صنعت دارو در ایران

خواص دارویی و گیاهی

› ‹

 

 

ما برای بهبود خدمات خود از کوکی‌ها استفاده می‌کنیم. جزئیات را در صفحه “حفظ حریم خصوصی کاربران” در دویچه وله بخوانید.

وزیر بهداشت از مجلس ایران خواست، به فکر مشکلات صنعت دارو باشد. یک نماینده مجلس هم با تأکید بر کمبود دارو در ایران گفت: «گرانی داروهای آزاد با اقتصاد بیماران همخوانی ندارد.» نسبت به خرید دارو از ناصرخسرو هم هشدار داده شد.

حسن قاضی‌زاده هاشمی، وزیر بهداشت ایران، روز دوشنبه پنجم آذر (۲۶ نوامبر) با اشاره به افزایش چندین برابری بهای مواد اولیه صنعت دارو به خاطر “تکانه‌های قیمت ارز”، از مجلس شورای اسلامی خواست تا به فکر مشکلات این صنعت باشند.

صنعت دارو در ایران

نوسانات شدید ماه‌های گذشته در بازار ارز در ایران، افزایش سرسام‌آور قیمت دلار و سقوط ارزش پول ملی، بر خرید و فروش همه کالاها از جمله دارو تأثیر گذاشته و باعث گرانی قیمت آن و باز شدن پای دلالان به این بازار شده است.

به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید

حسن قاضی‌زاده هاشمی که در مراسم افتتاح خط تولید داروهای ضد سرطان در شرکت “اکتوور” سخن می‌گفت، با اشاره به حضور چند تن از نمایندگان مجلس ایران در این مراسم گفت‌: «از نمایندگان مجلس شورای اسلامی می‌خواهم که اکنون که در آستانه تدوین بودجه هستیم، حتما به مشکلات صنعت دارو فکر کنند.»

وزیر بهداشت ایران افزود: «اگر عرق ملی و مذهبی افرادی که در این حوزه کار می‌کنند نباشد، کارشان را در صنعت دارو ادامه نمی‌دادند؛ چرا که در حال‌حاضر ۱۲ ماه است که پول‌شان را دریافت نکرده‌اند و این یک مشکل نقدینگی جدی محسوب می‌شود.»

افزایش چندین برابری قیمت مواد اولیه

به گزارش شفقنا، حسن قاضی‌زاده هاشمی همچنین گفت که «تکانه‌های قیمت ارز باعث شده تهیه برخی مواد در صنعت دارو چندین برابر افزایش قیمت داشته باشد».

حسن قاضی‌زاده هاشمی از افزایش چندین برابری بهای مواد اولیه صنعت دارو به خاطر “تکانه‌های قیمت ارز” خبر داد

وزیر بهداشت تأکید کرد که «اجازه نمی‌دهیم به اسم حمایت از تولید داخل با جان مردم بازی شود. در این زمینه باید هزینه تمام‌شده را در این حوزه درست ببینیم وگرنه دچار کم‌فروشی می‌شویم. یعنی در ماده اولیه و یا در محصول نهایی تقلب صورت می‌گیرد».

به گفته وزیر بهداشت ایران «اشکال در حوزه دارو این است که چون خریدار اصلی دولت است، دولت فکر می‌کند هر چه ارزان‌تر خریداری کند بهتر است و بنابراین قیمت را واقعی نمی‌بیند. بنابراین کلاف سردرگمی می‌شود که در همه ادوار تکرار شده است».

حسن قاضی‌زاده هاشمی در مورد قیمت‌گذاری دارو گفت: «باید قیمت تمام‌شده را با یک پول معقول در نظر بگیریم. حال اگر اعتبار داریم، همه چیز را رایگان کنیم، اما اگر نداریم بر عهده خود مردم بگذاریم تا خودشان پرداخت کنند. مردم در وهله اول بهترین دارو، بهترین خدمت و بهترین پزشک را می‌خواهند و در مرحله دوم قیمتش را نگاه می‌کنند. حال اگر دولت در قیمت کمک کند، عالی است.»

وزیر بهداشت ایران در نهایت ضمن تاکید بر لزوم گسترش رقابت در حوزه دارو، شرط این کار را وجود “رقابت‌ها در سطح بازار” دانست وتصریح کرد: «یکی از بدبختی‌های ما این است که به جای رقابت در بازار در بالاها رقابت می‌کنیم و دست و پای یکدیگر را می‌گیریم و رانت ایجاد می‌شود.»

قاضی‌زاده هاشمی همچنین با اشاره به اینکه “گره کار ما اقتصاد است”، گفت: «اقتصاد دارو را درست کنید و بانک‌ها هم به میدان بیایند. البته باید در سیاست خارجی هم نگاه‌های بلندتری داشته باشیم تا این فرصت‌ها ایجاد شود.»

“علت کمبود دارو واکاوی شود”

هم‌زمان با تأکید وزیر بهداشت بر اینکه مردم “در مرحله دوم” به قیمت دارو نگاه می‌کنند، یک عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس ایران گفت که «گرانی داروهای آزاد با اقتصاد بیماران همخوانی ندارد».

به گزارش خبرگزاری ملت، بشیر خالقی همچنین با اشاره به مشکل کمبود دارو در ایران، تأکید کرد: «کسری دارو با تخصیص ارز دولتی معنایی ندارد، بنابراین بیماران نباید با معضل کسری دارو روبرو باشند.»

کمبود و گرانی دارو به‌خصوص پس از التهابات ارزی ماه‌های گذشته در ایران برجسته‌تر شد تا جایی که بیماران و بستگان آنها برای دسترسی به داروهای کمیاب یا نایاب در شبکه‌های اجتماعی از دیگران کمک می‌خواستند.

بانک پارسیان که مهم‌ترین نهاد مالی ایران برای خرید دارو به شمار می‌رود، در بین چهار بانکی قرار دارد که مشمول تحریم‌های جدید وزارت خزانه‌داری آمریکا شده‌اند.

به گفته سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، ۹۶ درصد داروهای مصرفی کشور تولید داخل است، اما نیمی از مواد اولیه برای ساخت این داروها باید از خارج وارد شوند.

داروهای تولید داخل ارزان‌ترند، اما به باور عمومی، به اندازه داروهای خارجی تاثیرگذار نیستند. کمبود شدید دارو در ایران، دلالی و قاچاق در این عرصه را نیز دامن زده است. گزارش رسانه‌های ایران حاکی از آن هستند که مبتلایان به سرطان بیش از دیگر بیماران در تنگنای تامین دارو قرار دارند.

بشیر خالقی در سخنان امروز خود یادآور شد که «کسری دارو در کشور با توجه به اینکه نرخ ارز دولتی برای تامین دارو اختصاص یافته است منطقی نیست، زیرا تمهیداتی از چند ماه گذشته در نظر گرفته شده است. بنابراین اگر کسری دارو در بازار وجود دارد باید علت آن واکاوی شود».

این نماینده مجلس ضمن تأکید بر لزوم قرار گرفتن تامین و تهیه  دارو به عنوان “اولویت  اساسی دولت”، گفت: «وزارت بهداشت و درمان می‌بایست  تهمیداتی نیز اتخاذ کند، که گرانی داروهای آزاد نیز بر دوش بیماران نباشد و به نوعی با تعامل با بیمه این معضلات را برطرف کند.»

به گفته این عضو کمیسیون بهداشت مجلس، چنانچه گرانی داروهای آزاد با “تمهیدات اقتصادی” متوقف نشود، این گرانی “مسیر سوءاستفاده”  در بازار داروی ایران را “باز” خواهد کرد.

هشدار نسبت به خرید دارو از ناصرخسرو

هم‌زمان با این اظهارات، رهبر مژدهی‌آذر، عضو هیأت مدیره انجمن داروسازان ایران، نسبت به خرید دارو از بازار ناصرخسروی تهران، به مردم هشدار داد و گفت: «سوداگران ناصرخسرو بی‌شرمی را به حدی رسانده‌اند که تاریخ مصرف داروها را به صورت کاملا آشکار تغییر می‌دهند و در مواجهه با اعتراض بیماران، توجیه می‌کنند که تاریخ مصرف داروها تا یک سال قابل تمدید است.»

مژدهی‌آذر همچنین با اشاره رونق بازار داروی ناصرخسرو به خاطر “بحث تحریم‌ها و برخی کمبودهای دارویی”، از نگرانی شدید جامعه داروسازی ایران نسبت به این موضوع خبر داد. به گفته عضو هیأت مدیره انجمن داروسازان ایران، در حال حاضر «علاوه بر داروهای خارجی، داروهای ایرانی هم در ناصرخسرو عرضه می‌شود».

وزارت بهداشت و سازمان غذا و داروی ایران، یعنی متولیان اصلی حوزه سلامت، بارها پدیده کمبود دارو در کشور را رد کرده و گفته‌اند، آنچه به عنوان کمبود احساس می‌شود، تنها کمبود “۳۰ تا ۵۰ قلم” دارویی است که به گفته آنها در کل بازار جهانی دارو وجود دارد.

بازگشت تحریم‌های آمریکا علیه جمهوری اسلامی نیز بر کمبود و گرانی داروی آزاد بی‌تأثیر نیست. گرچه مقام‌های آمریکایی بارها تأکید کرده‌اند که تحریم‌ها شامل مواد غذایی و دارو نمی‌شوند، مقام‌های ایران می‌گویند، تحریم‌های بانکی، بیمه‌ و کشتیرانی تأثیر مستقیمی بر تامین دارو و واردات آن دارند. علی نوبخت حقیقی، عضو کمیسیون بهداشت مجلس، ۲۰ آبان‌ماه گذشته با اشاره به نبود دارو در بازار گفته بود، بحث مستثنی بودن دارو از تحریم‌ها “عوام‌فریبی” است.

یک عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس درباره پیامدهای کمبود دارو هشدار می‌دهد. او با اشاره به لزوم تصویب لایحه سی‌اف‌تی می‌گوید نباید گذاشت عده‌ای تندرو در داخل کاری کنند که بقیه کشورها هم به جان ایران بیفتند. (11.11.218)
 

بازگشت تحریم‌های آمریکا دسترسی ایران را به دارو و تجهیزات پزشکی سخت‌ می‌کند. وزارت بهداشت می‌خواهد با اقتصاد مقاومتی تمام داروها را در داخل کشور تولید کند. بیماران می‌گویند مشابه داخلی داروهای خارجی تأثیرگذار نیست.  (7.11.218)
 

تحریم‌های ایران بیش از پیش بخش دارویی و بیماران خاص را نشانه رفته است. بیماران خاص از دشواری نبرد در دو جبهه رنج و درد بیماری و از طرف دیگر جنگ تهیه دارو می‌گویند. شرکت‌های خارجی قراردادهای خود با ایران را لغو کرد‌ه‌اند. (4.1.218)
 

مسئولان دولتی کمبود دارو را رد می‌کنند. اما رئیس مرکز تحقیقات ایدز در بزرگترین بیمارستان ایران از کمبود تجهیزات و دارو خبر می‌دهد. او “کمبود تجهیزات و حتی لوازم معمولی پزشکی” برای بیماری‌های عفونی را “خطرناک” خوانده است. (16.9.218)
 

از “احساس” تکرار بحران دارویی در ایران خبر می‌رسد. تلاطم ارزی باعث قاچاق دارو به کشورهای همسایه شده است. دلالان وارد شده‌اند. داروهای تاریخ مصرف گذشته در بازار سیاه فروخته می‌شود. اعتماد لازم به داروهای داخلی وجود ندارد. (12.9.218)
 

“کمپین حقوق بشر در ایران” از جامعه بین‌المللی خواسته است در شرایط تحریم ادامه خرید دارو و مایحتاج اولیه را برای ایران را فراهم کند. این کمپین از دولت ایران خواسته دسترسی اقشار آسیب‌پذیر به این اقلام را تضمین کند. 

از “احساس” تکرار بحران دارویی در ایران خبر می‌رسد. تلاطم ارزی باعث قاچاق دارو به کشورهای همسایه شده است. دلالان وارد شده‌اند. داروهای تاریخ مصرف گذشته در بازار سیاه فروخته می‌شود. اعتماد لازم به داروهای داخلی وجود ندارد.

مسئولان دولتی کمبود دارو را رد می‌کنند. اما رئیس مرکز تحقیقات ایدز در بزرگترین بیمارستان ایران از کمبود تجهیزات و دارو خبر می‌دهد. او “کمبود تجهیزات و حتی لوازم معمولی پزشکی” برای بیماری‌های عفونی را “خطرناک” خوانده است.

صنعت دارو در ایران

محمود هاشمی شاهرودی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام پس از مدت‌ها بیماری روز. در تهران درگذشت. 

سازمان عفو بین‌الملل روز ۱۳ آذر (۴ دسامبر) گزارشی تازه در مورد اعدام‌‌های سیاسی سال ۶۷ منتشر کرد. در این گزارش حکومت ایران متهم شده که با پنهان نگه داشتن سرنوشت قربانیان همچنان در حال ارتکاب “جنایت علیه بشریت” است. 

بورسیا دورتموند نیم‌فصل اول بوندس‌لیگا را با یکه‌تازی در صدر جدول به پایان رساند. مارکو رویس و جیدون سانچو از بهترین بازیکنان نیم فصل اول بودند. دورتموند در ۱۷ بازی نیم‌فصل اول توانست ۴۴ گل به ثمر برساند.  

© 218 Deutsche Welle |
حریم خصوصی کاربران |
شناسه |
تماس
| نسخه موبایل

نوسانات ارزی در کشور طی چند ماه گذشته باعث شده تا کمبود دارو در داروخانه‌ها به‌ویژه داروهای بیماری‌های خاص به یک معضل اساسی در نظام سلامت تبدیل شود. فعالان این حوزه، مشکلات کنونی صنعت داروسازی را ناشی از موانع داخلی می‌دانند.


عکس: تسنیم

صنعت داروسازی به‌عنوان یکی از پویاترین ارکان نظام سلامت، این روزها حال و خوش خوبی ندارد. افزایش مدت‌زمان پرداخت مطالبات تولیدکنندگان که به بیش از یک سال رسیده است، این صنعت را در وضعیت بحرانی قرار داده و همین باعث شده تا چرخه اقتصادی تولید دارو با سیکل معیوبی مواجه شود که ضررکننده نهایی مصرف‌کنندگان هستند. فعالان صنعت دارو، مشکلات این بخش را ناشی از مسائل داخلی و بی‌توجهی مسئولان است.

بر اساس اعلام سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، 1 کارخانه داروسازی شیمیایی فعال در کشور 97 درصد داروی موردنیاز کشور را تولید می‌کنند. به گقته فعالان این حوزه، پیشرفت صنعت دارو طی سال‌های گذشته به طور مستمر اتفاق افتاده اما به دلیل مشکلات ریالی، ارزی و بروکراسی‌های اداری، از 2 سال پیش تا الان رشد و توسعه‌ای در این صنعت اتفاق نیفتاده است.

صنعت دارو در ایران

نوسانات ارزی در کشور طی چند ماه گذشته باعث شده تا کمبود دارو در داروخانه‌ها به‌ویژه داروهای بیماری‌های خاص به یک معضل اساسی در نظام سلامت تبدیل شود. در‌حال‌حاضر بخشی از مواد اولیه داروها در گروه یک کالایی (کالاهای اساسی) و بخش‌هایی دیگر در گروه دوم کالایی قرارگرفته‌ است که این مسئله تأمین ارز دارو و ملزومات آن را با موانعی همراه کرده است.

به گفته محمدرضا دری دبیر انجمن داروسازان تهران با تغییر نرخ ارز از ۳۸۰۰ به ۴۲۰۰ تومان، قرار بود برای اینکه مردم در تأمین دارو دچار چالش نشوند و شاهد افزایش بهای دارو نباشیم، بنابراین قرار بود تفاوت نرخ ارز توسط دولت به تولیدکنندگان و واردکنندگان دارو پرداخت شود اما خلل در این پرداخت، مشکلاتی را در تامین بعضی داروها ایجاد کرده است.

ناصر ریاحی رئیس اتحادیه واردکنندگان دارو نیز در گفت‌وگو با پایگاه خبری اتاق ایران، کمبود نقدینگی را مهم‌ترین چالش واردکنندگان دارو و عدم عرضه داروهای وارداتی به بازار دانست و تأکید کرد نباید از تولیدکننده یا واردکننده انتظار داشت در شرایطی که هزینه‌های جاری به دو برابر قبل رسیده است، بدون در نظر گرفتن هیچ‌گونه سودی به‌موقع داروهای موردنیاز را تأمین کنند.

به گفته رئیس اتحادیه واردکنندگان دارو، فعالان صنعت از ماه‌ها پیش پیشنهاد ذخیره استراتـژیک دارو را به وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو داده‌‌اند تا در صورت آغاز دور جدید تحریم‌های آمریکا علیه ایران از آبان‌ماه، خطر جدی‌تری نظام سلامت را تهدید نکند.

وحید محلاتی دبیر انجمن صنعت پخش ایران هم که راه‌حل وزارت بهداشت را در شرایط فعلی سهمیه‌بندی دارو عنوان کرد، معتقد است حل بحران پیش‌آمده در صنعت دارو ساده است و نیاز به اقدامی خارق‌العاده نیست.

او در مصاحبه‌ای که هفته پیش با پایگاه خبری اتاق ایران داشت، گفته بود، دولت و وزارت بهداشت باید به نحوی تدبیر کنند تا داروهایی که در بازار کمبود دارد تأمین شود و مانع از کمبود داروهایی شد که در حال حاضر در بازار موجود است. این مشکل تنها با تخصیص ارز 42 تومانی به مواد اولیه دارو حل نمی‌شود چراکه تهیه سایر لوازم جانبی تولید دارو با ارز 8 هزارتومانی برای تأمین‌کنندگان نه ممکن است و نه به‌صرفه.

بدهی بزرگ دولت به صنعت، آورده طرح تحول سلامت

صرف‌نظر از واردکنندگان و شرکت‌های پخش، تولیدکنندگان دارو هم چندان وضعیت مناسبی ندارند. در حال حاضر بر اساس آنچه فعالان این عرصه ادعا می‌کنند، هزینه‌های صنعت داروسازی ۳ برابر شده و تولیدکنندگان روزبه‌روز دارند از جیب می‌خورند و با ادامه این روند صنعت داروسازی به سمت نابودی می‌رود؛ صنعت داروسازی توان تأمین داروی موردنیاز کشور را دارد، به شرطی که حمایت شود.

نظام قیمت‌گذاری از مهم‌ترین چالش‌هایی است که تولیدکنندگان را درگیر خودکرده است و بی‌تدبیری و اقدامات نسنجیده و ناپخته دولت در صنعت داروسازی مورد انتقاد بسیاری از فعالان صنعت داروسازی است.

فعالان صنعت داروسازی معتقدند نظام قیمت‌گذاری در صنعت داروسازی در اختیار خریدار اصلی دارو، یعنی دولت است و همین امر باعث شده تا اجازه افزایش قیمت به تولیدکنندگان داده نشود.

احمد شیبانی رئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران هم که چندی پیش در گفت‌وگو با پایگاه خبری اتاق ایران از توقف برخی خطوط تولید دارو در کارخانه‌های داروسازی خبر داده بود، معتقد است که وضعیت فعلی صنعت داروسازی و بحرانی که این صنعت امروز با آن مواجه است به‌هیچ‌وجه قابل‌مقایسه با قبل نیست و شاید فردا برای تصمیم‌گیری درباره این صنعت در مقایسه با امروز بسیار دیر باشد.

شیبانی همسو با دیگر فعالان این صنعت، اظهار می‌کنند که مشکلات صنعت داروسازی ربطی به تحریم‌ها ندارد، دشمنی با صنعت داروسازی در داخل کشور است.

عباس کبریایی زاده نایب‌رئیس این سندیکا در تازه‌ترین حضور خود در جمع خبرنگاران اظهار کرد: از زمانی که طرح تحول سلامت اجرا شد، فعالان صنعت هشدار دادند تا باید فکری به حال نقدینگی صنعت داروسازی شود. در غیر این صورت باید شاهد نابودی صنعت داروسازی باشیم.

به گفته کبریایی زاده دوره وصول مطالبات صنعت داروسازی به ۵۷۰ روز رسیده است؛ درحالی‌که طی ۱۰ سال اخیر دوره وصول مطالبات، ۳۰۰ روز بود.

او تأکید می‌کند: اجرای طرح تحول سلامت باعث شد که دولت به یک بدهکار بزرگ صنعت داروسازی کشور تبدیل شود.

به باور این فعال صنعت داروسازی طرح تحول سلامت در بخش‌هایی مانند بردن زیرساخت‌ها به مناطق محروم هدف‌گرا بوده است اما واقعیت این است که در مورد پوشش دارویی نیاز نبوده که خیلی از داروها تحت پوشش قرار بگیرند. از طرفی بی تعهدی دولت در پرداخت‌های خود به بخش دارویی در زنجیره تأمین دارو مشکل ایجاد کرده است.

راه‌حل ساده رفع بحران دارو

فعالان صنعت داروسازی معتقدند راه‌حل رفع بحران صنعت داروسازی روشن است و اگر دولت اقدام به حمایت از این صنعت کند، می‌توانیم شاهد توسعه صنعت داروسازی با تولید دارو و رفع کمبودها باشیم.

عدم توجه به واقعی شدن قیمت‌ها با توجه به هزینه‌هایی که صرف تولید دارو می‌شود، بازنگری در نحوه تخصیص ارز دولتی، مشکلات واردات مواد اولیه دارو، مطالبات 4 هزار میلیارد تومانی فعالان صنعت دارو از مراکز دولتی و بیمه‌ها و بروکراسی‌های اداری بنا بر آنچه فعالان صنعت داروسازی، مهم‌ترین چالش‎هایی است که این صنعت در حال حاضر با آن مواجه است و بیش از تحریم‌های بیرونی به بدنه صنعت استراتژیک داروسازی لطمه می‌زند. نکاتی که تشکل‌های فعال در صنعت داروسازی به عناوین مختلف و در دیدار با نمایندگان و همچنین وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به طرح آنها پرداخته‌ و خواستار چاره‌اندیشی برای حل آن هستند.

اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران به منظور ایجاد هماهنگی و همکاری بین بازرگانان و صاحبان صنایع و معادن فعالیت می‌کند. در جلسات  اتاق، نمایندگان دولت و بخش خصوصی شرکت می‌کنند. همکاری با سازمان‌های دولتی و سازمان‌های وابسته به دولت یا تحت نظارت آن و شهرداری‌ها از جمله ارائه مشاوره در زمان تهیه لوایح و مقرراتی که با امور بازرگانی و صنایع و معادن ارتباط دارد، از وظایف آن به شمار می‌رود. [بیشتر]

از شما تنها برای ارسال خبره استفاده می شود

تمام حقوق این وب سایت متعلق به اتاق بازرگانی صنایع ، معادن و کشاورزی ایران است

© 218

Brought to you by LOTUSCODE.IR

9

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *