیز استفاده می‌شود ولی مشکل‌آفرین نخواهد بود چون مصرف کیک و شیرینی در ایران محدود است. البته باید توجه داشته باشیم که جوش‌شیرین pH معده را بالا می‌برد و آن را قلیایی می‌کند، بنابراین می‌تواند باعث اختلال‌های گوارشی یا اختلال در جذب املاح شود.

 

به نظر شما افزودن جوش‌شیرین چه تأثیری در دورریز نان دارد؟

دورریز نان قبل از اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها 3 درصد مصرف نان بود ولی بعد از اجرای این قانون، ضایعات نان کاهش پیدا کرد. البته دورریز نان فقط به دلیل استفاده از جوش‌شیرین نیست ولی اگر نانی که جوش‌شیرین دارد با نانی که بدون جوش‌شیرین است مقایسه کنیم، درمی‌یابیم جوش‌شیرین باعث می‌شود این نان زودتر بیات شود. به همین دلیل دورریز آن است. حتی جوش‌شیرین روی طعم نان نیز تأثیر می‌گذارد. در آمریکا هم دستورهای ویژه پخت نان با جوش‌شیرین وجود دارد اما در این کشور قوت غالب مردم نان نیست و آن‌ها نان سنتی ندارند بلکه از نان‌های حجیم و نیمه‌حجیم استفاده می‌کنند.

 

بخش تغذیه و آشپزی تبیان


منبع: هفته ه سلامت – مهدیه آقازمانی

 

نتیجه غافلگیرکننده تحقیقات جدید: جوش‌شیرین نان‌ها چندان ضرر ندارد!

چرا نباید جوش شیرین مصرف کرد؟

اثرات مضر جوش شیرین که در پخت نان‌ها مصرف می شود

مشخصات نان خوب

1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *