داروی افزایش مورفولوژی اسپرم

خواص دارویی و گیاهی

مقدمه

به‏طور کلی سه عامل عمده در ناباروری مردان مطرح می‌باشد: کاهش تعداد اسپرم، کاهش قدرت تحرک و مورفولوژی غیرطبیعی اسپرم‌ها. انتخاب اسپرم‌های طبیعی و بالغ در میزان موفقیت تکنیک‌های کمک باروری (Assistant Reproductive Technique) ضروری است (1-3). بدیهی است که هر چه کیفیت حرکتی اسپرم‏ها بهبود یابد، نتیجه‌ موفقیت یک سیکل درمانی افزایش خواهد یافت (4 و 5). یکی از مشکلات اساسی در بارورشدن تخمک، عدم تحرک و یا تحرک پیشرونده ضعیف اسپرم می‌باشد (5). Palermo و همکاران (6) گزارش نمودند که هیچ‏یک از پارامترهای اسپرمی تعداد، تحرک و مرفولوژی به‏تنهایی به‏عنوان عامل مخدوش کننده محسوب نمی‌‌شوند، بلکه هر سه فاکتور فوق با هم در نتایج باروری دخیل هستند.

پنتوکسی‌فیلین یک داروی شناخته شده در مراکز ناباروری می‌باشد که هنوز عمل‏کرد دقیق آن بر روی اسپرم و لقاح تخمک جای بحث و تحقیق دارد (7-11). این دارو در محیط In vitro و در کمترین زمان می‌تواند سبب افزایش کیفیت و طول مدت تحرک اسپرم گردد (8، 9 و 11). تاریخچه استفاده این دارو به سال 1972 بر می‏گردد که در بیماری‏های عروقی نظیر تصلب شرائین جهت بهبود جریان خون شریانی استفاده می‏شده است (12). بنابراین این دارو در هر دو گروه آستنواسپرمی (کاهش تحرک پیشرونده اسپرم) و نورموزواسپرمی (اسپرم‏هایی که از نظر تعداد، تحرک و مورفولوژی نرمال باشد) مورد استفاده فراوان دارد (7-11). بسیاری از مردان مراجعه کننده به مراکز ناباروری دچار مشکل استنوسپرمی بوده و یکی از راه‏های بهبودی حرکت اسپرم آن‏ها در محیط آزمایشگاه اضافه نمودن پنتوکسی‌فیلین به نمونه اسپرم آنها می‌باشد. در بررسی‌های صورت گرفته استفاده از داروی پنتوکسی‌فیلین سبب بهبود وضعیت فیزیولوژیک اسپرم و متعاقب آن افزایش میزان موفقیت در درمان‌های لقاح آزمایشگاهی (In vitro fertilization, IVF) و کمک باروری شده است (7، 1 و 13). همچنین در تشخیص و تفکیک اسپرم‏های زنده از مرده نیز موفق بوده و می‏تواند به‏عنوان یک تست موثر در تعیین وضعیت حیاتی اسپرم به‏کار گرفته شود (14). به‏علاوه، تحقیقات متعدد در زمینه‌ی آسیب DNA بیانگر این است که بین آسیب DNA اسپرم وتشکیل جنین و بلاستوسیت، رشد جنین و باروری ارتباط معکوس و قابل ملاحظه‌ای وجود دارد (15-17).

ارزیابی آسیب DNA در اسپرم با سلول‌های سوماتیک کمی متفاوت است زیرا DNA در سر اسپرم بسیار فشرده‌تر از سایر سلول‌هاست. نقص در ساختار کروماتین اسپرم معمولا با محتوای غیر طبیعی پروتئین‌های هسته‌ای و یا شکست‌های رشته‌ای DNA همراه است؛ که این محتوای غیر طبیعی پروتئین‌های هسته‌ای با استفاده از تکنیک (Sperm Chromatin Dispersion) ارزیابی می‌گردد (18-21). با عنایت به موارد فوق، این مطالعه با هدف بررسی تاثیر پنتوکسی‌فیلین بر پارامترهای اسپرمی مردان دچار آستنواسپرمی و همچنین اثرات آن بر میزان تراکم کروماتین و ساختارDNA  انجام گرفت.

 

داروی افزایش مورفولوژی اسپرم

موادوروش‏ها

دراین مطالعه‌ی تجربی از نمونه‌ی مایع منی 38 مرد با مشکل تحرک پایین اسپرم (آستنواسپرمی) که به مرکز تحقیقاتی و درمانی ناباوری یزد مراجعه کردند استفاده شد. این مطالعه دارای تاییدیه کمیته اخلاق مرکز ناباروری یزد به شماره221 می‏باشد و در این مطالعه سن و مدت ناباروری مردان در نظر گرفته نشد. از کلیه بیماران نیز رضایت ه کتبی برای انجام این مطالعه بر روی نمونه‏های آن‏ها گرفته شد.

بررسی پارامترهای اسپرمی: نمونه‌های منی افراد پس از2 تا 7 روز خودداری از مقاربت، در ظروف استریل با دهانه گشاد جمع‌آوری گردیدند. نمونه‌ها پس از بررسی اولیه، به‏روش  Direct Swim up شستشو داده شدند. در این روش محیط کشت را داخل لوله فالکن ریخته و سپس نمونه سیمن را به آن اضافه کرده به‏طوری‏که نمونه سیمن در پایین محیط قرار گیرد. سپس لوله فالکن را به مدت 45 دقیقه در انکوباتور قرار داده و بعد از 45 دقیقه مایع رویی رو به لوله فالکن دیگر منتقل کرده، محیط کشت به آن اضافه و به مدت 7 دقیقه در 19دور بر دقیقه سانتریفیوژ و  مقدار 1 میکرولیتر از رسوب تهیه شده به دو بخش مساوی تقسیم شد. یک بخش به‏عنوان گروه تجربی، تحت تاثیر پنتوکسی‌فیلین (SIGMA chemical com,st Louis, USA) با غلظت استاندارد 6/3 میلی‏مول بر لیتر که حلال محیط  Ham’s F1بود قرار گرفت و بخش دیگر به‏عتوان گروه کنترل در نظر گرفته شد که فقط توسط حلال تیمار شد. هر دو گروه برای مدت 45 دقیقه درشرایط یکسان در انکوباتور 37 درجه سانتی‌گراد نگه‏داری شدند. پس از شستشو و حذف پنتوکسی‌فیلین از نمونه‌های گروه تجربی با محیط Ham’s F1، پارامترهای اسپرمی و میزان قطعه قطعه شدن DNA اسپرم با استفاده از تست SCD بررسی گردید.

برای شمارش و بررسی حرکت اسپرم‌ها از لام Mackler chamber طبق دستورالعمل  WHO انجام گرفت (22). همچنین برای بررسی قابلیت حیات از رنگ آمیزی ائوزین -نیگروزین استفاده شد، به این ترتیب 1 میکرولیتر نمونه را با 1میکرولیتر رنگ ائوزین- نیگروزین مخلوط نموده و پس از گذشت 3 ثانیه، 1 میکرولیتر ازمخلوط را برداشته و بر روی لام  قرار داده و از آن گسترش تهیه کرده و در هوای محیط قرار داده تا خشک گردد. سپس تعداد یکصد اسپرم از هر نمونه توسط میکروسکوپ نوری با بزرگنمایی ×1 مورد بررسی قرار گرفت. اسپرم‏هایی که به‏رنگ صورتی یا قرمز در آمده بودند مرده و آن‏هایی‏که فاقد رنگ بودند زنده محسوب شدند (23).

تست SCD  ((Sperm Chromatin Dispersion: جهت انجام تست SCD  3 میکرولیتر از نمونه اسپرم آماده شده با 7 میکرولیتر از آگارز با نقطه ذوب پایین 1 درصد مخلوط شد. سپس 5 میکرولیتر از این مخلوط بر روی لامی که از قبل با آگارز معمولی 65 درصد پوشیده شده بود قرار گرفت. پس از گذشت 4 دقیقه در دمای 4 درجه سانتی‌گراد، هر لام به صورت افقی در محلول اسید کلریدریک  8/ نرمال به مدت17 دقیقه در دمای اتاق و در محیط  تاریک و سپس به‏مدت 2 دقیقه در محلول تجزیه کننده شماره یک در دمای اتاق قرارداده شد. سپس لام‌ها به‏‏مدت 15دقیقه در محلول تجزیه کننده دو و در دمای اتاق قرار گرفتند. آنگاه لام‌ها در محلول شماره سه (اسیدبوریک  9/ مولار، تریس 9/ مولار وEDTA 2/ مولار( در دمای اتاق به مدت 12 دقیقه قرار داده شدند. لام‌ها جهت آب‏گیری، در سری‌ الکل‏های صعودی 7 ،9 و 1 درصد هر

 

کدام به‏مدت 2 دقیقه قرار گرفتند. در نهایت، لام‌ها در دمای اتاق خشک شدند. مخلوط رنگ رایت با محلول PBS را به نسبت 1:1 بر روی لام اضافه کرده و پس از گذشت زمان 1 دقیقه در آب شستشو داده شد. برای آنالیز میزان قطعه قطعه شدن DNA اسپرمی، لا‌م‌ها با میکروسکوپ نوری با بزرگنمایی ×1 و تعداد یکصد اسپرم از هر نمونه بررسی شدند. در سلول‌هایی دارای DNA  قطعه قطعه شده سر اسپرم بدون هاله و یا هاله کوچک، و سایر سلو‌ل‌های با هاله‌ی متوسط و بزرگ، سالم و بدون قطعه قطعه شدن DNA در نظر گرفته شدند (23).

آنالیز آماری: برای انجام تست آماری از نرم افزار SPSS19 استفاده شد. اطلاعات بر اساس میانگین ± انحراف معیار گزارش شد. پارامترهای اسپرم قبل و بعد از مواجهه با پنتوکسی فیلین توسط آزمون paired T-test و Wilcoxon signed rank  برای بررسی اطلاعات پارامتری و ناپارامتری استفاده شد،              5/ P&lt معنی‏دار در نظر گرفته شد.

 

نتایج

تاثیر داروی پنتوکسی فیلین بر میزان تحرک و قابلیت حیات اسپرم

میانگین ± انحراف معیار تحرک اسپرم در نمونه‌های کنترل 37/9± 44/79 درصد بود که بعد از قرارگرفتن نمونه‌ها در معرض دارو به 96/5  ±76/85%  (1/(P&lt  افزایش یافت. میانگین ± انحراف معیار قابلیت حیات اسپرم در نمونه‌های کنترل 3/8± 7/87 درصد برآورد گردید که بعد از قرارگرفتن در معرض دارو به 9 ±5/83 درصد) 1/(P&lt کاهش  معنی‌دار پیدا کرد (جدول 1)

 

 

 

 

گروه

 

پارامتر اسپرمی

تیمار شده به وسیله

PTX

کنترل

P- value

قابلیت تحرک

*96/5  ±76/85

37/9± 44/79

1/ P&lt

قابلیت حیات

#9±5/83

3/8± 7/87

1/ P&lt

جدول 1: میانگین± انحراف معیار تحرک و قابلیت حیات اسپرم انسان در گروه کنترل و  تیمار با داروی پنتوکسی فیلین با غلظت 6/3 میلی مول بر لیتر. *میزان تحرک اسپرم در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری افرایش پیدا کرده است. #میزان قابلیت حیات اسپرم در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری افرایش پیدا کرده است.

 

 

 

داروی افزایش مورفولوژی اسپرم

 

 

 

 

تاثیر داروی پنتوکسی‌فیلین بر ساختار DNA اسپرم

میانگین± انحراف معیار میزان قطعه قطعه شدن DNA اسپرم در نمونه‌های کنترل 74/8±  5/18 بود و تیمار با داروی پنتوکسی‌فیلین سبب افزایش این میزان به 25/1 ± 36/23 گردید. این میزان افزایش از نظر آماری معنی‌دار بود (1/(P&lt (جدول 2)

 

 

جدول 2: میانگین± انحراف معیار شکستگی DNA اسپرم انسان در گروه کنترل و  گروه تیمار با داروی پنتوکسی فیلین با غلظت 6/3 میلی مول بر لیتر. توسط تست SCD (Sperm Chromatin Dispersion). ٭DNA Fragmentation Index، # میزان قطعه قطعه شدن DNA در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری افزایش پیدا کرده است.

 

 

گروه

 

متغیر

تیمار شده به وسیله

PTX

کنترل

P value

DFI٭

#25/1 ± 36/23

74/8±  5/18

1/&gtp

 

 

 

 

 

 

بحث

داروی پنتوکسی‌فیلین یک داروی همولوژیک بوده و ویسکوزیته خون را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این دارو به‏عنوان مهار کننده آنزیم فسفودی استراز عمل کرده که خود باعث افزایش سطح  AMP  داخل سلولی می‌شود. این افزایش متعاقبا باعث ازدیاد گلیکولیز سلولی و تولید انرژی ATP خواهد شد. بنابراین، سبب افزایش سطح تولید منبع انرژی ATP و افزایش تحرک اسپرم نیز می‌گردد (7-11). درسال 1987 مطالعه‌ای در خصوص میزان ATP و ارتباط آن باتحرک اسپرم انسانی توسط Megory انجام گرفت. او و همکارانش تحرک پیش رونده را وابسته به سطح ATP دانستند (24). همچنین، پنتوکسی‌فیلین، ظرفیت اسپرم را در واکنش آکروزومی و پاسخ به کلسیم و مایع فولیکولار انسان را افزایش می‏دهد (7، 9-11 و 25). اثر پنتوکسی‌فیلین در سیکل‌های درمانی IVF و بیمارانی که عامل مرد در ناباروری موثر است روشن نیست (7، 9 و 11). در مطالعه‏ای که Tourney و همکارانش داشتند نشان دادند که استفاده از پنتوکسی‌فیلین در بیمارانی که قبلا در IVF  شکست خورده‌اند اثری بر روی بهبود نتایج IVF و تقسیمات جنین ندارد (26). از آنجا‏که تعیین سالم وزنده بودن اسپرم یک شرط اولیه در تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم است و اسپرم استخراج شده از ناحیه‌ی بیضه معمولا فاقد تحرک است. پنتوکسی‌فیلین می‌تواند میزان حیاتی اسپرم را نیز تعیین نماید (14). به‏هر حال هنوز عمل‏کرد دقیق پنتوکسی‌فیلین  بر روی اسپرم و لقاح تخمک و همچنین جنین چند سلولی جای تحقیق دارد.

در مطالعه حاضر، داروی پنتوکسی فیلین به میزان 6/3 میلی‏مول و به‏مدت 45 دقیقه در نمونه‌های آستنواسپرمی استفاده شد. در مطالعات مشابه که توسطKaskar  و همکاران در سال 1994 انجام شده بود محققین بر این عقیده بودند که مقدار استاندارد داروی پنتوکسی فیلین جهت افزایش تحرک اسپرم بدون ایجاد اثر سوء ناشی از سمیت آن 6/3 میلی‏مول می‌باشد و باید بعد از زمان تقریبی یک ساعت با شستشوی مجدد از محیط نمونه خارج نمود (27). نتایج بررسی حاضر نشان دهنده تاثیر مثبت پنتوکسی‌فیلین بر تحرک اسپرم افراد آستنواسپرم بود. هرچند تماس با دارو بر حیات اسپرم اثر منفی داشت و میزان زنده بودن اسپرم‏ها را کاهش داد. این نتایج با نتایج Yovich و همکاران (7) همخوانی دارد. این محققین ابراز داشتند که پنتوکسی فیلین درافزایش تحرک اسپرمی در نمونه‌های آستنواسپرمی و همچنین الیگواسپرمی بسیار موفق می‌باشد گرچه نقشی را در افزایش تعداد اسپرم متحرک ایفا نخواهد کرد. در مطالعات گذشته خلیلی و همکاران (14، 28 و 29) نشان دادند که افزودن پنتوکسی‌فیلین به نمونه‌ی اسپرم منجر به افزایش تحرک اسپرم‌ها می‌ شود. در مطالعات خلیلی و همکاران تاثیر داروی پنتوکسی‌فیلین روی تحرک و مورفولوژی اسپرم‌های به‏دست آمده از چهار طریق متداول انزال، ناحیه‌ی اپی‏دیدیم، ناحیه‌ی بیضه و بالاخره انزال- انجماد مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصله نشان داد که پنتوکسی‌فیلین در افزایش حرکت اسپرم در هر چهار گروه مورد بررسی موثر بوده است. گرچه روی دو نمونه انزالی و انجماد موثرتر واقع شده بود (28). علاوه بر این، پنتوکسی‌فیلین اثر سو روی مورفولوژی اسپرم ایجاد ننموده بود (29). نتایج ما در این مطالعه با نتایج تحقیق مذکور مشابهت داشت.

اندازه‏گیری قابلیت حیات اسپرم نیز مهم است، زیرا باعث جداسازی نمونه‌های اسپرمی مرده از نمونه‌های اسپرم زنده ولی بدون تحرک می‌شود. طبق اطلاعات موجود، قابلیت حیاتی اسپرم با میزان باروری ارتباط دارد (3 و 31). قابلیت حیاتی اسپرم توسط ساختمان غشا اسپرم و عمل‏کرد آن تعیین می‌شود. بنابراین کل ساختمان غشایی به‏وسیله آزمایش قابلیت حیات اسپرم ارزیابی می‌شود (32-34). در مطالعات قبلی نشان داده شده که استفاده از پنتوکسی فیلین در دو گروه افراد با پارامترهای اسپرم طبیعی و افراد نابارور منجر به آسیب به تمامیت غشای سلول اسپرم نمی‏شود. Burger و همکاران (35) از پنتوکسی فیلین با غلظت 3 میلی‏مول استفاده کرده و تمامیت غشای سلول اسپرم را با استفاده از آزمونHypo-osmotic swelling تحت بررسی انجام دادند. آن‏ها دریافتند که قابلیت حیات بین دو گروه دارو و کنترل تفاوت معنی‏داری ندارد. اگرچه در این مطالعه در گروه دارو قابلیت حیات کاهش یافته بود درحالی‏که غلظت داروی استفاده شده و روش بررسی قابلیت حیات نیز در 2 مطالعه متفاوت بود به اضافه اینکه روش آماده‏سازی اسپرم نیز در مطالعه ما up swim Direct و در مطالعه Burger و همکاران روش شیب غلظت (centrifugation gradient Density) بود. یکی دیگر از نتایج به‏دست آمده در مطالعه ما، تاثیر سو داروی پنتوکسی‌فیلین برDNA  اسپرم انسانی بود. نتایج نشان داد که تماس با دارو سبب قطعه قطعه شدن DNA  می‌گردد. شواهد و مدارک کلینیکی نشان می‌دهند که آسیب‌های  DNA اسپرم و قطعه قطعه شدن آن می‌تواند برروی پارامترهای اسپرم و همچنین میزان لقاح و حاملگی تاثیر منفی داشته باشد (15، 16، 36 و 37). DNA اسپرم به گونه‌ای سازمان‌دهی شده است که کروماتین هسته به حالت متراکم وپایدار نگه داشته می‌شود (18-2). این سازمان‌دهی DNA نه تنها اجازه می‌دهد که اطلاعات ژنتیکی به‏صورت متراکم به زیگوت منتقل می‌شود؛ بلکه از طرف دیگر تضمین می‌کند که DNA از لحاظ فیزیکی وشیمیایی به گونه‌ای انتقال یابد که جنین بتواند به‏راحتی به اطلاعات DNA دسترسی داشته باشد (19). اسپرم‌های بارور دارای DNA پایدار هستند که قادر است در زمان مناسب طی فرآیند لقاح از حالت متراکم خارج شده و DNA  بدون نقصی را به جنین انتقال دهد (18-2). نقص در ساختار کروماتین اسپرم معمولا با محتوای غیرطبیعی پروتئین‌های هسته‌ای و یا شکست رشته‌ی DNA همراه است.  این محتوای غیر طبیعی پروتئین‌های هسته‌ای با استفاده از تکنیک‌های متفاوتی مانندSCD  ارزیابی می‌گردد (23، 38). قطعه قطعه شدن  DNAعلامت بیولوژیک خاص آپوپتوزیس می‏باشد، یک اتفاق تغییر ناپذیر که هنگام مرگ سلولی، قبل از تغییرات غشایی رخ می‏دهد. قطعه قطعه شدن DNA با واسطه فعالیت اندونوکلئازهای درون سلولی وابسته به کلسیم و منیزیم اتفاق می‏افتد. این آنزیم‏ها، DNA را در مناطقی که بین نوکلئوزوم‏ها قرار گرفته است می‏شکافند و قطعات یکسان DNA ایجاد می‏کنند. استفاده از تست SCD  در ارزیابی قطعه قطعه شدن DNA هسته ها بسیار موثر می‏باشد (38). از طرف دیگر، تجربیات به‏دست آمده از روش‌های کمک باروری نشان می‌دهد که چنانچه اسپرم با میزان بالایی از آسیبDNA  در روند IVF و ICSI(Intracytoplasmic sperm injection)   وارد تخمک شود، سیستم ترمیمی تخمک ممکن است توانایی ترمیم این آسیب‌ها را نداشته و در بسیاری از موارد با وجود موفقیت در لقاح سلول‌های جنسی، توانایی تشکیل جنین یا ادامه تکامل تا مرحله بعد از 4 تا 8 سلولی که مصادف با فعال شدن ژنوم است وجود نخواهد داشت (15-17, 36). با توجه به مکانیسم متراکم شدن DNA در اسپرم نسبت به سلول های سوماتیک، با استفاده از آزمون می‏توان درجات متفاوتی از قطعه قطعه شدن DNA را با استفاده از بافر لیز کننده – که منجر به شکسته شده باندهای دی سولفید و خارج شدن پروتئین‏ها می شود، ارزیابی کرد. در این‏حالت لوپ‏های DNA خارج شده و هاله‏ای اطراف ساختار مرکزی هسته تشکیل می‏شود. پس از تیمار با اسید، اسپرمی که داری DNA قطعه قطعه شده است، پراکندگی لوپ‏های DNA  به‏دام افتاده و بیانگر محدود شدن هاله‏ها یا عدم وجود آن‏هاست (23, 38). که متفاوت از اسپر‏م‏هایی است که فاقد قطعه قطعه شدن DNA است. با توجه به اینکه تاکنون مطالعه مشابهی در این زمینه انجام نشده است و این مطالعه یکی از اولین مطالعاتی است که تاثیر پنتوکسی فیلین را روی DNA  اسپرم نشان می‏دهد، مطالعات بیشتری روی این دارو و تاثیر آن روی محتوای ژنتیکی سلول اسپرم پیشنهاد می‏شود تا مکانیسم مولکولی آسیب احتمالی که پنتوکسی فیلین در این زمینه ایجاد می‏کند را مشخص نماید.

نتیجه گیری

پنتوکسی‌فیلین، با غلظت 6/3 میکرومول بعد از گذشت زمان 45 دقیقه می‌تواند تاثیر سو  بر DNA  اسپرم بگذارد. همچنین پنتوکسی‌فیلین باعث کاهش قدرت حیات اسپرم می‌شود. لذا، پیشنهاد می‏شود در زمان استفاده از این دارو در کلینیک احتیاط بیشتری لحاظ گردد. بنابراین استفاده از این دارو به مطالعات بیشتری نیاز دارد.

 

تشکر و قدردانی

از مدیریت پژوهشکده علوم تولید مثل یزد به ‏خاطر حمایتشان و راهنمایی‏های سرکار خانم ساره عاشورزاده و اعظم آقارحیمی و حبیبه قیصری در انجام این پژوهش تشکر و قدرانی می‏شود.

1. Brugh VM, Lipshultz LI. Male factor infertility: evaluation and management. Med Clin North Am. 24 88(2): 367-85.

2. Brugh VM, Matschke HM, Lipshultz LI. Male factor infertility. Endocrinol Metab Clin North Am. 23 32(3): 689.

3. Hirsh A. Male subfertility. BMJ. 23 327(7416): 669-72.

4. Kaneko S, Oshio S, Kobanawa K, Kobayashi T, et al. Purification of human sperm by a discontinuous Percoll density gradient with an innercolumn. Biol Reprod. 1986 35(4): 159-63.

5. Tournaye H. Male factor infertility and ART. Asian J Androl. 212 14(1): 13-8.

6. Palermo G, Joris H, Derde MP, Camus M, et al. Sperm characteristics and outcome of human assisted fertilization by subzonal insemination and intracytoplasmic sperm injection. Fertil Steril. 1993 59(4): 826-35.

7. Yovich JM, Edirisinghe WR, Cummins JM, Yovich JL. Influence of pentoxifylline in severe male factor infertility. Fertil Steril. 199 53(4): 715-22.

8. Rizk B, Fountain S, Avery S, Palmer C, et al. Successful use of pentoxifylline in male-factor infertility and previous failure of in vitro fertilization: a prospective randomized study. J Assist Reprod Genet. 1995 12(1): 71-4.

9. Fountain S, Rizk B, Avery S, Palmer C, et al. An evaluation of the effect of pentoxifylline on sperm and treatment outcome of male-factor infertility: a preliminary study. J Assist Reprod Genet. 1995 12(1): 74-9.

1. Faka B, Api M, Ficicioglu C, Gurbuz A, et al. Pentoxifylline in male-factor infertility: its therapeutic efficacy after oral administration. Acta Eur Fertil. 1994 25(6):351-3.

11. Tournaye H, Van Steirteghem AC, Devroey P. Pentoxifylline in idiopathic male-factor infertility: a review of its therapeutic efficacy after oral administration. Hum Reprod. 1994 9(6): 996-1.

12. Ward A, Clissold SP. Pentoxifylline. Drugs. 1987 34(1): 5-97.

13. Terriou P, Hans E, Giorgetti C, Spach JL, et al. Pentoxifylline initiates motility in spontaneously immotile epididymal and testicular spermatozoa and allows normal fertilization, pregnancy, and birth after intracytoplasmic sperm injection. J Assist Reprod Genet. 2 17(4): 194-9.

14. Khalili MA, Mir-Rokni F, Kalantar SM. Application of vitality tests on asthenozoospermic samples from infertile men. Iran Biomed. 1999 3: 77-81.

15.  Sharbatoghli M, Valojerdi MR, Amanlou M, Khosravi F, et al. Relationship of sperm DNA fragmentation, apoptosis and dys of mitochondrial membrane potential with semen parameters and ART outcome after intracytoplasmic sperm injection. Arch Gynecol Obstet. 212 286(5): 1315-22.

16. Guerin P, Matillon C, Bleau G, Levy R, et al. Impact of sperm DNA fragmentation on ART outcome. Gynecol Obstet Fertil. La fragmentation de l’ADN du spermatozoide: impact en Assistance medicale a la procreation. 25 33(9): 665-8.

17. Boyer P, Boyer-Gervoise M. Are IVF results predictable through the analysis of sperm DNA fragmentation?. Gynecol Obstet Fertil. L’analyse de la fragmentation de l’ADN spermatique permet-elle de predire le resultat de la FIV ? L’estude de la fragmentation de l’ADN dans les spermatozoides n’a pas d’interet. 23 31(12): 16-3.

18. Schlicker M, Schnulle V, Schneppel L, Vorob’ev VI, et al. Disturbances of nuclear condensation in human spermatozoa: search for mutations in the genes for protamine 1, protamine 2 and transition protein 1. Hum Reprod. 1994 9(12): 2313-7.

19. Roque A, Ponte I, Suau P. Secondary structure of protamine in sperm nuclei: an infrared spectroscopy study. BMC Struct Biol. 211 11:14.

2. Chapman JC, Michael SD. Proposed mechanism for sperm chromatin condensation/decondensation in the male rat. Reprod Biol Endocrinol. 23 1:2.

%PDF-1.6
%
4 obj
&gt
endobj
237 obj
&gt
stream

21-1-14T18:2:26Z
214-1-25T11:31:22+3:3
214-1-25T11:31:22+3:3

Acrobat Distiller 4. for Windows

application/pdf

تاثیر پنتوکسی فیلین روی قدرت حرکتی و مرفولوژی اسپرم استخراج شده از ناحیۀ اپیدیدیم یا بیضه مردان نابارور

محمد علی خلیلی
سراج الدین وحیدی
ناصر سفائی
علی محمد علی حیدری

Journal of Reproduction and Infertility, Avicenna Research Institute

uuid:b6ba1a12-21a8-47ba-a79c-dc2ab66436a3
uuid:d4f3a94-c3ba-4178-ba36-83d252824fad

False
http://www.jri.ir

endstream
endobj
1 obj
&gt
endobj
5 obj
&gt
endobj
217 obj
&gt
endobj
214 obj
&gt
endobj
118 obj
&gt
endobj
115 obj
&gt
endobj
112 obj
&gt
endobj
7 obj
&gt
endobj
111 obj
&gt
stream
HWms6_+iM$@q4i-6{
RR

نبض ما مرجع پزشکی و سلامت – دانستنیهای سلامت و مشاوره پزشکی

تعدادی از گیاهان اسپرم ساز وجود دارند که نشان داده شده است که تقویت خوبی برای سیستم تولید مثل مردان انجام می دهند.

این گیاهان اسپرم ساز ممکن است برای افرادی که از تعداد کم اسپرم، تحرک اسپرم ضعیف، مورفولوژی اسپرم ضعیف، میل جنسی کم، استرس و یا اختلال عملکرد جنسی فیزیکی رنج می برند بسیار مفید باشد.

به یاد داشته باشید گیاهان نباید به عنوان جایگزینی برای تغییرات رژیم غذایی و تغییر سبک زندگی مورد استفاده قرار گیرند. اگر تغییرات رژیم غذایی و شیوه زندگی در ابتدا صورت نگرفته باشد، بدن قادر به پاسخ و استفاده از این گیاهان نخواهد بود.

داروی افزایش مورفولوژی اسپرم

در ادامه به معرفی تعدادی از این گیاهان اسپرم ساز می پردازیم:

این ریشه دلچسب یکی از بهترین تونیکهای جنسی مردانه است. مشاهدات بالینی نشان می دهد جینسنگ آمریکایی برای تقویت میل جنسی سالم، درمان اختلال نعوظ و افزایش عملکرد جنسی مردان موثر است و به عنوان یک گیاه اسپرم ساز معروف است.

جینسنگ آمریکایی در مقایسه با جینسنگ آسیایی باعث تحریک بیش از حد سیستم عصبی نمی شود، بلکه پشتیبانی نرم و ملایم و عمیق و مغذی را برای سیستم عصبی فراهم می کند.

جینسنگ آمریکایی برای تقویت سیستم ایمنی عالی بوده و همچنین موجب تقویت محور HPA (هیپوتالاموس-هیپوفیز-آدرنال) می شود. محور HPA برای تعادل مناسب هورمونی، مدیریت استرس و قدرت سیستم ایمنی حیاتی است.

همسرم تعداد اسپرم سالمش 5 تا بود و  کم تحرکی اسپرم داشت. این مقاله کمکم کرد تا اطلاعات بهتری درباره درمان کم تحرکی اسپرم داشته باشم. 

خارخسک جزو یکی از گیاهان اسپرم ساز است و  هنگامی که با تغذیه مناسب و ورزش همراه باشد، می تواند در افزایش تعداد اسپرم، تحرک و مورفولوژی موثر باشد.

قسمت اصلی خارخسک، که به باروری مردان کمک می کند، ترکیبی است که به پروتوودوسین شناخته می شود. این مولفه سطح DHEA را در بدن مرد افزایش می دهد. در مردان مبتلا به ED، مشخص شده است که سطح DHEA کم است.

برخی مطالعات نشان داده اند که پروتوودیوسین، استخراج شده از خارخسک، سطح DHEA طبیعی را که برای نعوظ مناسب لازم است، افزایش می دهد. افزایش میل جنسی در هنگام استفاده از این گیاه توسط مردان و زنان گزارش شده است.

مطالعه ای در بلغارستان که در سال ۱۹۹۸ انجام شد در مورد گیاهان اسپرم ساز ، نشان داد که برای زوج های مبتلا به آنتی بادی های ضداسپرم (زمانی که سیستم ایمنی به سلول های اسپرم حمله می کند) که خارخسک مصرف کرده اند، با ۶۱٪ افزایش باروری همراه بوده است.  خارخسک یکی از بهترین میوه ها  و گیاهان اسپرم ساز برای تقویت قوای جنسی مردانه است.

یکی از فعالیت های اصلی ماکا، تحریک و تقویت هیپوتالاموس است که غده هیپوفیز را تنظیم می کند و به عنوان یک تونیک برای سیستم هورمون عمل می کند.

هنگامی که غده هیپوفیز به طور مطلوب عمل می کند، کل سیستم غدد درون ریز متعادل می شود، زیرا غده هیپوفیز کنترل خروجی هورمون های سه غده دیگر را کنترل می کند.

در یک مطالعه انسانی از ۹ مرد که به مدت ۴ ماه با دوزهای ۱۵۰۰ تا ۳۰۰۰ میلی گرم در روز مورد آزمایش قرار گرفتند،  مشاهده شد قوای جنسی افزایش یافته است.

همچنین مطالعات روی این گیاه اسپرم ساز نشان داد، ریشه ماکا  تعداد اسپرم، تحرک اسپرم و سطح DHEA نیز بالاتر برده است.

علاوه بر این موجب کاهش اضطراب و استرس، کاهش فشار خون، متعادل کردن سطح آهن و افزایش آندروژن های آدرنال نیز می شود. این گیاه  اسپرم ساز همچنین موجب تقویت تیروئید، افزایش انرژی، استقامت و بهبود فعالیت ذهنی می شود.

این گیاه، می تواند تمام سیستم غدد درون ریز را تغذیه کند که به بهبود عملکرد کلی تولید مثل در مردان کمک خواهد کرد. مردان با استرس زیاد، عملکرد سیستم ایمنی ضعیف، شیوه زندگی ضعیف و عادت های رژیم غذایی به خوبی به این گیاه پاسخ می دهند.

این گیاه یک آمفروتیک تولید مثلی است بدین معنا که عملکرد تولید مثل را عادی می کند. همچنین عمیقا بدن را تغذیه می کند.

زمانی که چند ماه به طور مداوم مصرف شود. مصرف مداوم این گیاه، بهترین فواید سلامتی آن را به طور بلند مدت به ارمغان می آورد.

مطالعاتی در سال ۲۰۱۳ توسط محققان هندی منتشر شد، دریافتند عصاره ریشه اشوآگندا می تواند به میزان قابل توجهی باعث افزایش تعداد اسپرم، حجم اسپرم و تحرک اسپرم شود.

شرکت کنندگان در این مطالعه ۶۷۵ میلی گرم عصاره ریشه اشوآگندا به صورت روزانه به مدت ۹۰ روز مصرف کردند. علاوه بر این، این گیاه موجب افزایش تولید تستوسترون سالم می شود. همچنین سلامت کلی شما را بهبود می بخشد و باعث افزایش قوای جسمی و کاهش استرس و اضطراب می گردد.

سیر جزو یکی از قویترین گیاهان اسپرم ساز است و به عنوان یک داروی افزایش قوای جنسی طبیعی عمل می کند و تولید اسپرم را افزایش می دهد.

این گیاه شامل ترکیبی به آلیسین است که استقامت اسپرم را افزایش می دهد و همچنین گردش خون را بهبود می بخشد. علاوه بر این، سلنیوم معدنی در سیر، باعث افزایش تحرک اسپرم می شود.

دامیانا یکی دیگر از گیاهان اسپرم ساز مفید برای تعداد کم اسپرم است. همچنین اعصاب را آرام می کند، اضطراب و خستگی ذهنی را کاهش می دهد و به عنوان یک آرام کننده عضلانی عمل می کند.

تحقیقات نشان می دهد که آنتی اکسیدان های بالا در چای سبز دارای پتانسیل بالا بردن باروری هستند زیرا آنها رادیکال های آزاد را خنثی می کنند که می توانند به سلول های اسپرم صدمه بزنند.

بر اساس یک مطالعه در سال ۲۰۱۲ که در نشریه تغذیه مولکولی و تحقیقات غذایی منتشر شده است، دوز کم ترکیبی به اپیگالاکاکتایکین گالات (EGCG) که در چای سبز موجود است می تواند کیفیت اسپرم، از جمله تحرک آن را بهبود بخشد و به عنوان یکی از گیاهان اسپرم ساز شناخته می شود.

در نتیجه پتانسیل لقاح را بهبود می بخشد. با این حال، غلظت بالاتر EGCG می تواند یک اثر متضاد داشته باشد. بنابراین، مطالعات بیشتری هنوز مورد نیاز است.

در بررسی مردان اولین آزمایش که بعد از معاینه بیضه ها انجام می شود آزمایش اسپرم می باشد. برای اطلاع از آن روی لینک زیر کلیک کنید:

آزمایش اسپرم

منبع:: top1homeremedies

داروی افزایش مورفولوژی اسپرم

درصورتی‌که نیاز به مشاوره و یا طرح پرسش از پزشک را دارید، فقط در بخش «از دکتر بپرسید» مطرح کنید.

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

دکتر سلام

زیبایی و جوانسازی به کمک فیلرها یا ژل ها+ فیلم (دکتر صمیمی)

راه های مقابله با ابتلا به زگیل تناسلی +ویدئو

تاثیر چاقی در فشار خون بالا

زگیل تناسلی از تشخیص تا درمان +ویدئو

برای چه بیماری هایی به متخصص اورولوژی مراجعه کنیم؟

عوارض و علل گذاشتن باطری قلب +ویدئو

ویدیو های سلامت

بهترین روش کاشت مو sut است یا fut + ویدئو

روش های خانگی رفع چین و چروک صورت +ویدیو

تفسیر آزمایش مدفوع

علل و پیشگیری از ابتلا به انواع انگل روده

رفع سریع دندان درد به روش خانگی

مطالب پیشنهادی

بهترین بره رژیم لاغری برای کاهش وزن

عمل لابیاپلاستی برای این زنان ممنوع است!

مزایا و عوارض لیزر موهای زائد چیست؟

هزینه اصلاح طرح لبخند چقدر است ؟

گردشگری سلامت یا توریسم درمانی چیست؟

آنچه را که باید درباره کاربرد اسکن استخوان بدانید

هزینه آزمایش ایدز چقدر است؟

چه زمانی تست پاپ اسمیر انجام شود؟

زگیل تناسلی از تشخیص تا درمان +ویدئو

بهترین روش کاشت مو sut است یا fut + ویدئو

روش های خانگی رفع چین و چروک صورت +ویدیو

نبض ما، پایگاه اینترنتی نشاط و سلامتی و دارای مجوز فعالیت است که تیم تولید کننده محتوای آن از پزشکان متخصص، اعضای هیئت علمی و اساتید دانشگاه، خبرنگاران و مترجمین و مشاورین مجرب تشکیل شده است .

نبض ما با ارائه جدیدترین مطالب علمی و کاربردی و با هدف بالا بردن سطح آگاهی و اطلاعات عامه مردم در حوزه پزشکی با هدف ارتقای سطح فرهنگ سلامت عمومی و بهبود سبک زندگی فارسی زبانان، می کوشد تا در جهت تندرستی، زیبایی، تغذیه سالم، تناسب اندام، مسائل مربوط به بهداشت مردان و زنان و مادر و نوزاد، مشاوره پزشکی، روان درمانی، بهداشت جنسی و زناشویی و سایر اطلاعات مفید در رابطه با سلامتی ، مخاطب را با ارائه مطالب صحیح و بروز رسانی شده یاری و راهنمایی نماید. لذا مطالب ارائه شده در سایت به هیچ عنوان جایگزین پزشک و تشخیص و تجویز آن نیست.

من مدت یکسال پیش عمل واریکوسل یکطرفه گرید ۳ سمت چپ انجام دادم، پارامترهای آزمایش منی ام همه نرمال شدن، به غیر از morphology که تو جواب آزمایش صفره،29 سالمه، به نظر شما راهی برای بهبود شکل اسپرم وجود داره یا باید به فکر روش های کمک باروری باشیم؟ با تشکر


پاسخ از دکتر آذر آبادی متخصص ارولوژی در قم: 

ابتدا سه ماه دارو استفاده کنید و اگر پس از سه ماه بهبودی حاصل نشد، بایست از روشهای کمک باروری کمک گرفت.

ریخت‌شناسیmorphology اسپرم، یعنی بزرگی و شکل اسپرم یکی‌از موضوعاتی است که در آنالیز منی semen analysis برای ناباروری مردانه مورد بررسی قرارمی‌گیرد. نتایج ریخت‌شناسی اسپرم sperm به‌صورت درصد اسپرمی که زیر میکروسکوپ دارای ریخت طبیعی است گزارش می‌شود.
اسپرم طبیعی دارای سری بیضی شکل بادمی بلند است. سر و دم اسپرم غیرطبیعی دارای نواقصی است مثل بزرگ‌بودن یا بد شکل بودن
سر یا دم دوتایی یا فنری شکل. این نقایص برقدرت رسیدن و نفوذ اسپرم در تخمک‌تأثیر می‌گذارند.
اما وجود درصد بالایی از اسپرم بدشکل غیرشایع نیست. درواقع، اگر نمونه‌ی اسپرم فقط دارای 4درصد اسپرمی باشد که ازنظر ریخت‌شناسی طبیعی هستند، آن نمونه را طبیعی تلقی می‌کنند.
بررسی ریخت اسپرم، تنها یک قسمت آزمایش باروری است و به‌خودی‌خود عامل تعیین باروری نیست. سایر عواملی که در آنالیز اسپرم بررسی می‌شوند عبارتند از:

• حجم مایع منی
• تعداد تام اسپرم
• غلظت اسپرم
• شادابی اسپرم
• تحرک اسپرم

داروی افزایش مورفولوژی اسپرم

درصورتی‌که در آنالیز مایع منی، بی‌نظمی‌هایی در زمینه‌ی ‌هریک ازاین موارد دیده‌شود معمولاً ابتدا باید از رویکرد انتظارکشیدن و مشاهده‌کردن استفاده ‌شود. معمولاً بعد‌از 4‌تا‌6 هفته یک آنالیز دیگر مایع منی انجام می‌شود تا مشخص‌شود آیا کیفیت منی به‌خودی‌خود بهبود یافته است. درصورتی‌که باز هم ناهنجاری‌ موجود باشد، برای جستجوی مشکل زمینه‌ساز انجام آزمایش‌هایی ضروری است.
حتی با وجود غیرطبیعی‌بودن ریخت اسپرم، مشکلات تحرک یا پایین بودن ‌تعداد اسپرم، لازم است به یاد داشت که غیرطبیعی بودن آنالیز مایع منی، نشانه‌ی ‌ناباروری نیست. بسیاری از مردانی که ارزش و مقدار اسپرم‌شان در آزمایش پایین ‌است بازهم می‌توانند پدر شوند. منتهی پدر شدن ممکن‌است یک‌سال یا طول بکشد. درصورتی‌که زن و شوهر نتوانند ازطریق طبیعی و معمول بچه‌دار شوند، می‌توانند از راه لقاح آزمایشگاهی بچه‌دار گردند.

“لطفاً نظرات خود را درباره این مطلب با “نی نی نما” در میان بگذارید”

تمامي حقوق مادي و معنوي سايت براي ني ني نما محفوظ مي باشد و استفاده از مطالب فقط بادرج و لينک سايت مجاز است.

پاسخ به سوالات پزشکی و جنسی شما ، در مجله دلگرم کلیک کنید

زمينه و هدف: يکي از عوامل موثر برنازايي فاکتورهاي مردانه مي باشد. يکي از علل ناباروري، فاکتورهاي مردانه شامل اختلال در تعداد، تحرك و مورفولوژي اسپرم مي باشد. تلقيح داخل رحمي اسپرم (IUI) به طور گسترده اي جهت درمان زوج هاي نابارور ناشي از فاکتور مردانه به کار مي رود. معيارهاي تعداد اسپرم و تحرک آن و درصد اسپرم هاي داراي مورفولوژي طبيعي در ارزيابي كيفيت مايع مني مورد بررسي قرار مي گيرند. مطالعات متعددي به بررسي تعداد و تحرک اسپرم پرداخته است؛ ولي مطالعه مورفولوژي اسپرم در منطقه شمال كشور (مازندران) کمتر صورت گرفته است. لذا اين مطالعه موفقيت بارداري به روش IUI را در افراد داراي اسپرم هاي با مرفولوژي طبيعي کمتر از 5% و بيشتر از 5% مورد ارزيابي قرار مي دهد.روش بررسي: مطالعه حاضر، مطالعه اي تحليلي بود كه روي زوجين كانديد انجام IUI مراجعه كننده به دو مرکز ناباروري شهر بابل انجام شد. پس از طي مراحل اوليه و تحريک تخمک گذاري و رعايت نکات لازم جهت IUI، نمونه اسپرم از نظر تعداد، تحرک و مورفولوژي بر اساس معيار NAFA and ESHRE-SIGA 22 مورد ارزيابي قرار گرفت. سپس نتايج حاصل از طريق نرم افزار آماري SPSS و با آزمون هاي رگرسيون لجستيك، t زوجي و تست دقيق فيشر مورد ارزيابي آماري قرار گرفت و p&lt.5 معني دار در نظر گرفته شد.نتايج: از 561 زوجي که براي آنها سيکل IUI انجام شد در 13 مورد بارداري در زوجين با مورفولوژي طبيعي بيش از 5% و4 مورد بارداري در زوجين با مورفولوژي کمتر از 5% مشاهده شد که از نظر آماري معني دار بود (p&lt.5)؛ در 54 مورد از اين زوجين تعداد اسپرم بيش از 2million/ml بود، كه در اين گروه نتيجه IUI در موارد مرفولوژي اسپرم بيش از 5% به طور معني داري بيشتر از زوجين با مورفولوژي کمتر از 5% در اين گروه بود (4/21 نسبت به 6/5)، (p&lt.1). در 543 نفر از زوجين تحرک اسپرم بيش از 5% بود كه بررسي نتايج IUI در اين گروه نشان داد مواردي كه مورفولوژي اسپرم بيش از 5% بود به طور معني داري بيشتر از موارد با مورفولوژي اسپرم کمتر از 5% در اين گروه بود (5/2 نسبت به3/8)، (p&lt.5).نتيجه گيري: نتيجه مطالعه نشان داد که مورفولوژي طبيعي اسپرم بيش از 5% مي تواند فاکتوري تعيين کننده و تاثيرگذار بر روي نتايج IUI باشد و مورفولوژي نرمال اسپرم همراه با تعداد و تحرك نرمال نقش بسزايي در افزايش ميزان بارداري دارد؛ لذا پيشنهاد مي شود علاوه بر بررسي تعداد و تحرك به بررسي مورفولوژي نيز توجه شود.

تهران، بزرگراه اشرفی اصفهانی، نرسیده به پل بزرگراه شهید همت، خیابان شهید قموشی، خیابان بهار، نبش کوچه چهارم، پلاک 1

کدپستی: 1461965381

تلفن و 442651 (9821+)

داروی افزایش مورفولوژی اسپرم

کارگاه های آموزشی

اخبار

JCR

خبرگزاری سیناپرس

پیوندهای مرتبط

1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *